icon

Susede v bytovke vadí moja hra na klavíri

erienka
15. mar 2013

V detstve som chodila 11 rokov na klavir,myslim, ze som v tom bola celkom dobra a teraz som sa rozhodla tento konicek oprasit. Pred vyse mesiacom som si kupila z druhej ruky klavir a zacala sa hre opat venovat. Ani som necakala, aku radost mi to sposobi, ze ma to tak chyti. Tiez som sa tesila, ze otestujem to, co sa pise v casopisoch, ze deti v brusku si pamataju hudbu z prenatalneho obdobia. Kedze o 10 tyzdnov rodim, chcela som si otestovat, ci moja dcerka rozpozna piesne, ktore si teraz hravam. A tiez som sa tak trochu tesila, ze mozno zacne hrat tiez, ze ju budem k tomu od detstva viest.
Uz ked som si ten klavir kupovala, rozmyslala som, co na to povedia susedia. Byvame tu len necely rok, velmi ich nepozname. V detstve v rodicovskom byte so susedmi vobec nebol problem, skor mna a sestru v hre na klaviri podporovali (hoci castokrat sa to hrou nedalo ani nazvat, kedze sme sa to len ucili), samozrejme som vsak nebrala ako samozrejmost, ze to tak bude i v mojom novom bydlisku. Byvam na 4/4 poschodi, v tehlovom byte. Aj mi napadlo, ze sa este pre kupou klavira spytam susedov, ci by im to nevadilo, konzultovala som to so znamymi, no potom som si povedala, ze im tak len dam moznost povedat "ano, vadilo". Tak som to neurobila...No a dnes mi uz zacali pri hre na klavir susedia buchat na radiator. Som clovek, co neznasa konflikty, takze mi az zle prislo a rozplakala som sa. Manzel sa ma snazil utesit, ale ani on nie je prave typ, co vie nejak riesit konfliktne situacie. Tak som s hrou prestala a zacala hrat az o par hodin, snazila som sa hrat tichsie a len pomale veci (napr. pre Elisku, Chopina). O chvilku vsak uz zvonila suseda. Vraj sa to uz neda pocuvat, ze cely den vyhravam (hram sice viackrat v priebehu dna, ale dokopy to nepresahuje hodinu a hram len medzi 11.00- 17.00), ze ona je dochodkyna a je stale doma a vraj nieco take ako mat klavir v bytovke este nepocula.
Ked sme zavreli dvere, samozrejme hned som klavir zavrela, zas som sa rozpkalaka s tym, ze uz si nikdy nebudem moct zahrat v pokoji. Aj doteraz som vzdy pri hre myslela na susedov, ale teraz sa mi hranie bude spajat so zaludocnou nervozitou. Rozmyslam teraz, co robit v tejto situacii. Keby sa dal vratit cas spat, asi si kupim elektricky klavir, kde si mozem regulovat hlasitost alebo pouzit sluchatka. No co mam robit teraz s tymto, co som si kupila? Len tak lahko by som ho nepredala, navyse dobry elektricky klavir by ma vysiel aj dvakrat tolko ako tento. Napadlo mi, ze by sme sa mohli so susedmi dohodnut, ze si budem moct denne hrat napr. max 2 hodiny v dohodnutu dobu. V nedelu by som nehrala.
Mate niekto nejaky iny napad alebo podobnu skusenost alebo hocico, co by mi nejak pomohlo? Momentalne som z toho fakt dost sklucena :(

mirkita
17. mar 2013

@erienka juj a teraz citam ze si rozmyslala ist mimo domu s babatkom kvoli susedom? to urcite nerob, ak to nie je kvoli tebe tak kvoli susedom to urcite nerob...dieta nie je besne zviera, ale clovek, ktory s vami bude zit, tak nech si zvykaju...my to berieme tak ze susedia okolo nas robievaju hluk, najma nad nami taki mladi, hocikedy aj o 2-3tej rano a to su ine buchoty plus pes steka ked krpec zaspava a pod...ale zas vieme ze nas maly ked je chory a place v noci tak je mozno par bytov okolo nas hore, ale co uz..
a okrem toho babatko robi nejaky hluk ale vacsie deti coraz viac 😀 tak to by si sa musela odstahovat navzdy ak by si chcela byt az taka ohladuplna 🙂

