Tuční ľudia
Nezdá sa vám ze v poslednej dobe je vela naozaj tučných ľudí? V poslednej minúte dobe som si to začala nejako všímať a skoro každý nau líci ma nadváhu (ci už väčšiu alebo menšiu) vrátane detí. Neviem prečo mi to tak začalo udiera do očí. Myslíte že sme celko pribratejsi alebo som sa nejako mentálne na to zamerala?
P. S. Len tak pre zaujímavosť mam 170 cm a 60 kilo, čože najchodsia nie som.ale sú to skôr svaly keďže pravidelne cvičím.
@merlinja tiež som nepochopila prečo sa do autorky pustili kvôli gramatike...čo ostatné diskutujúce tak pohoršilo nad otázkou... žeby tá hmotnosť???
inak gram. chyby robí kde kto a niekedy si to nevšimne takmer nikto resp. žiadne vyhadzovanie na oči že autorka spraví pár chýb...
@zoetrop môžeš jesť aj celý deň rožky a vifonky... ak máš výdaj väčší ako príjem energie tak nepriberáš...
Ja som si to všimla tiež. Jedného dňa som bola v zábavnom parku, kde bolo tak strašne veľa ľudí, že sa dalo naraz pozerať na desiatky ľudí v jednom okamihu.
A áno autorka, bol problém medzi nimi nájsť ani nie že veľmi chudú, ale aspoň normálnu postavu. Tiež som bola zhrozená a ani nechcem vedieť, kam toto speje.
Ale v bežnom živote ľudí tak nesledujem...povinnosti. Len vtedy som mala dosť času, nikam sa neponáhľala.
@mackamizjedlaskrec nemusí to byť ani geneticky dané, ak je tučnejšia aj mama, je dosť možné že majú zlú stravu. Na to si dieťa zvykne a príde mu to normálne aj v dospelosti. Myslím že hlavným problémom je to že je všetko tak ľahko dostupné. Ešte za čias mojich rodičov nebol cukor tak dostupný, výber sladkosti bol minimálny. Dnes na každom kroku na teba číha fastfood, reklamy na sladkosti a sladené nápoje, ľudia si zvykli na veľké obedové menu a jedlo na nás proste číha všade. A povedzme si úprimne, naše slovenské jedlá nie sú práve najzdravšie. Malokto si dá na tanier k jedlu poriadnu dávku zeleniny.
Presne. Na takýchto hromadných akciách si všimnite zloženie ľudí s nadváhou versus normálna postava a extrémne tenká postava. Ide to aj vekom. Všimnite si u oboch pohlaví že približne po 30-ke začnú automaticky priberať. Metabolizmus sa vekom spomaluje a preto človek aj pri rovnakých návykoch priberá. Z tohto dôvodu sa čudujú že "však ja nejem viac ako kedysi, a nehýbem sa menej ako kedysi" áno ... v tomto prípade sa zmenil iba vek, a to je príčina. Štíhlimi v neskoršom veku zostanú len tí čo majú tie šťastné gény že nevedia pribrať a tí čo sa o to zaujímajú a tak postupom veku menia aj stravovacie návyky.
@jamatkaroka sushi a ázijská kuchyňa všeobecne. Japonci varia zdravo.
Pre zmenu si všimnite aziatov. Tam je to naopak. Semtam niekto silnejší ale väčšina štíhla. Každý ich recept obsahuje minimálne rybu a zeleninu. Bielkoviny, zdravé sacharidy...
@barbora0308
A ešte k tomu založí tému na modromkoňovi, plus nezabudne dopísať svoju výšku, váhu a že pravidelne cvičí … 🤦♀️.
Ano, je to tak, ja som teraz nedavno citala aj clanok, kde boli statistiky, ako sa zvysuje na Slovensku obezita. Zivotny styl si berie svoju dan a asi aj korona a dlhe sedenie doma. Obezita je celkovo vo svete velkym problemom a priam pandemiou, takze by bolo aj divne, keby sa tomu Slovensko vyhlo.
