icon

Trápi ma situácia v útulkoch

10. júl 2022

Baby, tak hrozne ma mrzia tie útulky 😭
Bola výzva na fb ze nemajú čo jesť, objednala som za cca 80/90e . A pritom to bolo len kúsok. Možno na par dní. Je ďalších x výziev ako zháňajú jedlo, maju uz len na pár dní... A nemôžem kupovať furt. Aj 5x mesačne po 100e by bolo malo, ved to je ako bezodna studňa.
A tak otázka znie, prečo ponúkajú to z tých drahších granúl. Peniaze co som minula, by im inde vyšlo oveľa viac jedla ako dostali. Ja chápem ze niektorý psík potrebuje niečo špeciálne, ked ma alergie a podobne ale urcite nie vsetci. Ako to je ? Radšej budu mat menej a kvalitné? Ďakujem za info.

Strana
z3
majlo1234
11. júl 2022

@janne318 ja ti odpoviem cisto ako laik a majitel jedneho psa. Byvame v bratislave, kde je povacsine dost teplo. Pes zere maso, das mu do misky, ak to nezje hned, nakladu mu don muchy vajicka. Ak nedoje, stane sa to iste. Okrem toho, pada mu z huby kade tade, a aj na to sa zbiehaju muchy. A nakoniec, miska je cela mastna a rovnako do nej muchy kladu vajcia. Takze furt to gruntujem a dohliadam. Plus k masu musis aj co to dolozit, dlhodobo kontrolovat spravny pomer zivin…proste je omnoho jednoduchsie sypat granule

lalala94
11. júl 2022

@zorana999 pletieš dve úplne rozdielne témy. Téma je o psoch v útulkoch, tak je logické, že sa tu nebudú rozoberať osudy detí s rakovinou, ale vždy sa pri týchto témach nájde niekto ako ty, kto má akútnu potrebu rýpať a tváriť sa, že len choré deti/ dospelí majú nárok na pomoc a právo sťažovať sa. To, že ľudí čoraz viac zaujíma osud ľudí je taktiež len také klišé. Ľudia viac pomáhajú chorým deťom a dospelým (čo je ok), útulkom vo všeobecnosti rozhodne taká pomoc nejde aj keď mnohokrát riešia problémy, ktoré by malo riešiť samotné mesto či obec. Tie dotácie, ktoré dostávajú sú veľakrát smiešne.

A inak, čo sa týka tej stravy, tak žijeme v roku 2022 a sme gramotní, vieme čítať zloženie. Tak ako nedám 4-mesačnému bábätku guláš (poznám osobne takú expertku, ktorá to urobila), tak nebudem do psa pchať najlacnejšie granule zo supermarketu, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Ak ťa v živote trápi len to, že niekto pomáha psom v útulku, tak máš šťastný život zjavne ty.

janne318
11. júl 2022

@majlo1234 čiže vyberiem si tú jednoduchšiu cestu, hoc na ňu nemám peniaze? Zaujímavé, no... Vieš, ono aj šoférovať mercedes je jednoduchšie, než šoférovať žigulák. No raz keď naň nemám, tak si ho jednoducho nedovolím. Nebudem vyplakávať a prosiť ľudí o milodary, pričom keď mi donesú Octaviu, tak ohrniem nos a ofrflem ju.
Čo sa múch týka - to sú také výhovorky... Ako pardon, ale buď sa bavíme o útulku, kde tým zvieratám udržiavajú čisto, alebo o útulku, kde žijú v smrade a výkaloch. Existujú aj insekticídne postreky určené špeciálne do priestorov s chovom zvierat. Uvažovať touto logikou - tak v maštaliach namiesto hovädzieho dobytka a koní chovajú muchy.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
janne318
11. júl 2022

@vlcik1 a zo surového mäsa snáď pes hnačkuje, hej?

janne318
11. júl 2022

@vlcik1 mäsožravec hnačkuje z mäsa... Tak s pánom bohom..! To už kam sme došli s tou degeneráciou zvierat? 🤦‍♀️

