icon

Susede v bytovke vadí moja hra na klavíri

erienka
15. mar 2013

V detstve som chodila 11 rokov na klavir,myslim, ze som v tom bola celkom dobra a teraz som sa rozhodla tento konicek oprasit. Pred vyse mesiacom som si kupila z druhej ruky klavir a zacala sa hre opat venovat. Ani som necakala, aku radost mi to sposobi, ze ma to tak chyti. Tiez som sa tesila, ze otestujem to, co sa pise v casopisoch, ze deti v brusku si pamataju hudbu z prenatalneho obdobia. Kedze o 10 tyzdnov rodim, chcela som si otestovat, ci moja dcerka rozpozna piesne, ktore si teraz hravam. A tiez som sa tak trochu tesila, ze mozno zacne hrat tiez, ze ju budem k tomu od detstva viest.
Uz ked som si ten klavir kupovala, rozmyslala som, co na to povedia susedia. Byvame tu len necely rok, velmi ich nepozname. V detstve v rodicovskom byte so susedmi vobec nebol problem, skor mna a sestru v hre na klaviri podporovali (hoci castokrat sa to hrou nedalo ani nazvat, kedze sme sa to len ucili), samozrejme som vsak nebrala ako samozrejmost, ze to tak bude i v mojom novom bydlisku. Byvam na 4/4 poschodi, v tehlovom byte. Aj mi napadlo, ze sa este pre kupou klavira spytam susedov, ci by im to nevadilo, konzultovala som to so znamymi, no potom som si povedala, ze im tak len dam moznost povedat "ano, vadilo". Tak som to neurobila...No a dnes mi uz zacali pri hre na klavir susedia buchat na radiator. Som clovek, co neznasa konflikty, takze mi az zle prislo a rozplakala som sa. Manzel sa ma snazil utesit, ale ani on nie je prave typ, co vie nejak riesit konfliktne situacie. Tak som s hrou prestala a zacala hrat az o par hodin, snazila som sa hrat tichsie a len pomale veci (napr. pre Elisku, Chopina). O chvilku vsak uz zvonila suseda. Vraj sa to uz neda pocuvat, ze cely den vyhravam (hram sice viackrat v priebehu dna, ale dokopy to nepresahuje hodinu a hram len medzi 11.00- 17.00), ze ona je dochodkyna a je stale doma a vraj nieco take ako mat klavir v bytovke este nepocula.
Ked sme zavreli dvere, samozrejme hned som klavir zavrela, zas som sa rozpkalaka s tym, ze uz si nikdy nebudem moct zahrat v pokoji. Aj doteraz som vzdy pri hre myslela na susedov, ale teraz sa mi hranie bude spajat so zaludocnou nervozitou. Rozmyslam teraz, co robit v tejto situacii. Keby sa dal vratit cas spat, asi si kupim elektricky klavir, kde si mozem regulovat hlasitost alebo pouzit sluchatka. No co mam robit teraz s tymto, co som si kupila? Len tak lahko by som ho nepredala, navyse dobry elektricky klavir by ma vysiel aj dvakrat tolko ako tento. Napadlo mi, ze by sme sa mohli so susedmi dohodnut, ze si budem moct denne hrat napr. max 2 hodiny v dohodnutu dobu. V nedelu by som nehrala.
Mate niekto nejaky iny napad alebo podobnu skusenost alebo hocico, co by mi nejak pomohlo? Momentalne som z toho fakt dost sklucena :(

ivanka.7
25. nov 2013

Nechapem, co este vsetky riesite. Autorka temy sa so susedkou dohodla, vyriesene.

