icon

Súhlasili by ste s tým?

28. sep 2022

Ahojte,zaujima ma čo si o tom myslia ludia. Napadla mi taká myšlienka. Je veľa chorých,ktorym poisťovne odmietajú platiť liečbu,potrebné pomôcky atd. Tu by mal pomoct štát,teda pomoc z daní ktoré platime. Myslíte,že ak by sa skrátil platený rodičak napr, namiesto troch rokov na rok alebo podpora na 3 mesiace miesto 6. Ostalo by viac peňazí v štátnom rozpočte a mohlo by sa tak pomôcť chorým?Ja by som radšej dala chorym, ako podporovala 3 roky zdravé matky. Súhlasili by ste stym?,

777januska777
28. sep 2022

Toto nie je podľa mňa dobrý nápad. Už teraz máme problém na slovensku s populáciou a toto by bol ďalší klinec do rakvy. Ekonomika stojí na deťoch, ktoré sa rodia a ktore tu potom pracujú.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2022

@mironka a pisem ja niekde, ze sa kazda stazuje?

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2022

@princeznaaa12345 nemusis chapat take nazory, ale ak nieco nechapes, tak potom neoznacuj ludi, ktori to tak vnimaju, ze su truby.

clarissa96
28. sep 2022

@katka700 prečo myslíš, že nepodporujem nejakú rodinu ? V českej republike tiež nemajú paušálne rodinný prídavok všetci, a podľa toho, čo tu čítam na mk, by sme ho nepotrebovali ani my všetci 🙂

katka700
28. sep 2022

@draik ešte nájsť fakt vzácnu a drahú nerastú surovinu z ktorej by sa tento skvelý systém financoval 🤔 a môžeš založiť politickú stranu 🤣🤣🤣

0silvia0
28. sep 2022

@stanulienkat jejha ved aj ja robim s ludmi a vidim aj ze zomieraju aj mladi aj ti, ktori zomreli a dochodku sa nedozili. Urcite ze sa zdvihol priemerny vek dozitia, to bez pochyb. Ale tej 90ky sa nedoziva kazdy druhy.
Aj my raz budeme dochodci a budeme chciet poberat dochodky. Nema vyznam si tu vycitat kto co komu stat vyplaca, ci su to matky, ci studenti, ci dochodci. Mesacne sa nam toho postrha z vyplaty na odvodoch veru dost. Tak isto sa mozu ozyvat bezdetni, ze nechcu aby ich odvody boli pouzite na cudzie decka, zdravi sa mozu ozyvat, preco musia platit zdravotne a nemocenske odvody, na tych, ktori sedia stale u lekara... atd. atd.

retatka
28. sep 2022

Za mňa taktiež znížiť RP ,alebo do 2 rokov maximum ,veď toto hádam len Slovensko má .Inde musia ženy do roboty napr.po roku Podporu by som nechala 6 mesiacov .

katka700
28. sep 2022

@clarissa96 Ak podporujes ľudí ktorí to potrebujú tak super 😊
Len nechápem na základe čoho si usúdila že na MK rodičovský príspevok nikto nepotrebuje. Nevidela si diskusie ako sa dá ušetriť alebo ako vyžiť zo 400 eur?

clarissa96
28. sep 2022

@777januska777 jasne, toto je problematické. Tak existuje nejaka definícia osamelého rodiča, ale áno, kto chce oklamať a zneužiť, tak to urobí. My v práci mávame zbierku na pomoc osamelým rodičom, ale netuším aké je tam overovanie.

pribinak
28. sep 2022

@katka700 práve takí ktorí každý deň rozmýšľajú ako vyžiť zo 400 eur by mali prví ísť do práce

clarissa96
28. sep 2022

@katka700 sú diskusie aj take, aj take. Nájdeme tu rôznych ľudí.

jankalukasova
28. sep 2022

Nič fonomenálne by sa neušetrilo. Každý takýto návrh má aj svoje náklady. Ak pošleš matky po roku do práce, tak musíš vytvoriť podmienky na umiestnenie detí...čiže jasle, tie musíš vybudovať a "živiť" ich. Náklady na ne musia byť také, aby sa matkám do práce ísť opaltilo, tzn. náklady musia byť obdobné ako v štátnej školke. Vzhľadom na to, že v mnohých mestách je problém aj so škôlkami, nieviem si predstaviť to dobudovanie potrebnej infraštruktúri. Predokladám, že problém by bol aj s kvalifikovaným personálom.

