icon

Ťahanie psa na vodítku

jaja234
13. dec 2022

Ahojte, máte niekto zaručené triky ako odnaučiť psa ťahať na vodítku (10 mesačné šteňa)? Poradili nám retiazku proti ťahaniu, no nepomohlo to.. vopred ďakujem za rady. 🙂

Strana
z2
zojazoja
13. dec 2022

@jaja234 treba sa učiť mat spolu kontakt so psom
.očný..aby pes vnímal vás a nie všetko naokolo. Motivovať ho tým pamlskom..aby sa pekne pozrel na vás keď mu dáte povel sadnúť k nohe..keď zastavíte.. hneď, kuk hore na vás.. vy pamlsok v ruke a hneď ho odmeniť.

janai1
13. dec 2022

@crazy_cat_lady postroj určite nie. Ved práve ten psa nabáda ťahať

jaja234
autor
13. dec 2022

@akvi dúfam, že to nebude náš prípad:D

jaja234
autor
13. dec 2022

@zojazoja mam pocit, že ona sleduje niekedy viac moju ruku kde mam pamlsky, než mňa :D

zojazoja
13. dec 2022

@jaja234 to nevadí...veď to je dobre,ak máš v ruke pamlsky,sleduje tie a kopíruje ju s pamlskami a k tomu povely..ťažko to takto napísať.. lepšie je to vidiet😄

jaja234
autor
13. dec 2022

@0silvia0 ďakujem pekne 🙂

jaja234
autor
13. dec 2022

@zojazoja len potom mam z nej niekedy pocit že sa na ne tak sustredi, až nepočúva co jej hovorím :D

akvi
13. dec 2022

@jaja234 ona v podstate nemusi pocut, co jej hovoris, aj na gesta sa da naucit pes.. Nasa napriklad "k nohe" vie fungovat na to gesto, ktore sme robili s pamlskom, ale teraz uz nic nemam v ruke a ona pekne ide. Alebo ked sme na prechadzke a je na volno, tak ona nas kontroluje, ci sme stale v dohlade a napriklad ona vie zmenit smer tym, ze jej ukazeme rukou (ako pri odbocovani na bicykli 😀) a ona pochopi.. to iste privolanie, ak ma ma v dohlade, tak ja len poklepem po stehnach a ona bezi ku mne, nemusim ani nic povedat.. Kamoska mala hlucheho psa, ten perfektne fungoval len na gesta,.

marsmykkok
13. dec 2022

@jaja234 no hlavne je to o tom, aby si ty mala pohodlie, to voditko cez labku ho spomali aj správna dĺžka, fajn je aj mäkký koniec voditka nech nemáš oškreté ruky. A skús aj privolavanie a také mať zvládnuté, skúsiť navolno nech chodí blizko teba a teda či to nebude lepšie bez voditka a voditko používať iba pri prechode cez cestu a tak. Lebo každý pes je iný. Mňa ale ťahal aj prvý pes, druhého mám super povahovo, veľa vecí sa naučil, ale občas ťahá tiež (mačka, ak chce rýchlo domov lebo niekto z nás ostal doma a tak) A to som pri tomto druhom skúšala všetko, aj trhnutie, aj voditko proti tahaniu, aj ísť hodiny iným smerom a nepomohlo. Cvicitelka napríklad kamoške na jej fenku poradila ohlavku, ale ťahala aj s ňou hoci s ňou aj pracovala a bez ohlavky dupľom. Teda je to velmi o psovi, niektorého psa nik neučí a chodí pekne a niektorého učíš, ideš aj na cvicak a nepomôže to úplne.

kiki68
13. dec 2022

Dar voditko tak, ze pojde popod jednu zadnu nohu, ked potiahne, sam sa zastavi tym, ze to nebude moc prijemne. Takto som na odnaucila tahat buldocka. On nieco videl a zvedavy hned tahal k tomu . Aj sa to pomerne odnaucil. Tiez nosil postroj, nie obojok. Aby sa necukal ked tak a nenicil si krk.

