icon

Tradičné silvestrovské oslavy na Slovensku sa vytrácajú

docq
30. dec 2024

Silvestrovské oslavy na slovensku pripravujú len v 9 mestách tradičný ohňostroj bude mať
mesto Banská Bystrica .

docq
autor
30. dec 2024

Silvester je iba raz za rok oslávme ho každý po svojom moderne aj po starom.

11bodka11
30. dec 2024

My sme v dedine mali ohnostroj dnes. Dufam ze to bude kazdy rok

viestta
30. dec 2024

@docq mne ohnostroj nechyba, kym sme mali psa este mi aj vadil. Nikdy som ani centik do pyrotechniky neinvestovala a uz aj moj chlap pochopil, ze tie peniaze vieme uzit lepsie a zabavnejsie ako vytrieskat do luftu. Tesim sa, ze coraz viac ludi aspon toto chape, ked uz nechapali enviromentalne hladisko a nebrali ohlad na zvierata, male deti, chorych a starych ludi, ktori z toho mali traumu. Tesim sa, ze uz to chapu aj mesta a obce a nevyhadzuju nase dane len tak do luftu "lebo tradicia"

1ryba
Autor odpoveď zmazal
darijja
30. dec 2024

@danyelia moj pes uz 4ty den zerie tabletky, aby bol 31.kvoli silvestru "pripraveny" a prezil to ako tak v zdravi , hoci omameny liekmi... ale tazko to trdielkam vysvetlovat 🫠

zuzanita1609
30. dec 2024

Treba ist za hranice, na Ukrajinu a čakať,kým začnú... šibe ľuďom,sme tak blízko a predsa tak vymletí. Kto vie rozlíšiť protitankovú strelu od ...och

dankanka
30. dec 2024

@anjelicek26 Mne sa to páči :D

lion777
30. dec 2024

@docq celkom je blbosť aj oslavovať, že Zem obehne okolo slnka. ;)

zuzanita1609
30. dec 2024

Na Islande nepoznajú ohňostroj. Tam keby niekto hodil petardu,krajinou sa to rozplynie, ale ľudia sa po ňom pozerajú,či je nejaký "mimo". Nikde inde v civilizovanom svete delobuchy, petardy nepoužívajú.

docq
autor
30. dec 2024

Podla predsedu asociácie predajcov pyrotechniky Tomáša Šmitalu nakúpilo pyrotechniku na slovensku v minulom roku 2023 cca milióndvestotisíc ludí!

mamickalisticka
30. dec 2024

Ako nech sa slávi naplno, nech sa na námestiach kľudne dejú orgie, hudba aj do šiestej rána, ale nech netrieskaju tie hovadiny. Akože mne by to bolo jedno, len fakt nechcem stráviť opäť celý večer v posteli 🙄 s bojacimi sa deťmi 😵‍💫 a nie, nejde to vysvetlit, že to je sranda. Tri mesiace mi minulý rok nevedeli zaspať po novom roku. Je to otras. Ale popravde, v našom meste tieto dni vôbec nepočuť delobuchy odnikial, tak sa teším ✨

jesenzima
30. dec 2024

@docq no a čo,že to bolo voľakedy povinné ... Našťastie, niektoré veci sa menia aj k lepšiemu ...

cina1
30. dec 2024

neznasam ten treskot, a potom v hustoz astavanej oblasti, ked vidim tie kadejake ize nad strechou, mam dost...to nevravim, ze sa boja zvierata, vtaciky neprileti na krmitko cely den atd...ano ohnostroje ale bolo by treba zvolit aj vhodne miesto, nie ze kazdy trieska o dusu, ale tieto hlučne su uz zakazane zakonom, ale ze budu tresky plesky mi je jasne....ale lezie mi to fakt na nervy. keby dajme tomu hodku okolo polnoci, ale nie, trieska to uz od poobedia do nejake 2-3 na nov ý rok, mne to nepride normalne

1ryba
Autor odpoveď zmazal
docq
autor
30. dec 2024

"Ohńostroj" nie je ekologický ? Vo Fínsku
napríklad 2x ročne oslavy s masívnymi ohňostrojmi, a to počas posledného
letného víkendu a tradične ako ukončenie starého roka. Pritom je všeobecne
známe, že Fínsko patrí medzi európsku špičku v ochrane životného
prostredia. Ak porovnáme teda situáciu predovšetkým s krajinami V4, s ktorými
máme najbližšiu mentalitu a kultúru. Aktuálne sú naše obmedzenia, týkajúce
sa zábavnej pyrotechniky, najtvrdšie spomedzi spomínaných krajín

zuzanita1609
30. dec 2024

Som rada,že som aspoň ľudí vo svojom okolí prehovorila,dokonca aj brata,ten sa v tých delobuchoch dakedy vyžíval,alé je to asi aj o dospievaní. Nový rok sa oslávi tak po novom,aj starom. Prskavky,šampus a bozky dookola.

refly
30. dec 2024

Ohňostroje leda tak znečisťujú prostredie, plaší to zver a hlavne vtáky. V nejakom regióne v Holandsku (Herwijnen a Den Helder) zaznamenali hneď v prvých minútach asi pol milióna splašených vtákov. Veľa z nich zdochne od ľaknutia, vrazia niekde a zabijú sa, zaletia kilometre ďaleko... a že im trvalo v priemere až 11 dní kedy sa dali zase do normálu a začali normálne žrať. A načo? Aby sa pár debilkov mohlo kukať a žiže na oblohe?
Ako.. mesto by mohlo urobiť -niečo-, ale ohňostroje sú fakt barbarský prežitok a je najvyšší čas, aby to konečne zakapalo.

lion777
30. dec 2024

@refly tak to je hrozne, s tými vtákmi.

docq
autor
30. dec 2024

@1ryba "Tí ludia " sú to predovšetkým otcovia a matky rodín a sú medzi nimi aj vysokoškolsky vzdelaní a nakupujú pyrotechniku sebe aj svojim vnukom a doma majú mačku prípadne psa .Takže prosím vás skúste prehodnotit svoje primitívne vyjadrenia.

refly
30. dec 2024

@lion777 Je, no...
V 2021 bol v Ríme po novom roku totálny masaker, stovky mŕtvych vtákov po zemi. V blízkosti musel akurát spať nejaký väčší kŕdeľ a zle ich to zastihlo https://pbs.twimg.com/media/EqqhLMXXcAIbpKd.jpg
Ale šak bum, prásk, svetielko. Čo tam po nejakých vtákoch

zuzanita1609
30. dec 2024

@docq tak fínske ohňostroje som ešte nevidela...budem rada,keď mi to vyfotiš.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
docq
autor
30. dec 2024

@1ryba Ziadam vás o prehodnotenie svojich vyjadrení.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
zuzanita1609
30. dec 2024

@docq ak ti chýbajú ohňostroje,smer Maďarsko, či ani tam nie už? 😏

1ryba
Autor odpoveď zmazal
docq
autor
30. dec 2024

@1ryba Ziadal som vás ,aby ste prehodnotili svoje vyjadrenia .

rozculena
30. dec 2024

@docq očúvaj sem,ja mám 60 a žiadne povinné tradičné oslavy Nového roka nikdy neboli.

docq
autor
30. dec 2024

@zuzanita1609 Madarsko má používanie pyrotechniky bez obmedzení iba poslední den v roku.