Sú Slovenky dosť ocenené za prekonanie Mount Everestu?
Ludia prosim Vas som jedina ktorej sa nozik vo vrecku otvara a oci mi idu vypadnut ked citam tie diskusie. Ako moze byt niekto tak hlupy ze zhadzuje tu jednu za to ze to vysla s kyslikom a druha bez? Ako ja neviem sme fakt tak tupa krajina? Ine narody by ich obe “na rukach” nosili a boli vďační, hrdí, u nas sa to zvrhlo na diskusiu ze ta jedna to bolo vlastne nic, lebo kyslik. Mne je z toho hrozne.
@cinamood_ Tú jednu nepoznám, za to Lenku poznám osobne dlhé roky, viem, aký je to dríč a aj keby to dala s kyslíkom, tak je to skvelý výkon! Obe si zaslúžia uznanie a klobouček👍👍 Ale tie, čo dokážu ešte aj toto riešiť a kritizovať doma z gauča, pričom by samé ani netrafili do Himalájí, nieto aby sa vyškriabali aspoň do base campu, tých názor fakt nikoho nezaujíma 😎
ja som uz citala, ze aj Lenka to mala "zadarmo", lebo mali serpov co im pomahali 😂😂. Milujem, ked nieco take napise teta alebo ujo po 50tke co chodia sportovat akurat tak hejtom po internete...
@brrunetkaa a čo ťa žerie? Skús ty absolvovať takéto "komerčné divadielko" a uvidíme koľko vydržíš... 🙄 Akoby tá medializácia bola doping, ktorý jej reálne dodá silu, že... Bože ženská
@brrunetkaa urobiť si komerčné divadlo na tom, že niekto vyšiel na Mount Everest je absolútne na mieste. To nie je že rozhodnem sa, tak si kúpim letenku a vyjdem. Tam reálne každý rok zomeriajú ľudia, ktorí absolvovali viac ako rok trvajúcu prípravu. Každý deň to tam vzdajú ľudia, ktorí na to trénovali roky. Na uvážení je robenie si komerčného divadla na účasti v Ruži či Farme. Hejtovať niekoho za výkon, ktorý obdivuje celý svet je akurát tak ukážka prízemnosti autora hejtu.
@melanta ja píšem to, čo som čítala ako názor na jej osobu resp na jej výkon nie ze si to myslím aj ja 😉
@brrunetkaa davaj do uvodzoviek, bude jasne, ze citujes niekoho. Tak to aspon robim ja.
@cinamood_ Lenku som spoznala osobne pri jednom z jej bežeckých projektov,keď som šla bežať kúsok s ňou . Sledujem ju už určite cez 6 rokov . To ,že si z toho robí divadielko ,píše knihy , robí besiedky etc....
Veď môže každý . Má čas ,má zdravie ,kondíciu a chuť . Svoj život zasvätila zdolávanie prekážok a výziev . Zatiaľ . Mám z nej počuť ,že je to pre ňu druh osobnej terapie .
Tá druhá , Lucka , okrem iného aj matka , je rovnako skvelá ,keďže byť matkou ,a zároveň podávať takýto výkon ,je na gratuláciu .
Som pyšná ,že sa na Slovensku nájdu ženy ,ktoré dokázali niečo ,čo ani mnohi muži nie
@brrunetkaa v tom prípade pardon, skús tie úvodzovky, pretože takto to vyznelo ako tvoj názor
@brrunetkaa
To komerčné divadielko je aj kvôli peniazom. Takú expedíciu treba aj zaplatiť a takto si môže zohnať sponzorov aj na iné akcie. Ona je dosť akčná a extrémne veci robí pravidelne, tak sa to celkom aj hodí. Výkon oboch je obdivuhodný s kyslíkom či bez, ale fakt je, že bez kyslíka je rozhodne väčšia frajerina a má to vyššiu športovú hodnotu. Kyslík znižuje výšku o asi 2000m. Everest normálkou (to je trasa, ktorou sa štandardne chodí) nie je nejako technicky náročný, proste šlapeš do kopca. Celé je to tam obvešané fixnými lanami, ktoré tam dávajú šerpovia ale jasné, vyškrabať sa tam treba po svojich. Avšak, keď to dáte bez kyslíka, je to 🤯 a tá druhá kočka to dokázala ako jedna z 10 žien v celej histórii výstupov na Everest. Ale opakujem opäť, rešpekt patrí obom, lebo na to, aby ste sa tam vytrepali aj s kyslíkom treba sakra makať 💪.
