icon

Susede v bytovke vadí moja hra na klavíri

erienka
15. mar 2013

V detstve som chodila 11 rokov na klavir,myslim, ze som v tom bola celkom dobra a teraz som sa rozhodla tento konicek oprasit. Pred vyse mesiacom som si kupila z druhej ruky klavir a zacala sa hre opat venovat. Ani som necakala, aku radost mi to sposobi, ze ma to tak chyti. Tiez som sa tesila, ze otestujem to, co sa pise v casopisoch, ze deti v brusku si pamataju hudbu z prenatalneho obdobia. Kedze o 10 tyzdnov rodim, chcela som si otestovat, ci moja dcerka rozpozna piesne, ktore si teraz hravam. A tiez som sa tak trochu tesila, ze mozno zacne hrat tiez, ze ju budem k tomu od detstva viest.
Uz ked som si ten klavir kupovala, rozmyslala som, co na to povedia susedia. Byvame tu len necely rok, velmi ich nepozname. V detstve v rodicovskom byte so susedmi vobec nebol problem, skor mna a sestru v hre na klaviri podporovali (hoci castokrat sa to hrou nedalo ani nazvat, kedze sme sa to len ucili), samozrejme som vsak nebrala ako samozrejmost, ze to tak bude i v mojom novom bydlisku. Byvam na 4/4 poschodi, v tehlovom byte. Aj mi napadlo, ze sa este pre kupou klavira spytam susedov, ci by im to nevadilo, konzultovala som to so znamymi, no potom som si povedala, ze im tak len dam moznost povedat "ano, vadilo". Tak som to neurobila...No a dnes mi uz zacali pri hre na klavir susedia buchat na radiator. Som clovek, co neznasa konflikty, takze mi az zle prislo a rozplakala som sa. Manzel sa ma snazil utesit, ale ani on nie je prave typ, co vie nejak riesit konfliktne situacie. Tak som s hrou prestala a zacala hrat az o par hodin, snazila som sa hrat tichsie a len pomale veci (napr. pre Elisku, Chopina). O chvilku vsak uz zvonila suseda. Vraj sa to uz neda pocuvat, ze cely den vyhravam (hram sice viackrat v priebehu dna, ale dokopy to nepresahuje hodinu a hram len medzi 11.00- 17.00), ze ona je dochodkyna a je stale doma a vraj nieco take ako mat klavir v bytovke este nepocula.
Ked sme zavreli dvere, samozrejme hned som klavir zavrela, zas som sa rozpkalaka s tym, ze uz si nikdy nebudem moct zahrat v pokoji. Aj doteraz som vzdy pri hre myslela na susedov, ale teraz sa mi hranie bude spajat so zaludocnou nervozitou. Rozmyslam teraz, co robit v tejto situacii. Keby sa dal vratit cas spat, asi si kupim elektricky klavir, kde si mozem regulovat hlasitost alebo pouzit sluchatka. No co mam robit teraz s tymto, co som si kupila? Len tak lahko by som ho nepredala, navyse dobry elektricky klavir by ma vysiel aj dvakrat tolko ako tento. Napadlo mi, ze by sme sa mohli so susedmi dohodnut, ze si budem moct denne hrat napr. max 2 hodiny v dohodnutu dobu. V nedelu by som nehrala.
Mate niekto nejaky iny napad alebo podobnu skusenost alebo hocico, co by mi nejak pomohlo? Momentalne som z toho fakt dost sklucena :(

