Sused ma každé ráno budí
Ahojte, mam trochu smiesny problem, ale v podstate mi uz cela situacia lezie dost na nervy. V nasej bytovke su na kazdom poschodi dost blbo riesene byty, hned vedla nasho bytu je garsonka a nasa spalna susedi hned s kupelnou tej garsonky. Pred asi 2 mesiacmi si ju pravdepodobne prenajal nejaky starsi muz, videla som ho len raz z balkona - chodi domov pred desiatou vecer a odchadza o siestej rano. No, a tento muz sa kazde rano sprchuje o 5:45 (dnes dokonca o 4:45 a potom este raz o 5:45). Ok, to by som este pochopila (aj ked moja rodina sa v hodinach nocneho kludu nikdy nesprchuje). On sa vsak zrejme otuzuje, lebo pocas celeho sprchovania vydava nechutne hlasne zvuky, na ktore sa zakazdym zobudim ja i manzel (manzel ma pritom relativne dobry spanok a len tak ho nieco nezobudi). To vzdychanie je take hlasne, ze ho pocut v celom byte, pricom byt zas nie je taky maly. Trva to cele asi 2 minuty, no to je dost nato, aby som sa zobudila a mala zas problem zaspat. Lezie mi na nervy takyto budicek kazdy den. Chcela som sa spytat, ci mam pravo ho poziadat, nech s tym vzdychanim prestane, alebo je to malicherne zasahovanie do "slobod" ineho cloveka a mam sa s tym zmierit v zmysle nepisaneho hesla "byvas v bytovke, tak necakaj bozsky klud"? Dakujem 🙂
@sissy27 myslim, ze su sposobene otuzovanim, lebo trvaju vzdy len asi 2 minuty a 50 rocnemu chlapovi by "nieco ine" asi trvalo dlhsie, ci? 😀 😀 😀
Ja som rozmyslala, ze mu napisem odkaz a pichnem mu to do dveri, normalne sa aj podpisem. Ja proste nedokazem tuto vec riesit zoci voci, hovorit mu nieco o "vzdychani", to by som si asi musela dat poldeci predtym a to teraz nemozem, lebo kojim 😀 . A manzel, ako ho poznam, to tiez neporiesi za mna, takze zatial som sa rozhodla pre formu pisomneho odkazu.
@knihomolka2 Asi bude najlepšie, keď za ním slušne zájdeš (alebo manžel) a vysvetlíš, čo vám vadí a ako to narúša váš život. Možno si to ani neuvedomuje (netuší, že máte vedľa spáľňu, resp. nevie, že to je až tak počuť) a bude sa sám cítiť trápne. Určite by som ako prvé nevykopala bojovú sekeru a nerobila hneď naprieky, prvý krok je slušný dialóg.
Ak už sused bude o tom vedieť a napriek tomu to bude praktizovať ďalej (myslím, že nemáte právo od neho žiadať, aby sa ráno nesprchoval, ale tie zvuky sa dajú odstrániť určite - a je úplne jedno pri akej aktivite ich vydáva 😉), zisti si kontakt na majiteľa bytu a sťažuj sa na nájomníka - majiteľ by ho mal upozorniť a požiadať o nápravu.
Ak ani to nepomôže, tak je ešte možnosť na najbližšej schôdzi vlastníkov bytov požiadať správcu, aby problém riešil, napr. dohovorom, písomným upozornením (s tým, že ste už vyčerpali všetky legálne a etické možnosti obrany - rozhovor s nájomníkom, s majiteľom, so správcom).
Ak ani teraz žiadna zmena nenastane, tak až teraz vytiahnuť všetky zbrane do boja - napr. poprosiť susedov, s ktorými susedí jeho izba/spálňa, aby tri večery po sebe neskoro večer (keď už spí, oddychuje) hlučne ochkali ako on, možno mu to doklapne....samozrejme, len za predpokladu, že ste s nimi kamaráti, inak by ste asi nepochodili 😉 . A x-spôsobov ako mu dať príučku, kreativite sa medze nekladú. Znepríjemniť mu život a sám si bude radšej hľadať iný podnájom.
@knihomolka2 neviem, nemám skúsenosti s 50ročnými chlapmi, ale teda nepoznám nikoho, kto by pri otužovaní vydával "zvuky" 😀 😀 😀 ono je jedno, prečo vzdychá, každopádne máš tieto možnosti:
1. zvyknúť si a ignorovať
2. kúpiť štuple do uší
3. porozprávať sa so susedom
iné ma nenapadá... a stavebné úpravy mi prídu trošku extrém v tomto prípade, ale ak všetko ostatné zlyhá, tak možno aj na tie príde rad... sťahovanie ani nespomínam, lebo to je ozaj ako lotéria 😀
@sosanna88 joj tak na to zavyjanie psov som zabudla, to mame aj my, pravidelne, vzdy ked mala spi cez den, alebo nadranom, niekedy si zacne zavyjat od 3tej v noci a trva mu to do rana do 9tej, no na slaktrafenie!
a vrtanie? o tom sa uz ani nevyjadrujem, tu sa vrta kedy sa komu ako zachce, ci je noc, ci je vikend...ja neviem, ale ti ludia niektori su tak bezohladni a sprosti...
@knihomolka2 ak ti je blbe ist za nim, napis ten listocek, nevidim na tom nic zle, ved sa podpises, aj ja to tak zvyknem riesit, proste mu slusne napis, co vas rano budi a ze mate male dieta, ze ci by bol taky laskavy a rano eliminoval zvuky 😝
lebo aj mne by bolo blbe toto mu povedat zoci- voci
no a momentalne tu mame novinku, niekto zacal vyhravat na klaviri...jezis maria, ved to znie, akoby to bolo vo vedlajsej miestnosti 😠 😠 😠 😠
Kúpte si v lekarni PENOVE STUPLE do uší.
Ak ich nezatlačíte moc hlboko, tak sused Vás nezobudí, ale budík alebo dieťa pri sebe počuť budete 🙂
Ozaj, a aj deťom môžete dať penove stuple. Dajú sa odstrihnúť podla potreby, aby dieta netlačili. Prípadne aspon vatu.
Vždy lepšie ako ked sa majú budiť kvôli susedom.
@knihomolka2 No ked ho budes pocut, poriednemu zabuchaj na stenu, to bude urcite pocut. A ked mu zabuchas par dni za sebou, a bude normalny tak pochopi.
Ale inak by som to asi neriesila. Su aj horsi susedia..... Este si nezazila diskoteku nonstop cely vikend tak 2x do mesiaca.... Alebo susedov, ktory sa hadaju tyzden v kuse den-noc..... A hadzu pritom po sebe nabytok, a ty ich mas nad hlavou..... No proste, toto mi pride este taky v pohode problem. 😀

@seemani no, len to by som zneprijemnila noc aj susedom pod nami a to by som zas nechcela...