@yoxinka áno veď ja tomu rozumiem, len som už čítala aj počula názory od ľudí, ktorým vyslovene vadí to komerčno okolo pritom keby takto mohlo žiť viacero ľudí čo sq športu venujú hneď by menili 😀 j
@brrunetkaa
Nerieš. Slovač má závisť v DNA. Je to smutné, ale je to tak. My máme OBROVSKÝ problém zniesť úspech kohokoľvek.
Na Slovenku mame vzdy odbornikov na vsetko. Doslova.
Strasne mi to pripomina to ceske oblubene: "Ja by som to dokazal ovela lepsie, keby sa mi chcelo. Ale sa mi nechce."
Nehovoriac, ze je to cisty priklad toho, ako aj ked mame nieco, cim by sme sa mohli pozitivne zviditelnit, tak nie, my to oplujeme, vysmejeme sa z toho, najdeme na tom stodvadsat chyb, pre ktore "je to vlastne brnkacka dosiahnut a zvladne to kazdy debil".
My ulietavame na nestastiach, tragediach, cim vacsia "bomba", tym viac sa o to zaujimame a riesime. My sme taky negativne upirsky narod. My sa pozitivnych veci desime ako upir slnka.
@cinamood_ no presne .. na hokejistov je tiež človek pyšný .. poviem si ,fajn ,nie som mega hokejový fanúšik , no keď sa im darí ,som rada ,že pekne reprezentujú sk ..
Tu je to rovnako ,plus na to ,že sú to ženy . Mali by sme stat viac pri sebe .
Môj známy , ide v lete na najťažší triatlon na svete . Má ambíciu ( a aj šancu ) sa umiestniť v top 10 . Trochu ma mrzí ,že o takýchto ľuďoch sa malo vie . Malo by sa viac hovoriť o nich ,nie o negatívnych veciach ,ktoré kolujú momentálne spoločnosťou ( hoci rozumiem ,že treba otvárať aj také témy )
Mna prekvapuje, ze este niekoho prekvapuju tie debilne nazory tupych ludi v internetovych diskusiach az natolko, ze sa musia nad tym tiez verejne pohorsit v dalsej diskusii 🙂
Presne tak zaslúžia si uznanie obe.
@melanta
Tak ale vieš, to je skupina ľudí, ktorý si výstup na Everest predstavuje ako výstup na Devínsku kobylu … v zime 🤦♀️ a pritom títo “odborníci” by zahučali už cestou do BaseCampu, resp, tam by sa ani nedopracovali, lebo už v Lukle po výstupe z lietadla by im bolo zle 🤷♀️ (pocity v týchto výškach si našinec absolútne nedokáže predstaviť).
@zafir01
Tak zase, keď sa tam narodíš, je to OKa. Šerpovia boli na Evereste xy krát, im tá výška nerobí také problémy. A samotný kopec nie je technicky náročný, tam sú dva väčšie problémy: výška a počasie. Počko keď sa zvrtne, nepomôže ti tam absolútne že nič! Ale už samotný trek do BaseCampu je výkon, ktorí by väčšina slovenských odborníkov nedala. To tiež nie je že prechádzka po Makarskej. Začínaš v Lukle, cca 2600m a končíš v BaseCampe cca 5100m, to je šialené prevýšenie, plus vzdialenosť cca 128km, ktorých treba odšľapať len POD ten kopec.
Bohuzial tu si ludia na zaklade fotiek alebo nejakych clankov instaludi povedia, ze ved to nic nie je, to je uplna pohoda.Lenze to nie je prechadzka v Karpatoch. To je boj o zivot, vela ludi tam zahynulo. Takze uz len to, ze obe zeny vysli a dokazali sa vratit bez nasledkov je obdivuhodne. Lenze u nas nevedia uznat kvality, to je len medialna fraska, "pochod co kazdy zvladne" na zaklade toho, ze ludia nieco vidia na socialnych sietach. Ako u nas v praci, ze ved Travelistan o tom pisal, ze do base campu vyjde kazdy, je to lahucke, nenarocne, chodia tam pomaly male deti. Tak nech sa paci.
@cinamood_ Lenku už pár rokov obdivujem. To je žena, ktorá prekonáva samu seba, neskutočne silná, cieľavedomá, ona je snáď mimozemšťan 😆. Neskutočná. Niektorí (z gauča) si myslia, že na ME snáď vedie eskalátor... Koľko ľudí sa tam otočilo pár metrov pod vrcholom, lebo už vedeli, že to nedajú, a treba sa aj vrátiť. Odtiaľ sa buď vrátiš, alebo tam zostaneš. Nikto ťa neodnesie, síl má každý iba pre seba. Spoliehaš sa iba sám na seba.
