icon

Túžba po skromnejšom živote verzus dnešný svet

nika301
28. jan 2022

Ahojte maminky! Chcela by som poprosit o radu najma mamicky,ktore maju doma skolakov,pubertiakov,a maju skusenost a tym,ako to dnes medzi detmi funguje, co sa tyka znaciek,mobilov,a podobne. Ja mam totiz este malicke deti. Ide o to,ze uz dlhsiu dobu vo mne rastie tuzba zit tak akosi jednoduchsie,skromnejsie. Sledujem medzi znamymi tie sucasne trendy ako su drahe darceky v podobe iphonov, najdrahsie hracky od utleho veku, honosne oslavy deti s luxusnymi tortami v restauraciach, znackove veci...Myslim, ze kazdy rodic chce pre svoje dieta to najlepsie a ak je toto pre niekoho dolezite a spravne,absolutne mu to neberiem. Ja by som to vsak so svojimi detmi chcela inak. Mile skromne domace oslavy s malickou tortou a pritomnostou najblizsich. Jeden darcek, dovolenky v chatke v prirode, opravovanie pokazenych hraciek/veci namiesto ich vyhodenia a podobne. Tuzim po tom,aby si aj tymto sposobom deti budovali spravne hodnoty a ucili sa vazit si veci. No narazam na to,ze vsade v okoli vidim presny opak. Deti v skole sa predhanaju,kto ma novsi iphone a kto ho nema,je "luzer". Obavam sa preto,ci by deti,ktore by boli vedene inak a neviezli sa na tejto vlne znackovosti a materialnosti nemohli byt v skole,medzi kamaratmi nejako utlacane ci vysmievane. Co myslite? Je to dnes naozaj tak,ze vsetky deti v skolskom veku ziju takymto sposobom a aby zapadli a neboli outsideri, musia im rodicia vystrojit honosne oslavy a kupovat drahe dary, znackove oblecenie? A toto sa pritom netyka len sveta deti, ale aj dospelych. Takmer kazda mlada rodina sa dnes zenie za vlastnymi domami za kazdu cenu, nemoze si clovek vytvorit krasny spokojny domov aj v obycajnom panelakovom byte? Naozaj sa tato skromnost uz uplne vytraca alebo sa to tak zda len mne? Ako to vidite vy,rodicia deti,ktore uz su tymto veciam vystavovane? Dakujem za kazdu odpoved

Strana
z2
breznica
28. jan 2022

Je to tvoj život a je na tebe ako si ho zariadiš.deti sa buď dajú v staršom veku strhnúť davom alebo budú natoľko silné, že tomu konzumnemu nátlaku odolajú

karelova
28. jan 2022

Z casti som chcela s tvojim príspevkom súhlasiť ale ked si zacala pisat ze preco sa ľudia nemozu uspokojiť v panelaku miesto domu, tak mi pripadá, ze tato tvoja 'túžba za skromnosťou' je len prekrytie toho, ze vy na to nemate a možno aj trochu závisť 🤷🏼‍♀️ ak sa mylim, tak sa vopred ospravedlňujem.
Ale vysvetli mi prosím, v com by si mala byt lepsia, skromnejšia, vdacnejsia než ti, ktorí maju dom, vedia si mnohé vypestovat, najdu tam vacsi klud pre svoju dušu nez v preplnenom panelaku? Kvitujem tvoj zámer vychovávať deti k skromnosti a mozno v skromnosti, pretože dnešná doba je fakt prematerializovana, len by si si mala ujasniť pojmy a dojmy.

nwnw
28. jan 2022

@nika301 v mojom okoli aj ano aj nie. Dolezity je vyber skoly a kolektivu. Tiez v tomto duchu vychovavam, ale neide to bez kompromisov.
Tiez sa toho obavam. Investujeme do deti asi fost no na sport, kruzky a tak. Potom su konfrontovane s inymi detmi a je to tazke vysvetlit, ze nema tablet, lebo to nepotrebuje k zivotu a ine veci.
Ja som vypenila na maminky na ihriskach. Oni si tam porovnavaju "pipiky" na detskom obleceni. Nehodlam byt toho sucastou. Mame sikovne deti, talentovane, pekne cisto oblecene, akurat nie v znackovom.