evabb35
25. nov 2013

@sissy27 Tak ja mám so susedmi len dobré susedské vzťahy. Klavír v byte nemám. Suseda prerábala byt, no nebolo to nič príjemné. Choré dieťa a počúvať ako prerábajú byt. Ale vždy som si predstavovala, aký ho bude mať pekný a veľa sme chodili vtedy von na čerstvý vzduch. Istý čas býval pod nami veľmi dobrý sused, ktorý mával nočné služby. Odvykla som si v priebehu dopoludnia vysávať a každý deň sme po raňajkách išli von a vrátili sme sa až okolo obeda, lebo som si uvedomovala, že sa potrebuje po nočnej vyspať. Akonáhle som ho začula ako otvára okno a zapína rádio, tak som vedela, že môžem veselo vysávať. Uvedomovala som si, že ani on to nemá s nami ľahké. Ani raz sa nebol sťažovať a keď si občas pustil hlasno hudbu, tak som sa nad tým nepohoršovala, lebo som vedela, že aj my sme občas hlučný. Tiež by som mohla sa sťažovať na susedovho psa, domáceho kutila, ktorý každý víkend niečo v byte prerába - ale zase občas donesie nám na ochutnanie svoju pochúťku a keby som potrebovala niečo v byte opraviť, tak určite neodmietne pomoc...Keď od ďaľších susedov počujem kričať deti, tak viem, že sú doma a môžem sa ohlásiť na kávu a na kus reči, či zavolať keď niečo potrebujem z obchodu a viem, že sú na nákupe...Žijem v paneláku, tak žijem medzi ľuďmi.

erienka
autor
25. nov 2013

@evabb35 ahoj, tu otazku som pisala este pred asi 7 mesiacmi🙂 Medzitym sa mi uz narodila dcerka (zaciatkom juna). So susedou sa napokon moj manzel dohodol a stanovili sa hodiny, kedy si mozem zahrat. Napokon vsak aj tak nehram skoro vobec, pretoze ma pomyslenie na susedku zvazuje. Inak, ked sa mala narodila, tak som aj kvoli susedom isla na cele leto na chalupu, nech si tam mala pokojne vrieska a place a nikoho nerusi🙂 Takze az na ten klavir som ohladuplna suseda🙂 A aj ten klavir vlastne lezi ladom...:(

vladiella
25. nov 2013

@freyjanr nie som dochodca, ale komu ja prosim Ta nicim zivot???? rizikove tehotenstvo s dvojickami v tomto blazninci, predcasny porod a moj zdravotny stav? umrtie mojho 3dnoveho synceka?? ta psychika z ukonceneho tehotenstva a zomreteho maleho babatka a este ani klud doma??? doma chudatko prepustene z nemocnice 4 tyzdne pred presne stanovenym datumom porodu?? ???

vladiella
25. nov 2013

cize v 36tt! ☹ a este co 3 hod. odsavanie mm i pocas noci, a kedy klud na spanok pocas dna??

kadri
25. nov 2013

existuje "tich klavir", specialny system , drahe, ale od majitelky mam info, ze vyborny vynalez, nieco taketo

http://obchod.atelierpiano.sk/product.php?id_pr...

sisaka
25. nov 2013

ja osobne by som v byte nemohla byvat, som maximalne netolerantny clovek, co sa tyka niektorych veci.
1. nezniesla by som aby mi niekto vedla mna na balkone fajcil,
2. nezniesla by som, aby nejake decko za stenou tyralo husle, ci iny hudobny nastroj,
3. z pachov z varenia sa mi dvyha zaludok, zvlast, ked je to z cudzej kuchyne a este by sa naslo kopec inych veci
Na druhej strane by ma rozdrapilo, keby mi niekto hovoril, ze moje dieta nemoze hrat na hudobnom nastroji, nesmie plakat, dupat, hadzat veci na zem a pod. 😀
Skratka toto su vsetko cinnosti, ktore su prirodzene, ale druhym ludom mozu liezt na nervy, ked sa uz niekto rozhodne zit v panelaku musi s tymto ratat.
Najnovsi zazitok - na navsteve u kamosky v byte, cely vecer sme boli napominane, tichsie hovorte, nesmejte sa, nedupte, suseda vsetko pocuje a vkuse sa stazuje. Na druhej strane v noci, kedze sme tam prespavali, do 4 rana z nejakeho bytu bolo pocut hudbu a hlasnu vravu a vobec sa nedalo spat 😝 , mna by po mesiaci asi museli odviest na psychiatriu .....

