Sú tu rodičia, ktorí nechodia šibať s dcérkami?
@jana_eyre_2 najdrbnutejsia "tradicie" - sibanie a polievanie. Tiez so to zatrhla v prvopociatkoch. Priminitvne, ponizujuce... nepoznam jednu dospelu zenu, ktora to vnima ako nieco super, na co sa vzdy tesila. Velka cast dospelych zien mi povedalo, ako ked boli male, uz v nedelu ich bolelo brucho.. fakt toto dovolit je smutne
@solange7 tam je to skôr o nákupnom konzume... Nevie odolať nad reklamou a nakupuje hovadiny plastové /sladkostove a muž odmietol dcéram zobrať domov šibacne na záver a povedal, nech to dá deťom do domova čo nemajú, lebo my máme toho dost 😀 je iné keby došli na kávu a donesú niečo, ale nie že im donesie po kýbliku sibacnom keď nesibali 😀
V kazdej rodine podla seba... Naco to riesit?
U nas odjakziva sibali aj dievcata. No a co?
Chodila som sibat aj ja od decka po rodine, dedkov, babky, krsnych. A chodia tak sibat aj nase baby (i ked to su take hanbidla, tak len akoze zamavaju korbacom, povedia basnicku a hotovo, aj ked realne nesibu), aj brachova dcera tak isto.
U nas je to normalne.
A co si o tom myslia druhi nam vie hlboko niekde...
Vy si robte podla seba, tak ako sa vam paci a budte spokojni.
Okrem toho, u nas doma nesibeme vobec (iba babky a dedkovcov, lebo su nato zvyknuty, tak nech maju svoju radost), zaviedli sme pre decka Velkonocneho zajacika, v noci poschovavame mnamky a rano hladaju.
@zmrzlinka2021 presne.. okrem toho že to bolo nepríjemne a trápne keď ma vysibal sused, tak ešte som aj ako dieťa považovala za ponizujuce to porovnávanie, "koľko šibačov si mala?" K mojim spolužiačkam chodilo kopa šibačov, ja som síce nechcela aby ma vysibali ale keď neprišiel ani jeden sibac zo školy a počúvala som v triede deti ako si počítajú kde boli bolo mi smutno.. k nám nechodievali často lebo nás považovali za divnu rodinu.. (otec mal mozgovú porážku)
U nás v rodine sú samé dievčatá 😀 a bývame v Rakusku kde sa nepolieva, nešibe len sa hladajú čokoládové vajcia po záhrade tak ak chcete dievčatám dopriať zabavu tak možno takúto aktivitu by som im vymyslela.
Vsimla som si ze starsi ludia maju tendenciu to prehanat. Kedysi take moznosti nemali, tak teraz toho skupuju vo velkom. Plne komory cokolad, sladkosti atd.
Pamatam si, ze kedysi som mala z celeho sibackoveho vikendu sacok vajicok a nejakych drobnosti. Teraz je to fakt hrozne. A vezmi to potom vlastnemu dietatu.
Nemám rada tieto veľkonočné zvyky ( šibačka, oblievačka) áno áno, som hnusná liberálka ktorá nedopraje deťom ( citujem svokru moju) … samozrejme keď mám k tomu odpor, prenieslo sa to aj na dcéru ( nemala som to v úmysle ale dieťa to vníma) … jej sa však zapáčil západný zvyk hľadania vajíčok, tohto roku sme to uskutočnili naplno a moja dcéra aj sestrine deti boli nadšene…
Takže u nás sa už definitívne nešibe, neoblieva ani chlapci ani dievčatá a my “ zlí moderní a liberálni rodičia” radšej trávime sviatky vonku… moji rodičia to uplne pochopili a spolupracovali s nami…
Manželova babka mala tiež tento priblblý nazor ze ci pride s dcerkou po oblievani ...... hned ju dal dole ze sibu chlapci a nie dievcata....ze ona si caka svojich kupačov ... ( ma rok a pol) 🙊🙈🙈
vraj bol kedysi zvyk, že dievčatá v utorok vracajú chlapcom, ale nepraktizoval sa ani keď som ja bola decko. A nemám v úmysle to začínať. Ale myslím, že babka proste chcela dať tvojim dcéram darček, lebo jej je ľúto, že nemá vnukov a nemala by sa čím popýšiť pred ostatnými. Proste chcela, aby ste prišli k nej.