akvi
28. jan 2022

@nika301 neboj sa, nevytraca. Moje decko ma 17 a ma najlacnejsi tlacitkovy mobil. A kupil si ho sam, nie preto, ze my by sme mu nechceli kupit lepsi, alebo na to nemali. Proste si na tych veciach nezakladame a ani decko k tomu nevedieme. To iste oblecenie a pod. Moje decko ma 2 pary topanok. Divne? Pre nas nie. Ono je to aj o tom, ze ak si je dieta vedome toho, ako to je, ked sa bavis s nim o tom, tak si aj v tej partii deti dokaze zastat seba a to v kazdom ohlade. Moj teda s tym nemal problem nikdy. Je sice fakt, ze celu ZS chodil do skoly, kde to tak nejak podobne malo vela rodin..Na SS uz je v tom uplne pevny a ono ked to deti vidia, ani nemaju tendencie to nejako riesit. Praveze som mala pocit, ze niektori ho mozno aj obdivuju.. Darceky sa u nas nikdy neriesili na kvantitu. Vzdy sa kupil jeden vacsi, plus nejaka prakticka drobnost v zmysle ponoziek a pod.. My ale celkovo sa snazime zit tak, aby sme produkovali co najmenej odpadu, recyklujeme, pestujeme si vlastne ovocie a zeleninu do miery, akej to ide.. Cize to nie je len o nejakom mobile a handrach, ale o celkovom pristupe k zivotu. Uz tym, ze to "riesis" a mas tam nejaku obavu, tak to nie je ok, pretoze ak to mas potrebu riesit, tak nieco je za tym, nemas to mozno uplne "ciste".. Takze miesto obavy, radsej analyzuj, ako sa v tom vlastne citis ty sama..

nika1971
28. jan 2022

Moji chlapci netuzia po znackovych veciach...maju sice mobily, ale uplne obycajne...detom musis vstepovat od malicka, co je dolezite...ak chces, aby zili v sulade s prirodou a tvojimi hodnotami, tak ich to musis ucit svojim prikladom...

bikarbona
28. jan 2022

Na sídliskovej škole som videla, že deti oceňujú značky, ale zas až tak ich neriešili. Vytiahnuť sa dalo aj kúpením balíka čipsov v bufete. 😁

zojazoja
28. jan 2022

Keby som mala furt pozerat ma iných kto ako zije a prisposobovat sa životnému štýlu iných rodin, tak sa zblaznim. Zijeme tak, ako to vyhovuje nam. Decka od malicka ucte na svoj zivotny styl, nejaký mobil ci za 100 eur alebo za 800 je to najmenej.mozno tak lepšie Mobil, tablety, pocitace uz skolaci potrebujú na ucenie, to by som ako tragédiu nebrala, ostatne veci tebou spominane si robte podla seba

solange7
28. jan 2022

@nika301 mile skromne domace oslavy? My mavame oslavy doma na zahrade a su mile ale su honosne. Tortu mavame domacu, ale neurobim malicku ked viem ze k nam pride rodina. 😀 Honosne su preto, lebo sa u nas kazdy dobre naje a zabavi.
A co chces opravavat na hrackach? Ked maly vydral nejaku hracku, tak som ju treska do kosa a cau. A nezahlcovala som ho nimi. Mal tak akurat. Tiez nemam rada ked sa tu valaju kopy zbytocnosti.
Znackove veci... to je dalsia vec. Ja kupujem znackove veci. Ale rozumne. Niesom tak bohata aby som kupovala lacne veci.
Inak s tebou co sa tyka najnovsich iphonov atd suhlasim. Ale neriesim to. Proste doba je taka aka je. Podstatne je sa neporovnavat. My zijeme nad pomery. Ale to neznamena, ze mame luxusne auta. Nepotrebujeme ich. Mame obycajne auta. Oslavy v restikach nemam rada, preto sa navstevujeme doma. Zalezi na tom ako to mas nastavene v hlave.

