Trápi vás stav slovenského zdravotníctva? Diskutujte s nami!
Ahojte baby, nakoľko nás čaká extrémny prúser z lekármi, je mi jasné že čoskoro vláda určite uzákoní niečo v tom zmysle, že študenti medicíny budú musieť ostať po škole určitý čas na SK aby hneď neodišli za lepším systémom ako máme tu na SK.
Napadlo mi ale riešenie, nebolo by lepšie ak by sa zmenilo 6 ročné štúdium na medicíne?
Že prvý rok bude extrémne náročný a všetky tupelá povyhadzujú, ale tých ostatných 5 rokov by sa povedzme študenti už rovno zamerali na svoju atestáciu s tým že v 6 ročníku už by bolo atestovaný a mohli ísť rovno do praxe. Teraz po škole keď chcú robiť ,, len ,, všeobecných lekárov tak to len trvá 3 roky a zbytočne strácajú čas.
Za mna osobne by som spoplatnil studium na vysokej skole. Tak ci tak niektore smery ako socialna praca produkuje len absolventov, bez realneho uplatnenia. Stat by studentom napr. mediciny poskytol statnu pozicku bez urokov. Student by si platil z tejto pozicky svoje studium povedzme 5000€ rocne. Ak skonci studium a zamestna sa na Slovensku, kde odpracuje napr. 6 rokov, stat mu pozicku odpusti a nebude musiet vratit nic, cize studium “zadarmo”. Pretoze takto generujeme len zdravotnikov pre ine staty a platime to my so svojich dani. Kto vystuduje a bude chciet odist do zahranicia, tak jednoducho to zaplati so svojho “lepsieho” zarobku v zahranici.
@duunlo "Za mna osobne by som spoplatnil studium na vysokej skole. "
Musel by si zmeniť znenie ústavy:
čl. 42
(1)
Každý má právo na vzdelanie. Školská dochádzka je povinná. Jej dĺžku po vekovú hranicu ustanoví zákon.
(2)
Občania majú právo na bezplatné vzdelanie v základných školách a stredných školách, podľa schopností občana a možnosti spoločnosti aj na vysokých školách.
@chrobak7 podla toho mi to nevychadza aby sa nieco muselo menit. To je tiez tak napisane, ze podla moznosti spolocnosti… tak spolocnost teraz nema moznost len tak vychovavat zdravotnikov a nechat ich odchadzat do zahranicia. Ako som napisal “za mna osobne”, to neznamena, ze zajtra sa nieco zmeni, ale podstatne je, ze to zmenit je nutnostou. Taktiez v zdravotnictve sa nemoze nakupovat material cez 6 firiem a kazda sa na to nabali. Pri takych materialoch ako je obvazovy, injekcny, atd. by som to stat nechal vyrabat vo vlastnej rezii, lebo to je spotrebny material, ktory je potrebny stale, kym sa nevymysli nieco ine prevratne.
@tomasisa agel vykazuje zisky https://finstat.sk/36658448
@paradajkova agel je novopostavena nemocnica na Slovensku ? to su kliniky po mestach zrejme v prenajatych ci ,,zdedenych,, budovach
@tomasisa maju vsetko mozne, aj nemocnice a polikliniky. V Krupine a Stiavnici je tusim cela nemocnica agel, v ZV je nemocncica agel, mamacentrum v BB je tiez agel. Ako sa dostali k tomu majetku neviem, ale su v zisku. To mamacentrum je aj relativne nove, cca 20r. dozadu postavene.
slovenske zdravotnictvo ma vela problemov, nedostatol kekarov a financi ani zdaleka nie je jediny problem. Ale holubnik, lekari nahanajuci peniaze, a pacienti chodiaci ako odtrhnute vagony z ambulancie do ambulancie, nakolko lekar, ktory by mal vysetrit/vezme za to peniaze, to odflaka atd... Tolko penazi co sa strati v tychto nasich nemocniciahc zbytocne, ved len ked si vezmem svoju apku a pozriem tie vysetrenia = niektori ti lekari by si ani cent nezasluzili.