selu11
13. dec 2022

Keď pes ťahá, treba sa s ním otočiť a ťahať ho do druhej strany. Tak pochopí, že ťahaním sa dostane inam ako chcel. Aspoň tak cvičí Cesar Millan a to je pre mňa pán cvičiteľ. Nám to pomohlo.
Nečítam komentáre tak ak sa opakujem sa ospravedlňujem.

zuzanaam
13. dec 2022

Prebohaživého, niektorí sa zabudli v ére cirkusových cvičiteľov s bičom a železnými hákmi? Že seknúť vodítkom, ťahať späť. Jediné čo sa tým dá dosiahnuť sú problémy s krčnou chrbticou, pri sťahovacích obojkoch s priedušnicou. Ak je pes mladý, treba ho pred výcvikom trochu unaviť, lebo natešené šteňa ešte nemá na to sa natoľko ovládať, aby neťahalo. Samotný výcvik spočíva v tom, že keď pes začne ťahať treba zmeniť smer. Pes to pochopí veľmi rýchlo. Pri splnení povelu veľa chváliť, netrénovať naraz dlho, ale zato často, postupne. Tajomstvo je v dôslednosti. Ak raz po zadaní povelu povolíš ťahanie a neriešiš, môžeš začať odznova. Ja keď nemám čas a energiu riešiť neťahanie, dám psa na postroj, sebe sedák a vodítko s amortizérom. Na tom môže ťahať. Na obojku striktne nie.

estrella5
14. dec 2022

@zuzanaam Tiež sa nestačím čudovať 😔😔

Treba si uvedomiť, že téma je o 10 mesačnom šteňati. Človek si má so psom budovať čo najlepší vzťah, byť trpezlivý (a dôsledný, spoľahlivý) a nie ho škrtiť škrtiacim obojkom, dávať do nepríjemných až bolestivých situácii (prevliecť vodítko tam a hentam) 😔 Nejde o problémového psa. Ide o bláznivé šteňa, ktorému ešte nebolo jasne vysvetlené čo sa vlastne od neho ne/chce...

Pri ťahaní zastaviť a čakať na uvoľnenie tlaku zo strany psa, až potom sa pohnúť. Alebo zmeniť smer.. Ja som kombinovala oboje. A trpezlivooosť.. Niekedy to trvá a trvá.. Doteraz si pamätám ako som vzdialenosť, ktorú bežne prejdem za 2 minúty šla 15 minút.. Lebo čo krok, to ťah a čakanie. Ale ak je človek dôsledný psík to pochopí. Nemá dôvod ťahať keď mu človek jasne určí pravidlo "ak budeš na obojku ťahať, tam kam chceš sa nedostaneš"... A bude si za ním striktne stáť. Aj ráno keď sa ponáhla do práce, aj večer keď už je unavený, STÁLE, vždy a všade... Preto odporúčam aj ja AJ postroj. V situáciách kedy viem, že nemám čas/chuť riešiť ne/ťahanie... V situáciach kedy viem, že je to pre psa ešte príliš náročné prostredie.. Proste vždy keď viem, že nebudem schopná a/alebo nechcem dodržať pravidlo, vtedy dám postroj a na tom má povolené ťahať 🙂 Treba byť pre psa čitateľný.

A ešte tu nebolo spomenuté - nepoužívať flexi vodítko. To ťah ešte podporí. Aspoň do doby kým sa pes nenaučí pekne chodiť bez ťahania (a aj to flexinu jedine na postroji, na obojku nikdy)..