@zmrzlinka2021 Nie, prečo by mali mať z toho dievčatá nervy? Treba im to vysvetliť. A chalanom tiež, že netreba korbáčom trieskať ako blb. Ale inak oblievačka je krásny zvyk. Vždy sa po prázdninách porovnávalo, koľkí chalani prišli ku komu a u koho bolo najviac, tak je jasne najžiadanejšia a najobľúbenejšia. Moje baby sa tiež tešia, dokonca mladšia mrnčala, nech ju olejú ešte raz. Oblievalo sa na dvore, len som ich potom rýchlo brala dnu, aby neprechladli.
@spadnutaslivka Preco mam vysvetlvoat niekomu, ze sa ma tesit z toho, ked ho niekto bude udierat prutom a polievat vodou proti jeho vole? Ak by to bolo cloveku prirodzene, netreba nic vysvetlovat.
Pre mna toto proste nie je moja tradiacia, od malicka som k tomu mala odpor a teraz aj ked sa o tom bavim s dospelymi zenami, nepoznam fakt jednu, pre ktoru by to bola radost.
My mame inu rodinu tradicie - vzdy tento pondelok ideme na rodinnu turistiku do prirody a uzivame si to. Aj vcera sme boli, bolo fantasticky, fantasticky, fantasticky - proste nasa rodinna tradicia
My sice mame chlapcov, ale este som nepocula o tom, ze by chodili sibat dievcata. Svokra je nejaka pomylena
@zmrzlinka2021 zvyky sa majú aj vysvetľovať, inak samozrejme stratia význam a sú z nich často nezmyselné gestá. Keď ste sa rozhodli inak tráviť tento čas, je to čisto vaša osobná vec 😉
@spadnutaslivka Lenze velka noc je o uplne niecom inom. A nikdy by som nepovedala dcere, ze ked ta vysibu a poleju, budes zdravsia. Je to logicky nezmysel.
A ja v zivote nerobim veci "lebo sa to ma a patri" ale musim byt s nimi stotoznena.
Keď bola moja dcéra jedine vnúča v rodine, vždy dostala šibačkovy balíček a šla vyšibať moju mamu. Dedko ju vždy zobral k svojej sestre, keď šiel šibať, tak išla s ním. Ale Odkedy chodí do školy, šibať nechodí, ale šibačku dostáva. 🙂. Mám neterku a tej tiež robím šibačkovy balíček. Ja keď som bola dieťa, tiež som dostávala šibačku od babky a tety aj keď ja som nešibala. 🙂
Takto to dopadne, ked nejak ludovy zvyk totalne zdegeneruje ;) to uz nema s tradiciou nic spolocne.
V inej diskusii som sa ti docitala, sa vcera mal povinne jest majonezovy salat a udene 🤦🏻♀️ A nedajboze uvarit nieco ine ;) ach tieto nase “krasne” zvyky
@spadnutaslivka áno súhlasím, ze zvyky je potrebné vysvetľovať, ak majú zmysel…
Ja dcéru učím od ranného detstva, ze nikdy nemá akceptovať žiadne formy násilia, či na sebe, druhých ľuďoch, či zvieratách.. nikdy sa nemá nechať tlačiť do niečoho čo jej nieje príjemne a proti jej vôli. Naučiť sa povedať rázne nie. Minuloročný veľkonočný pondelok keď jej ujo fľusol síce len pol štamperlíku vody na tvar plakala 10 minút, ze toto sa nerobí, jej sa to nepáči a prečo to ujo urobil keď ona to nechce…
Prečo by teda mala jeden den v roku akceptovať niečo čo je proti jej prirodzenosti? Lebo sa to tak robilo stáročia? Zrazu mám vo vzťahu k nej negovať všetko k čomu som ju viedla od bábätka, lebo ujovia chcú oblievať… ( neber to ako útok na teba, akceptujem tvoj názor, len som mala potrebu vysvetliť prečo niekedy vysvetľovať, z môjho pohľadu blby zvyk, nemá v niektorých rodinách zmysel).
