Sú ešte ľudia, ktorí nachádzajú krásu mimo materializmu?
Sú vôbec ešte ľudia, ktorí vidia zmysel a krásu života mimo materializmu? Stačí im málo, žiadne zbytočné hmotné veci, statky. Upriamujú pozornosť na emocie, vzťahy, súlad s prirodou, a pod. Tí, čo neriešia dizajn bytu, domu....ale venujú sa vzťahom s blízkymi, citovej, vzťahovej rovine. Tí, čo chápu, že život je krátky a do hrobu si nevezmeme nič, ale pokojná duša je to naj. Nielen pred smrťou ale po celý život. Či som len naivná, mimo mainstream?
@doriiis morské ryby nebiem či na SK jedli
@doriiis ale to ste tu vy vyrukovali s tymito hlúposťami, ako ryby a pod. Nie ja
Autorka....no a čo ma toto teda spoločne s materializmom? Každý jeden z nás je svojím spôsobom materialista.Lebo každý jeden z nás má nejakú vec,po ktorej túži,túžil a kúpil si ju a každý jeden z nás niečo vlastní.A teraz čo?
Moj príspevok nebol o nákupoch potravin, tak neviem prečo sa to tu zvrhlo na toto
@doriiis nie každý
Urcite existuju, asi si len musis najst svoj kmen/'tribe' ako sa hovori. Alebo si ho sama vytvorit
Autorka....aha,takže ty nevlastnis telefón,televízor,práčku,chladničku,mrazničku?Nejaky šperk alebo obľúbené šaty?
Nemáš nehnuteľnosť,bicykel,auto,psa,mačku,nič.Hej?
A keď si tak nematerialne založená,prečo sa toho všetkého jednoducho nezbavis?
@doriiis nepochopila si. Nevadí. Ak je človek chorý, bol by vďačný aj za život v maringotke, bez akýchkoľvek vymožeností,len aby mohol zažiť návrat zdravia. Ludia chcú to, ono, materiálne veci a stačí aby prišla vážna choroba a zrazu su tie veci k ničomu. Najväčšie bohatstvo sú zrazu krásne spomienky, prítomnosť blízkych a laska. Len je smutné, že vela ľudí si to uvedomí až keď je už zle. Prečo takto neziť stále? Koľko starostí by sa ušetrilo. Závisti a pod.
Ako stále takto žiť? Mať krásne spomienky? Prítomnosť blízkych? A mať lásku? Ale veď to všetko mať nezáleží vôbec od materiálnych veci.
Moj komentar si si precitala?
@doriiis myslim,ze materializmus neznamena,ze vlastnim pracku a vysavac. materializmus,ako to podla mna mysli autorka je to,ak napriklad clovek v praci prerobi xy hodin, vynalozi kvantum enegie a casu preto,aby mal najlepsiu pracku v kupelke o velkosti futbaloveho ihriska i iphone meni hned,ked vyjde novsia seria a pritom nema cas a energie v podstate na nic ine, napr. na obycajne kazdodenne vztahy.
Autorka, ja si ale myslim,ze to,ci je niekto materialista alebo nie nezavisi uplne od velkosti jeho majetku,ale od pristupu k zivotu. Ja osobne viem celkom dobre fungovat v prirode, ale som vdacna za vymozenosti dnesnej doby. Vezmi si to tak,ze dnes mas kopec moznosti, z ktorych si mozes vyberat naozaj dobre veci. Ludia su tymi moznostami zahlteni, casto nevedia rozmyslat samostatne a mimo "krabicu", lebo je jednoduchsie ist po vychodenej cesticke ako si vysliapat svoju,neistu, ale to je uz praca s vlastnym egom a prioritami.
@tululu takto som to myslela. Nekúpim si vec, pretože sa mi páči, ak mám starú, ktorá ešte slúži. Nie, že by som si to nemohla dovoliť, ale pride mi to zbytočné. Takisto oblečenie a vlastne všetko. Proste akoby nechápem tento svet a to, čo všetko dokáže robiť ľudí tak povrchovo šťastnými. Potom príde pád a vlastne im ostane len ten pocit, čo všetko mali. Naozaj im to na smrteľnej posteli stačí ako uspokojenie z prežitého života?, Že vlastne kým žili a boli zdraví tak si to materialno užívali? Dobre to chápem?