erienka
autor
17. mar 2013

@mirkita no ved to, asi susedov nebudem zvykat na taketo moresy, aby si moc nenavykli na to, ze ustupujem 🙂 Ale je to tazke byvat v dome plnom dochodcov, oni uz maju svoje predstavy o pokoji a tichu...

mirkita
18. mar 2013

@erienka no ma to aj vyhody-asi tam je vacsinou ticho;)

lujza123
21. mar 2013

@erienka ach tieto tehlove baraciky, su krasne ALE
1. vdaka tenkym murom je tam vsetko pocut
2. vacsinou su obyvane dochodcami ktory su zvyknuty len na hluk sposobeny svojou vekovou kategoriou ( modre z neba alebo posta pre teba pustena na maximum hlucnosti nikomu neprekaza) ale hudba to uz je ine kafe

Ako ti tu vsetci radia, opytaj sa jej v ktore hodiny jej to bude najmenej prekazat..nech vidi ustupok ze si moze vybrat, no v ziadnom pripade sa neobmedzuj v hre koli nej..ako argument jej mozes povedat ze okrem klaviru hras aj na bicie 😀, takze ked pojde prec klavir nech si domysli co by tam mohlo byt namiesto toho

Ja viem byt nieje skusobna ktoru mozez oblepit obalmi z vajicok, predsa len to nevyzera bohvieako..ale su aj ine "tlmice zvuku", napriklad aspon dve vrstvy kobercov na zem, pripadne na stenu, daju sa kupit aj take specialne peny, pripadne ine polepy, vrstvy na steny ktore vobec nevyzeraju zle..tak skus cosi povymyslat

A netrap sa..ved kolke tu pisu ze mali suseda co na nieco hral a nikomu to nevadilo, my sme mali suseda o dve poschodia nizsie, chalan chodil na konzervatorium, hral na akordeon a denne niekolko hodin cvicil...nebola ani jedna staznost a to bolo 50 bytov v baraku. Dokonca segra sa ucila na saxofon, to bolo nepocuvatelne cely rok, trubila az to usi trhalo a nestazoval sa nikdo...takze ta tvoja suseda je ocividne stara divna frfloska a este par krat zaklope ked sa vam babo narodi

amouramour
21. mar 2013

@erienka lenze tie budes mat casom mozno aj ty...a ked si konecne po hodinach uspis dieta tiez budes mat chut vrazdit za vrtanie, hluk...mne sa klavir a hranie na nom paci ale mat susedu co hrava 5-6 krat do dna asi by ma porazilo, doma sme malo a ked mame napriklad vikend, tiez mam chut mat klud, pokojne sa najest....ale sme ludia dohodnut sa da vzdy, nehrot to, ono staci casto trocha respektu

zabka88
21. mar 2013

@erienka pozri, ked nehraš pred šiestou ráno a po desiatej večer tak s tým susedia nič nezmôžu.. avšak, bolo by fajn keby si sa kvôli vylepšeniu susedských vzťahov snažila o nejaký kompromis , tak ako ti baby radia vyššie.. keď sú len trošku rozumní určite na niečo dojdete..