Však už nebudú keďže bude všetko drahé. Platy rovnaké ale už len inflácia samotná spraví svoje (menej na všetko tým pádom aj na jedlo), zvýšené režijné výdavky to nepriamo ovplyvnia (menej ostane na stravu opäť), zdražovanie samotných potravín... Či tak budú veselo vysedávať v kebab shope keď bude stáť 5€.
Ja jej tu vysku a vahu v PS nemam za zle. Keby to neuviedla, zas by boli ironicke komentare, ze ma dat svoju vahu, ked takto kritizuje.
V tomto smere na koniku ani z voza, ani na voz. Zlata podkova, zlate pero, zlaty vlas.
V mojom okoli je to pol na pol, co sa tyka dospelych ludi. Po tom zlomovom veku medzi 30-40 trochu vacsia polovica ludi zacne priberat (muzi i zeny). Ini ostanu v podstate stihli, resp. priberu minimalne.
Deti je tucnych malo. Niektore su trochu baculate, vacsina stihla (co si vsimam v skole, ked idem pre deti). A tie baculate zvyknu po 12 roku, ked zacnu rast, tiez zostihliet a tak im to vydrzi celu mladost.
Ani mladych v nasom meste nevidam nejak vela tucnych. Naozaj az vekova skupina nad 30-40 zacne naberat.
Ja by som to nevidela tak čierno. Štatistiky neovládam, ale práve mnohi ktorí boli predtým tucni, tak vplyvom dnešnej doby, kde sa zdravý životný štýl dostáva stale viac do povedomia a do popredia, tak pôsobí priaznivo na mnohých a mnohí práveže aj keď boli predtým tucni, zostihluju sa.
Co sa mi však nepáči je 'schvalovanie' obezity formou body positivity a ani ta reklama, co teraz bezi v TV, ze 'ty za svoju obezitu nemôžeš, obezita je choroba'. Za mna strašný bullshit. Za vahu kvôli skutočnej diagnoze nemoze len mizive percento, vacsina moze za svoju obezitu prejedanim sa (z akéhokoľvek dôvodu) a nedostatkom pohybu a fakt nechápem tuto modu to ospravedlňovať, ze oni za to nemôžu.
A to píšem ako človek, ktorý ma s obezitou svoje skúsenosti a nikdy som to neospravedlnovala, proste som si za to mohla sama.
co ja viem ci sa to da vobec takto zhodnotit, predsa len niektori pocas pandemie viac cvicili ini menej 🙂
Ja si myslím, že je to o prostredí, v ktorom sa pohybujes 🙂
Keď sedíš v mekáči, asi tam budú prevládať tucnejsi ľudia. Ja sa s deťmi väčšinou pohybujem po cyklochodníkoch, a tam stretávam vacsinou chudsich dospelých aj deti. Takže nemám ten pocit, žeby sa spoločnosť v tomto ohľade nejak veľmi zmenila v poslednom čase.
A mimochodom, ja osobne mám celý život opačný problém, nedokážem pribrať ani za svet, ani po troch deťoch. Snažím sa jesť viac, necvicim nič, pri čom by som schudla, len prechádzky s deťmi kedy deň. Takže si myslím, že je to o genetike.
Tak úprimne, nesledujem a nesúdim, kto je tučný a kto nie. Sama mám vo svojom okolí človeka, čo má nejaké to kilo navyše, ale kvôli zdravotným problémom. Takisto poznám dieťa, čo mu v 10 rokoch, ťahá na 90 kg, lebo ho zanedbala matka. Je to ich problém, neriešim, nesúdim, mám iné, vlastné problémy.