ja som taká možno na 70%
Poznám...su to takí skôr naivní ľudia, zasneni a majú svoj svet. Ale v dobrom im závidím
Autorka, ja mam záhradu, ovce, kozy, husi, sliepky, kupujem veci minimálne a vytŕčam až až. Ale nepotrebujem sa tváriť ako spasitelka sveta, dám si aj ryby ( dokonca nejakú sem tam chytím, čuduj sa svete, aj pred 100rokmi aj 2000 rokmi ľudia lovili) aj banány aj avokádo. Moje dieťa má počítač aj mobil lebo ho potrebuje. Aj ja mam lebo potrebujem. Potreba nie je rozmar. Nemám bazén = nepotrebujem. Nemám gucci kabelku = nepotrebujem. Rozdiel asi nechápeš . Ideš si normstivy a názory a spoločnosť. Rob si predsa co len chceš:D ale nevolaj normálne žijúcich ľudí materialistami. Rivmsko ako si kupim avokado a mobil sa aj venujem ludom okolo seba. Materialista je pre mňa človek co nič iné ako veci nerieši. Zmysel jeho života je v najnovšom.modely auta, mobilu, preplnenom šatníku, preplnenom dome a ignorujte všetko ostatné. Človek co čaká od okolia tisícov dary a pod. Materialista nie je normálne žijúci človek, idúci s dobou. Rovnako ľudia odjakživa majú rôzne ciele a sny, nikto chce auto, iný cestovať, niekto kŕdeľ deti = prirodzená vec.
Ale nik ti určite nebráni žiť ako len chceš, aj v stane, prať v potoku a tancovať pri splne. Naozaj nie. Ak deti sa napr v škole dosahujú kvôli veciam = je to uplne normálne a myslím ze odjakživa.
No,tak ale nezijes v klastore,ci?lebo ja aj ked som pisala ze sme "utiekli" z Bratislavy mam stale rada krasne veci😀krasnu prirodu okolo mna (pokusa ma pestovat viac kvety ako zeleninu🙂),umenie,knihy,mam rada aj nadcasovu modu a sperky,parfem pouzivam bezne.ale nepovazujem sa za materialistku,skor za milovnicku krasna.viem,ze kdesi v chudobnej krajine by som si to kupit nemohla,ale verim,ze aj tam by som nasla zdroje potesenia. Napriklad mna naplni prechadzka v lese len,v nedelu som chodila po lese ako puk s otvorenymi ustami a zasla nad prirodou,kvetmi.takisto preferujeme "domacu stravu",ja uz v obchode nekupim ani vianocku,makovnik,sladkosti ani nehovorim,spravim si sama co najviac sa da,lebo nam to takto chuti a vidim v tom vacsi zmysel po kazdej stranke od zdravotnej po financnu.inak,odporucam knihu Čaro jednoducheho života,nadherny romanovy zivotopis o pastierke oviec z Francuzska.😉
@danniiee8 ja som asi tiež úplne naivná a teda nerozumiem tomu ako môžu byť ľudia tak blbi a riešiť ako žije tvoja kolegyňa alebo ty...lebo z čítania koníka mi vyplýva že všetci žijú tým že "ži a nechaj žiť" (táto veta mi dvíha tlak🤣) a popritom idú šikanovať za skromnosť? Je mi z toho zle. Ja žijem tiež takto dobrovoľne skromne a moja dcéra pravý opak, najradšej by vykúpila celú Zaru. Ťažké spolužitie...
myslim, ze rozumiem ako to myslis, ale nemyslim si, ze toto je jedina univerzalna spravna cesta, kazdy to spravne chapeme a vnimame uplne inak. preco by som mala varit na starej panvici, ked je este funkcna, ked sa mi na nej vsetko pripaluje, ked si mozem kupin novu, na ktorej sa mi bude lepsie varit. preco by som mala zit v byte so starym nabytkom, doslova od kontajnera, ked si mozem kupit nieco nove a pekne, nevravim ze drahe a luxusne. pre mna funkcia a estetika zacinaju byt dolezite. ano, niekedy nebol taky vyber, veci boli drahe, neboli peniaze, ale teraz ked si to mozem dovolit a je vela veci na vyber, tak preco by som sa mala obmedzovat na zakladne veci. a to ze mam materialne veci neznamena, ze zijem v konzume. ano, nakupujem fast fashion, ale nemam toho plnu skrinu, kupujem to co potrebujem a ma to svoju funkciu a vyuzijem to, kym sa to neroztrha a este z toho potom spravim handru. a pises o spomienkach, emociach a ludoch co neriesia dizajn bytu. podla mna tieto dve veci spolu priamo nesuvia, moja spomienka na otca sa neodvija od toho, ze som spavala v detskej izbe na starej vylezanej posteli, ale od toho, ze vybral zo skrine kozeny opasok a vyplieskal ma nim, ta spomienka by bola presne rovnaka, aj keby som v tom case mala novu postel a nie je lepsia, pretoze som mala staru valandu.