ja som mala veľmi príjemnú skúsenosť, v byte podo mnou bývala operná speváčka, inak veľmi milá pani, fandila som jej a zvykla skúšať doma.. vtedy som všetko vypla, rádio, telku a počúvala som ju 🙂 páčilo sa mi to a to vôbec nepatrím k fanúšikom vážnej hudby 😀

sabiatko
21. mar 2013

Mne by to tiez vadilo. Manzel hra na klaviri, ale mame elektricky, takze ked treba, da si sluchadla, lebo pre susedov to moze byt neprijemne. Podla mna by sa ti oplatilo stary klavir predat, nasporit na elektricky a mozes si hrat od rana do vecera bez zaludocnych problemov a susedia tiez budu mat klud 🙂

dadli
21. mar 2013

@erienka musis si uvedomit ze byvas v bytovke a niekto nema naladu denne pocuvat tvoj dvojhodinovy koncert na klaviri :( akurat ked pod tebou zije starsia pani, troska tolerantnosti! klavir do panelaku nepatri! ved budes mat dieta vzi sa do tej situacie, ze budes s dietatom doma a susedka bude dve hodiny denne hrat na klaviri, alebo pustat hudbu tak aby to bolo pocut k vam, ved by ta roztrhlo do jedu, ze nemas pokoj a musis pocuvat co susedia robia.... si mala na to mysliet prv nech si to dotrepala domov.

anicka245
21. mar 2013

z vlastnych skusenosti viem, ze ak to nie je vecer, ked ludia chcu spat, alebo rano ked este spia, tak najma starsi ludia nieco podobne ako hra na klavir je akasi zamienka aby mali co riesit a vadi im to uz len z principu... ak pozerate panelak tak nejako ako pani "dochodnicku" pani Janku si predstavujem tu susedu co ti isla klopat na dvere 🙂

anicka245
21. mar 2013

a ked budes mat babatko, tak nech ta ani nenapadne riesit co si myslia susedia!!!!!!!

simca06022011
21. mar 2013

Netrap sa, ak nehras vecer, alebo rano tak nech si hovoria co chcu.. mne sa uz sused pod nami ani nezdravi a neriesim 🙂) a to iba mala beha po byte a rozsypa veci po dlazke, sem tam sa nahana s ockom ako opica a semtam mame taliansku domacnost.. aj tak to vadi niekomu.. po 7mej je ticho az do rano vzdy ;) teda az na umyvacku riadu alebo pracku 🙂))

zuzanka.zuzu
21. mar 2013

@erienka oni to budú riešiť už len z princípu... my sme pri sťahovaní rekonštruovali - odvtedy sme tá problémová rodina 😀 😎 všetko je zle. minule som si našla odkaz na dverách, že mám po sebe upratovať, že oni ani nevedia ako, ale vždy len okolo nás je "bordel" a roznášame ho všade - toto doslova napísali 🙂 ehm, práve vtedy sme boli mesiac v zahraničí, takže tiež by ma zaujímalo, ako je to možné.... 😀 😅 😝 a vlastne na dôchodcovských domových schôdzkach pred bytovkou na lavičke s vekovou kategóriou 65+ sme iba my na pretrase.

waitinka7
27. mar 2013

@erienka
len nadalej hraj....si aj tak moc mila a ohladuplna (keby boli vsetci takí, čo nám ostatným hrajú inakším spôšobom na nervy). Roky som hrávala na klavíri a žiadnym našim susedom to nevadilo, dokonca ma chválili, ako sa im to páči a podobne. Pre tých, ktorí majú radi hudbu, sú songy na piane doslova balzamom pre dušu.

erienka
autor
27. mar 2013

@waitinka7 dakujem ti, potesila si ma. Od toho "incidentu" som este nehrala, pretoze som mimo mesto, ale v nedelu sa uz nadobro vraciam, zacina sa mi materska, takze rada by som opat zacala. Akurat sme sa este stale nedohodli so susedkou, muz bol u nich zvonit s tym, ze sa dohodneme na hodine, kedy by jej to nevadilo, len neotvara...