ja si myslim, ze my sme generacia ktora tento zvyk pomaly meni z korbacov a vody na vajicka. Pravda totiz je, ze valna vacsina zien neznasa velku noc a nechce v tejto tradicii pokracovat. Tak vedie svoje deti k lepsim aktivitam - ako su cokoladove vajicka na zahrade. Napriklad u nas doma nikto nesibe a nepolieva. Starsi znamy k nam prisiel s korbacom ze ma obleje vodou a vsetci sme sa na neho pozerali, ci je normalny 😀
@kittykat22 aj my sme dali vajíčka, ale priamo k sliepkam a dcérka šla zbierať ako vždy tak ostala vykukana 😀
@jana_eyre_2
@syslik81
@zuzubb007
@simsalabim
Ani ja som neriešila veľkú noc, priam nemala rada. A muž to vníma ako uvítanie jari takže decentne a z tradícií šibe. Posielam tradíciu o Veľkej Noci z knihy
@54tinka54 svokra vraj chodila šibať ako dieťa aj jej rodičia a starí rodičia. Avšak ako som písala vyššie, v minulosti sibali po rodine aj dievčatá, aby čo mali rodičia davat sibacom.
@elanor neriešim, nebola som tam. Skôr m zaujímalo či to je také ojedinele 😁 ale nie je ako pozeram
Ako dcéra išla s taktom na šibačku lebo, ju vysibali, tak na čo by mala sedieť doma išla k babke, aby vedela ako to chodí, ale vyskúšajú dostala aj ona
Ako dievca co si pamätám,tak uz okolo 7 roku začali chodiť spolužiaci, kamaráti...idiotsky napad bol,ze chodili s voňavkami(niekde okolo rokov 1998-2002) ten smrad!! Vracať sa mi chcelo,lebo sak sa to patrí nechať sa obliat, hrôza.jeden rok prisli k nám uz neskor ozrati,a drbli do chodby plné 10 litrové vedro.
Len raz si pamätám,ze sme v utorok stretli jedného kamaráta samého,on den predtým chodil s najsmradľavejsou voňavkou,nas bolo 6 dievčat,a sme ho z pomsty "je*li" do takého jarku😂...
Moj muz našťastie neuznava tento zvyk, ale vcera isiel s nasimi symni k mojej tete,mame a mojej sestre a neterke,lebo oni to očakávali ,ale len s korbáčomi a gentlemansky.
Tak ja som asi jediná, kde sibu aj dievčatá, resp. dostávajú sibackove. Mám tri baby a od narodenia sme to mali zaužívané tak, že sibali nás, ako rodičov a starých rodičov a za to dostali balíček a korunky. Ja ako jedinácik som mala to isté, bola som jediná dcéra a aj vnučka.
Páčil sa mi tento zvyk od mojich rodičov, tak som to dopriala aj dcérkam, aby neboli ukrátené. A vždy sa na to tešia. Ale zasa neuznávam šibanie od iných , vôbec nepustam šibačov domov, deti to ani nechcú a aj ja, ako dieťa som to neznášala a vždy som si vravela, keď budem mať ja svoju domácnosť, nikoho nepustíme, aby ma vysibal.
Moja domácnosť, moje pravidlá.

@lusesita2 aj u nas to tak funguje 🙂
Babka vzdy nachysta balicek vnukom aj vnuckam. Ale teda u nas v rodine sa nesibe, ani nepolieva 🙂