@zuzinabila presne ako ja😊 zijeme co najviac sebestacne ale uzivame si aj krasu zivota. Ci uz prirodnu alebo vytvorenu clovekom. Nenahaname sa za peniazmi, ale rozumne mame keby daco. Proste zdravo zmyslajuc. Knizku pozriem😍
autorka, bola by si stastnejsia, keby si svoj cas a energiu venovala tomu, aby si zila, ako sa ti paci a nie smutenim nad tym, ze nie je taka cela spolocnost a ze ti ta spolocnost v niecom brani.. ono sa totiz da zit, ako chces a nic ti v tom nemusi branit, ak si to dovolis a ides za tym.. a je jedno, ci si v mensine.. len sa proste sustred na seba a to, co chces a nie na druhych a to, co nechces.. lebo na co sa sustredis, to zijes.. a ked sa budes sustredit na to, co nechces, tak to potom budes vidiet vsade okolo seba.. a bude sa ti zdat, ze vsetko a vsetci su taki.. pritom takeho echt materialistu, co vazne riesi iba hmotne veci a najnovsi typ mobilu, ja osobne ani nepoznam.. urcite taki nie su vsetci.. a urcite to nie je tak, ako si si to urcila, ze ti, ktori si uzivaju hmotu, musia byt po duchovnej stranke zaostali.. aj clovek, pre ktoreho su dolezite vztahy, laska a podobne 'nehmotne' veci, si moze vediet a chciet uzivat tie hmotne.. da sa to aj zaroven, nemusis si vybrat iba jedno z toho 🙂 .. a urcite to nie je ani tak, ze kazdy, co si uziva hmotu, opovrhuje tymi, co su v tomto skromni a povazuju ich za menejcennych.. ak to takto zazivas, tak ti to mozno zrkadli iba tvoj vlastny nazor - ze menejcenni su ti, co si uzivaju hmotne veci.. ty sama posudzujes a odsudzujes, skatulkujes a potom sa divis, ked take nieco tiez zazivas.. no ako som pisala - zijes to, comu venujes pozornost a co uznavas za pravdive
Ak ťa zaujíma téma dobrovoľnej skromnosti, tu na koňovi je skupina Minimalizmus, možno tam nájdeš aj odpovede na niektoré svoje otázky:
https://www.modrykonik.sk/group/7246/
Milujem “pick me” ľudí ako ty. Iba ty chápeš o čom je život, iba ty mas prave hodnoty, iba ty žiješ správnym spôsobom a všetci ostatní sú fuj a “samozrejme” kvôli tomu tebou opovrhujú. A čo robíš ty? 🙂 to iste. Nadradzujes sa nad ostatných čo žijú inak a nazývas ich spôsob života zlým, nepravym. Len ti poviem tajomstvo - normálnemu človeku si ty s tvoj spôsob života úplne ukradnuté.
Záleží čo chcete urobiť. Teda čo považujete za taký život. Minimalizmus z presvedčenia alebo len chudobný človek ktorý si nahovára že je minimalista, aby maskoval svoju neschopnosť. Či je praktickosť braná ako minimalizmu? Niečo ako funkcionalizmus v architektúre. Je to diskutabilné. Mobil aj internetové pripojenie sa už nepovažuje za luxus ale je to skôr nevyhnutnosť. Úrady vás kontaktujú telefonicky aj zamestnávatelia atď. Už sa očakáva že niektoré veci budete vybavovať elektronicky. Ale to sa chudobou alebo minimalizmom vôbec nevylučuje. Ja mám mobil za 20€. Starý šrot celý polepený ledva drží pokope ale funguje. SIM kartu mám na kredit a nejaký dátový balík je už možné mať aj za 2-3€. Mám starý bicykel také, ako na dedine na čom babky chodia tie komunistické Liberty, Eska, skladačka, sobi 20 atď. Nikdy som nemal nejaký aktuálne predávanej bicykel stál len takéto staré šroty. Oblečenie mám väčšinou darované alebo si po neho chodím do Charity. A prosté eko. Kupujem len keď to nijak ináč zohnať. Ja síce televízor mám ale iba klasika cez anténu. Zadarmo vysielanie. Žiadne také že platiť tu operátorov a pod. A všetku elektroniku mám buď darovanú, alebo som to našiel niekde pri kontajneri. Niektorí ľudia vyhadzujú funkčné a použiteľné veci.
Len fakt si treba povedať, či ten minimalizmus alebo ne-materializmus, je nejaké fakírstvo že odídu bývať do lesa úplne bez elektriny, mobilu atď. Alebo to môže byť, aj niečo podobné ako ja. Napríklad také že mať spotrebiče neje materializmus, ale napr. že chcú, najnovší model, najdrahší najväčší atď. Nový nekúpia pretože starý je už neopraviteľný, ale iba preto že si to môžu dovoliť, aj keď to staré je ešte funkčné. Mne ide o funkčnosť je mi jedno že je to nejaká stará haraburda, darovaná alebo nájdená, ale dá sa to a používať.

@simca06022011 ty proste ideš s dobou, nechceš vyčnievať, lebo to je pod úroveň. Ľudia by sa "inak pozerali". Ale to vytvorila doba. Určitý štandard akoby. A ak niekto vybočuje z tohto "štandardu" je divný pre spoločnosť. Ale to je len uhol pohľadu. Kto určuje, čo je správne? Tie normatívy? Kto určuje čo je norma a čo nie? Spoločnosť tvirena zase len ľuďmi? Akými? Väčšinou? A väčšina znamená správnosť? Prečo je niekto, kto vníma veci inak, hlbšie, netradične považovaný za menej cenného?