Sú prístupové heslá na internetových portáloch virtuálnym dedičstvom?

babaker
2. okt 2014

Myslíte si, že v prípade, že by sa s vami niečo stalo, majú vaši príbuzní právo dozvedieť sa vaše prístupové heslo na Modrý koník? Že po vašej smrti môžu vaši manželia, manželky, deti, rodičia čítať vašu internú poštu, vaše diskusie v súkromných skupinách? A čítať tak zároveň internú poštu a diskusné príspevky iných osôb, ktoré boli písané v dobrej viere, že sú určené len jednej osobe, prípadne úzkemu okruhu osôb v súkromenej skupine. Ktovie, koľko súkromných skupín vlastne funguje na tomto portáli? Skupín, kde sa stretáva skupinka žien ktoré spojili spoločné názory, vlastnosti, okolnosti, udalosti. Ktoré sa vzájomne zverujú so svojimi starosťami i radosťami, veľakrát výsostne súkromného charakteru. Dávajú tam veľakrát súkromné fotografie v domnení, že ich uvidí len zopár kamošiek.

acer11
2. okt 2014

to už mi asi bude jedno 😝

stardust
2. okt 2014

nie, jedine v tom pripade, ze by som este za svojho zivota udelila suhlas.

zuzkaanicka
2. okt 2014

@babaker je to sukromna posta, tu mozu ini citat iba s povolenim majitela 😉

babaker
autor
2. okt 2014

@acer11
@stardust
Lenže tu nejde len o vaše vlastné súkromie, ale aj o súkromie tých, ktorí si s vami dopisovali. Ako k tomu príde ta druhá strana, že k správe, ktorú písala v dobrej viere len tebe, sa dostane nepovolaná osoba?

acer11
2. okt 2014

@babaker no,to mi bude už tiež jedno 😀

zita19
2. okt 2014

Vazeni admini, tymto vas velmi pekne poprosim:
Ak sa dozviete, ze uz si uzivam pohodlia dreveneho spacaku zablokujte moj ucet, moje IP. Zmazte co sa zmazat da. A v ZIADNOM pripade nedavajte moj login ani heslo (nani temporary pasword) NIKOMU, nech by sa odvolaval na to, ze je moj pribuzny, priatel, velmi dobry priatel, ako sestra... Proste nikomu komu toto neumozni nejaky zakonny dovod.
A pokial mozte, tak zariadte vsetkymi dostupnymi prostriedkami aby sa nikto do mojich sukromnosti na tomto portali ani nehackol.
Dakujem

aknelka85
2. okt 2014

Heslo je preto heslo, lebo je tajne. Z akych pismen, cislic a znakov sa sklada, viem len ja. V rusku anonymity odkryvam viac ako v realnom zivote. Je to moje miesto, moj virtualny svet, a konkretne tu som stretla vela zien, ktore su mi srdcu blizke, ktore o mne vedia naozaj vela... Nedovolila by som, aby sa moje heslo dostalo do ruk rodiny alebo kamaratok. Moje heslo, moje konto, moj maly virtualny svet. Ved povedzme si na rovinu, x-krat si tu pofrfleme aj na clenov rodiny, ci polovicky a nemusia sa to predsa dozvediet 😉

stardust
2. okt 2014

@babaker do ip nejake intimnosti nepisem, prezeranie sukromiek by museli samozrejme schvalit ich clenovia.

babaker
autor
2. okt 2014

@stardust Takže, ten súhlas, ktorý by si udelila predtým, že v prípade, že sa tebe niečo stane, poverená osoba môže spravovať tvoj účet, avšak s výnimkou napr. Súkromných skupín. Ako by však týchto členov mala táto osoba kontaktovať, keď dopredu nevie, aké súkromné skupiny si navštevovala a kto sú jej členovia? 😕

babaker
autor
2. okt 2014

@acer11 A je ti taktiež jedno, že k súkromným správam, ktoré si napísala ty, sa aj teraz môže niekto dostať, lebo osoba, ktorej si tie správy písala, už nie je medzi nami?Nepovolanou osobou by napr. mohol byť aj tvoj manžel (v prípade úmrtia jeho sestry). Samozrejme si tu teraz vymýšľam modelové situácie, ktoré by mohli nastať, v žiadnom prípade nechcem, aby sa čokoľvek z toho stalo.