evabb35
25. nov 2013

@erienka Vyrastala som v bytovke, kde v každom byte bol klavír a všetky deti sme chodili na klavír. Neviem, či to vtedy bola taká módna záležitosť? Takže keď nejaké dieťa od susedov cvičilo na klavíri, pripomenulo mi to, že aj ja mám sadnúť za klavír. Dokonca keď niektorý zo susedov zahral nejakú zaujímavú skladbu - nejaký hudobný hit, tak hneď sa ku nemu utekalo po noty a tie noty kolovali po bytoch a všetci sme sa tú skladbu učili hrať.Tak možno preto mi hra na klavíri sa zdá ako niečo prirodzená súčasť bývania, ako napr. zvuk vysávača, výťahu, vŕtačky, či hlasný smiech.

prasiatko30
25. nov 2013

@evabb35 inaksie toto praktizujeme aj my v bytovke najprv sme mali jedny susedky co hrali na husle potom zacali susedky pod nami- a to podla vsetkeho dlho trva kym dokazu zahrat nieco bez kvilenia 😀 a tohto roku zacala dcera na gitare takze, medzicasom sa pridali este zo dvojo husli, dalsia gitara a jedno piano, moja mladsia tiez koketuje s klavirom ale zatial len s hrackarskym ak by sa este k nam pridali netere a synovci - trubka a 2 tuby - tak by sme hadam zmakli aj nejaky orchester a nikto sa nestazuje - sice snazime sa nehrat pred 10:00 rano vikendy a medzi 14-17:00 cez den a po 21h ale obcas sa podari ked pride navsteva a deti sa chcu ukazat - tak sme uz mali aj koncert kviliacich husli po 22h a jeden cas si zvykli robit koncerty po obede rovno cez siestu - to som mala chut vrazdit ale stacilo upozornit a bol klud cize nie je nic lepsie ako ked deti zacnu byt starsie a zacnu mat podobne zaujmy ako vasi susedia 😀

freyjanr
25. nov 2013

@vladiella a tebe alebo na teba som niečo hovorila?co si vztahovacna?

zuzi0110
25. nov 2013

My máme Yamahu- DGX-640. Kupovali sme lebo sa vraj dokonale podobá klasickému klavíru. Aj klávesy majú rovnaký odpor ako na klasickom klavíri. Dcéra nemá rada slúchatka ale dobre sa dá stíšiť.

vladiella
25. nov 2013

( @freyjanr nie som vztahovacna. zato Ty asi nezijes v panelaku. skus si este raz precitat co pises... bo " niektorym,... " znamena i ti ostatni, co nie su dochodcovia... )

a okrem toho by som chcela vediet, ci sa vobec niekto z Vas tzv. "umelcov amaterov" pozastavoval nad tym preco to starej zene vadi, ci nema zdravotne problemy, nie len telesne... a podobne! a co ak to vadi i inym, ale mozno nevedia odkial ide ten hluk, a preto sa neboli stazovat...
skutocne je necitlive ludom vnucovat co sa im ma pacit a s cim sa musia naucit zit a zvyknut si...
v dnesnej dobe si clovek naspori a zadlzi sa na byt, kde ma takychto "zabavnych umelcov" s "citlivym" pristupom k ostatnym...
zivot v panelaku nie je len o prisposobovani sa, ale i o urcitych pravidlach spoluzitia. a hra na klaviri/ hudobnom nastroje vybocuje z toho co je normalne, cize pokial kazdy v byte nema a nehra na klavir, tak to nie je standard, ktory zakonne kazdy bere ako normalne, ako je napr. splachovac....
moj znamy v bytovke mal sedenie vsetkych majitelov bytu a hlasovali a riesili hru na bicie jedneho suseda... vyhradili mu pivnicnu miestnost kde si ju za svoje odhlucnil a bol pokoj. a iny si prenajimaju garaze a tie si takto upravuju...

