Trojročné dieťa nevie rozprávať
mamicky poradte moj maly uz ma 3 roky a 3 mesiace a necce rozpravat.. vravi na neo ukazujeme a stale nic uz sme boli aj u loopedicky a ta nam povedala ze v jeo veku uz ma vravet ze je opozdeny ..velmi ma to trapi lebo on je sikovny len lenivy rozumie mi co mu vravim len stale ziadna odozva iba prstekom ukazuje nemoze to byt nejaka nemoc autizmus alebo ako o donutit rozpravat do skolky mi o nezoberu lebo sa nepyta pritom plienky uz nemame dost davno ukaze mi ked mu treba. dakujem za vase rady skusenosti
Rozprávať, rozprávať, rozprávať. Hlavne pomaly. Navštívte klinického logo, klinického psychológa, nervové, ORL. Čím skôr tým lepšie.
@alenka2711, za mna riesit s odbornikmi. Nas tiez nerozpraval, cakali sme, ze sa v skolke rozbehne, no nic. Pochodili sme vsetky vysetrenia, vsetko dobre, no rec ziadna. Zmierili sme sa, ze bude nemy. Az po 5 roku sa zacala pomaly menit hatlanina na rec. Teraz ma 6,5 ide to pomali, no uz rozprava. Ma co dobiehat, mozno nikdy nedobehne rovesnikov, no aj tak sme radi, ze sa vie dorozumiet. No od 4 rokov pracuje s logopedickou, specialnou pedagogickou, a aj s nami doma, a to kazdy den. Oni daju navod, co a ako, a my podla toho postupujeme. Intelekt ma v pasme podpriemeru, pritom je to sikovne dieta. Drzim palce.
@silvi300 my uz plienky vdaka bou nemame ale vypytat sa nevypyta iba ukaze ze mu treba
@alenka2711 ale ked ukaze, ze mu treba, tak sa pyta😉 Keby sa nepytal, pocika sa... takze ak nemate logo skolku tak aspon klasicka plus logo, psycho, speci pedagog minimalne na tyzdennej baze.
@anjelicek26 my ideme vo štvrtok na zápis do špeciálnej MŠ na Mišíkovej ul. v BA, veľmi dúfam, že mi ho zoberú, lebo špeciálna pedagogička, ako aj psychologička v centre pre včasnú intervenciu, ba aj naša detská lekárka vyjadrila, že on veľmi potrebuje tú špeciálnu škôlku, kde mi sama pediatrička povedala, že deti tam robia veľké pokroky. Môj bude mať v Novembri 5 rokov už a potrebuje ísť do kolektívu. aby si našiel kamarátov, sociálne väzby nadviazal, lebo on sa aj vonku sám hrá, alebo so mnou. Môj tiež nenakreslí hlavonožca, iba čarbe, a veľmi slabo má rozvinutú jemnú motoriku. Môj pôjde do školy v 7 , keďže je novembrový. Máme ešte dva roky, aby sme ho čo najlepšie pripravili na školu, ale ide to veľmi ťažko, lebo malý nechce veľmi pracovať. Chcete zapísať synčeka do špeciálnej školy, alebo ho chcete integrovať medzi bežné deti?
@silvi300 mal by ist do normalnej skoly. V skolke nema absolutne problem, aj socialne kontakty nadviazat vie. Ale vela veciam nerozumie, nechape, treba dovysvetlovat, niektore veci si spaja uplne mimo logickeho spektra 😂 Kazdopadne nas je junovy, o odklad musime pisomne poziadat, nejde to len rozhodnutim rodica, musime prilozit lekarske spravy atp.
@anjelicek26 Môj chodil pol roka do súkromnej škôlky, ale to bolo dosť zlé, do ničoho sa tam nezapájal, nehral sa tam vôbec s deťmi, chodil tam na 4 hodiny, nechcel chodiť von s nimi, tak som ho musela vybrať. Tak veľmi dúfam, že nás zoberú, do tejto špeciálnej, keďže u nás bežná škôlka, ani neprichádza do úvahy. Kebyže môj by mal ísť teraz do školy, ani si to neviem predstaviť 😂
@anjelicek26 a urcite mate PAS? Nejde "len" o NKS? Moj syn tiez dlho vyzeral na PAS a je NKS.
@xxxkatka ja fakt neviem, on sa neskutocne zmenil za posledne mesiace. O dva tyzdne mame termin u psychologicky. Ja to ako mama nerozoznam, len vidim pokroky.
Ku ktorej psychologičke idete? Nás nasmerovali k dr.Jánošíkovej, ona niekoľko rokov pracovala v autistickom centre Andreas, no teraz už ambulanciu klinickej psychológie v Trnave.
@anjelicek26 no napadlo mi to, ako si napísala, ze nadväzuje sociálne kontakty, preto mi to ide skor do NKS ev. vysokofunkčný autizmus (ale ten sa dá často zistiť až oveľa neskôr). Navyše, ak robí pokroky...dieťa s PAS pokiaľ s ním denne nepracuje špeci pedagóg zvyčajne pokroky nerobí (aj toto záleží od viacerých vecí). A aj u detí s PAS s normálnym intelektom pokroky idú pomalšie. Veď uvidíš, ale NKS sa často manifestuje ako PAS. Ale pri NKS idú pokroky rýchlejšie v porovnaní s PAS.

ahojko problem moze byt dvojjazycna domacnost to sa tu este nespomenulo vtedy mozu mat deti gulas a nerozpravajte na neho ako na babatko "laskat si" je to uz maly cloviecik takze spravne slova ktore od neho chcete pocut nie havo ale pes nie cica ale pes ideme spat nie dadacka, laskat si, proste spisovne a ziadne skomoleniny zdrobneliny, ak ma dieta problem treba na neho rozpravat rovnako vsetci a zrozumitelne najprv jednoduche vety a hlavne trpezlivo neomielat vsetko donekonecna on sa chyti urcite vyhladajte klinickeho logopeda nie obycajneho! ak ma narusenu komunikacnu schopnost obyc. vam nepomoze ten riesi len sikavky a r/l nie problem s recou ako takou zrusit pozeranie rozpravok, telky, tabletu, telefonu a venovat sa dietatu rozpravat a rozpravat citat knizky velmi dobra je "mudra sova" od alexandra je to sada hier aj pre skolkarov na rozvoj nie len reci, ale aj motoriky odporucam napr. "poviem ti mami" je uzasna na rozvoj reci a pod.
drzim palceky