Strana
z5
maribell
Autor odpoveď zmazal
vladiella
26. nov 2013

@maribell clovek ako ja, co tym myslis? tu nejde o lezenie na nervy, tu ide o viac.
nesuhlasim s Tebou. o akej tolerancii to pises? a co ta Tvoja tolerancia? co je to za vynutenu toleranciu, kedy niekto musi ustupit, lebo nema navyber? vedome robit niekomu zle zo svojich sebeckych dovodov je uctyhodne a ma sa to tolerovat? tomu hovoris zit v kolektive? ja tomu hovorim sikana a uchylnost. sama nerobim nic co by inym vadilo, a zneprijemnovalo byvanie... ano obmedzujem sa, ale i to je nutne ako nezit v spolocnosti ako zviera, viac k nahliadnutie v sociologii, hm, alebo biblii...
prepac, ale vyhanat z domu? s dietatom? a kam? zafinancujes mi nove byvanie? aby si multinastrojove dievcatko mohlo dalej rozvijat svoj stale skryty "talent". preco sa neodstahuje ta tak kulturna rodina? ked chcem ist na koncert kupim si listky a sama si urcim kedy.
a ver mi nebola som jedina, ktora sa voci tomu hluku a vibraciam branila a narozdiel od inych, ja mam naozaj vazne dovody preco to co robi sused nie je vhodne... do prace staci doniest doklad od lekara, ale ako sa mozem ochranit doma??
vela veci je neprotizakonnych, ale rozumni ludia vedia, ze nie je vhodne ani spravne to robit, uz len zo slusnosti a sucitu k ostatnym...
tato tema je o tom, ze niekomu vadi hra na klavir, ja som tu pisala o tom, preco to asi tak moze vadit, z inych dovodov ako je to, ze vadi lebo sa nudim, lebo sa mi nepaci mozart a cely svet ma otravuje, zavidim susede gucci a ze si ... aby ste tu prestali odsudzovat tych co si dovoluju Vam protirecit. ved tiez maju svoje prava. takze toleranciu to chce i z Tvojej strany. Mas 21 rokov? nazbieraj viac skusenosti a skus si sama zabezpecit financie na byvanie aby si si to potom vedela vazit a pristupovala k tomu zodpovednejsie.
aaa nemusela som jej pustat radio, uzila si dost pipanie vsetkych monitorov, dychacich pristrojov... na are, jiske... skus sa tam ist niekedy pozriet a porozpravat sa s odbornym personalom a s takymi mamickami ako som ja, mozno staci na nete pozriet tie brozurky co boli urcene takym ako ja, aby sme vsetko prekonali a nezrutili sa.
a je ine ked niekto robi vopred ohlasenu prestavbu povolenu uradmi alebo len vysava, mixuje... ci ma psika, papagaja- zivu bytost, to su veci, ktore sa lisia od nutnosti hrat na klavir ci trubit na trubku... v tom prakticky ani iny prinos ci vysvetlitelne, ospravedlnenie nevidim, ved spotrebice su nutne pre hygienu, varenie... a zive bytosti ako deti ci havkov asi tlacitkom nevypneme.

romanovic
26. nov 2013

@vladiella a ak tvoja dcera raz bude chciet hrat na niecom, predpokladam, ze sa zaradis na opacnu stranu zakopu a zrejme jej to nebudes zakazovat...

vladiella
26. nov 2013

@romanovic nie, ver mi. budem stale spominat na toto. som pragmatik, hudba ju zivit nebude, a preto sa hrat na hudobnika moze v hudobnej skole, ale doma na to urcite nebude priestor ani podmienky, pokial sa neprestahujeme do domu...

maribell
Autor odpoveď zmazal
vladiella
26. nov 2013

@maribell ja som kludna, len co spravis s pravopisom? 😉

maribell
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
26. nov 2013

No pekne to tu posledne dva dni sledujem a k niektorym nazorom na hranie a na hudobnu skolu sa teda musim vyjadrit... ked uz ju rodic plati a dieta tam chodi (alebo aj nie a uci sa doma), doma musi trenovat minimalne hodinu denne, ak chce ist nebodaj nieco s hudbou studovat tak o vela viac... a teda neexistuje, aby som sa v tomto prispôsobovala susedom (vo vchode sme mali 2-3 byty s klavirom, flautu a nad nami spevacku, vedla tanecnicu 🙂) ) .. Ked niekto rusi nocny klud, alebo maju susedia male babatko, a napr. cez obed spi.. to sme si v dome vzdy vydiskutovali a dohodli individualen, ale to aby bolo cely den v panelaku ticho, lebo niekde moze niekomu nieco vadit, tak to nie... ak sa nevie niekto prisposobit byvaniu v spolocenstve, nech sa prestahuje... a to teda ja vobec nerobim susedom zle ale je to fakt. Nikdy by ma nenapadlo trieskat susedom nech su ticho, nech nevrtaju, nech si daju tichsie TV. Clovek ma zit a nie doma chodit po spickach a bat sa nebodaj v noci aj vodu pustit, lebo nejaky s prepacenim psychos bude vyvadzat...

vladiella
26. nov 2013

@maribell
k tym romanom ako si sa krasne citlivo vyjadrila "nemusis tu vypisovat hned romany o tom ako si bola na jis a pipali ti tak motitory..." si pozri toto:

https://www.google.cz/search?q=nedonosene+deti&...

ale nedufam, ze i tak pochopis... a to si na modrom koniku o tehotenstve a babatkach atd. ... :(

romanovic
26. nov 2013

@vladiella OK, poviem to inak - Tebe sa proste stalo nieco a v kuse nam to oplieskavas o hlavu a pritom my ta aj tak chapeme a nepustame sa do diskusii s tebou, lebo sa ta nechceme dotknut, ale castymi vycitkami napr. u mna klesa schopnost empatie...
Pisem to tu prvy a poslednykrat - aj moje dieta ma diagnozu, zdedenu bohuzial po muzovi (v agresivnejsej forme) a ja dokonca priblizne viem, ktory z nich bude ako dlho zit a co vsetko este v zivote budu moct, alebo skor nebudu moct robit. A to nevies, na kolkych IVF som bola! Nekopem okolo, nikomu to nehovorim a neposielam navokol vycitave linky s detailami a obrazkami ich diagnozy. Su dni, ked mi je tazko, ale nikoho neobtazujem svojimi negativnymi myslienkami a naladami, lebo ja nemam rada takych ludi a preto sama taka nechcem byt....a snazim sa, naozaj sa snazim bavit zivotom - kazdy jeden den... a snazim sa urobit pekne dni aj ludom okolo seba.... A ked sa moje dieta rozhodlo hrat na flaute, nech hra. Aj keby jej to malo ist iba opacnym koncom... 😀 😀