eni01
28. jan 2022

Ja si myslím, že je dobre ísť zlatou strednou cestou s dorazom na vzdelanie a hodnoty. Nehcem aby moje dieta videlo zmysel života v spokojnosti bude mi perfektne aj v paneláku a stačia mi jedny topánky, rifle vynosím aj po súrodenoch...po pár rokoch mu bude stačiť aj stredná škola a vo fabrike tiež nie je až tak zle ...a výšku majú len snobi atd. Dcére vštepujem, že vzdelanie je základ, od malička ju učíme k hodnotám, či rodinným ale aj materiálnym lebo aj to patrí k životu a čím skor sa to naučí, tým lepšie. Mobil nemá (7) veci jej kupujeme pekné, normálne, kvalitné nie luxusné.

moni73
28. jan 2022

Dcera bude mat 16, este pred rokom isla po "znackach", hm a pod sme nemohli ani kuknut. V lete som jej kupila novy iphone (chcela ho, ale nedrankala), nikomu to nepovedala - skor sa "hanbila", ze ma tak drahu vec. Dnes uz v pohode nakupuje v hm a pod. Ja chapem, ze chces, aby si veci vazili, ja v tom ale celkom jasno nemam. Chcem, aby si vazila ine veci ako materialne.

marlene
28. jan 2022

@nika301 nezalezi natom co mas,co detom doprajes. zalezi natom ,aby si z nich vychovala slusnych ludi ,ktori poznaju svoju vlastnu hodnotu a vzdy mali na mysli to,ze je vela ludi,ktori ziju skormnejsie,pretoze musia a inak sa im neda. a to ze majetok,drahe veci,znacky z nas nerobia lepsich ludi. ja som sa tak snazila vychovavat syna ,sama som zo skromynch pomerov ,nikdy som nezabudla ako sme zili s rodicmi a mojim detom sice doprajem ,aj sebe -ale vazime si nas zivot a deti som k tomu viedla tiez. kedze mame postihnutu dceru -vieme ,ze honosne dary ,znacky nie su to najdolezitejsie v zivote -to ale neznamena ,ze si ich nedoprajeme. len chcem povedat,ze v popredi je u nas nieco ine. a v podstate je mi jedno co kto detom kupi,dopraje-ak su tie deti slusne,dobroprajne,nevysmievaju sa zo slabsich tak ich rodicia odviedli dobru pracu.

martul
28. jan 2022

@nika301 podľa mňa sa to nedá paušalizovať, veď ten dom je niekedy lacnejší ako byt a ešte máš k tomu záhradu, kde si vieš dopestovať tí v byte musia kupovať čo je drahšie. Milá malá oslava, my sme 5, starí rodičia, švagrovia s rodinami. Nemôžem ich nepozvať veď to je najbližšia rodina a teda s 1 tortou by som nepochodila. Značkové oblečenie kúpiš drahé ale nosí to napríklad rok. Kúpiš radšej jednoduchšie ale 3-4 krát do roka.....a opravovať hračky?! Moje deti mali pár obľúbených až kým sa nerozpadli tak nebolo čo opravovať.....a takto by som mohla vymenovať....

akvi
28. jan 2022

@nika301 este mi napadlo, ze to ani tak nie je uplne o nejakych znackach a drahych veciach, ale aj o tom, ze vysvetlit decku, ze ta nejaka materialna vec na nieco sluzi a treba mat jasno, ze naco. A podla toho aj vec kupovat. Moje decko ma plno drahsich veci, ale to su veci, ktore potrebuje - on si uz privyraba a vlastne vela veci sme kupovali s ohladom na to. Alebo iny priklad - kamaratov syn je vyborny v cyklistike, dari sa mu, robi pre to prve posledne. Tak jeho bicykel stal odhadujem tak 5000 ecok. Moj syn chodi na bicykli 5x do roka. Tak ma bicykel z bazara za 120 ecok.

prunee
28. jan 2022

Prilis zovseobecnujes a pozeras sa na to cierno-bielo.