estrella5
14. dec 2022

A súhlasím aj s komentárom, kde bol spomenutý očný kontakt so psom. Pozornosť je u psa kľúčová. Nie len pri ťahaní... 🙂

teleskop
14. dec 2022

urcite nie skrtak urcite nie elektrina, urcite nie ostnac...vo vyspelych krajinach zakazane na zaostalom slovensku kde je normalne mlatit zenu a znasilnit dieta je toto ok...musis vybit psa psychicky a fyzicky..potom mozes riesit vychovu,

mladena
14. dec 2022

@zuzanaam ahoj prosím ťa, ako funguje ten amortizér? Znamená to, že sa ti ľahšie drží vodítko? Počujem o tom prvý krát. Vďaka za prípadnú odpoveď.
Tvoj pes je ešte šteňa a má kopec energie a zvedavosti ktorú si musí vybiť 🙂 časom, pokojnou rukou a trpezlivým prístupom sa to určite zlepší.
Aj keď som vedela že postroje nie sú vhodné na výcvik, predchádzajúci pes sa neustále, fakt až do staroby "ponáhľal" a pomohol mi taký protiťahaci postroj Nobbi Luppi, ešte to myslím predávajú, konečne som sa mohla normálne prechádzať. Terajšiemu rovnako veľkému plemenu som to skúsila tiež, ale hneď to rozhrýzol, tak si vyber 🙂 ale chvalabohu je výrazne menej uťahaný než predchádzajúci.

natallys
14. dec 2022

So šteňaťom treba pracovať, nie je to len tak že to za pár dní bude vedieť. Má veľa energie a ísť niekam na prechádzku, tak to je pre nich proste niečo, sa dostať von. Nové pachy a to všetko

ewula192
14. dec 2022

@jaja234 vieš čo :D asi tak mesiac a pol ale bol to boj lebo naozaj niekedy nám prechádzka trvala aj hodinu a bol to ledva okruh okolo malého parku :D nedávali sme jej ani pamlsky ani nič a len zrazu sme si všimli že už vôbec neťahá .. napr boli sme na vianočných trhoch veľa ľudí nové miesto a pekne to zvládla aj tam :D asi to je talent :D keď teraz nad tým uvažujem

simca06022011
14. dec 2022

Inak dôležité je začať čím skôr, my sme úplne vzorový príklad. Môj pes.voditko ledva poznal, od mala si lietal hodiny kde chcel s pánom. Jeho ale pes omrzel, nastúpila som ja na vychádzky a trápime sa s tým dlho, pokroky vidno ale proste ja s nim musím ísť niekam mimo a nechať ho vybehat sa, všetko si musí ovonat, označovať, skontrolovať. Až potom je ochotný ísť pri mne. Čiže to, ze neťahá skôr trénovať ako sa vybeha, je skôr moj tréning trpezlivosti. Susedov pes chodil na dlhom stopovanie vodičku hádam 2 roky a je tak nacviceny držať sa pri nich, že aj bez vizitka už neodmietne...

zuzanaam
14. dec 2022

@mladena amortizér je pružná guma integrovaná vo vodítku, či ako to nazvať, ktorá tlmí prudké výpady psa, tlmí nárazy. Šetrí chrbticu aj mne aj psovi. Používam v kombinácii so sedákom u mňa a postrojom u psa. Chodíme tak na turistiku, nordic walking, dcéra chodí so psom tak behať.

mladena
17. dec 2022

@zuzanaam diky

luscious
Autor odpoveď zmazal
estrella5
17. dec 2022

10 mesačnému šteňaťu ohlávku.. Ach joo.. Prečooo? 😳😳🤷‍♀️

bella888
19. dec 2022

@jaja234 Odporúčam ohlávku proti ťahaniu ja som s tým krásne prirodzene skrotila maďarskú vyžlu ...sama s tým pochopila že sa neoplatí ťahať;)

pupava36
20. dec 2022

Ja som nasich psov ucila tak, ze v lavej ruke granula, pri nohe sedel, zavelila som k nohe! Pes sa postavil a isiel pri nohe tak ze pred nosom som mu drzala granulu a cely cas som mu opakovala poved k nohe, ked posluchol dostal maskrtnu a samozrejme som ho pohladkala

Strana
z2