icon

Sú modrosivé hríby bezpečné na konzumáciu?

ivetoy
19. okt 2024

Ahojte, nazbierali sme dnes hriby aj dubaky, ale moja otázka znie, pozrite foto, niektoré hríby sú jemne modrosivé, jemne.. Je to v poriadku alebo vyhodiť? Lebo viem ze su aj také co sa sfarbia do sýto modrá a sú jedovaté. Nechcela by som otravu. Ďakujem.

Sú modrosivé hríby bezpečné na konzumáciu?
Strana
z2
ivetoy
autor
20. okt 2024

@slovakboy a aký je rozdiel medzi bedlov a bedlickov? Ďakujem

mirka17
20. okt 2024

@ivetoy prepáč ale neda mi, hríb a dubák je jedno a to isté. Celý názov je hríb dubový, niekto tomu skrátene hovorí dubáky a niekto hríb. Na fotkách máš pravdepodobne suchohríb a modrák, žiaden dubák ani hríb tam nevidím, všeobecne im hovoríme huby, nie hríby. Je to dosť podstatný rozdiel. Ide ma drbnuť ked v reštaurácii napíšu hríbova omačka a dostaneš hlivy alebo šampinoni. katastrofa.

refly
20. okt 2024

Ze vyhodila do kosa 😒 Taketo plytvanie fakt nasere, skoda dobrej huby.... niekto iny by sa urcite potesil.
Niektore modraju, je to normalne. A ako spominal Slovakboy, ak to ma zo spodu spongiu a nie je to satan, tak je to jedle. Aj ten horkac je sice hnusny, ale jedly. Dokonca som citala ze aj zdravy. Ale ani so satanom, ani s horkacom sa pravdepodobne nikdy nestretnete.

A neviem naco sa vobec pytate tu. Alebo aky je rozdiel medzi bedlou a bedlickou. Sak ked neviem, tak si vygooglim. Fotky, identifikacne znaky, kedy rastu, ect... vsetko je lahko dohladatelne. Ale nieee, treba pobrat, pytat sa na tehotenskom fore a preventivne vyhodit, lebo chodime na huby a nepozname.

madielilly
20. okt 2024

@ivetoy bedla vysoka je "vysoka" oproti bedlicke.Na reze necervenie.Je pevna,biela.A "suknicka" je pohybliva.Bedlicka cervenejuca na reze cervenie az hnedne a je nizsia.Ruzovolupenova vyzera jak sampion.Ale bedlicky nezbieram,nakolko mozu sposobovat zazivacie tazkosti.A ostrosupinata bedlicka ne mierne jedovata

h2
20. okt 2024

@mirka17 Nooo, dovolím si nesúhlasiť. Ja viem tak, že huba je celkovo pomenovanie celej skupiny organizmov, zatiaľ čo hríby sú jej podskupinou (každý hríb je huba, nie každá huba je hríb). A nemusí to byť len dubák, sú aj iné hríby (smrekový, brezový, satanský...). Proste hríb je huba, ktorá má nožičku a klobúčik. 🍄‍🟫

ivetoy
autor
20. okt 2024

@refly vyhodila som jendu jemne modrejucu hubu, lebo som si nebola istá, ešte som to neštudovala podrobne a keďže bolo neskoro tak som sa radšej poradila s niekym kto na prvy pohľad rozozná to co ja ešte neviem. Satana poznám, nasla som ho viac krát.

mirka17
20. okt 2024

@h2 máš pravdu zle som sa vyjadrila, ja narážam skôr na to,že ludia hovoria že idú na hríby, pritom idú na huby. Lebo namiesto hríbov majú iba huby, ako bedle, hlivy, šampinony, sirovce, uchovce, smrčky a hríb žiaden. Ked mi niekto povie že ma hríbovu omáčku a ja vidím hlivovu tak s tým nie som okej. A všeobecne taký amater hubár aj na suchohríb povie že ma dubak

slovakboy
20. okt 2024

@ivetoy bedľa jedlá, alebo vysoká má hlavne prstenec, ktorý sa dá odtrhnúť ľahko od stonky a posúvať po nej hore a dole. Je smradľavá a bedľakrasne vonia, to je ďalší znak. Keď je menšia néomýliš si ju lebo má kužeľovitý klobúk ako vietnamský slamenný klobúk môže byť aj hladký a žltohnedý. Alebo ma na povrchu ostré vystupujúce hnedé šupiny no mierne šupiny môže mať aj už narastená bedľa. Práve keď je bedlička vyrastená do vysoka je najviac podobná bedli. Hlavný rozdiel je v tom prstenci. Posielam dve fotky z internetu. Vieš ktorá je bedľa vysoká a ktorá je bedlička ostrošupinatá? A prečo?

slovakboy
20. okt 2024
patus_2
21. okt 2024

@slovakboy a bedľu vysokú spoznáš ešte podľa tigrovanej "nohy".

slovakboy
21. okt 2024

@patus_2 výborne! Ďakujem za ďalšiu rozoznávaciu črtu.

ivetoy
autor
22. okt 2024

@slovakboy táto je bedla podľa mňa

ivetoy
autor
22. okt 2024

@slovakboy
@slovakboy spodná fotka

slovakboy
22. okt 2024

@ivetoy áno na tej hornej je bedlička. A vieš aj prečo? Čo je rozdielne?

Strana
z2