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
janne318
12. júl 2022

@vlcik1 Mäso pre psa neznamená len svalovina. Pes nemusí žrať panenku a morčacie prsia. Vieš, koľko "odpadu" ostáva pri spracovaní mäsa v mäsovýrobe? Vnútornosti, šľachy, kože a podkožný tuk, ale veru aj tá svalovina, keď je napríklad podliata krvou a tým pádom pre ľudí nepredajná. Na žuvanie rohovina, veľké kosti, kĺby, chrupavky. Všetko toto dá psovi viac, než tie najdrahšie granule! Z čoho si myslíš, že je vyrobené Ontario, Purina a pod.? Z hovädzej sviečkovej?! Ani nie že vyrobené! Čo je tam pridané! Lebo vyrobené je zo všetkého možného, vrátane obilnín a popola.

janne318
12. júl 2022

@vlcik1 ano, s tými granulami vs. autami to bol síce možno blbý príklad - ale poitna je v tom, že je nezmysel kupovať psom drahé granule, na ktoré útulky nemajú prachy, keď existuje lacnejšia, zdravšia a výživnejšia alternatíva. Pohodlnosť nie je argument.

babovka2321
12. júl 2022

@janne318 ti ludia v utulkoch idu casto na 250% svojich sil, beru za to almuznu a ich rodiny su na druhej kolaji .. a ty budes z pohodlia vyvalena s telefonom v ruke pisat o ich pohodlnosti... Chod robit dobrovolnicku a nos a davkuj im to maso a staraj sa o to aspon tyzden a potom tu rozpravaj o pohodlnosti ty truba

janne318
12. júl 2022

@babovka2321 prepáč, ale to je láska k zvieratám?? Neuveríš - ale ja svoju prácu robím tiež na 250% - a vôbec to nie je práca jednoduchá! Buď tí ľudia chcú tým zvieratám reálne pomôcť, alebo pomáhajú sebe, tým, že si to uľahčujú, ako sa dá a kde sa dá. Samozrejme netvrdím, že sa flákajú. Ale nehovor mi, že kŕmiť psov a mačky surovým mäsom je taká extra záťaž naviac! Netreba im to mäso krájať na kocečky, ani odkosťovať. Správne by sa psy mali kŕmiť práveže veľkými kusmi, pretože malé kusy zhlcú, kdežto tie veľké sú nútené si samy "naporcovať" - čo podporuje produkciu slín a bráni im v pažravosti. Stredne veľký pes nemá problém poradiť si s celým kuraťom. Áno kuraťom! Samozrejme v surovom stave - a kuracie kosti mu neublížia. Pretože má vrodené niečo, čo sa volá ihličkový reflex. Žiaľ, veľa psov ho má zároveň "vďaka dobrým ľuďom" už aj potlačený. Tie treba privykať na surové hydinové kosti postupne.
Prečítaj si knihu od Ulricha Grimma "Mačky by kupovali myši". A ak máš doma nejaké zviera, ktoré máš čo len trochu rada, v živote mu viac nedáš do mysky kocku konzervy, ani jedinú granulku!

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
krkavcia_mater
12. júl 2022

My sme krmili psa ako vy hovorite shitami z lidl a jednoty a dozil sa 17 rokov.. bol stastny, aktivny... no bohuzial dostal porazku.
Neznasam tyranie zvierat, ale urcite nie som zastanca roznych operacii a pod. Ludia maju zbierky na liecby, mesiace cakaju na operacie - im treba pomahat..
Tak to vidim ja. Neodsudzujem, ak ini pomahaju zvieratam.

janne318
12. júl 2022

@vlcik1 odpoveď patrila inej prispievateľke. Ak je to tebe jasné a kŕmiš barfom - ok. Všetkým to ale jasné byť nemusí.

lennytka84
18. júl 2022

Aj ja čítam na FB každý deň nejaký srdcervúci príspevok. Ale pokiaľ nebudú trestne stíhaný tí ktorým psíka odoberú ( osady alebo jednotlivci) nebudem prispievať, radšej dám chudobným deťom. Lebo útulky a Osady je jeden bludný kruh 🤷

autor
18. júl 2022

@lennytka84 z časti máš pravdu, ale psíky za to nemôžu, ze ľudia sú riadne svine ( a to som este prasiatka urazila)
Ale ked pomáhas detickam tak to je od teba veľmi krásne ❤😘🍀

Strana
z3