Ako by som to povedala.... Je lacnejšie kúpiť chlieb a salámu, ako kúpiť zeleninu k tomu nejaký zdravý syr atď . Nie všetci si môžu dovoliť stravovať sa zdravo. (A pre tie chytré,ktore budú mudrovať je to tak Bohužiaľ) ... Ceny zdravej stravy boli vzdy vyššie a teraz ani nehovorim..... A je to samozrejme jednoduchšie . A o tom by sa dalo veeeeeľa písať, ale aj tak to nikomu nepomôže. Každý nech si robi a je čo chce
@mackamizjedlaskrec už nadváha prináša zdravotné riziká... Áno čím viac kíl navyše tým horšie ale už nadváha nie je dobra
Myslim ze všetky co sa tu do teba pustili asi nebudú štíhle ako lane, ale to je každého vec... Áno máš pravdu z roka na rok pribúda stále viac či už ľudí z nadváhou alebo obezitou a nie len dospelých, ale aj deti... Nedokážem pochopiť ako sa dokáže niekto vyzerať na 200kg a ešte to dovoliť aj svojmu dieťaťu...
Tak doba je rýchla...myslím že je to aj tým...že ľudia nemajú čas pripravovať si kvalitné jedlo..aj financií není veľa tak často siahnu po polotovaroch...parky....vyprážané rezne syr...také čo rýchlo pripravia a najesť sa....
Áno. Uponáhlanosť a čas. Chcú to rýchlo vybaviť. Polotovary hlavne to.
@mamusa123456789 súhlasím s tebou. A hlavne tie deti sú problém. Je veľmi ťažké pomôcť dieťaťu schudnúť. To nemôže držať diétu. Aj keď sa mu upraví jedálniček, to chudnutie trvá dosť dlho. A keď už je v detstve obézne, to je veľmi zlý štart do života. Zdravotné problémy, nízke sebavedomie, možno aj trauma z posmeškov spolužiakov... Toto by nemali rodičia dopustiť a riešiť to už keď má dieťa nadváhu. No keď oni sami sú obézni a nič s tým nerobia, ťažko to znenia u detí.
Spočítajte kolkáti ľudia tu majú normálnu hmotnosť 🙂
Ženy, Vy sa tu pohoršujete, ale téma je to dobrá. Áno, ľudia sú čoraz tučnejší a hlavne deti. To nie je o tom, že má niekto nudný život a preto si to všíma, to je o tom, že žijem v tejto spoločnosti a pozerám sa okolo seba.
viem, ze stara tema, ale... minuly rok som bola v usa a napriklad v takom new yorku su uz ludia viditelne stihlejsi ako my. na juhu je to trochu inak, ale v tom ny to bolo dost viditelne, zjavne viac dbaju na zivotny styl. slovaci uz nie su take stihle lanky, ako byvali pred 40-50 rokmi. riesila som napriklad nedavno v praci jeden dokument o okupacii, teda z 68 a ak sa tam vyskytol clovek trochu nadpriemernejsie stavany (velmi vynimocne), tak to bola obvykle len nejaka pani v rokoch.

Ja som si všimol že to nebola neznalosť gramatiky ale autokorektor. Ja tieto veci hneď vypínam lebo umelá inteligencia sa snaží za nás nasilu písať ale nevie to presne. Chcela napísať na ulici a dalo jej to že na u líci. Aj mne vždy namiesto kolobežka chcelo dávať okolo bežať (lebo ono si to myslí že ste sa pomýlili a snaží sa doplniť slovo čo sa najviac podobá). Pre neznalosť gramatiky je skôr tipycké zameniť z a s (z koho, z čoho, s kým, s čím). Kvalitné potraviny sú drahšie a keď chudobnejší budú jesť len rožky a vifonky tak priberú. Hlavne sladené nápoje, to je väčšie zlo ako čokoláda alebo alkohol. Tém o zdravej strave je mrte. V tejto diskusii chcela autorka poznamenať že je to stále horšie. Pribúdajú cukrovkári, alergici, na lepok atď. Pred 50 rokmi nebolo ani chýru po tom...