stardust
2. okt 2014

@babaker vie to administrator stranky. Suhlas by som dala len vtedy, ak by som som tam pisala o nejakych veciach hodnych zverejnenia, nieco na sposob Anny Frankovej alebo ako memento pre dalsich ludi, aby nespravili taku istu blbost ako ja

edita56
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stellamaris
2. okt 2014

@zita19 ze dreveny spacak 😀 to je krasne pomenovanie pre truhlu 😀
Nikdy by som nesuhlasila,aby niekto cudzi cital moje spravy,osobne veci............ani za mojho zivota ani po mojej smrti.Aj moj manzel si musi vypytat odo mna povolenie,ked chce citat moje spravy a pravo na sukromie by malo byt respektovane aj po smrti.

zuzkaanicka
2. okt 2014

@edita56 nuz, to by mohla byt naozaj "dostojna" pamiatka 😝

alice107
2. okt 2014

BABAKER, dospely zrely clovek si ma v prvom rade uvedomit, ze odhalovat svoje sukromie na werejnych portaloch je riziko. a to sa tyka aj sukromnej posty na takych portaloch. pretoze nema dosah to,aby mohol sam nejakym sposbom zabezecit svoje svoje sukromie na takom portale pred moznym zneuzitim.
co sa tyka tvojej otazky, tak na portaloch , kde sa dodrzuju zakonya prevadzkovatel je profesional, po smrti/ak sa o nej prevadzkovatel webu dozvie, lebo to sa nemusi dozvediet vzdy// uzivatela by mal konto uzatvorit a ulozit do archivu. a to z dohadu beznych uzvatelov.aby nedoslo z ich strany k moznemu naburaniu sa do konta.
dedicia zomreleho uzivatela ak sa dozvedia o konkretnom konte na konkretnom webe, tak potom maju moznost na zaklade rozhoduutia o dedicskom konani poziadat prevadzkovatela webu po pristup k datam zomreleho porucitela-majitela konta, ci poziadat ho o uplne odstranenie konta bezo zvysku. bez rozhodnutia o dedictskom konani by prevadzkovatel nemal poskytovat nikomu/okrem organov vykonnej moci/ NIKOMU pristupove heslo ku kontu zomreleho uzivatela.
to, ze tam mozu najist aj korespodenciu ineho uzvatela , ktoru mal s nim zomrely uzivatel, je uz riziko toho uzivatela, ktory si pisal so zomrelym uzivatelom.nemal na web davat citlive osobne info.

zuzkaanicka
3. okt 2014

@alice107 dobre, ale dospely zrely clovek potom v podstate prebera zodpovednost aj za tych (zrejme menej zrelych), ktori sa jemu v IP zdoverili ... takze potom by mal zabranit, aby sa niekto k tym IP dostal-cize napr. ja by som nechcela, aby ktokolvek cital moje IP, tym myslim, ze ani tym najblizsim by som to nedovolila.

alice107
3. okt 2014

ZUZKAANICKA, mylis sa.pokial ti ´´nezreli´´ dospeli su svojpravni, tak zodpovedaju za svoje konanie sami. takze je na nich,ci podstupia riziko odhalenia svojho sukromia na verejnom webe.a to aj vo forme ip.
takze kto odhaluje svoje sukromie inemu cloveku,mal by si to dobre premysliet. a to aj ked ho osobne pozna. a nieto este na verejnom fore.
nech sa ti , co si svoje sukromie vystavuju verejne/pretoze aj ip je na verejnom fore nie jej vlastne sukromie, kedze maju do neho pristup prevadzkovatelia fora/ zamyslia predovsetkym nad svojou lahkovaznostou.

