Suseda vo finančných problémoch
Ahojte baby. Mam starsiu susedu, nieco pred 70-tkou moze mat, zije so synom, ktory ma nejake diagnozy a je ZTP. Asi pred troma mesiacmi si zacala odo mna poziciavat peniaze, vzdy okolo 5.-10. v mesiaci s tym, ze 18. vrati. Nie vela, 10 € a vzdy vratila. Dnes je len prveho a klopala zase, mala som cash len 5 € tak som jej dala. Povedala mi, ze nemala vcera ani obed. Tak jej vravim, ze to chapem, ze je vsetko drahe, lieky kupit musi atd, ale ze nech prestane fajcit, ved cigarety su drahe - tak vraj si uz nekupila, lebo nemala za co.
Dala som jej aj kus z kolaca, co som piekla a donesiem jej z chalupy zeleninu zajtra.
No ale uvedomila som si, ake to musi byt strasne, neviem si predstavit, ze by som nemala co dat jest mojej dcere.
Na jednej strane jej vycitam, ze na cigarety ma, na druhej mi je ju luto.
No k veci - napada vas nieco, cim by som jej mohla pomoct? Nie som si ista, ci by odpustenie tych par drobnych pomohlo a zase nech si nezvykne, ze jej to budem vzdy odpustat, alebo tak. Tvrdi mi, ze syn ma dochodok okolo 150 € a ona nieco okolo 400 €, ci 380, neviem uz presne.
Vdaka za kazdy nazor a napad a pekny den vam prajem 🙂
@triss83 ja som nepisala ze ona ma ist pracovat ale ze pracovat ma ist jej syn ved on moze mat (40-45) rokov a aj ked ma ID tak si privyrobit ist moze a zena pred 70 tkou zasa neni taka stara zasa inak
ale ja som
skor pisala ze byvanie v 3izbaku v BA je proste luxus pre dve osoby ktore ziju z dochodkovych davok a to najma z pohladu toho syna ved ten ma este polovicu zivota pred sebou
a co ak bude pani potrebovat umiestnanie v DSS vies kolko to stoji v BA potom budes jej posielat 500€ mesacne doplatok k dochodku na DSS
je uplne normalne aj v zahranici ze ludia sa stahuju na lacnejsie ked uz ziju len z dochodkovych davok
@triss83 nehanbim ja som uz dochodkyna (invalidna) preco sa mam hanbit nechapem
@mamina7070 predpokladám, že syn je invalidný dôchodca,keby mohol pracovať,tak pracuje. Jednoducho sú zdravotné problémy, keď invalidný občan pracovať nemôže (nevládze).
Baby prosim vas predaj bytu je extremne riesenie. Je to byt po jej mame, zila tu cely zivot. Uchopili ste to moc razne, hladam nieco menej radikalne, proate nejaky sposob, ak existuje, ako im este pomoct i ak ako tym, co uz robim.
Syn je nieco ako mentalne zaostaly, alebo ako by som to nazvala. Presnejsie sa popytam zajtra. Ale vzdy je s nim, necha ho len ked ide do obchodu tuto cez cestu a ma zakazane otvarat. Syn ma cca ako my, okolo styridsiatky, ale spravanie take detakejsie.
@mamina7070 nerozumiem, preco je byvanie v 3izbaku v BA luxus? Energie inde su lacnejsie? Ci potraviny? Unika mi pointa asi
ahoj, ja ti napisem asi velmi neprijemne.
Predstavcsi, ze zajtra zomries, ako sa suseda zariadi? Myslis, ze zomrie aj ona? Nie - ma este jedneho syna - ktory jej za rok urobi jeden nakup. Keby nepomahas, bud jej ich urobi viac alebo pani nefajci uz dlho.
A ze radykalne predaj bytu? No a co ma ine robit? Spoliehať sa na teba?
Ty mas svoju rodinu, obmedzeny cas.
Ona ma svoju rodinu tak nech riesia.
@vikusjk zjavne si neriesila starostlivost o seniora ktory potrebuje opateru
ano dvom osobam je 3 izbovy byt privelky a s tym su spojene vyssie naklady
a ano ak nepracuju a su na davkach je zbytocne aby zili v bratislave
idealne by bolo aby zili v blizkosti rodiny alebo v chranenom byvani aby mali trvalejsiu a stabilnu podporu a mali niekde na terminovanom ucte ulozeny rozdiel z predaja
lebo predtym zjavne zili najma z dochodku jej mamy a z opatrovatelskeho prispevku na nu
aj socialne sluzby atd su v regionoch lacnejsie ako v BA
a ty ak ju chces podporit davaj jej jedlo nie peniaze 😉
@svetlonos dost prehnane. Ja jej poziciavam, nie davam, ale poziciavam 10 e mesacne. Nie sto, len 10. A vzdy vrati. Syn je postihnuty, aspon citajte a porozumenim. Ved ona nie je odkazana na mna. A ani ja to tak neberiem. Absolutne som nepochopila pointu. Alebo mozno nie ja...
@mamina7070 ja jej tie nedavam. POZICIAVAM to je podla mna dost rozdiel. Ja nemam navyse, ze som ju pravidelne krmila. A ona to ani neziada. Podla mna sa to tu cele uz odklonilo od mojej povodnej pointy.
Inak pekny vecer 😊
@mamina7070 prečo ťa tak serie ten ich byt? Oni nemôžu dôstojne žiť?
A ma len toho syna?... (už má na nich možno namierené nejaká bytová mafia) mala by mať po riešené, kam pôjde syn, keď ona odide▪️

@mamina7070 fúha, odvážne tvrdenie. Táto žena pracovala celý život, kúpila si byt a teraz ho má predať? Celý život platila odvody, má si užívať zaslúžený dôchodok a štát má povinnosť sa o nich postarať. V 70 má ísť pracovať? To snáď nemyslíš vážne 😔! Zdravotne to určite nezvládne, pracovala celý život.
Ty nemáš v rodine dôchodcov? V Bratislave môžu žiť ,,len,, bohatý ľudia? Že sa nehanbíš