nika301
autor
28. jan 2022

@karelova Uprimne ma mrzi,ak moj prispevok vyznieva tak,ze na spomenute veci nemam a chcem sa tymto sposobom nejak "uspokojit". Chvala Bohu to tak nie je, tuzba po tom skromnejsom sposobe zivota u mna vychadza skor zo znechutenia nad zahlcovanim vecami a hodnotami v materialnych veciach

kofa77
28. jan 2022

@prunee presne tak, cierno biele videnie.
inak zalezi od nastavenia rodiny, v tom bude dieta vyrastat a to bude nasavat, takze aj tak sa bude spravat neskor. tiez zalezi od kolektivu a sily osobnosti dietata. aj pubertaka a dospeleho. je v tom vela premennych.

nika301
autor
28. jan 2022

@prunee Dakujem za postreh,ano,asi na tom nieco bude 🙂

basska_b
28. jan 2022

Uplne v pohode, zi v sulade so svojim svedomim, iba uboziak sa vysmieva druhemu kvoli skromnejsej dovolenke ci mobilu ci obleceniu (pamatam si, ze my sme toto na skole vobec neriesili), ja som na snobizmus alergicka a pri vlastnych detoch urcite plati, ze si ich vychovavas podla seba. Bud rada, ze su este malicke, do 6-10 rokov si pre nich Number One, cize vstepuj im spravne hodnoty a ostatnych neries...

kofa77
28. jan 2022

inak len ked pozriem na slovenske priemerne mzdy, resp. median, tak u nas je to vacsinou len "navonana bieda" a to, ze ludia kupuju detom adidas tenisky, to fakt neznamena, ze si ziju nad pomery. .. aj na tu dovolenku pri mori musia setrit a odkladat cely rok, kolkokrat tu mas debaty, ze 4 clenna rodina zije z 50eur na tyzden na jedlo a pod. ... my fakt luxusne zivoty nezijeme tu na Slovensku

basska_b
28. jan 2022

@akvi Inak ja mam normalne pocit, ze vdaka tomu, ze som tiez do 25 rokov (teraz mam 30) odmietala kupu smartphonu, som urobila VS s cervenym diplomom 😂 a to som nebola daka bifla, ale som aj vela chodila na brigadu v kancelarii, domov som chodila za tmy... lebo ked vidim, ake lakadlo je net v mobile, stale chcem nieco kontrolovat, pisat, pozerat, citat, zistovat... takze tlieskam synovi a nech sa mu dari

mikadooo
28. jan 2022

@nika301 ahoj, zaráža ma, že máš malé deti, ale vieš ako to funguje medzi staršími? Ja mám 10-ročnú a nemá žiadne luxusné veci a je tým úplne ok, aj jej kamoškyb pokiaľ viem, prípadne spolužiaci... Nikdy to nebola nejaká téma. Akurát okolo mobilu pišťala, že chce iphone, keď som sa pýtala prečo, tak vraj ten je najlepší🤷. Dostala samsung, a odkedy ho má, slovo iphone nespomenula... Možno máme šťastie na spolužiakov, každopádne, bývame v Petržalke a chodí do "obyčajnej" ZŠ, takže neviem či nemáš trošku skreslený pohľad. Druhá vec je puberta - moji bratia vtedy začali riešiť"značky", a to bolo prosím pekne pred 20 rokmi... Puberta nad ešte čaká, uvidíme ako sa to vyvŕbi 🙂. Nemám nič proti značkám, ale určite slečna nebude mať všetko na čo ukáže. Proste chce značkové mikiny, dostane dve, a nech si ich opatruje 🤷. Keď bude jedna špinavá, bude mať druhú, viac nepotrebuje... 🙂

jjanulienka
28. jan 2022

Nad týmto som sa zamyslela keď sa deti učili online, všetci riešili len hry, minecraft a iné veci, o ktorých moj syn nemá ani tušenie pretože hry nehrava ma normálne detstvo, väčšinu času trávime vonku ale doma hráme spoločenské hry spolu. Bála som sa, že ho o niečo ukracujem, že nebude zapadať do kolektívu. A potom raz nasnežilo a zobrala som s nami aj maleho spolužiaka. Ten maly vedel ako sadnúť na lopar, absulutne nechodia von. A potom som si uvedomila, že to ako je vychovávaný nás syn je správne ☺️

kofa77
28. jan 2022

ja mam syna v puberte a on znacky nepozna ziadne, ani preflaknute ako vans, nike, adidas a neviem, co vsetko, tenisky su mu tiez jedno, vaky, handry, uplne mimo neho to ide. zalezi to od dietata, aj kolektivu, v ktorom s apohybuje.

