icon

Susedské vzťahy - sused mi znehodnocuje pozemok

trendyoblecenie
7. júl 2022

Dobrý deň.
Chcela by som sa spýtať , či niekto nemá skúsenosť so susedom, ktorý sa nestará o svoj pozemok a jeho naletove dreviny sú v takom štádiu , že mi zničili komplet cely krásny výhľad , ktorý sme z nášho pozemku mali a jeho kriky a burinu mám minimálne meter vo svojom dvore .
Prikladám aj fotku nášho dvora , podotýkam , že je to fotené z najvyššieho poschodia v dome. Kedysi sme mali krásny výhľad priamo z dvora - výhľad na Sulovske skaly. Dnes nevidím absolútne nič , ani keby vyjdem priamo na strechu domu.
Nielen že nám zadebnil cely výhľad , ale burinu , naletove dreviny a dokonca jednu starú ceresnu , ktorá už vôbec cele roky nerodí mame na svojom pozemku. Plot ma spadnutý , dieravy a po našich prosbach o úpravu sme sa dočkali len vysmiatia.
Stále sa vyhovára , že niekedy na jeseň to dá vyrezať , no čakáme už cele roky . Nepotrebuje k tomu žiadnu žiadosť o výrub , nakoľko sa nejedna o stromy , ale o spomínanú naletovu drevinu a burinu. Za každú vašu radu budem veľmi vďačná 🙏🏻

Pekný deň

Susedské vzťahy - sused mi znehodnocuje pozemok
maciatkolulu
7. júl 2022

@petulda333 fuuuu, tu nájomníci asi nebudú udržiavať svoje pozemocky🤣ty a nestrasi vám tam?

pribinak
7. júl 2022

@petulda333 tak ale takýto susedia majú tiež svoje výhody - žiadne nočné party, žiadne hádky kvôli platu, grilovačke či stekajúcemu psovi, ani žiadne pílenie dreva ráno o 6.00 hod, ….

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
sense
7. júl 2022

Ak sused nereaguje posli sťažnosť na obecný úrad ale... Výhľad vám to zrejme nevráti lebo on nie je povinný zrezavat stromy a kríky tak AB ste mali vy výhľad a to co mi zasahuje do pozemku by som už veľmi dávno odpilila keby mi vadi

trendyoblecenie
autor
7. júl 2022

@neanonymna to čo je za primitivna pripomienka ? To na margot susedovho vyschnuteho trávnika nemám rada prírodu ? Posielam foto pre porovnanie . Lepšiu už žiaľ uloženú nemám . Výhľad kedysi vs výhľad dnes .
Zaujímavé je , že keď nemám rada prírodu , chyba mi tato skalnata krasa .

nwnw
7. júl 2022

@trendyoblecenie vedsi spravte plot a co vzm trci nad pozemkom opilte. Aky problem?

sima1415
7. júl 2022

Orezat nesmieš ale keď mu budeš pravidelne liať cez plot sajrajt ktorý to zahubi nedokáže ti nikto nič ;) my sme to tak urobili aj keď je pravda že boli menšie

draik
7. júl 2022

@trendyoblecenie
Sused nie je povinný Vám zabezpečiť výhľad, ktorý ste kedysi mali. Z jeho pohľadu postačí, ak oreže to, čo presahuje na Váš pozemok resp. inak ohrozuje/poškodzuje Váš majetok.

zooeynka
7. júl 2022

@trendyoblecenie este by tam mohol aj prasce zacat chovat. Orez co ti presahuje na pozemok, lepsiu radu nedostanes.

filili
7. júl 2022

Aj my sme mali nádherný výhľad na Malú Fatru, pokoj a kľud a potom nám to tu zastavali paneláky. Môžem sa rozhorčovať, kto mi vráti ten krásny výhľad, môžem sa presťahovať alebo sa s tým zmieriť a prijať zmenu, ako nevyhnutnú súčasť života každého človeka... Za mňa je váš výhľad úžasný, hneď by som ho brala.

