Sú ľudia, ktorí nevedia šoférovať?
Ahojte baby prišla som si k vám vyliať srdce🤣. Myslíte že sú ľudia ktorý proste aj keď veľmi chcú nevedia šoférovať? Mám rok vodičák od vtedy som sedela za volantom len raz , vlastne dnes druhý krát. Manžel mi dnes povedal že to proste neviem a.t.d . Za volant si po dnešku už nechcem ani sadnúť načo keď aj tak to neviem ... Cítim sa kôli tomu veľmi zle keďže som si robila vodičák lebo ho potrebujem. Bývame na dedine s dvomi malými deťmi a toto bola jediná možnosť ako sa dostať do mesta keďže autobus tu chodí 3x za deň 🤦🏻♀️. Je kus zo seba totálne na nič ako môžem byť taká neschopná ..
ako ja nechcem byť hnusný, ale podľa mňa je určite lepšie ak sa bude učiť na haraburde typu felicia (ja som sa na nej učil keď som dostal vodičák a už vtedy to bol v princípe dinosaur) a som rád za to.
teraz jej muž kúpi nový automat všetko fasa super, rozbije ho a budu oči pre plač. bude v servise x týždňov, dostane náhradné zo servisu a bude to manual a čo potom?
určite je keď vieš aj manuál. s Feliciou som sa naučil predvídať keďže som mu musel veľmi rozmyslieť či obehnem alebo ako rýchlo pôjdem keďže moje brzdy vtedy moc nefungovali 🙂
pokiaľ muž nemá trpezlivosť na jazdy s tebou (možno kvôli tomu že nemôže mať kontrolu nad tým autom v krízovej situácii) tak šup na kondičné. keď ti sám inštruktor povie že už si v pohode, nemusí nič robiť a len sa vezie tak šup do feldy a proste šoferovať..inak sa podla mňa nenaučiš
@gas1201 predstav si ze aj v servise majú automaty aj na predajniach. Jazdím len na automate dobrych desat rokov , nemala by som problém odsoferovat zas manuál, ale nemám o to záujem. V živote by mi muž nedovolil sadnúť do takej haraburdy ani ako spolujazdcovi , lebo keď sa niečo stane , by ma tak akurát zoskrabali z cesty. Nechápem ako tieto staré hajtry ešte stále môžu byť v obehu.
Nebude o nič horší šofér, keď sa naučí jazdit na kvalitnom a hlavne BEZPEČNOM aute, nie na takom vraku
Na rozheganej prevodovke sa rozčulovať ako Ti to nejde? Prečo to neskusiš na jeho aute? Keď Ti to nepôjde ani tam, tak asi na to nemáš. Ja som mala tiež prvé auto rozheganý šrot. Stále som si myslela, že neviem preradodať ani šoférovať a nikdy jazdiť plynule nebudem. Jazdila som len v prípade nutnosti, ak nebola iná možnosť. Na druhom aute je to úplná pohoda a niekedy si to dokonca aj užívam.
@lakebabe ty by si nemala problém odšoferovat manual, ale nechceš. ona evidentne stále nevie šoferovat manual.
inak stále nevieme ani v akej sú finančnej situácii, je možné že vážne momentálne nemajú 8 tisíc aby kupili aspoň trojkovu octaviu v slabej výbave a riešiť k tomu samozrejme ešte aj servis.