edita56
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkaanicka
3. okt 2014

@alice107 ked chces niekomu nieco napisat, tak je najvyhodnejsie pouzit tlacitko "Odpovedz", tak budes mat vacsiu istotu, ze dotycny Tvoju odpoved neprehliadne 😉
Co sa tyka zrelosti a nezrelosti-tak zrely clovek by mal byt zodpovedny-zodpovedny za svoje konanie a teda ak je jemu zverene nejaka sukromna informacia od inej osoby, tak musi za to prevziat zodpovednost-ak je naozaj zrely. A v podstate sa to dost zhoduje s tym, co tu odcitovala @edita56, takze ten moj ludsky pohlad na danu vec, sa pomerne zhoduje s tym pravnickym pohladom 😉

alice107
3. okt 2014

Zuzkaanicka, ani ti asi nenapadlo/nemas asi skusensti z it/ ze su programy, kde si navolis na ochranu tak, , kde neprides priamo do kontaktu s nickmi. o co ti vlastne ide?
ja nemam problem na pisat tvoj aj ineho nick na verejnom fore. nepotrebujem zvlast upozornovat nick na to, ze som odpovedala.pochopolila si ma?a nepis mi, co patri do ip.!

zuzkaanicka
3. okt 2014

@alice107 ja mam s IT isto viac skusenosti ako Ty, ale to ohladom upozornenia-to bolo iba na okraj, pisala som Ti hlavne k teme, zjavne si vsak nepochopila ani jedno, ani druhe. A naopak, tato Tvoja odpoved je taka, ktora sa hodi skor do IP, takze na buduce pouzi IP 🙂

edita56
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkaanicka
3. okt 2014

@edita56 moja rada bola v dobrom mienena-chcela som @alice107 vysvetlit, ze pokial ma poriadne neoznaci, tak je velka sanca, ze si jej prispevok, ktory venovala mne, neprecitam ... ale tak, asi som ho nemala citat a nemala nan reagovat. Slubujem, ze uz jej radit nebudem 🙂

alice107
3. okt 2014

edita56, vpodstate ide o to, ze ak ti niekto pise do ip, tym samozrejme odhaluje svoju pisomnost sukromnej povahy pre teba ako uzivatela anepriamo aj pre prevadzkovatela stranky, kedze je zrejme /kazdy pisatel by si toto mal uvedomit/ ze , prevadzkovatel strasanky ma za moznost poznat obsah ip stravy urcenej uzivatelom
takze neprepriamo tym, ze ip napise dava moznost aj prevadzkovatelovi stranky byt oboznanemym s obsahom pisomnosti v ip.
tak ako som pisala, je na prevadzkovatelovo stranky ako aj na adresatovi ip, aby nezverejnoval ip spravy.
je to eticka zalezitost. ak o to nepoziada autor ip spravy o spravy o nezverejnenie obsahu tej spravy, tak autor tej spravy nie je chrany pre jej zverejnenim.mal by to orobit tak, aby boli dokazy o tom, ze adresata spravy na to upozornit.

ina situacia je, co sa tyka konta na werejnom webe. to prevadzkovatel stranky nema poskytnut inej osobe, len za urcitych podmienok/dedicovi/a organom statu na to urcenym za istych okolnosti.

alice107
3. okt 2014

zuzkaanicka, pokial sa pamätam, ziadnu radu som neziadala. to ci ty si precitas obsah prispevku pripad ne budes reagovat je na tebe. vysvetlila som podstatu, hoci to nebolo k teme . takze je to moja dobra vola. je na tebe,ako to prjmes.ako vidim,oznacila si ma v prispevku. preto reagujem.