petulda333
7. júl 2022

@pribinak no oni chvalabohu nie,ale pracovnici z obce tam chodia kosit o pol 6 rano. Ale mam preto pochopenie,v najvacsich horucavach by mi ich bolo luto

petulda333
7. júl 2022

@maciatkolulu no minule leto sme sa tu nastahovali a stale si zvykam. Zvlast v noci ked nespim,rovno z okien tam vidno. A este na jesen cintorin osvetlili,takze paraaaada 🙈

elizabet173
7. júl 2022

@maciatkolulu presahuje to ale na jej pozemok a to by nemalo

petulda333
Autor odpoveď zmazal
laila22
7. júl 2022

@trendyoblecenie ja Ťa úplne chápem..Moji rodičia majú takúto džungľu z každej strany záhrady. Pokial tam žili pôvodný majitelia, záhrady boli vždy upravené, vysadené. Nový majiteľ do jednej zo záhrad navozil kopy hliny...Všade rastie burina, invazívne rastliny... Z druhej strany nový majiteľ, veľká záhrada, majiteľ si ohradil časť ktorú používa na zvyšok kašle... Moji rodičia sa o svoju záhradu starajú, ale je nemysliteľné, aby si ty, alebo niekto iný v rovnakej situácii šiel k susedom zarezávať stromy, kríky.. Jednak je to súkromný pozemok, Ďalšia vec je, že je to kopec roboty. Starší človek si na takú robotu nemusí trufnut a prečo by mal platiť za niečo čo nie je na jeho pozemku.... Poradiť Ti neviem, skús zavolať niekoho zo životného prostredia.

ms_green
7. júl 2022

@laila22 Podľa mňa to veľmi záleží od situácie. Ako som hore písala, sused má na pozemku staré stromy z ktorých počas búrok padajú veľké konáre a ničia nám veci na pozemku. Viď garáž.
Snažili sme sa kontaktovať jednak majiteľa (bez úspešne) jedna miestny úrad (tí povedali, že kontaktovali majiteľa) a nič sa nedialo. Jedného dňa partner stratil nervy zobral pílu a odpíli konár, ktorý by veľmi pravdepodobne pri ďalšej búrke padol na nás sklenník.

petulda333
7. júl 2022

@ms_green musis ist sama nato. My ked sme ziadali obec o vyrub,tak nam starostka povedala,ze si mame dat dobru poistku. Len som oci vygulala zo seba. Novy dom a hned si ho necham znicit. A nebodaj by spadol na deti. Tak sme sj dali ziadost o vyrub stromu. A tlacit tlacit,posielat fotky. Teraz je sice vegetacne obdobie a vyrub je mozny az v novembri. No da sa tak,ako som pisala,vyrubat a potom to oznamit. My tam ideme stavat novy plot a pritom vetre co tu fuka,nam ten strom moze kedykolvek padnut na hlavu

laila22
7. júl 2022

@ms_green ja Ti rozumiem.. Aj moji rodičia tiež opilovavali konáre, kým vládali, rovnako postriekovali proti burine za plotom, ale toto nejde do nekonečna.. Teraz im napríklad tiež nejaký susedov konár z orecha trie o strechu garáže.. Mama hovorila majiteľovi, že by to mohol spíliť.. No uvidíme či sa dočkáme v najbližších dňoch... Prečo by moji rodičia na dôchodku mali platiť pilčíkov a kupovať postreky, aby si uchránili svoj majetok o ktorý sa celý život starajú...

sardinka32
7. júl 2022

My sme tak riesili jeden susedov strom. Pokial viem, je to tak, ze v nevegetacnom obdobi mozes spíliť, čo presahuje na Tvoj pozemok a u nas, neviem, ako je to u Vas na obci/meste, nepotrebujes k tomu povolenie suseda a ani úradu. Nas sused nakoniec spilil konare, ktoré mu pretrcali ku nam, ale asi len preto, lebo sme mu povedali, ze si prihradil nasho pozemku. Chapem, ze Ta to stve, lebo si chcela iny vyhlad, ale jeho zjavne dohovorom nedonutiš. Jedine skusiť popisať nejaké sťažnosti na mestský úrad, zivotné prostredie...tiez mate nejaké práva na svojom pozemku - odvolávala by som sa na to, že to presahuje na Vás dvor, tieni Vám to, prípadne ak tam rastie čosi, čo spôsobuje alergie...to že výhlad uz nemáš taký ako predtým ako argument nezaváži.

sardinka32
7. júl 2022

@petulda333 toto je napríklad môj sen, cintorín miesto susedov...rajský kľud. Kazdý chce, čo nemá. Ale asi by som sa otujkovala. 🙂

kiwi3
7. júl 2022

ja na tej fotke vidim dva extremy, jeden susedov a druhy viac, ale pravdupovediac, viac sa mi paci to, kde je tolko stromov...

solange7
7. júl 2022

Ten vyhlad je uplne odveci argument. Keby si tam sused nasadil borovice a udrziaval ich, tiez by ste mali po vyhlade. Aj tak by si mu chodila vyklopkavat nech ich zreze?
Ved si obsekaj to co ti zasahuje do pozemku a zi si svoj zivot pokial mozno bez agresivity. Lebo je z teba citit aj takto na dialku.

