Sviečka za všetky dušičky
Je sviatok zosnulych, niektori chodia s malymi detmi na cintorin ini nie, nazory su rozne ci ist s detmi ci nechodit s detmi kym su male, mam svokru, ktora chodi na cintorin pocas roka vela, raz ide dat kvety mame, ktora mala zlcnikovy zachvat, potom jej ide dat kvety ked jej mama bola operovana na ten zlcnik, potom ide tam ked si jej otec zlomil nohu, na den otcov, na den matiek, ked mali vyrocie svadby atd, mame 6r. synceka a muz ho tlaci ze musi ist na cintorin zapalit sviecky na prababku a dedka,pratetu, vobec ich nepoznal, este to tak nevnima, ale muz do neho husti ze sa to patri , Mame v tomto rozdielne nazory, Ako vravel nas pan farar na omsi a aj v skolke pani ucitelky boli s detmi zapalit sviecku pri krizi kostola za vsetky dusicky co su uz hore, Ja som tak urobila so syncekom no muz tvrdi ze je to nezmysel. Tak pan farar aj ucitelky nemaju pravdu?
Lepšie ako halovinn tak si aspoň pochodia a spoznajú kde su pochovaní predkovia možno sa daco dozvedia z ich života...
@sense presne tak..az dieta povyrastie mozno o rok zu to bude viac chapat.
@jozef11111111 ved ano dozvedia sa z rozpravania celkovo..to ano
autorka - neviem, koľko má dieťa rokov? a či vôbec ono chce ísť? tak či tak, dávam za pravdu obom stranám. farár i učiteľka pekne povedali, že zapáľme sviečku za všetky duše, nech idú tam, kam chceme, aby šli... na druhú stranu, ak pustíš dieťa s rodinou po hroboch, zrejme bude mať radosť z toho, že páli sviečky, malé deti vôbec neriešia, či je to tetka, ujko, prastrýko alebo vlastný súrodenec. mnohé deti baví len to samotné pálenie sviečok, neuvedomujú si podstatu (tak do cca 5 rokov viac-menej). čo sa týka tvojho pohľadu ako dospelej, úplne ti rozumiem. tiež nechápem to behanie od hrobu k hrobu ku každému z rodiny, lebo "sa to patrí". a už vôbec nie na rôzne pamätné dátumy, ako to robí podľa tvojho opisu tvoja svokra. dosť smutné je, že nedržíte spolu s manželom, čo sa tohto názoru týka, zrejme sa rozchádzate aj v iných názoroch, pretože to, či zapáliť alebo nezapáliť sviečku mŕtvemu, ktorému je to už v podstate fakt jedno, je naozaj banálna vec, na ktorú by ste mali mať názor totožný.
tiež nerozumiem tradícii "obsypaný hrob vencami" v prípade pohrebu, príde mi to stupídne a morbídne, že prídu na pohreb ľudia z 10 rodín a na hrobe je odrazu 10 vencov. absolútne nezmyselné plytvanie nielen peniazmi, ale i ničenie životného prostredia. ale to som už odbočila.
takže záver za mňa: ak chce malý ísť - pusť ho, bude mať radosť, neboj sa nič, raz príde do veku, kedy sa mu nebude chcieť behať po (preňho) cudzích hroboch. jednoducho nebráň, bude mať z toho radosť.
ak nechce ísť, tak jednoducho nepôjde. či ho bude muž brať nasilu? nejde totiž o povinnú školskú dochádzku 😒
a nie, nie je to nezmysel, že si synovi povedala: zapáľme 1 sviečku za všetkých, čo zomreli. je to úplne v poriadku.
upracte sa vy s mužom, lebo bude mať z toho dieťa chaos.