fra
7. apr 2013

@erienka dnes som videla toto a spomenula som si na teba 🙂 dufam že už si odvtedy hrala 🙂

erienka
autor
7. apr 2013

@fra manzel bol sa susedkou dohodnut nejaky kompromis a napokon privolila, ze si mozem zahrat medzi 11-12-tou hodinou alebo 15-16 tou. Takze asi dva-trikrat som od incidentu hrala vo vymedzenych hodinach, ale moc potesenia z toho uz nemam, ked viem, ze cely cas to niekomu vyslovene vadi. Kazdopadne ma potesila tvoja reakcia i ten obrazok 🙂

fuska
7. apr 2013

@erienka My sme so susedmi boli dohodnuti tak, ze hrat mozeme od 10:00-19:00. A to bola bytovka plna dochodcov. Ja si myslim, ze take 2 hodiny denne sa to da vydrzat. Nech ide babka vtedy na prechadzku, ak jej to trha usi. Ti nasi susedia boli len radi, ze maju nejaku kulturnu vlozku. Je dobre, ze ste sa dohodli na nejakych intervaloch. Tie sa snaz dodrzovat a vobec sa kvoli tomu nestresuj. Zacni inak mysliet, bud viac asertivna. Ked sa Ti narodi dieta, tak jemu nevysvetlis, ze plakat a kricat moze iba od 11-12 a 15-16... S tym nech babka pocita. Ze sa ani v noci nevyspi. 😀

erienka
autor
7. apr 2013

@fuska len babka (ma sice len nieco vyse 60 podla mna) ma ten problem, ze ma manzela, ktory je , ako sa vyjadrila, "psychiatricky chory" a musi ho zamykat doma, takze je tam vlastne minimalne on vkuse. Ked na cloveka vyjde niekto s takymto argumentom, nie je to nic moc....Aj ked ta psychiatricka choroba je v skutocnosti vlastne alkoholizmus - asi sa zacal liecit.
Ale mas pravdu v tom, ze musim zmenit svoje myslenie. Dost nad tym tieto tri tyzdne rozmyslam, ze preco ma to tak zobralo a preco si neviem stat za svojim. V kazdom pripade tu vidim priestor na osobny rozvoj,...

rebeka7501
7. apr 2013

Nočný kľud nerušíš, hlasitá resp. ohlušujúca hudba to nie je.
Nad nami bývala jedna pani učiteľka, ktorá učila hudobnú výchovu a asi dávala aj súkromné hodiny. Absolútne nám to nevadilo. A je sakramenský rozdiel, ak sa niekto učí, alebo ak niekto už hrať vie. Skús poobede dať na "plné gule" nejakú telenovelu alebo omšu, určite by ani nepípla. Odniesť jej bonboniéru ? Jedine takú čo je 5 rokov po záruke. Niet nad "dobrých" susedov.
Pevné nervy, a hlavne sa nedajte zastrašiť. Veď predsa hudba ukľudnuje.

pempusik
8. apr 2013

@erienka ja som tak uvazovala nad "susedskymi vztahmi" prave v sobotu, ked si nas sused pod nami pustal hlasnu hudbu, az mi sedacka skakala pod zadkom. bolo to cez den a nic som s tym nemohla urobit. bolo to pocut, ci skor citit len v obyvacke, v ostatnych izbach bol klud. A tak si hovorim,z e co ak by som hrala na nejakom hudobnom nastroji? tiez by som asi ignorovala to,z e to moze niekomu vadit, tak, ako to ignoruje aj on. nerobi to po desiatej vecer, ani skoro rano.
Suseda nad nami ma minule zobudila o 06:08, ako mi vysavala nad hlavoiu v spalni. a tiez som jej nesla buchat na dvere. V panelaku je to tazke, ale urcite by som sa na tvojom mieste netrapila. Hlavne tvojmu babatku to neprospieva. a ak ti hranie robi radost, tak by som hrala aj dalej.

