Tragédia v Šariši
Nebolo mozne aby ušli?.😓 A je v poriadku nechat v noci trojmesacne babo s babkou? Ja nemam.deti ale podlA mna od tak maleho pokial nejde o nieco surne urcite neodist.
@mandzula tu ide o to ze tie deti su v ohrozeni. V ohrozeni zivota, zdravia, normalneho vyvinu. Bielemu by dieta uz brali. Preco nevezmu romovi? Vsak to dieta by sa malo lepsie v Dd...Nemam nic proti romom, su medzi nimi aj slusni...ale deti takto zit nemaju...a je jedno ci je to rom ci nerom...
@mimikarol ja som so synom lezala v levickej nemocnici a tam boli tyzdnove babatka vo vedlajsej izbe.Oni ani neplakali iba mnaukali, 2 tety ich porodili a aj tam nechali. Isli domov za chlapmi.Plus zopar deti ktore si rodicia " zabudli" vyzdvihnut. A tie decka boli zlate, len sa dookola pytali kedy budu moct ist domov. Sestricky hovorili ze to tam maju bezne. Pre mna to bola strasna skusenost a to byvame vedla dediny Kozarovce 😏
@la_dolce_vita oni nemajú motiváciu aby niečo zmenili. Toto je problém a pokým sa toto nezmení tak takto budú žiť ešte aj v 23. storočí počas vlády Fico XXL
@terezkaarthuramax Keď sa istú dobu spomínala sterilizácia takýchto matiek, to bolo kriku. Lebo ľudské práva. A práva týchto detí sú kde? Nikto a nič ich nedonúti žiť aspoň trochu slušne a dať deťom normálny život. Bohužiaľ.
@tundra "Prečo novorodenca neodobrali,pre zle životne podmienky a nedali na adopciu."
Lebo napriek vsetkemu tu nemame norsku socialku.
Nehovoriac, ze fyzicky stret ako uradna moc je dost narocny v tomto etniku. Kto moze, sa mu vyhyba.
V podstate sa pani uradnickam nedivim. Co tam zmozes vo dvojici, ci s policiou v osade medzi nimi vsetkymi, co sa zrazu opamataju a idu branit vykonu (hoci inak im je jedno, ako ich deti ziju. Nie su ochotni sa kvoli nim premoct a vzchopit a pracovat.).
@mamickalisticka "Povinná sterilizácia by bola dobrá cesta na začiatok."
chaem rozhorcenie, ale toto by bolo potom zneuztitelne, lebo to nemozes vymedzit len na konkretne etnikum (rasizmus). Takze by platilo vseobecne. Raz by ho niekto mohol zneuzit proti tvojim detom a urobit im to. V ramci (zamerne planovaneho) sudneho omylu (trebars z pomsty niekoho).
Uprimne netusim, ake riesenie by sa dalo urobit. Snad len rozdelenie do skupiniek a prestahovanie (co je tiez povazlive, lebo zas - je to zasah do prav) a zaclenovanie do spolocnosti po malych skupinach.
Vseobecny pristup sa zatial ukazal ako nefuncny. Dokonca od ich vzdelanejsich prislusnikov samotnych.
@moonlight1210 ano roztrusit ich medzi ludi, aby robili peklo a ty musiš držat hubu a štat ta neochrani, lebo rasizmus
tu si už niektori svoje prava vdaka mimovladkam zamieňaju s anarchiou
@petulda333 suhlasim s tvojim nazorom a este dodam, ze mamicka mala len 28 rokov. Kolko krat ešte porodi, kym sa bude dat? Kym z tych deti budu mat peniaze?
@moonlight1210 zaclenenie medzi majoritu sa realizovalo v byvalom rezime a ako to dopadlo, je vidno na Luniku IX.
@soncafarma vela krat,este by som povedala,ze je dost stara nato kolko ma deti. Somnou v porodnici bola 15r ktora rodila uz druhe dieta 🫣
Vieš koľko je takých osád? Oni žijú úplne inak ako my,bežní ľudia. Pre nich sú deti iba prídavky… zbytočne sa nad tým pozastavovať
@jablkovastrudla tie ženy síce porodia a odídu, ale vratia sa po tie deti. Jednoducho išli "dať" gejzovi, aby nestihol vrznuť sestru alebo inú. Takto to funguje.