@panelacikova suhlasim, pekne ste to napisali
Pri kríži sa zapaľujú za tych ktorým nevieš ísť zapáliť na hrob. Sú ďaleko alebo zomreli tak že hrob ani nemajú. Nevidím nič zle na Tom, keď syn ide s otcom zapáliť sviečku na hrob. Je to súčasť života. Moja dcéra má 5 a chodí odkedy sa narodila s nami. Nemá ani traumu, ani z nej neubudlo. Zbytočne to prehanas. Videla by som v tom problém keby ma dieťa vyslovene depku z toho a aj tak ho núti ísť. Ale v tom či ide na cintorín pri konkrétny hrob alebo pri kríž už taký rozdiel nie je
Nerozumiem, v com vidis problem. Moji chodili zapalovat od babatkovskeho veku. Aj pribuznym, ktorych nikdy nepoznali. Aj teenagerke, ktoru vobec nepozname, no ma hrob vedla hrobu prarodicov…
My sme boli vsetci na cintorine, aj s tym najmladsim 3,5r.. Velmi sa tesil ked sme zapalovali sviecky. Bol smutny len z toho ze to vietor vsetko sfukoval a vsimal si hlavne povalane vazy, kvetinace...na tie ma stale upozornoval 🙂 Tak to boli cele jeho dusicky. Ale ja som mu vcera tak trosku povedala ked sa pytal ze preco pojdeme na cintorin. Tak som povedala ze pojdeme zapalit sviecky ludom ktori uz neziju a zomreli. Proste uplne takto strucne jednoducho. Nic viac nic menej. Nic sa viac nepytal. Neriesil. Ja zas nemam problem brat na cintorin aj deti. Tym starsim (9r. a 11r.) uz vysvetlujeme aj ine suvislosti a odpovedame na otazky na ktore sa pytaju. Smrt je jedina istota co mame. Ale zas neprehaname to. Raz rocne si to pripomenut na cintorine uplne staci 🙂
Ked som bola dieta, vzdy som chodievala na cintorin s mamou alebo s babkou. Chodili sme tam aj mimo dusiciek. Vtedy som to brala tak, ze jeee svetielka. Chodili sme na hrob k ludom, ktorych som osobne nepoznala.. pradedko, prababka, pratety a pod. Ked som uz bola starsia, brala som to tak, ze mamke a babke na tychto ludoch zalezalo, tak pojdem zapalit sviecku a pomodlit sa aj za nich.
Teraz som uz starsia a tych ludi, ktorych poznam a ktorym chcem zapalit sviecku, bohuzial, kazdym rokom pribuda. Nezijem ale na Slovensku a na dusicky sa tam vacsinou ani nedostanem. Preto chodime na dusicky so synom na cintorin tu v mieste bydliska a zapalime sviecku pri hlavnom krizi. Cintorin mame blizko domu a chodievame tam aj mimo dusiciek, ale vacsinou sa len prejst, pozriet hroby a porozpravat sa o tom, koho kazdeho mame aj my v nebicku. Syn ma 5 rokov a o smrti hovorime otvorene. Smrt je, bohuzial, sucastou zivota a deti by s nou mali byt oboznamene primerane k veku.
Moc nerozumiem, aky mas vlastne problem. Ze svokra chodi na cintorin "pre kazdu blbost"? Asi jej na tych ludoch zalezalo, tak tam chodi aj na vyrocie zlcnikoveho zachvatu dotycneho. Mne tiez na niektorych ludoch zalezi tak, ze keby som mohla, tiez by som sla k hrobu na vyrocie zlcnikoveho zachvatu, aj na vyrocie zlomenej nohy. Ak chce, aby dieta slo s nou, nech ide. Aj ked nebude este chapat, aspon bude mat zazitok so svetielkami.
My sme včera boli s 3 ročným synom. Tiež nepoznal toho dedka. Bola už tma, stál a pozeral okolo seba, že aké su všade svetielka.
Ja to poviem tak,že nenávidím tieto sviatky,proste babky sa predbiehajú ktorá bude mať krajší hrob,nakupujú kopu somarin, hlavne plastové vence,svietniky. Nemám záujem a ani nejdeme učiť tak naše deti. Na zomrelých príbuzných spomíname inak, rozprávame sa napr keď pozeráme fotoalbumy, nepotrebujeme chodiť po hroboch . A ja na to mám aj zle spomienky,proste s babkou celý deň na cintorínoch,lebo xy rodinných príslušníkov a treba im poprtat,porobiť, a tiež dieťa to bude baviť tak chvíľu páliť sviečky a nie dlho. A počula som aj prípad,ako deti blaznili poemdzi hroby a privalil jedného náhrobný kameň.
my sme dneska ani včera neboli. Tieto dva,tri dni je tam vždy najväčší nátresk.Zámerne sa vyhýbame tlačenici na cintoríne.Ale chodíme tak týždeň pred dušičkami vtedy je to fajn.A ako dieťa aspoň ja osobne som rada chodila na cintorín.A dokonca aj teraz rada chodím po takých pekných historických,len tak sa poprechádzať
6r nemôže ísť zapáliť sviečku za dedka a prababku,lebo by mal traumu.ze najneskôr o dva roky ho vplyvom školy a okolia navleciete do masky kostlivca a nakreslite skrvavenu zombie tvar je už ale úplne v poriadku ( našťastie stále ešte nie u vsetkych)...chorá doba toto
Nie je podľa mňa správne nútiť ho. Treba mu len ukázať aká je to nádhera. A potom sa mu to možno zapáči. Aby sa mu to nesprotivilo.