vladiella
25. nov 2013

@sissy27 suhlasim s Tebou!!
@erienka pre ostatnych ignorantov: ☹
tiez mame takeho arogantneho hajzlika nad nami v starom panelaku, co si potrebuje dokazovat, ze ma multinadane dieta, a to nielen, ze hra na klavir, ale este to strieda s huslami, s flautou, a bohvie cim este, a je to na zblaznenie!
ja mam velke problemy so srdcom a este som bola aj rizikovo tehotna s dvojickami, a nech si tu mastite masielko na chlebik ako chcete, nie je to od Vas vobec pekne takto obtazovat susedov...
ked mate potrebu si takto relaxovat, skuste to mimo priestorov, kde ziju i ludia, ktori Vas svojou existenciou neobtazuju a rovnako si nezasluzia byt obtazovani...
mam male babatko (uz len jedno... ☹ ) , extremne predcasne narodene 26tt.... a teda nikomu to nezelam! Nemat klud a este mat neustaly problem problem s tym, ze Vam nejaky arogantny hnusak takto tyra dietatko co samo bojuje o zivot, i Vas. viete ako mi z toho preskakuje srdce??!! co to asi robi s malickou??
a rozhodne si stuple kupovat do usi nebudem, ked som musela investovat nemale peniaze do kontrolnych monitorov dychu a inych veci ak by bolo treba rozdychavat, musim davat pozor na male, ci mi vobec dycha... nebudem riskovat SIDS!!!
zakon nezakon, su i veci, ktore sa riesia ludsky, s rozumom, treba je trosku EQ. a ano zasadu slusneho spravania!
a este >
je skutocne nesebecke stavat svoju zalubu nad obtazovanie a tyranie susedov ???
a este tu odsudzovat nejaku staru pani za to ze jej to vadi?? ste normalni??? to si to chudera stara ale trufa, ze???!!!! ani v autobuse by ste ju nepustili sadnut za to, ze?!!!ale co ak by to bola Vasa mama ci babka???!!!! hm?
no len by za mnou skusil niekto prist s bonbonierou... tak mu kupim dve, aby prestal!! boze!
a mat v byte klavir v panelaku teda normalna vec vobec nie, rovnako bicie, alebo zosilovaky na reproduktory atd... zato mat v panelaku v byte dieta je uplne prirodzene, deti su deti! ale ked sa dieta hra, tak, ze si hadze drevene kocky do radiatora??! - z nej teraz formuju hudobneho genia! alebo ine, napr. tiez by Vam asi vadili party ozratych studentov, nie?? alebo keby si niekto zriadil v byte podnikanie a za poplatok by tam chodili ludia rozbijat sklo, betonovu priecku ... fakt mam toho dost. ludia maju rozne zaluby, ale naozaj su i rozumni, ktori si uvedomuju, kde ich mozu, a kde nemozu praktikovat... keby si kazdy robil co sa mu zachce... a ze sa Vam potom sused pomsti za to dlhorocne tyranie "aky pozic- taky vrat" sa ani necudujem, sak si to tiez uzite ako my "netolerantni"! zacarovany kruh, a rovno sa mozme pozabijat. ☹

vladiella
25. nov 2013

no jasne a poslite za starou zenou, ktora sa brani, Vasho silneho manzela nech to s nou "dohodne" !! nech jej to "vysvetli"! to uz je naozaj privela! 😠

mariposita
25. nov 2013

Budem teraz za hnusu a netolerantu, ale tiez mame v panelkau niekoho, kto hra na klaviri a to zasadne pocas obeda, kedy uspavam malu. Maximalne mi to vadi!!! Tak po prve mam problem ju uspat a po druhe spi vzdy len kratko, lebo ju to rusi. A zas prechadzat sa s nou po tejto zime kvoli tomu, aby sa vyspala sa nemienim.

romanovic
25. nov 2013

Moja dcera chodi do ZUS na flautu a trenuje doma cca 1/2 - 1 hodinu denne. Ale vidim, ze podla niektorych reakcii by som jej mala zlomit ruku a flautu, len neviem, v akom poradi.... 😀
A vsetci, co hraju na nejaky nastroj, by mali ist zit na samotu do lesa, prip. prijimacky na ZUS podmienit byvanim v samostatne stojacom rodinnom dome, min. 50 metrov vzdialenom od najblizsieho.