katka700
28. sep 2022

@pribinak Ako vieš ze nepracujú? Možno sú práve v blbej situácii, jeden z partnerov ochorel a tých 400 eur ostane z výplaty druhého na všetky ostatné výdavky potom ako zaplatia hypo, plyn, elektriku a vodu. Zobrať im rodinné prídavky im naozaj pomôže 🤔

pribinak
28. sep 2022

@katka700 kde píšem o zobratí prídavkov?

mamkalentedkova
28. sep 2022

Tiež si nemyslím,že by žena ,ktorá celý zivot pracuje ,nemala mať právo zostať tri roky doma so svojím dieťatkom,ak to tak cíti a venovať sa mu naplno ..sú ženy,ktoré byť matkami napĺňa a neodpocitavaju dní,kým hodia dieťa do škôlky ..skôr by som ubrala tým ,čo nikdy nepracovali,alebo sú dlhodobo nezamestnaní...
Jasne ,že ak niekto rodí deti jedno za druhým,len preto ,aby mal aký taký príjem a do práce sa nehrnie ,to je už o inom ..ale fakt si nemyslím,že ak sa žena rozhodne tri roky byť doma s dieťaťom,treba ju hneď ukamenovat ,lebo nepracuje ,ak mimo tých troch rokov sústavne pracovala .Čo sa týka podpory ,v menších mestách nie je najjednoduchšie nájsť si prácu ,to je pravda , hlavne sa to týka ľudí s nižším vzdelaním .Tiež je rozdiel ,či niekto strieda zamestnania po dvoch troch mesiacoch a ak niekde odpracoval trebárs 5-10 rokov a prisiel o prácu bez svojho zavinenia ..

anicka182
28. sep 2022

@stanulienkat necitala som vsetky komentare len na margo toho ako si pisala ze kazdy den su tu prispevky ako vy.ebat so statom...ludia by to nerobili keby bol system nastaveny tak aby sa to robit nedalo ;)

zuzinka888
28. sep 2022

Nie. Podla mna je penazi dost len su na nespravnych uctoch( rozkradnute/ obrovske odmeny v st.podnikoch/ zlate padaky). A potom zle hospodarenie/ rozhadzovanie- nezmyselne povinne testy/ nutene karanteny a Ocr. Dotacie na " zlate prasata/ asfaltove plochy...... vies kolko pomocok/ lieceni by sa za to dalo zabezpecit? T to je len vrchol ladovca.

katkami123
28. sep 2022

Platený todicak skrátiť z 3 rokov na rok, to je mi múdrosť. Nehnevaj sa, ale neviem si predstaviť dať moje rocne dieťa do jaslí na cely deň k cudzím ľuďom, aby sa krútili choroby už pri takýchto maličkých deťoch (lebo ak máš škôlkara, tak vieš, o čom hovorím) a v podstate by boli take maličké viac času s cudzimi ľudmi, ktorí by určite neplnili ich potreby tak ako majú v porovnani s matkou. Iné je dať 3-rocne ako tak samostatne odplienkovane dieťa do škôlky.

V tomto prípade by som skôr zrušila zenam tie predĺžené rodičovské do 6.veku dieťaťa, kedy za nich štát platí všetky odvody a deti sú Ok, len oni sedia doma na zadku. Lebo za pár € vybavia u lekára akože diagnózu a sú doma. (Tým vynechavam tažké diagnózy ako rôzne druhy autizmu a deti ležiaci). Pomaly každá 5. žena si vybaví byt s dieťaťom do 6.roku doma. Len zas potom by bolo aj potrebne ošetriť škôlky, aby nebol problém sa 3-ročnému dostať kvôli kapacitám. Bohužiaľ, tu nič na 100% nefunguje.

katka700
28. sep 2022

@pribinak Pozri si spätne príspevky. Reagovala som na príspevok o tom že osadenstvo MK môžno ani nepotrebuje prídavky a ty si zareagovala na môj takže som predpokladala že zdielas ten istý názor ako ten na ktorý som pôvodne reagovala. 🙈
Takže ja si nemyslím že každý kto rieši ako vyžiť zo 400 eur musí byť automaticky flakac čo sedí doma a nechce sa mu robiť a ty mu nechceš zobrať prídavky. Zhodneme sa aspoň na niečom? 🤣

katkami123
28. sep 2022

Ešte na odpoved autorky. Briti prijali dobrý zákon - ak majiteľ nedokáže legálnou cestou preukázať ako nadobudol svoj majetok, jeho majetok prepadá v prospech štátu. Takýto zákon, keby sa uzakonil aj tu, bolo by všetkého dosť pre všetkých. A nie brať matkám ešte aj to málo, keď nám pôrodnosť klesá a populácia starne.