ja som feliciu bez posilovaca riadenia mala aj na autoskole...aj potom neskor som na podobnej jazdila...a nie som stara, to auto bolo stare uz vtedy 😂 podla mna je super, ze ti zohnal take, ale chod bez neho uplne sama ono to pride ...len chod kazdy den jazdit aspon na hodku ...neexistuje, ze sa nezlepsis
Je to všetko o cviku, ja som tiež začínala po 5 rokoch, lebo som musela ak som chcela dať dieťa do škôlky a začiatky boli veľmi ťažké, ozaj ten automat by ti to veľmi uľahčil, ale je jasné že nie vždy môžme mať čo chceme...ja napríklad neznášam jazdenie s manželom, lebo všetko komentuje, keď som sama cítim sa lepšie, skús jazdiť za malej premávky s niekým kto má trpezlivosť
@gas1201 pokiaľ to ma byt jediný dôvod prečo nemá šoférovať nikdy, nech si kľudne kupi automat a jazdí na ňom. Stále lepšie jazdiť len na ňom ako hodiť vodicak do šuplíku a nikdy nevytiahnut ako veľa zien okolo mňa, pritom by im stačilo kúpiť lepšie auto a šlo by to. V dnešnej dobe to už nie je absolútne žiaden problém zohnať normálne auto za normálnu cenu aj v automate. Možno jej stačí len skúsiť normálne auto v manuale novšie v lepšom stave. Také haraburdy nech si soferuju blázni, ktorým je jedno, ze keď sa dostanú do buracky riskujú život.
Mala som dosť veľa nehôd posledné roky cudzím zavinenim a vďaka tomu, že som mala kvalitné auto odniesli si to vždy le n plechy.
Ahoj odporucam aj ja automat a nekasli na to a jazdi.
@simsalabim Samozrejme,na takom som sa ucila jazdit,ani len posilovac nemalo. Stara Felda. Vsak kedysi ziadne automaty neboli. Jazdilo sa na Skodovkach - Embecky, Favority, Moskvice, Lady...Myslim,ze s tym ma kazdy na zaciatku problem, ale pri skuskach by uz nemal byt.
@iwesska tak ale pri skuske asi problem nemala, ked dostala vodicak - skuska bola istotne na novom aute. Problem ma asi teraz na tej starej Felde. Ja som sa tiez kedysi ucila jazdit este na Favorite, som rocnik 1970... a priznavam bez mucenia, ze niekedy na nej preradit nebolo vobec jednoduche. A uprimne - preco by sa mala trapit na takej rachotine, ked jej to absolutne nepridava na psychickej pohode. Naco??? Preto, ze kedysi sme cestovali autami bze klimy neznamena, ze tak pojdeme aj dnes... Ak sme kedysi prali v potoku, dnes pouzijeme pracku.... proste ak sa da inak, tak, ze to to zjednodusi zivot, preco to nevyuzit? Jej to zjavne nerobi dobre, netrvala by som na tom, aby jazdila na takej rachotine.
No veľa to hovorí o tvojej polovičke. Ten môj chcel aby som si spravila spolu s ním VP ( on mal vtedy iba na motorku). Kúpili sme si nie veľmi ojazdené auto. A to som neustále počúvala, že radšej on, lebo čo keby som ho rozbila. Tak som mu pár krát nechala deti a išla s mamou na nákup, alebo na návštevu. Keď autíčko po rokoch doslúžilo, zaťala som sa a povedala som, že nové auto nebude. Keď chlapci dospeli spravili si VP a kúpili autá, mladší ma zobral pár krát na jazdu a bolo. Celé to bolo o tom, že muž sa nemohol preniesť cez to, že by ho viezla žena za volantom. Takže problém bol tam a nie vtom, že by som ho rozbila. Ja som dodnes auto ani neškrtla.
Treba chcieť a snažiť sa. Neviete... Ok. Naučite sa. Vozte sa s mužom po dedine, kým sa nenaučite. Nikto z nás nevedel, ale čím viac chodí, tak viac mu to ide😊
To je hlúposť, muž jednoducho zabudol, že tiež začínal. Šoférovať sa naozaj naučí každý, kto chce. Nepočúvaj muža a jazdi s kamoškou - ja som tak jazdila, keď sestra po deviatich rokoch bola donútená začať jazdiť. Naučila sa.
Ten,kto sa nauči šoferovať na starom aute, je naozaj dobry šofer... Damy, pred 20rokmi sa kazdy,kto bol schopny, naucil jazdit na starych autach, neboli automaty.. kto nema peniazky na nove auto, darmo radite, aby si kupili automat... Nech sa vyberie na polnu cestu, a skusa soferovanie... Ten,kto to v sebe ma, sa nauci aj na srote, ten kto nie, radsej si ani nesada za volant...
