icon

Susedia s bábätkom

18. okt 2023

Ahojte, ako by ste sa zachovali? byvame v starsom panelaku so stenami kde pocut vsetko.. Susedia maju male babatko, a tak sa pravidelne v noci stava, ze sa zobudime na detsky plac, k tomuto som samozrejme tolerantna, je to nieco co neovplyvnia, no v poslednej dobe sa k placu vzdy niekedy okolo 3 rano pridal vysavac a to ma uz teda riadne dviha zo stolicky. rozumiem, ze pravdepodobne potrebuju odsat sople ale teda podla mna to uz je za unosnou mierou... suseda sa tvari ze nic, proste ma male dieta ktore ma urcite potreby a vsetci naokolo to musia znasat

kvetinka75
18. okt 2023

autorka - tu sa pochopenia nedočkáš. prečo ? lebo deti... kto je viac. Ja ťa úplne chápem. Zobudiť sa v noci, veľakrát človek nemôže potom zaspať. Toto znášať pravidelne - odrazí sa to na zdraví. Tu sa nemôžeš nič normálne spýtať, aby ťa nezvozili pod čiernu zem. A riešenia sa vždy nájdu. Ako napr. ten návrh s tou elektrickou. Ale treba, aby si do teba, netolerantnej osoby niekto kopol. Inak by to nebol MK. A ak niekto takto uspáva dieťa, tak áno, súhlasím s tým, že je to neohľaduplné voči susedom. Môže nájsť na nete zvuk, ktorý potrebuje a ten môže počúvať tak, aby vás to nerušilo. Takže máš riešenia v oboch prípadoch. Už len ísť za susedou a porozprávať sa s ňou. Ak je normálna, musí aj ona pochopiť druhú stranu.
My sme mali takto dospelých susedov na d nami . pračka, mixér, vysávač aj o pol noci. Odsťahovali sme sa. Sme vrchný, krajný byt. Konečne ticho.

@klip0 hore sú hodinu. Nie vždy sa dá človeku zaspať hneď.

autor
18. okt 2023

@klip0 nie, neodsavaju hodinu, ale ked nas vsetkych zobudia, deti pridu do spalne atd, a kym znova zaspia tak sme hore niekedy aj hodinu

klip0
18. okt 2023

@kvetinka75 tak ale to snáď nieje problém tej susedy, že nevedia zaspať hneď.

Ale autorka mi neodpovedala na otazku. Čo jej poradis, ak môže odsavat len odsavackou na vysávač ?

dusankomoj
18. okt 2023

Ja ťa celkom chápem(tu ťa idú zožrať) každá matka si myslí,že ostatní sa majú zblázniť,lebo ONA má dieťa a vyžaduje toleranciu! No nie. Keď chcem detské starosti,tak si porodím vlastné dieťa a nebudem si užívať sprostredkované od susedov. Myslím,že aspoň ospravedlnenie od susedy za ten vysavač o 3ráno by bolo na mieste. Človek to vie pochopiť,keď to má opodstatnenie. Keby si bola taká netolerantná a hrozná,ako ťa tu nazvali,tak počkáš do pol 4 a zapneš ten vysavač aj ty.

kvetinka75
18. okt 2023

@klip0 veď už niekto napísal že nech skúsi elektrickú. A to že ich zobudí, to už nie je jej problém? Veď spať nemôžu kvôli tomu.

klip0
18. okt 2023

@kvetinka75 veď ale píšem, že elektrická nemusí postačovať, naše dieťa je toho príkladom, elektrickú a ústnu vyslovene zakázala lekárka. Na toto sa ja pýtam ? Aké by bolo teda riešenie ?

autor
18. okt 2023

@kris_tin257 dakujem pekne, presne po takyto typ rady som si sem prisla 🙂

kvetinka75
18. okt 2023

@klip0 to bol váš prípad, ty vieš ako to je u autorkinej susedy?

klip0
18. okt 2023

@kvetinka75 😂 dobre vidím že sa odpovede nedočkám, lebo odpoveď neexistuje, nieje nato riešenie, obe to viete a preto odpovedáte na všetko len nie na tú jednu moju otázku

kvetinka75
18. okt 2023

@klip0 ja som ti odpovedala, ale asi nie si schopná si odpoveď prečítať. Iba vyrývať

vkatush
18. okt 2023

Bože, aká som vďačná za dom, však na nás by v byte sociálku, políciu a možno aj hasičov posielali každú chvíľu 😂

Autorka, ja chápem, že je to na nervy a záťaž, pre teba aj deti ... Ale to je život v bytovke.