freyjanr
25. nov 2013

@vladiella ked ti tak chýba spánok skús si pospať namiesto vypisovania 100 riadkovych komentárov,možno potom budeš kľudnejsia a tolerantnejšia,dobrú noc ;) :D

freyjanr
25. nov 2013

@vladiella a to ze reagujes na niečo co som nepisala tebe je vtahovacnost :D

vladiella
25. nov 2013

@freyjanr ja si musim odsavat mm, ale moja krasna zelam Ti, aby si ostala nadalej taka aka si 😉

ivanka.7
25. nov 2013

@vladiella jejda, co ty furt riesis? Mrzi ma, ze si mala tazke chvile (a urcite este aj mas) ale s touto temou to nijako nesuvisi. Susedke vadil klavir, kocka sa tu radila ako to vyriesit, dostala rady, so susedkou sa dohodli (btw, diagnoza jej manzela je alkoholizmus, ako tu bolo spomenute dakde predtym, na ktory sa lieci pravdepodobne z poplatkov nas vsetkych, ale budiz, aspon sa lieci), kedy moze hrat a vybavene - ani tie dohodnute hodiny az tak nevyuziva, lebo ju trapi, ze to starej pani vadi. Mat taku ohladuplnu susedu by som chcela (a pokojne aj s klavirom). Aj ked ja sa na susedov stazovat nemozem, tiez prevazne dochodcovia ale tolerantni. Lenze my sme tiez dobri susedia, ospravedlnovali sme sa este aj za velmi obcasne stekanie nasho psa, ktoremu trvalo asi 2 tyzdne, kym si na nove byvanie zvykol a teda asi 5x po minute stekal, ked sme odchadzali z domu (ale tebe by urcite aj toto vadilo).

vladiella
25. nov 2013

@ivanka.7 dakujem, ano zazila som si a zazivam... ale utocit na mna teda naozaj nemusis. bola by som zvedava ako by sa citila na mojom mieste... ako vies ze by mi to vadilo? z coho tak usudzujes?? najdi si na nete co je to porodit predcasne 2 kilove babatka!! a mat problemy so srdcom! nez mi budes v zatvorkach pisat, co by mi popri tom vsetkom este mohlo vadit...

ivanka.7
25. nov 2013

@vladiella ako som napisala, mrzi ma co zazivas, co nijako nemeni fakt, ze pises velmi utocne a neprijemne... a hlavne zbytocne do tejto temy, kedze je to vyriesene. Usudila som to prave z tonu, akym si pisala a z veci, ktore si pisala. Ak som sa mylila a stekanie psa by ti nevadilo, ospravedlnujem sa a prajem ti dobru noc.

vladiella
25. nov 2013

@ivanka.7 pisem, zo svojich skusenosti. a pisem preto, ak si tu niekto podobny otvori tuto temu, aby to videl aj z inej strany... a ked si presvedcena, ze tema je uzavreta, prajem dobru noc.

tova
26. nov 2013

mne by to tiez velmi vadilo. Deti by mi nevadili keby to bolo bezne hranie, ale nejake zoskoky z postele hodinu to by som tiez nezniesla. Je ina moznost ako hrat na klavir, teda tymi sluchadlami , obycajny klavir si moze clovek kupit do rodinneho domu.

bahira1962012
26. nov 2013

sa jej spýtaj kedy nie je doma alebo chodí nakupovať a nejako sa to musí dať vyriešiť 😲 😲 😲 😲 hádam chodí aj do kostola alebo k rodine 😀 😀 😀 😀 k lekarovi 😝 😝 😝 😝 😝