pohodacka03
28. sep 2022

Hm a kam by dala mamicka rocne dieta? V sucasnej dobe je problem umiestnit aj 3 rocne dieta. Ak sa najde aj niekde volne miesto, tak je to daleko od bydliska a clovek stravi vela casu presunmi, cize tazko stihat do prace. Cize co by bolo so vsetkymi tymi malymi detickami? A k podpore v nezamestnanosti - 3 mesiace je dost kratka doba ak clovek hlada zamestnanie v oblastiach kde je o pracu doslova boj.

pribinak
28. sep 2022

@katka700 ujasnime si to. Ja nikomu nechcem brat prídavky
Ale ani netvrdím že každý kto nevie vyžiť je flákač! Na druhu stranu tie lrispevky sú tu veľmi často a dovolím si tvrdiť že súvisia s finančnou gramotnosťou resp negramotnosťou
Nebudem sedieť doma na zadku 6 rokov s 2 deťmi, alebo rodiť jedno tá druhým ak mi nevychádza príjem
To zas má súvisis s plánovaným rodicovstvom

Sú tu príliš často témy ako vyžiť a nechce sa mi veriť že všetci by strašne chceli ísť robiť len sa im nedá

stanulienkat
28. sep 2022

@lienka.7 citala si co som pisala? Ocividne nie s porozumenim.
@isis234 tebe uz asi preskakuje

ajsha123
28. sep 2022

Bolo to tu spomenuté uz viackrát, no keby sa skrátil RP na kratšiu dobu, kam by šli ročne deti? U nás v obci je napríklad problém umiestniť aj 3 ročne deti do škôlky. Bohužiaľ, momentálne je situácia, že berú len predškolakov... A ďalšie stovky detí čakajú doma, lebo súkromná škôlka u nas je cca 600-700 eur... Mnohé matky by radi šli robiť, no nemajú kam dať dieťa... A cena za súkromnú skolku je fakt vysoká. A všade berú podľa trvalého pobytu...

siska53
28. sep 2022

Nie, nesuhlasila. A navyse, poistovne hradia to, co je urcene zakonom.

dagmarovita
28. sep 2022

Tak nasa populacia je na tom dosť zle, o tych zdravych ale seniorov sa bude treba postarat, ked nebudú Slováci kto sa o slovenskych seniorov bude starat.

titla
29. sep 2022

Nie, nesuhlasila.
V prvom rade by som ale zrusila moznost produkovat zisk sukromnym poistovniam z povinneho zdravotneho poistenia. Ak je zaujem tak nech ponukaju doplnkove/nadstandardne zdravotne poistenie.
Po druhe, mame tu na SK RD nadstandardne 3 roky, ale ak sa tato moznost zrusi, neexistuje alternativa. Nemame ani dostatocne kapacity v skolkach pre deti od 3 rokov a nie to este v jasliach. Obecnych jasli je minimum, poplatky za sukromne sa pohybuju vo vyskach priemernej cistej mzdy.
A rovnako by som ani nesuhlasila so skratenim podpory v nezamestnani.
Poctivo odvadzam dane a odvody prave preto, aby som mohla v pripade potreby vyuzit, nie zneuzit tuto podporu. A nie, nie som matka, co si urobila dieta a teraz natrca ruku "stat, postaraj sa...". Pred nastupom na MD som mala odpracovanych 9 rokov a uspory, ktore mi pokryli vypadok prijmu pocas RD.
Co by som zrusila je moznost cerpat MD na jedno dieta oboma rodicmi.

00momo
29. sep 2022

Nie!!! Zijeme v zahraničí a tu je rok materska . A potom do práce za 1) miesto v jasliach nedostanes len tak musim hladat, uz ako vies ze si tehotná. A za 2) nemozes si nic naplanovat aklni polovicny uvazok lebo kam das drobca pokial nemáš nikoho kto by sa ti o neho postaral. Tie 3 roky ubehnu rýchlo v prvom roku zacinaju chodit. Ja som to zmeskala lebo som bola v robote ale manzel mi poslal video.

nikyball
29. sep 2022

ja by som s tym nesuhlasila. pre pracujuce matky je rodicak asi jediny benefit, ktory v tomto state mame. odvadzame dost vysoke dane na to, sme si zasluzili adekvatnu liecbu. stat by sa mal zamerat na poistovne, aby to preplacali. naco si platim zdravotku + som poistena v pripade , že dostanem nejake vazne ochorenie?
nech by mi vzali este aj rodicak, tak uz by sa ma v tomto state netykalo naozaj nic, len platit a nemat z toho nic. a potm 18 rocní asocial berie invalidny lebo chudacik si dodrbal zdravie drogami.

miriam11
Odpoveď bola odstránená