Môj bol refluxový, chvalabohu, ustúpilo to už. Ale aj tak často odsávame, lebo vyzerá, že je aj alergik a napr teraz bol 3 týždne chorý na ATB a jediné vysávačom vieme odsať. A je to boj, pri ktorom ešte aj kričí a plače, a áno, trvá to pár minút, hlavne keď sa mi pri tom snaží ujsť.
A odsávam aj v noci, a aha ho, nikto v dome sa na to nezobudí. A aj keby, otočia sa na druhú stranu a spia (kým ja ešte musím malého naspäť uspať, umyť odsávačku, odložiť vysávač a skúsiť aj seba uspať).

Aj keby si mi s celou vinicou a cukrárňou prišla klopať, že či to neviem inak vyriešiť, ta si o tebe budem myslieť svoje. Lebo ver tomu, že tá matka skúšala aj rýchlejšie a tichšie spôsoby. Všetky odsávačky sme skúsili, ono proste vysávač je najlepšie a aj najúčinnejšie (takže keby mi suseda doniesla elektrickú, že nech odsávam každú hodinu, ale potichu, tak ju pošlem kade ľahšie, že radšej raz za noc a poriadne).

kvetinka75
18. okt 2023

@vkatush lenže ty nevieš či niečo také skúšala aj suseda autorky alebo len z pohodlnosti vždy zapne vysávač alebo len chce uspať dieťa. Čo je na tom, že chce autorka násjť nejaké riešenie a riešiť to so susedou? Možno si to suseda ani neuvedomuje a po rozhovore nájdu riešenie. Ale najjednoduchšie je hneď niekoho zhodiť , že? Ako spolu komunikovať a hľadať riešenia.

lia2022
18. okt 2023
autor
18. okt 2023

:D ach boze, to je prvy krat kedy som na konika napisala nejaku otazku a teda dalsiu si asi premyslim. jedina moznost pre cast diskutujucich je proste byt ticho a trpiet v panelaku alebo sa odstahovat na samotu, moznost s niekym sa dohodnut na niecom ako normalny clovek tu u vacsiny diskutucich uplne absentuje, potom sa cudujeme ako tato krajina vyzera

autor
18. okt 2023

@lia2022 dakujem 🙂

aalt
18. okt 2023

Ked som sa susedovi (stary mladenec) iniciativne ospravedlnoval za nocny plac, tak mi doslova vravel, ze to neriesi, ze dieta ja radost. Odsavanie vysavacom bol u nas najjednoduchsi a najrychlejsi sposob, ale teda zapnuty bol minimalne, ale vacsinou akcia pre vsetkych. Ale horsie boli zuby. To byval iny plac.

lucia13022023
18. okt 2023

Autorka, púšťa ten vysávač 20 minút za noc? Púšťa ho 5x za noc?
Ono jedna vec je voziť sa na odrazadle, to by vadilo aj mne, v bytovke sa treba tak aj správať. Ale odsávanie soplov mi proste nepríde niečo hrozné, a ak to trvá 5 minút🤷‍♀️ mne syn plače každú chvíľu keď ma sople a nevie spať, preto viem ze par minút odsatia a mame pokojnú noc my a aj susedia. Dohodnúť sa keď tak dá aby odsavali mimo spálne, tak to robíme aj my

lia2022
18. okt 2023

Veď cez deň nech vyťahuje soplíky vysávačom povedzme do tej 20tej - 21:00 ako chodia vaše a jej deti spať a v noci elektrickou .. to musí stačiť a hotovo. Nemá dôvod sa uraziť keď by ste jej to navrhli..aspoň ja by som sa neurazila 😊..možno ani nevie že taká odsavačka existuje..ja som tiež najskôr vysávačom skúšala ale náš sa toho strašne bál, išiel z kože vyskočiť tak som hľadala iné riešenie..túto odsavačku. Keby zvládal dobre na vysávač neriešila by som a nekupovala takúto. Takže sa s ňou normálne porozprávajte aby ste boli obe spokojné a hotovo.

nikpa
18. okt 2023

Snad nenechá dieťa chrčat so soplavym nosom celú noc aby si sa ty dobre vyspala. Daj si stupne do uší alebo si presťahuj spálňu inde.