@simsalabim presne tak kedysi sme žili v jaskyni a co sa tam máme teraz vrátiť? Doba ide dopredu technológie tiež. Tiež som sa učila na starej haraburde bez posilovaca v manuali a to auto som nenávidela. Co to je za frajerinu si dokazovať kto vie na väčšej haraburde jazdit. V zahraničí by už také auto ani nepustili cez STK. Doba ide dopredu prečo sa neprisposobit
@mercy13 ja osobne si myslim, ze pre vacsinu tych, ktori sa boja jazdit, nie je problemom jazda ako taka - na polnej ceste problem urcite mat nebudu. Je to rovna cesta bez okolitej premavky, navyse sa na nej ide pomaly. Problemom byva prave okolita doprava a ini vodici na cestach, castokrat nervozni a netrpezlivi, a vsimanie si toho, co sa okolo nej deje a rychlost reakcie (ktora sa urcite casom zlepsi!). Vtedy problematicke zaradenie rychlosti na pohode naozaj neprida - niekto na nu zatrubi, lebo sa nevie podla neho dostatocne rychlo rozbehnut na krizovatke (lebo jej zlomok sekundy dlhsie trva zaradenie rychlosti) a ona uz znervoznie, skape jej motor a uz to ide...
@simsalabim ano, maš pravdu. Avsak naša polna cesta je plna dier, tam sa zrychlis, potom musis brzdit vkuse, tam sa pekne moze naucit pouzivanie prevodovky, pretoze vkuse musis preradovat, alebo aj zastavit a opat zaradit jednotku atd... 🙂
Ja som bola v autoškole naozaj strašná šoférka 😅 jedna veľká tragédia to bola.....jazdu na skúškach som spravila lebo som mala šťastie 😂.
Pol roka som po autoškole nejazdia vôbec, potom som začala pomaly ale vždy s niekým a iba moje trasy (pár km). Dnes už tieto moje trasy zvládnem sama úplne vpohode. Už ma situácia donútila ísť aj ďalej a tiež som to zvládla bez problémov. Vodičák mám rok a pol.
Mám manuál a tiež mi trvalo kým som sa naučila spojku púšťať normálne 🙈. Auto nemám super nové ale ani starú haraburdu. Ak máte 2 autá nech si manžel zoberie toto a ty skús ako ti to pôjde na druhom.
Skús si v noci s manželom prejsť trasy ktoré by si chcela jazdiť, budeš to mať bez stresu a bez áut okolo.
@mercy13 ale realnu situaciu na cestach ti to nenahradi. Trubenie vodica za tebou, nahle zabrzdenie toho pred tebou, misicjovanie vodica, co sa pred teba pichne na krizovatke, nefungujuci semafor… sposobi nervozitu. Toto polna cesta nenahradi, nehovoriac o rychlosti, akou na nej pojdes -asi nie 80 ci 50? Preradujes tak z neutralu na 1 a 2, viac asi nie…
.. treba si uvedomit, ze nie kazdy vie soferovat a ma na to bunky ...tak ako nie kazdy moze byt chirurg a operovat ..racionalne zvazit svoje schopnosti ..niektori proste na cestu nepatria ..
Keď más možnosť chod každý deň alebo každý druhý,sama alebo s takým človekom kto ta vtom podporuje. Keď býváš na dedine tak je to super,tam môžeš skúšať.
Hore hlavu a choď- treba len prax.
Ja som mala dlhú pauzu od šoférovania po autoškole.Nemala som na čom jazdiť.
Manžel mi dáva jazdiť trasy 80 km, alebo mi dá auto kde to poznám.Po dlhej dobe som sa odvážila ísť za rodičmi sama.