hradnapani
3. okt 2014

@babaker jato vnimam tak, ze to, co je oznacene ako "posta", k tomu nema mat pristup nikto iny.
Na koniku je to trochu specificke, lebo je tu aj "posta", ale pre nejaku dalsiu velmi sukromnu konverzaciu by som radsej volila sukromny email. (aj ked tiez to nie je velmi bezpecne)
To, co sa povazuje za sukromnu skupinu na internete, to by snad za skutocne sukromnu skupinu povazoval iba velmi naivny clovek. takze tam by som ratala s rizikom, ze k odhaleniu sukromia moze prist.
A ak sa pytas na to, ci niekto ma pravo po umrti sa hrabat v emailovej poste svojho partnera, tak ja tvrdim, ze nie. Ale ked sa to tak vezme, v casoch klasickej papierovej posty, co nebolo spalene, bolo precitane 😉 ale zase tam chybala konverzacia od protistrany.

zuzkaanicka
3. okt 2014

@alice107 Znovu opakujem, urobila som to v dobrom, lebo som si naivne myslela, ze ked mi pises, tak chces, aby som si prispevok precitala-neviem, co je take tazke na tom pochopit 😉 A znovu opakujem, ta cast o oznacovani nicku-nebola tym hlavnym v tom mojom prispevku-pisala som Ti tam aj nieco ine, ale zrejme Ta to nezaujalo. Tymto nasu debatu koncim a reagovat nemusis, ani poriadnym, ani neporiadnym oznacenim mojho nicku.

alice107
3. okt 2014

zuzkaanicka, je len na mne, ci budem ci nebudem reagovat. nepodsuvaj mi pritom ziadne odporucania prosim. o.k. myslela si to dobre, ja som ti dala odpoved aj vysvetlenie. bodk
ja som svoj nazor uz vyjadrila. 😎 🙂 takze suhlasim, ze uz nemam o com na danu temu uz debatovats . tu castr prispevku co si napisala som zaregistovala, ale kedze k tomu som uz vyjadrila, nemala som potrebu uz reagovat.
ty si si vyjadrila svoj nazor, ja tie zna danu vec. nemame rovnake nazory na vec.to je vsetko. pekny den zelam.

zuzkaanicka
3. okt 2014

@alice107 Zakazala som Ti odpovedat? 😕 ... akurat mi bolo uplne jedno, ci mi odpovies, alebo neodpovies ... odpovedala si, lebo si tak chcela, sice si v podstate nic nenapisala, ale OK, je to Tvoj sposob prispievania. Tiez Ti prajem pekny den, dokonca v DE mate sviatok, tak uzivaj 🙂

jolinka
3. okt 2014

myslim ze problem s dedictvom pristupovych internetovych prav by sa dal technicky osetrit tak ze pri zakladani nejakeho profilu ci schranky by bola moznost uzivatela...odpovedat na otazku ci je mozne po jeho smrti ci dlhodobej nepritomnosti {napr. vyhlasenie za nezvestneho} spristupnit prava pribuznym alebo nie.

ak uzivatel zaskrtne NIE administrator stranky, neposkytne prava ani v pripade narokovania si dedicov a automaticky stranku zablokuje alebo vymaze...
Zakon tu moze postupovat podobne ako v pripade darcovstva organov po smrti, ked si to clovek nezela a vyjadri svoju volu ...tak sa podla toho lekari zariadia 😉

Co sa tyka zrelosti ci nezrelosti uzivatelov...na to sa neda spoliehat.

keby sme boli vseci "zreli uvedomeli dospeli jedinci" ...neboli by v podstate potrebne zakony. Zakony vo svojej podstate sluzia na ochranu zrelych pred nezrelimi 😉 😉 😉 Keby si kazdy bral len co mu patri, netreba nam ani danove urady, ani dedicske zakony a mnoho inych 😅 😅 😅 😅

ale CO by potom robili pravnici?????? 😀 😀 😀 😀