irriss
26. nov 2013

@vladiella
@romanovic

No ja jen dodam jednu vec..jsem jedna z tech, ktere patri sem....k temto maminkam..
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tom-se-tezko-...

p.s. nechapu, jak jste od klaviru dosly az tak "daleko" 😉 Myslim si, ze pro "nas", co neco podobneho prozily, neni spravne nachazet smutne vzpominky pomoci linku, co sem davate..i ve zdanlive nevinnych tematech.. 😉
Zrejme (z)bude volny a klidny pristup uz jen do Tematu o vareni??😉

vladiella
26. nov 2013

@romanovic nie, stale sa len branim a vysvetlujem dovod preco sa sused chova nevhodne a ignorantsky a rovnako tak tu niektore mlade mamicky ... To ze mas chore dieta je o inom. Co to ma spolocne s tym s temou ze niekomu vadi hlucna hra susedov na hudobne nastroje? A nehnevaj sa dotyka sa ma Tvoj pristup ze furt Vam tu oplieskavam o hlavu.... Mam k Tebe byt rovnako necitliva? - Az Ti dieta zomrie, a budes potrebovat klud, pietne ticho, tak si uzi trubku bicie klavir a husle zaciatocnika od susedov. A najdi si tu s kamaratkami iny ciel. Dakujem

vladiella
26. nov 2013

@irriss precitaj si to od strany 3...

irriss
26. nov 2013

@vladiella
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 CO TO JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE?????????????????????????????
Cituju Te: 😔 😔 😔 😔 😨 😨 😨 😨 😲 😲 😲 ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
Az Ti dieta zomrie, a budes potrebovat klud, pietnevticho, tak si uzi trubku bicie klavir a husle zaciatocnika od susedov. A najdi si tu s kamaratkami iny ciel. Dakujem

P.S. vZDYT@romanovic tI PRED CHVILI SAMA REKLA NECO VELMI INTIMNIHO OHLEDNE "ZIVOTA" JEJICH NEJBLIZSICH..😉 ☹

maribell
Autor odpoveď zmazal
irriss
26. nov 2013

@vladiella 😎 ..NEBUDU NIC CIST..nechci se vam tu plest do debaty a uz vubec delat rozhodciho..ale o SMRTI opatrne..kdo ji nezazil, neprezil, nepochopi 😉 a tak prosiiim nevolat ji..respektovat zivot, pokud je zivotem 😉 🙂

vladiella
26. nov 2013

@irriss. Dedukujes z utrzkov a z toho co tu pisu ale nepochopili... Naozaj si najdi moj prvy prispevok aby si to pochopila.

vladiella
26. nov 2013

@maribell ten pribeh je pointa k mojmu nazoru.

maribell
Autor odpoveď zmazal
vladiella
26. nov 2013

@maribell skus sa vyjadrovat k tomu co som napisala a nevkladaj svoje vymysli. Alebo radsej mi nepis, dobre?

maribell
Autor odpoveď zmazal
vladiella
26. nov 2013

@maribell a este jedna vec, ako mozes odsudzovat niekoho kto musi nieco znasat a robit z neho zleho len pre kontranazor Tebe, ked ma svoje vazne dovody?

romanovic
26. nov 2013

Dievcata, odchadzam z temy, aby som nespadla do tej zumpy 😉 Tie, co chapete, chapete a tym ostatnym prajem, aby raz pochopili tiez... 😉

vladiella
26. nov 2013

@irriss ten citat -bol o mne, z mojho zivota. ☹

vladiella
26. nov 2013

@romanovic

maruskam1
25. máj 2021

@dadli presne tak! My sme kúpili byt, kompletne prerobili, zrazu sa nastahujeme a zistíme, že pod nami klavir, nad nami elektronické bicie plus totálny buchot(lebo samozrejme izoláciu do podlahy ako my, aby sme nerusili nikoho, nedava nikto), počujeme kazde buchnutie zásuvkou, dvierkami na linke, chodia bosi po byte a u nás to nenormalne duni...A my môžeme byt asi tak predat, alebo fakt neviem.. boli sme za nimi dvakrát a účinok žiadny, buchotaju aj do jedenástej v noci, klavir každý boží deň musíme počúvať, a to sa nám ma o pár dni narodiť babatko...

Strana
z5