@duunlo "Student by si platil z tejto pozicky svoje studium povedzme 5000€ rocne. Ak skonci studium a zamestna sa na Slovensku, kde odpracuje napr. 6 rokov, stat mu pozicku odpusti a nebude musiet vratit nic, cize studium “zadarmo”. Pretoze takto generujeme len zdravotnikov pre ine staty a platime to my so svojich dani."
No, takze to prinasa trosku problemov:
Pre koho by si to spoplatnil? Pre vsetkych ci len pre nasich (teda studenti zo zahranicia by neplatili)?
A inak uz teraz zo 60000 mladych studuje v zahranici - co myslis ked im das povedzme zaplatit tych 30 tisic € ci kolko za celkove studium kolko ich ostane studovat tu? No ja by som sa na to teda vykaslal, ked v cesku by som to mal zadarmo.
A ked uz budu vlastne vsetci studovat v zahranici - tak velmi pravdepodobne tam aj ostatnu - takze nam neostane ani prijem ktory by platili za skolu - ani vystudovani odbornici...
@hiro zahraniční študenti študujú všetci zadarmo u nás? (Neviem pýtam sa)
A inak ak by mali spoplatniť vš, tak potom všetkým. A kľudne nech spoplatnia. Je smiešne aby pomaly sekretárka dvíhajúca telefón musela mat diplom. Okrem toho, že pôjdu do školy studovat ľudia naozaj to co chcú a zaujíma ich a nie len aby mali titul, odstráni sa aj tento problém s drahým štúdiom. K tomu nastaviť stipendia správne, pôžičky a vybavene.... A chce ísť niekto do zahraničia? Však môže aj tam myslím, že ti co chcú ostat doma ani školné ich neodradí. Ti co chcú ísť do zahraničia pôjdu tak ci tak..
Jednodznacne treba spoplatniť vysoké školy. Hlavne medicinu. To nevadí, ze penazi bolo dosť ale ulial si ich súdruh nad ktorým polovička tohto fóra denne onanuje, nevadí, nech to zaplatia mladi, oni už aj tak teraz nevedia co s toľkými peniazmi. K hypotéke a vlastnému bývaniu sa aj tak nedostanú, tak nech vedia co je to žiť na dlh aspoň vďaka štúdiu ☺️
Asi budem za hnusnú, a chápem, že je to stále nezaplatené, ale tak: 1. nepoznám jedného chudáka lekára a v porovnaní s bežnými platmi - aj tých ľudí, čo financovali AJ ich štúdium, je to stále dobrý plat a 2. každý jeden študent, ktorý u nás ide na štúdium medicíny, viac menej vie, ako je to s platom po škole (rovnako, ako ani napr. koncipientom nikto nepovie, prečo si vybrali štúdium práva, ak vedeli, koľko neskôr počas praxe zarobia), ak mu nevyhovuje takýto systém, tak fakt to nie je pekné vyštudovať u nás zadarmo s vedomím, že aj tak zdrhnem.
@simca06022011 Áno
"Ako občan EÚ máte nárok na štúdium na ľubovoľnej univerzite v EÚ za rovnakých podmienok ako štátni príslušníci danej krajiny"
https://op.europa.eu/webpub/grow/factsheets/stu...
Takže keď sa u nás bude platiť a napríklad v ČR nie tak nevidím jeden dôvod aby sa naši vysokoškoláci rozhodli ísť študovať tam...
@hiro obcania eu... ale ja co poznam studentov, z eu nie su... a ano budu studovat aj u nas, lebo ceske univerzity nebudu stacit vsetkym... tak ako som pisala, ti co budu chciet, tak budu studovat aj za poplatky, ty co nie nebudu... nase skoly velmi klesli kvalitou podla mna, prave na tom, ze studuje hocikto. Ale teda spoplatnit IBA lekarom studium mi pride uplne nespravodlive.
@oblecenie99 presne, platy im dvihli a aj tak nevidno ze by sa nejak isli pretrhnut aby liecili, nejdem tu radsej viac, pisat.. skoda slov :DD
@paradajkova to je aj v nitre jesenius...ale nepostavili nemocnicu v pravom slova zmysle, to su t.c. len Bory...ak sa mylim tak nech ma niekto opravy, ale ja som myslela na postavenie nemocnice so vsetkym...

Dobre ráno autorka. Pruser s lekármi je už dávno. Len taka informácia.