romanovic
26. nov 2013

@vladiella mrzi nas, co prezivas, chapeme, ze je to tazke, ale nemusis utocit.
Viem, ze tvoja situacia s nami ostatnymi neda porovnavat, ale mna po prichode z porodnice cakala kompletna prerabka bytu pod nami, vratane burania priecok a zmeny celej dispozicie, ktora trvala 1/2 roka, t.j. zacali vrtat rano o 8,00 a skoncili bezne okolo 18-20,00....
A teraz tam byva operna spevacka, ktora trenovala (teraz neviem, lebo uz pracujem) poobede, presne poobede, ked druha dcera spala, amatersky povedane "jacala ako pavian", ale vobec mi to nevadilo a este som si vravela, ze dufam, ze moja dcera - aspon takto v spanku, v utlom veku - ziska lasku k vaznej hudbe.... Susedia vedla maju psa, ktory v kuse steka, ale kedze sa pes vola Gucci a nosi obojok Gucci, aj panicka + dieta nosia veci Gucci, tak mi je z toho akurat tak straaasne veselo.... 😀 😀 😀
A moja dcera hra druhy rok na flautu, takze predpokladam, ze skolene, aj neskolene usi okolo trpia.... 😀 😀 😀

ullala
26. nov 2013

Ked som bola mala, teda to mohlo byt niekedy ked som mala 4-8 rokov, sused nad nami cvicil na klaviri vzdy zasadne v dobe, ked som chodievala spat a ak si dobre pamatam, tak nikdy som nemala problem zaspat a ani som nemala z toho ziadne depky.

miriem
26. nov 2013

@erienka Ahoj, necitala som celu diskusiu, ale ja by som to riesila tak, ze by som si zasla za tou susedou, ktora sa bola stazovat a povedala jej, ze hudbu milujes a chces k nej vychovavat aj dieta, tak aby ste sa nejak dohodli. Ze trebars budes hravat v konkretom case, aky si dohodnete (mozno niekedy chodi do kostola, do klubu dochodcov, na nakup...) tak v tom case by si si hrala, aby ju to co najmenej obtazovalo. Ak nikam nechodi, jednoducho sa s nou treba dohodnut, ze 1 hodinku denne musi vydrzat 😝 Ved ked ma niekto psa a ten zavija cely den, co pan nie je doma, je to ovela horsie ako pekna hra na klaviri...a psov je v bytovkach urcite viac ako klavirov.

voskovaeva
26. nov 2013

tiez mame susedou co nam vyhravaju na klavir a to vyhravaju az vecer o 8 😉 len radsej budem pocuvat prijemnu hru na klavir nez nejaky rock alebo techno na plne gule 🙂 vykasli se na to nikdy nikomu nevyhovies a kedze hrajes v taku hodinu ako uvadzas ma suseda smolu.Nic neporušujes a hraj si kludne dal.az sa ti narodi male a bude tam behat na motorke alebo podobne tak ti zasa pride suseda klopat ????

vladiella
26. nov 2013

@romanovic na koho utocim?

maribell
26. nov 2013

ked som byvala este s rodicmi tak sme mali susedku asi 10 rocnu ktora hrala na flautu... hravala vzdy iba doobedu cez vikendy a nikomu to nevadilo... ja by som s tym hranim cez tyzden pribrzdila..predsalen su ludia ktory pridu z prace , su unaveni a chcu si odpocinut.. 🙂

vladiella
26. nov 2013

@maribell ale ved i cez vikend si ludia chcu oddychnut... 🙂

maribell
26. nov 2013

@vladiella ved jasne ale ako vravim hodinu dve doobedu podla mna neni problem ..zase to ze byva v panelaku neznamena ze musi chodit po spickach.. 🙂

vladiella
26. nov 2013

@maribell no len je to tazke urcit kedy, babatko potrebuje spat zle sa uspava je nespave, citlive a pri kojeni je tiez treba klud a este aj zly kardio zdravotny stav so srdcovou arytmiou kedy to prebijanie az vyraza dych, clovek je v tomto tazkom obdobi velmi zranitelny... ale to tu osoby co sa do mna pustili nikdy nepochopia, ASI mali tehotenstvo i prirodzeny porod ako s ucebnice, nepotrebovali im zachranovat zivot a deti im spia a jedia ako hodinky, nevedia co je to bojovat o ich prezitie a pri tom nemat klud... len chranim si chranim dieta a branim sa...