A syn chce ísť?
My berieme od samého malicka dcérku na hroby , pekne sme jej vysvetlili aj kto kde spinká a pred rokom keď mala 5 nám zomrel svokor malej dedko a ešte aj truhlu otvorenú pozerala a nemá s toho žiadnu traumu
Nikto nemá pravdu... Toto je o nastavení zvyku v rodine. Tak ako niekto slávi Vianoce s kaprom a šalátom a iný s lososom a pečenými zemiakmi. Je to na vás dvoch, ako si to s mužom nastavíte. My sme boli dnes s deťmi na cintoríne mužovej babke a dedkovi, proste sme im oznámili, že ideme, lebo sa to patrí. Napokon sa im to páčilo, pozapaľovali sme sviečky aj jeho praprarodičom a ešte aj sesternici jeho babky a už viac hrobov tam muž nepoznal 😄. Takže ešte pálili kahance aj na takom veľkom mieste, kde je veľa sviečok, tak tam sme vytriasli všetky vrecká a všetky kahance sme tam nechali. Bolo to celé veľmi fajn, o rok si to zopakujeme. Čiže - vy dvaja sa v pokoji dohodnite a malému len oznámte ideme tam a tam a preto a preto tak zápalime sviečočku. A malý, keď uvidí, že by obaja ste zajedno, tak sa prispôsobí.
Ako malé dieťa som to milovala, iné prostredie, pekná výzdoba a hlavne zapaľovanie sviečok. Pre malé dieťa je to zážitok nie trauma. Veď príbuznyý je hlboko v zemi a nad ním pevný hrob, nebude dieťa vidieť mŕtvolu človeka, nemá prečo mať traumu.
autorka - ešte si neuviedla, či ide o miestny (obecný) cintorín, alebo či mužova rodina s ním na čele vyžadujú, aby malý s nimi brázdil slovensko a navštevoval všetky možné hroby - aj takých expertov poznám, čo vláčia malé deti krížom-krážom, hoci nemusia. ak je to možnosť "b", tak s tebou absolútne súhlasím 🙂
Ísť teraz na cintorín zapáliť sviečku, pomodliť sa k Bohu (nie k zosnulým ako to tu bolo spomenuté) má svoje čaro. Načasovať to tak, keď sa už pomaly stmieva a vidieť tie svetielka sviečok, to je aj pre dieťa zážitok. Nerozumiem, prečo nechodíte spolu celá rodina, prečo vás táto téma rozdeľuje. V októbri je zdôrazňovaná úcta k starším. V novembri myslíme na zosnulých. Majú niekde svoje hroby. Aj to sa deti naučia, kto bol kto - dedko, pradedko... to patrí k výchove. V škole budú kresliť rodostromy, bude vedieť pospájať informácie, ináč dôležité informácie.
@evamarek77 Ja tomu celkom dobre nerozumiem, lebo 6 ročné dieťa už nie je také malé. Nad čím sa tu vlastne uvažuje? Práveže treba chodiť od malička, lebo si dieťa uvedomí, že existuje aj cintorín. Berie to ako samozrejmosť. Ale keď z cintorína má rodič "mindráky", tak to automaticky prenáša na dieťa. Teraz tento 6 ročný chlapček pochopí len to, že cintorín je problém, lebo kvôli tomu sa hádajú.
Problem je v tom, ze sa jej nepaci, ze svokra a manzel chcu, by tam maly chodil.
Ze mu to tlacia do hlavy, to je ta pomyselna tlacenka, nie tlacenica, ako vela ludi 😀
@evamarek77 neslavime halloween. Vy áno?
@adrianka2606 áno tak s tlacenkou

Deti to este tak nevnimaji,ze si idu uctit pamiatku. Im sa skor paci to zapalovanie sviecok,ked mozu aj oni zapalit a davat na hrob. Pre nich je to skor este hra vo veku tvojho syna. Nevidim nic zle ist tam,aj ked ich nepoznal.