icon

Sú modrosivé hríby bezpečné na konzumáciu?

ivetoy
19. okt 2024

Ahojte, nazbierali sme dnes hriby aj dubaky, ale moja otázka znie, pozrite foto, niektoré hríby sú jemne modrosivé, jemne.. Je to v poriadku alebo vyhodiť? Lebo viem ze su aj také co sa sfarbia do sýto modrá a sú jedovaté. Nechcela by som otravu. Ďakujem.

Sú modrosivé hríby bezpečné na konzumáciu?
Strana
z2
dskjhfdlkdjhl
19. okt 2024

Toto je v poriadku. Ale treba vzdy zbierat len take hriby, ktore dobre poznas.

ivetoy
autor
19. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl pozri stopky, ale tie vyhodím pre istotu

cacianka
19. okt 2024

Lepšie sa huby identifikujú v praženici, posypané mletou paprikou...🤦

ivetoy
autor
19. okt 2024

@cacianka to bude zajtra

dskjhfdlkdjhl
19. okt 2024

@ivetoy Uz som ti predsa napisala, ze toto je v poriadku, bezne niektore hriby takto modreju. Sice na lepsiu identifikaciu by bolo lepsie odfotit pred nakrajanim, ale tak co uz, ked si ich uz nakrajala. A na buduce zbieraj len tie, ktore isto poznas a ak ziadne poriadne nepoznas, tak nezbieraj.

h2
19. okt 2024

@ivetoy Keď chceš toto vyhadzovať, napíš mi adresu, budem stáť pod oknom. Výborné jedlé suchohríby!

jazula
19. okt 2024

@ivetoy Ja by som len bola zvedavá, prečo sa chystáš vyhodiť len tie nožičky…veď ak by to bola nejedlá/jedovatá huba, bola by taká celá, nielen noha 🤔.

lucik194
20. okt 2024

tie modre su modraky

jedia sa a nie su jedovate , pozri si nieco o nich

ivetoy
autor
20. okt 2024

@jazula no lebo jedna bola modrásta, sa bojím ci je to ôk preto sa tu pýtam.. Ostatne sú žlté a jedna sivo modrásta.. Ta nemám také znalosti

ivetoy
autor
20. okt 2024

@lucik194 nasla som dve odpovede, jedna ze je jedovatá a druha ze nie, tak neviem

ivetoy
autor
20. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl vsetke sú rovnaké.. Po nakrájani jedna jemne zmodrela

ivetoy
autor
20. okt 2024

@jazula no lebo neviem ci ta modrásta nie je celá jedovatá, celú som ju dala radšej prec

patus_2
20. okt 2024

@ivetoy ak by bola huba jedovatá, čo a najväčšou pravdepodobnosťou nie je, tak to nepomôže, že vyhodíš "nožičky". Na prvom obrázku huba v strede je suchohríb, bežne modrá. Ten druhy druhý hríb ťažko identifikovať, keď je takto rozkrajany.

dskjhfdlkdjhl
20. okt 2024

@ivetoy Na buduce sa chod radsej do nakupneho centra prechadzat, lebo jednak sa v hriboch nevyznas, navyse si nevies nic ani nastudovat a nerozmies ani tomu, co Ti tu piseme. Proste hubarcenie nie je pre Teba.

h2
20. okt 2024

@ivetoy 🤦‍♀️ Vieš čo, vyhoď aj tie ostatné, čo ak sú jedovaté?
Ja fakt nechápem, NAČO si sa sem prišla opýtať. Napísali sme ti, že huby sú jedlé a v poriadku a ty ich aj tak vyhodíš... Nemám slov!

hyta
20. okt 2024

Máš to dobré huby, nemusíš sa obávať.

lukbe
20. okt 2024

Modraky treba dlhšie obvarit. Inak su OK.

kristie571
20. okt 2024

Vyzera ze to bude modrak, tie nie su jedovate, len ich treba pred konzumaciou dlhsie obvarit. Vedia spravt traviace tazkosti, mozno pri velkej konzumacii zle uvarenych, surovych🤷🏼‍♀️ aj otravu.
Ak sa ti nepacia, vyhod ich. Ale cele, nie len nozicku.. Mojim pravidlom pri zbere hub je, ze ak sa mi co i len kus huba uz v lese nepozdava, neberiem ju, nezbieram ju.

slovakboy
20. okt 2024

@ivetoy tá modrastá je takzvaný modrák. Jedlý a vynikajúci suchohríb. Ani som nevedel že nie je chutný. Vždy sme ich mali v kapustnici na Vianoce. Od detstva sme ich zbieravali spolu s dubákmi. U hríbov, to znamená húb s rúrkovými výtrusmi je jedovatý len hríb satan. Len raz v živote sme ho našli ešte ako deti s rodičmi v lesoch pod Tatrami. Nie je smrtelne jedovatý len budeš zvraciať čo nie je dobré. Po uvarení je neškodný. Nie je ale chutný. Ďalší nepríjemny hríb je suchohríb horkáč. Neviem ako sa volá ale je horký a dokáže pokaziť celé jedlo. Raz sa mi to stalo. Neviem ako ho rozpoznať a naďalej zbieram aj suchohríby a neriešim ich tvary farby nič. Všetky hríby beriem ako jedlé.

minenkak
20. okt 2024

@ivetoy hríby môžeš jesť všetky,len 40minut treba variť, ešte aj tie horké sú dokonca dobre na žalúdočné problémy

slovakboy
20. okt 2024

@ivetoy jedina huba, ktorej sa skutočne treba báť je muchotrávka zelená. Tá je smrteľná. A aj bedlička ostrošupinatá. Tú som raz zjedol ale našťastie som si to všimol a stihol som vyvolať zvracanie plus som zjedol dva balíky čierneho uhlia. Nešiel som ani na pohotovosť. Bedlička ale obsahuje hodne menej toho jedu ako muchotrávka zelená. A aj to rozhoduje o živote a smrti. Koľko sa toho zje. No ak jej človek nazbiera cely košík, tak je zle. Naďalej zbieram Bedle jedlé a už viem jasné rozdiely oproti bedličke, ktoré vždy kontrolujem. Ešte existuje nejaká huba, ktorá zabíja až po týždni a už niet záchrany, ale neviem jej meno nejaká vláknica myslím. Asi sa nevyskytuje u nás.

mojemenonikto
20. okt 2024

Panebože ľudkovia, prečo zbierate huby, ktoré stopercentne nepoznáte?

egonsk
20. okt 2024

modraky su velmi chutne huby, uz davno som ich nikde nevidel, ani nenasiel. 😪

madielilly
20. okt 2024

@ivetoy na fotke su vsetky suchohriby.A to ze zmodrie na reze je znak ze je to suchohrib.Dubak na reze nemodravie.Suchac ano.Zbieram suchohriby kazdy rok a este zijem.Takze je to suchohrib za mna na 100%

ivetoy
autor
20. okt 2024

@patus_2 ja vyhodila celú tú modrástu

ivetoy
autor
20. okt 2024

@h2 len jednu modrú, ostatne nie

ivetoy
autor
20. okt 2024

@hyta vďaka

ivetoy
autor
Autor odpoveď zmazal
ivetoy
autor
20. okt 2024

@lukbe vďaka

ivetoy
autor
20. okt 2024

@kristie571 vyhodila som ju celú, ale ona vyzerala ako ostatné, zistila som zmenu farby až po reze. Ďakujem

Strana
z2