Sú tu rodičia, ktorí nechodia šibať s dcérkami?
19. apr 2022
Predošlá
Strana
z3
Ja pochádzam z juhovýchodu SR a tam napr. sa neujal ani zvyk šibať (toto vôbec) a ani oblievanie vodou. Chlapci chodili s vonavkami,povedali básničku a dostali čokoládové vajíčko alebo čokoládového zajaca. Neskôr, keď sme boli staršie, tak chodili v podnapitom stave, z duše som to neznášala,moja sestra ešte viac. Chodíme na Veľkú noc k našim a vidím,že táto tradícia sa už pomaly ale isto úplne vytráca, predtým pobehovali po ulici chlapci s košíkmi a taškami,teraz už roky nevidím nikoho. Môj otec spomínal, že keď jeho sestra ešte bývala doma, tak môj starý otec mal každý rok prichystané vedro ľadovej vody pre prípad, na každého, kto by si trúfol moju krstnù obliať vodou ... Ale už ani vtedy to nikoho nenapadlo.
Predošlá
Strana
z3

Ja keď som bola malá, mam bratov o 8r a 10r starsich, tak ma bravali aj s otcom so sebou. Ale len do istého veku, kym som nezačala chodiť do školy, potom som ostávala doma s mamou a čakali spolu sibacov, aj spolužiakov. Teraz mam dcérku a ta ozajstnú sibacku, že tomu už chápe, zažila tento rok prvý krát, od rodiny. Na spolužiakov zo škôlky je ešte trošku skoro 🙂 Pekne sme vysvetlili, že sibacom sa davaju vajíčka ci čokoládovi zajkovia, ona dostane vodičku, pripadne voňavku a trosku s korbáčikom. Ale aby sa necítila byt ukratena o sladkosti, v noci sa ku nej do izby vkradol zajko a nechal v košíku nejaku tu sladkosť.