@terezkaarthuramax az teraz som si o tom precitala na cas. ak pisu pravdu, tak ona bola pri detoch, neopijala sa u susedov. ale ze ako zacalo horiet, tak vybehla von a na deti zabudla???? to je aka mentalna uroven, ze zabudnem, ze tam mam 4 deti? a potom zistim, ze ich uz neviem zachranit? nic by ma ako matku nezastavilo v tom, ze by som ratovala vlastne deti z horiaceho domu. a tie vyjadrenia politikov su na grc, vsetci do jedneho
rovnake prava = rovnake povinnosti
čo maš na facebooku - všetci ste zli rasisti - ked sa spytaš akehokolvek roma na sebareflexiu a čo robili osadnici zle - absolutne bagatelizujú ich kriminalne činy a barbarske spravanie, zaroveň poukazuju na druhych
čiže im vôbec nedochadza, že oni sami su problemom, proste chcu spravodlive božie súdy a sami sú nespravodliví..o tom, žeby si mali vstupit do svedomia nechcu ani počuť..svet sa zmeni vtedy, ked každy bude akceptovať ich neakceptovatelne správanie ...takto si to predstavujú a po pravde už je to únavné počúvať a otravné..
@tetapetra ano to mi hovorila. Ked mu neda ona, bude hladat inde. Cista krasa
@karolinakr problém sa vyrieši vtedy, keď sa davky a príspevky nebudú vyplácať len tak hala bála. Ale len tým ľuďom, čo predtým robili. A to sa netýka iba cigánov, ale aj bielych samozrejme
...tam tým chudencom bude lepšie😞
..u nás máme tiež podobnú osadu..im taký život proste vyhovuje a meniť ho nemienia...
@jablkovastrudla veď to. O to horšie ak to preberú novinári. A tí to zneuziju. Jednoducho to tak je. Im nikto nevysvetlil,že trtkat sestru nie je ok. A že žena sa má zotaviť. Neverím,že sa to všetko nech niekedy zmení, nepodarilo sa to pred '89 a nedarí sa to ani teraz. Ale aspoň fotecky si spravia všetci
Ja si tiež myslim, že davky by mali byt viazane k praci a vela veci by sa rapidne zmenilo..Pridavky len na par deti, žiadne že po 18 deti a nepracovat
Zadarmo pomocky by som zrušila - na argument sme chudobni by som odpovedala - ked nepracuješ 45 rokov, nemaš z čoho zbohatnúť
@mandzula to je vrcholný hnus
@tana85 O tom, že v príbytku, kde žili, zaživa horia jej štyri malé deti a stará mama, sa dozvedela až od miestnych, ktorí po ňu utekali k susedom.
„Nevedela som, čo sa deje. Prišli len po mňa, že mi deti horia. Ja som hneď utekala domov, no bolo už neskoro. Oheň bol úplne všade,“ hovorí Mária s plačom.
Policajti u nej dychovou skúškou zistili 1,3 promile alkoholu v krvi.
@karolinakr kamarátka sestrička na gynde vravela, že toto je u nich úplne bežné. Ja, samozrejme, netvrdím, že všetci sú takí, ja som s Rómom dokonca chvíľu chodila.
tym, že nepracuju, maju čas sexovat a robit lotroviny
keby pracovali, chodili externe do školy na maturitu, mali koničky futbal, tanec, spev a vedeli, čo je antikoncepcia, behom jednej generacie by sa vymanili z chudoby a zobrali si pôžičky a šli byvat do lepšieho
len ked je taka mentalita, jak bezdomoci, radšej sa hrabať v odpadkoch, tak nič sa nezmeni
@mandzula ja mam kamosa gynekológa a presne toto mi rozprával, par hodin po porode im utekali zeny z oddelenia za chlapom, lebo uz na ne cakal kdesi v krikoch. .. A potom sa vratili cele potrhane a s infekciami, no hnus

ucel svati prostriedky, neziskovky im davaju rozumy a je to len a len na skodu. ked im nieco nedas ako “motivaciu” nemat tolko deti, tak je to diskriminacia. a co ludia, co ziju dobre, makaju a zarabaju, aby mali dost, urobia si 5 deti, ale statu sa zda, ze sa maju az prilis dobre, tak im zvysi dan z prijmu a este aj vezme DB na deti - to nie je diskriminacne? rovnako aj chlapci, co sa prepadli v tom jazere a utopili. uz ani nenapisu, ze boli cigani, matke zacali chybat az po 5 hodinach, ved to je totalne zanedbanie starostlivosti. ohanaju sa vsade, ze maju inu kulturu a pod. ziju ale v nasej kulture uz dost dlho, aby sa prisposobili nasej kulture. tak sebecky napisem, ze som rada, ze nemusim zit v blizkosti takej osady