Nemám ani tak problém s autom ako s tým, že som pozabúdala pravidlá cestnej premávky a teraz sledujem každú cestu kde kto kedy ide, odbočuje, kto komu dáva prednosť a vždy ma niečo prekvapí ako chuj v protismere ktorý zastal uprostred cesty lebo sa nestihol zaradiť naspäť.A šoféroval manžel on vie reagovať v takej situácií.
Ja sa bojím toho, že ja viem čo mám robiť a ten druhý urobí opak.Alebo, že si ja niečo nevšimnem.
Preradzovanie rýchlostí nie je až taký problém.To sa stane keď nemáš prax, že tu páku nepotiahneš a drbneš to namiesto 2jky do 4rky.
Ten pohľad manželov stál zato.
Alebo kým prídeš na to kedy pustit spojku, ako ju pustiť, kým sa naučíš cítiť to auto.
Parkovanie to bol ďalší level a stále je.Vždy špekulujem kde zastanem a ako.
Ale inak ako šoferovaním to nepôjde.
U mňa ta dlhá pauza nebola dobrá, stratila som odvahu.
To do starej felicie ta chce posadit s detmi? Ma on rozum? Odporucam urcite automat, to som sa odvazila jazdit aj ja a to nemam k soferovaniu vztah.
Musis trenovat kasli na muza zober auto a rob si krátke jazdy po dedine 😉 do potravin a tak
Nečítala som komentáre. Ale urobila som si vodičák. Jazdila som párkrát,dokým som neostala ležať doma tehotná na rizikovom. Potom s malým babom a samé výhovorky ...nejazdila som 6 rokov. Odmietala som sadnúť do auta. Manžel kúpil automat,aby som to mala jednoduchšie,lebo jazdiť proste potrebujem. Vzal ma do nového auta, vystúpil v strede cesty,že proste ideš a hotovo. Tak som išla. Bol mi veľkou oporou. Keď ideš prvýkrát po roku,tak potrebuješ podporu a postupne sa do toho dostať. Držím palce.
Podla mna 5 kondicnych jazd je taky ideal, potom to uz ide...
Necitala som komenty, ale urcite to tu uz bolo. NIE, chyba nie je v tebe, ty soferovat vies. Keby si nevedela, vodicak by ti nedali. Tvoj strach ma tri priciny: nejazdis. Treba jazdit a velaaaa. Hocikde. V meste, na dedine, na dialnici, jednoducho jazdit. Po druhe - tvoj muz. Toho nechaj doma. Neznasam, ked mi niekto kecia do soferovania. Toho by som hned vylozila aj hocikde na ceste. A moze íst peso domov. A to ja jazdim uz takmer 30 rokov. A jazdim vela. Po tretie - stare auto. Neviem ake stare to mas, ale ak fest stare, to sa jazdi tazko. Bez servo atd. Kup si nove, ked sa bojis, tak s automatom a budes mat vybavene. Mam deti, sme na dedine, bez vlastneho a jazdenia auta by som tu bola stratena.
Odporúčam zmeniť človeka s ktorým šoféruješ. Skúšaj to s niekým iným. Vlastná skúsenosť.
No nie. Jednoducho vsetci nepatria na cestu. Dokonca by som povedala ze kazdy druhy na cestu nepatri. Zacinala som na starej 105ke a casom som striedala auta. Nikdy som problem nemala. Stara "rachotina" sa ti nepaci... a co by si este nechcela? Nove auto s ktorym niekoho hned na zaciatok zabijes? Preco je tolko nehod. Jednoducho mladi nevyjazdeni sadnu do silneho auta a ho nezvladaju. A mnohi nielenze nezvladaju auta, nezvladaju ani dopravne znacky. Ked sa hras s prevodovkou, stihas vobec sledovat ze ides z vedlajsej na hlavnu? Alebo ako to uz byva zvykom mam ja brzdit na hlavnej kedze ma dalsi nevsimavy kreten nevidi z vedlajsej?

Nerobte z toho radenia raketovú vedu. Ak vie niekto obsluhovať práčku a mikrovlnku, určite zvládne aj preraďovanie.