zita19
25. nov 2013

Ja som tiez z tych netolerantnych. Susedov syn hrava na klaviri. Hrava strasne, tak strasne, ze to aj moj hudobny hluch trapi. Ale zas na druhej strane nas Max za tohto "hudobneho" sprievodu straaaasne rad zavija. V panelaku sa teraz narod deli na tych co im vadi maly Shopin, potom taki co im vadi nas "Carusso" a potom taki co sa na Maxovi srasne bavia. A ja som na nervy, lebo zakazdym ked virtuoz zacne trenovat etudy musim s Maxom odist na prechadzku aby sme zbytocne neobtazovali. Len co bude, ked bude zima, alebo nebudem doma a ti dvaja budu koncertovat. Chudaci susedia. Dufam, ze suseda skoro pochopi, ze mlady nema na to aby vystupoval v Carnegy Hall.
Mali sme vo vedlajsom vchode suseda, co hral vo filharmonii. Chodil cvicit (a viem, ze cvicil vela, vela... od jeho manzelky) do odhlucneneho kumbalku v pivnici.

freyjanr
25. nov 2013

@erienka niektorým,predovsetkym unudenym dôchodcom vadí úplne všetko,nevšímaj si to a hraj ďalej,nič si z toho nerob to su ľudia ktorý neznášaju svoj život a preto ho chcú ničiť aj ostatnym.netráp sa tým vôbec

evabb35
25. nov 2013

@erienka No som zvedavá, ako bude suseda vystrájať, keď príde na svet bábätko. Hlasitosť bábätka sa nedá regulovať. Navyše bábätko plače aj v noci, pračka neustále v priebehu dňa pracuje...nuž budete to mať veselé. Hádam suseda už počula o bábätku v bytovke. Alebo ani tie nebývajú v bytovke ? Nuž suseda by mala navštíviť psychológa. Možno trpí nejakým vážnym ochorením, má bolesti...Ktovie? Možno keď sa časom zblížite, budete sa lepšie poznať, tak jej nebude tak si hru na klavíri obľúbi...Veď je to pekné počúvať hru na klavíri...Určite je to príjemnejšie ako počúvať hlasnú modernú hudbu a cítiť vibrácie, ktoré hlasná hudba spôsobuje...

radlinka
25. nov 2013

U nas namiesto klavira neustale vrrrrrtanie do panelov 🙄 😠 radsej ten klavir, maly rad zaspava pri hudbe a ked vies hrat, tak detto 🙂

timotea244
25. nov 2013

@erienka to vážne?Som myslela,že také niečo sa deje len v telke...my sme mali susedu v paneláku na našom posch.,ktorá hrala na klavíri denne ako absolventka ZUŠ a nikdy nám to nevadilo...napr.Ja som to rada počúvala 🙂 Hold poniektorí ľudia a teda dôchodkyne v popredí nevedia od radosti čo zo sebou...by som jej tam just zahrala poriadneho Bacha 😀

sissy27
25. nov 2013

@evabb35
@erienka je veľký rozdiel hra na klavír, "hra na klavír" a potom ešte tretia varianta hra na klavír spoza panelu... neverili by ste, ako to aj tú najkrajšie a najlepšie zahranú skladbu dokáže zhovadiť a spraviť z nej len nepočúvateľné zvuky 😅 to môžete byť prevtelený Mozart, aj tak to bude zlé...
a ako pardón, v dnešnom modernom svete by ste si snáď svoje virtuózne chúťky mohli ukájať napr. na elektronických hudobných nástrojoch cez slúchadlá - lebo koľko ľudí, toľko chutí, nie každému sa páči hra na klavír, tak ako sa inému nepáči metal alebo punk... takže rovnako ako by sa vám nepáčila technoparty od susedov, tak vaše hudobné prejavy tiež nemusia byť po chuti celému paneláku len preto, že podľa vás je to nádhera... nerob druhým to, čo nechceš aby robili oni tebe...