marca12
7. júl 2022

@trendyoblecenie riesila by som to cez obecny/mestsky urad. A tie konare,co vam zasahuju by som opilila komplet vsetky. Nam takto nasadil sused tesne k pkotu stromy,vsetky konare nam presahuju na pozemok. Niekde mi to nevadi,ale v jednej casti mam zahradu a neda sa popri konaroch prejst,tak ich odpilujeme. On s tym suhlasil. Pytala som sa ho,ci by mu vadilo,ak by som ich trochu zrezala a nebol s tym problem.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
petulda333
7. júl 2022

@sardinka32 mne to vyhovuje,ale ja som zas strachopud a tie ducharciny a tak ma strasia 😬

nepic
7. júl 2022

Nedávno tu bola téma,ako ich sused očumuje,potom ako má sused okno do ich dvora,ako všetko počujú a neviem čo ešte. Mať vlastný dom a dvor má aj nejaku výhodu? Lebo keď to tu čítam,tak ani moc nie..🤔.
A keď tak-zoberiem krovinorez,pílu a to čo je na mojom pozemku orežem,spálim a vybavené. Či?
Či najlepšie keby sa prišiel spýtať či to má vyčistiť a ideálne ešte aj keby sa spýtal kedy a o koľkej,aby vás to moc neobťažovalo.
Alebo je za tým niečo iné,že to nechcel predať, resp za inú cenu ako ste si predstavovali.

syslik81
7. júl 2022

co ma vo svojej zahrade posadene je len jeho vec,.. co prerasta na vas pozemok mozete osekat .. konare mu hodit do zahrady alebo upratat sa dalo cakat ze to proste narastie .. a vyhlad-hold smola vo vyhlade vam zavadzia jeho zhrada- nekupovali ste si vyhlad ... jedine sa s nim skusit dohodnut ze mu to osekate vy ak vas vpusti na jeho pozemok.. ale to podla rozhorcenia ty zadarmo nespravis ..

lenicka298
7. júl 2022

@trendyoblecenie a nedá sa s ním dohodnúť, že by ste to upravili vy? Sused vedľa nás ma 3 vysokanske orechy.(su vyššie ako náš poschodový dom) Keby sa niektore konáre odlomili, mali by sme ich na poschodí na verande, terase, mozno aj v obývačke. A to nehovorím o tom, že auto sme nemohli nechávať pred garažou, keď padali orechy. Dvor plny lístia. Kedže je to starší pán, slušne sme ho poprosili, či by sme mohli tie nebezpečné konáre, ktore zasahujú do nášho dvora spíliť. Muž každy rok/dva požičiava plošinu, všetko nebezpecne spíli a dobre. Všetko vždy upraceme... Ostali nam len orechy, ktore pozbierame, lístie na jeseň pohrabeme a neriešim. Vyzerá to tam ako v džungli.🙈Nepokosena trava, pomedzi to nasadené kadejaké ihličnate, listnate stromy, maliny, černice 🙄 tento rok som mu upravila aj orgovan🤣, lebo som nevidela na cestu, ked som vychádzala autom. Teraz na jar si nasadil v zadu na záhrade tesne vedľa nášho plotu ďalšie orechy. Že dúfa, že sa prijmu. Reku to isto. Na jeseň preskočím plot, povytiahnem ich, nech primrznu cez zimu a dobre 😁Všetko robíme na vlastné náklady, ale mame kľud.

fajnova
7. júl 2022

@trendyoblecenie čo by som ja dala za takého suseda... Miesto toho máme vedľa obrovskú hlucnu rodinu s x deťmi so záľubou vo veľkých motorkách a štvorkolkách. 😞 Veľmi veľmi nám otravujú a znepríjemňujú život až do takej miery, že zvažujeme odstahovanie. A budem si cielene vyberať takého suseda, akého máš ty 🙂

marianeta
7. júl 2022

@trendyoblecenie Mať tvoje problémy..Hádam si si nemyslela, že kým umries bude to vlastniť stále ten istý človek? Však čo ti vadí, a je na tvojej strane pozemku zrez a hotovo..Myslíš ,že si to on všimne? Koniec koncov buď rada ,že to neprenajima nejakým neprispôsobivým občanom.. Čo by si potom robila? My každý rok kosime motorovou pílou brečtan čo nám obrastol plot od suseda a ani sa nepytame či môžme..