Sused nám nedal povolenie na rekonštrukciu domu
Zdedila som stary rodičovsky dom.Podľa znalcu opravy by vyšli draho, tak sme rozmyšlali , žeby sme zrekonštruovali dom, teda lepšie povedane zburali a postavili novy na tych istych zakladoch, ale trocha rozširili . Problem je v tom, že sused nam nepovolil tekonštrukciu, teda nedal suhlas na rekonštrukciu. Dom je postaveny od jeho podzemku 1,10m.Neviete mi poradiť, ako by sme to mohli riešiť a či nieje nejaka vynimka, keď sa stava na tych istych zakladoch, či musi byť jeho povolenie?Budem Vam vďačna za všetky rady.
@hopsadobrandejsa Co akoze potrebuje? A ake konanie na vlastnu past? Ved je majitelkou pozemku a stavby na nom - zisti si vsetky normy, odstupy, atd, da vypracovat projekt a poda ziadost na SU. Co potrebuje riesit so susedom, co ma od neho pisomne pytat?
Ved sused ma moznost vyjadrit sa pocas konania ktore zacne SU - bude oficialne kontaktovany SU, budu mu dorucene potrebne informacie, bude mat moznost prist na SU a nahliadnut do projektovej dokumentacie atd. A moze vtedy podat namietky, pripomienky.
Tak nechapem o com hovoris, ake pisomne povolenie si ma od suseda pytat este pred zacatim konania na SU?
Nikdy sme so ziadnym susedom nic take neriesili. Vzdy mali moznost vyjadrit sa v ramci konania. Raz prisiel za nami sused, pretoze chcel rekonsturkciou stavbu rozsirit a ist na hranicu pozemku. Vtedy sme s nim spisali vopred papier, ze suhlasime, pretoze normy boli ine, ale mal vopred zistene, ze urad to povoli, ak budeme my suhlasit.
Ona ma ale iny pripad, nebude menit vysku stavby, nebude sa posuvat blizsie k hranici, tak co by akoze mala od suseda chciet?
známa kúpila starú barabizňu.... všetko zbúrali, len obvodové múry nechali. Tým pádom to bola rekonštrukcia a stavba zas stála na hranici pozemku ako kedysi.... ak zbúraš jednu stenu - už to bude stavba a musíš od suseda byť vzdialená min. 2 metre.

@hopsadobrandejsa ale ona od suseda skutočne nic nepotrebuje. Na to aby sa sused vyjadril/podal namietky ho vyzve príslušný stavebný úrad pred tym než vydá povolenie.