Sú modrosivé hríby bezpečné na konzumáciu?
Ahojte, nazbierali sme dnes hriby aj dubaky, ale moja otázka znie, pozrite foto, niektoré hríby sú jemne modrosivé, jemne.. Je to v poriadku alebo vyhodiť? Lebo viem ze su aj také co sa sfarbia do sýto modrá a sú jedovaté. Nechcela by som otravu. Ďakujem.

@dskjhfdlkdjhl pozri stopky, ale tie vyhodím pre istotu
Lepšie sa huby identifikujú v praženici, posypané mletou paprikou...🤦
@ivetoy Uz som ti predsa napisala, ze toto je v poriadku, bezne niektore hriby takto modreju. Sice na lepsiu identifikaciu by bolo lepsie odfotit pred nakrajanim, ale tak co uz, ked si ich uz nakrajala. A na buduce zbieraj len tie, ktore isto poznas a ak ziadne poriadne nepoznas, tak nezbieraj.
tie modre su modraky
jedia sa a nie su jedovate , pozri si nieco o nich
@dskjhfdlkdjhl vsetke sú rovnaké.. Po nakrájani jedna jemne zmodrela
@ivetoy Na buduce sa chod radsej do nakupneho centra prechadzat, lebo jednak sa v hriboch nevyznas, navyse si nevies nic ani nastudovat a nerozmies ani tomu, co Ti tu piseme. Proste hubarcenie nie je pre Teba.
Máš to dobré huby, nemusíš sa obávať.
Modraky treba dlhšie obvarit. Inak su OK.
Vyzera ze to bude modrak, tie nie su jedovate, len ich treba pred konzumaciou dlhsie obvarit. Vedia spravt traviace tazkosti, mozno pri velkej konzumacii zle uvarenych, surovych🤷🏼♀️ aj otravu.
Ak sa ti nepacia, vyhod ich. Ale cele, nie len nozicku.. Mojim pravidlom pri zbere hub je, ze ak sa mi co i len kus huba uz v lese nepozdava, neberiem ju, nezbieram ju.
@ivetoy tá modrastá je takzvaný modrák. Jedlý a vynikajúci suchohríb. Ani som nevedel že nie je chutný. Vždy sme ich mali v kapustnici na Vianoce. Od detstva sme ich zbieravali spolu s dubákmi. U hríbov, to znamená húb s rúrkovými výtrusmi je jedovatý len hríb satan. Len raz v živote sme ho našli ešte ako deti s rodičmi v lesoch pod Tatrami. Nie je smrtelne jedovatý len budeš zvraciať čo nie je dobré. Po uvarení je neškodný. Nie je ale chutný. Ďalší nepríjemny hríb je suchohríb horkáč. Neviem ako sa volá ale je horký a dokáže pokaziť celé jedlo. Raz sa mi to stalo. Neviem ako ho rozpoznať a naďalej zbieram aj suchohríby a neriešim ich tvary farby nič. Všetky hríby beriem ako jedlé.
@ivetoy jedina huba, ktorej sa skutočne treba báť je muchotrávka zelená. Tá je smrteľná. A aj bedlička ostrošupinatá. Tú som raz zjedol ale našťastie som si to všimol a stihol som vyvolať zvracanie plus som zjedol dva balíky čierneho uhlia. Nešiel som ani na pohotovosť. Bedlička ale obsahuje hodne menej toho jedu ako muchotrávka zelená. A aj to rozhoduje o živote a smrti. Koľko sa toho zje. No ak jej človek nazbiera cely košík, tak je zle. Naďalej zbieram Bedle jedlé a už viem jasné rozdiely oproti bedličke, ktoré vždy kontrolujem. Ešte existuje nejaká huba, ktorá zabíja až po týždni a už niet záchrany, ale neviem jej meno nejaká vláknica myslím. Asi sa nevyskytuje u nás.
modraky su velmi chutne huby, uz davno som ich nikde nevidel, ani nenasiel. 😪
@ivetoy na fotke su vsetky suchohriby.A to ze zmodrie na reze je znak ze je to suchohrib.Dubak na reze nemodravie.Suchac ano.Zbieram suchohriby kazdy rok a este zijem.Takze je to suchohrib za mna na 100%
@kristie571 vyhodila som ju celú, ale ona vyzerala ako ostatné, zistila som zmenu farby až po reze. Ďakujem



Toto je v poriadku. Ale treba vzdy zbierat len take hriby, ktore dobre poznas.