Toto zvládnuť je neskutočný výkon 👍
@cinamood_ Presne nad týmto sa pozastavujem aj ja. Akoby si tento príspevok písala za mňa. Mňa Everest fascinuje už veľmi dlho a už niekoľko mesiacov som sa tešila na výstupy týchto dvoch žien. Možno keby sa krátko po výstupe Lucie Janičovej nechystala na oveľa náročnejší výstup aj Lenka Poláčková, ľudia by sa viac tešili z výkonu tej prvej a neporovnávali by tak... Ale človek sa nestačí diviť, čo niektorí ľudia vypotia v komentároch.... Tlak mi z toho dvíha... Vraj to nič nie je, že s peniazmi to zvládne každý, že Everest je komerčný, že Lucia je nezodpovedná matka, že Lenka nemala pomocný kyslík len na posledných 10 metroch, že to vraj nikoho nezaujíma 🤦 Ale to sú iba chronickí frfľoši, ktorí majú nutkanie všetko ošomrať a šíriť negatívnu energiu... Majú pocit, že keď tam vyliezli 2 Slovenky pár dní po sebe, pozornosť médií a obdiv si zaslúži iba jedna - automaticky tá, ktorá to mala ťažšie..
Ja osobe obdivujem obe, obom som to veľmi priala. Každá z nich je iná, každá z nich mala trochu inú motiváciu... To, že Lenka to mala bez pomocného kyslíka oveľa ťažšie, je úplne jasné snáď každému, tak to netreba písať pod každý jeden príspevok.
@kengurica Presne. Everest nie je len o peniazoch. Pred pár dňami to vzdala jedna horolezkyňa, ktorá vystúpila bez kyslíka už na niekoľko osemtisícoviek. Ale Everest nezvládla pre veľké vyčerpanie.... A asi 6 hodín pred výstupom Lenky sa s niekoľkými horolezcami zrútila časť svahu pri Hillary step, kúsok od vrcholu.. Asi si viete predstaviť, predstaviť, ako to dopadlo..
@kengurica Rozumiem podmienkam výstupu. Ale nerozumiem k čomu je to dobré.
Zmení sa niečo ak tam vylezie 1.000 alebo 10.000 ľudí ročne? Má to zmysel (hoci športový)? Veď domorodí šerpovia tam premávajú ako električky a nesú všetok náklad. Vylezú na ME niekoľkokrát za rok. Ale hrdinovia sú tí kozmonauti v odľahčených skafandroch?
Výstup na ME už dávno stratil čaro nedobytnosti. Je to len najvyššie miesto na našej planéte. Pešia túra, ktorá sa dá kúpiť ako výlet do Tatier. Druhá vec je šťastie na počasie a kondícia lezca, či to dá až na vrchol. Ale v tom rade si môže postáť a povedať "Bol som tam!"
@fido69
No jeden aspekt toho je, že tí šerpovia z toho 3mesačného nosenia nákladu žijú potom celý rok. Za mňa to má zmysel pre konkrétnych ľudí, ktorí tam lezú. Každý má inú motiváciu. Zase ozaj to nie je jednoduché a keď sa vytrepeš hore aj s kyslíkom, je to hodné obdivu. Keď tam vylezieš bez kyslíka, športovú hodnotu to, podľa mňa, má. Ale ako píšem, Everest pre horolezcov nemá hodnotu a určite nie južnou trasou, to je ozaj taký výšľap. Keď niekto hore vylezie juhozápadnou stenou, to bude výkon, ktorý bude obdivovať celý horolezecký svet so spadnutou sánkou. Alpským štýlom sa o to pokúsili naši v tej dobe špičkoví horolezci Becík, Božík, Jaško a Just v roku 1988 všetci pri tom zahynuli. Just bol na vrchole, ale dole sa už nedostal. Odvtedy to nikoho ani nenapadne, je to MEGA náročné technické lezenie v jednej časti rovnoz exponovanou skalou v obrovskej výške. Takže ísť na Everest sa dá kade tade, to nie je len tá normálka, kadiaľ chodia “turisti” a áno, aj Everest vie byť špičkový horolezecký výkon.

@cinamood_ no a ta druha si z toho spravila komerčné divadielko napíše dúfam aj knihu a natočí film 😀 na všetkom si vieme niečo nájsť ako národ