tamtumdo
18. okt 2023

Chápem Vás,ale ako čo má s dieťaťom robiť?ja som bývala v dome,v noci keď nevedeli dýchať odsávala som rucnou klasickou,aj elektrickú som skúšala....nechcela som bábätko úplne prebudiť ...prvý krát mal hnisavy zápal ucha,druhý krát mu pri soploch praskol bubienk zo zatecenych soploch....ORL lekár kázal okamžite vyhodiť tie nezmysli a používať len vysávač,aj keď mali tri roky,pri problémoch s ušami hovorila že oni nevedia správne fúkať pri dlhších soploch používať vysávač....pokiaľ dieťa nevie dýchať iná možnosť neexistuje len odstáť vysávačom....Bola som pár krát s bábätkom u svokry....no hruza a des....pri každom jednom spánku cez deň ho nejakú sused zobudil....tak to funguje proste v bytoch....vyrastala som v paneláku...kde na každom poschodí mali na striedačku dieťa, ale nikto nikdy nezaklopal,nepozeral krivo,a to deti boli riadne živé, neraz má susedia zobudili,dieťaťom,prackou,sexom,búchaním....veď sama si mala dieťa...vies aké to je...áno keď dieťa nevie dýchať a musí mu nejak pomôcť....tak len vydrzat...aj keď pôjdeš poprosis že vás to budí....čo má spraviť?veď nejde o nu ale o babatko nijak ináč mu nedokáže pomoct...určite robí všetko možné aby dieťaťu pomohla ..ale dýchať nejak musí ..btw ..ja som mala také zasoplene dieťa že sa dusilo....nevedelo dýchať ústami....odsávala som aj každú hodinu...keď mi trebalo odsať raz za noc ..bola som happy....

ankare
18. okt 2023

Majú malé dieťa, je to pochopiteľné.

deti95060810
18. okt 2023

my bývame v dome a kvôli deťom a ostatným členom našej rodiny som nikdy nepúšťala vysávač v noci... je to otravné budiť ostatných - čo oni už len majú s detskými sopľami.

tamtumdo
18. okt 2023

Nič si z toho nerob....ja som tiež pár krát položila otázku....úplne má tu sfúkli tiež ....to je proste koník ...myslím, že tak ako vám nieje príjemne v tejto situácii ..určite ani susede...pravda bude niekde uprostred

hrabovo
18. okt 2023

Hlboká úcta mamám, ktoré si poradili aj bez odsavacky na vysávač 👍, autorku plne chápem

kvetinka75
18. okt 2023

@tamtumdo ale tak porozprávať sa s ňou môže. Ak je normálna, riešenie nájdu. Všetko je to iba o komunikácii

tamtumdo
18. okt 2023

@kvetinka75 úplne súhlasím

ma77
18. okt 2023

Ja sa pripnem k teme aj ked nemam radu len chcem napisat že ked čitam nie len tu na MK ale aj inde o živote v panelaku a susedoch tak som nesmierne rada že žijem v dome byvala som sice asi 3roky v panelaku ale nikdy viac by som sa nevratila do bytu to bolo moje hrozne obdobie večny hluk budenie v noci atd aj na dedine je hluk netvrdim že nie kosačky,ale len v lete cirkularky,kohuty, rozhlas atd. ale noc je božsky ticha 🙂

babulkomale
18. okt 2023

@ma77 mame v dome trojsklo, nic z toho nepocujem ani cez den 😃

bluka2
18. okt 2023

Ja ani po 2 deťoch veľmi nechápem, ako napadne niekomu pustiť v strede noci vysávač. Wtf

nikaeli
18. okt 2023

ja si neviem predstaviť, aby mi v takej situácii zaklopala suseda s otázkou, či by som nechcela skúsiť inú odsávačku.. ja fakt neviem.. neverím, že by to robili naschvál 🤷🏻‍♀️ a že si to užívajú. Samotní rodičia z toho musia byť unavení.

Spomínam si na časy, keď sme sa presťahovali od bláznivých susedov, ktorým po byte behali deti s odrážadlami, do toho štekal pes, či skákala lopta a staršia buď hrala na klavíri alebo mala v izbe disco. Syn mal 2 mesiace, keď sme sa presťahovali. Čoskoro sme zistili, že je to vchod plný dôchodcov a naše bábätko mimoriadne náročné a uplakané. Keď ma zastavila suseda, že čo toľko plačeme celé dni, oblial ma pot. Pani býva dve poschodia nad nami. Už som sa jej išla ospravedlniť, keď ona hneď pokračovala - vydržte, to nebude dlho trvať a my si pospíme aj poobede 😉