martul
28. jan 2022

@nika301 a ešte si myslím, že dobrý človek čo si váži aj maličkosti je o výchove, rozhovoroch, rodine nie o Tom či mám značkový mobil a mikinu.

tululu
28. jan 2022

To je o prioritach a hlbokom pokoji.Poznam chlapca,ktory ma vsetko,niekolkokrat do roka Karibik,v zime Alpy,rodicia makaju,ale vzdy si najdu spolocny cas,ktory travia ako rodina,mama ma vyhradeny cely den v tyzdni len pre neho.Chlapec je skromny a spokojny,odmala vedeny k takej discipline,ze ja taku nemam 🙂 Poznam inych chalanov bratov,ktorych rodicia makaju od vidim do nevidim,su to moji kamosi a vravia,ze sa nechcu uskromnovat,ze chcu dopriat detom viac ako mali oni.Aj ti chlapci maju vsetko,ale strasne sa na to upli,akoby im nieco chybalo a tym si to zaplnali.Akurat ze tu si na nich rodicia nevedia vytvorit cas,este si pamatam ako skolkari plakali,ze by sa cez vikend chceli s rodicmi trosku pohrat,ale vysoke pracovne tempo+plus konicky na prevetranie hlavy,na deti proste neostal kvalitny cas.A su to fajn chlapci,ale na tych veciach si teda poriadne zakladaju. Ale ani to sa neda skatulkovat.V kazdom pripade ide o hodnoty,ktore svojim detom clovek odovzda a ze deti vedia,ci to,co sa ich snazis naucit aj zijes alebo len kazes vodu a vino pijes 🙂 Z mojich skusenosti v takom pripade su aj tie deti viac nad vecou,ak aj nemaju nieco,co ich spoluziaci povazuju za cool.Lebo su proste spokojne.A jeden by neveril,aka je dnes obycajna spokojnost vzacna,u velkych aj malych...Lebo ked si spokojny,nezenies sa za vetrom...

loginexistuje
28. jan 2022

dnes smartfony tablety a notebooky a pod su nirmalnou sucastou zivota a je dobre ak sa s nimi deti naucia pracovat a rozumne ich pouzivat
oblecenie cim je dieta starsie tym sa oplati kvalitnejsie kupit dieta to nosi dlhsie moja chodi do sukromnej skoly obliekaju si uniformy a inak si kupuje v sekaci (bio eko green generacia)
my napr v dome mame polovicne naklady teraz na byvanie ako pred 10 rokmi v bytovke
ja si myslim ze ak tu nemaju rodicia zdravu rovnovahu vyrastie zatrpknute zavistlive dieta
a z mojich skusenosti tak na ihriskach mamicky conzijunzndavok dieta v nike handrach vyparadene gelaky stokacik
my sme zamerany na vzdelanie a v tom sme dceru vzdy podporovali

missdiva
28. jan 2022

@tululu uplny suhlas, ak je to dieta spokojne, je mu fuk ci ma znackove veci alebo nie.
Nie je to o tom, ci ste bohati alebo chudobni ale o case, ktory detom venujete a ako ho spolocne travite.

thoughtfulweirdo
28. jan 2022

Ja mám deti tiež ešte maličké, takže som tiež v tomto zatiaľ skôr teoretik a vychádzam tak nejak z toho, ako to bolo aj u nás doma, keď som ja bola malá. Za najdôležitejšie považujem, aby rodičia tak naozaj žili, nie to len rozprávali 🙂 keď chcem dieťa naučiť, že nepotrebuje 4 mikiny s Labkovou Patrolou, nemôže vidieť, že ja si kúpim štvrtú kabelku len preto, že mi ladí k novým topánkam 😄 ale pokiaľ má toto človek v sebe, nebude problém, dieťa to v prvých rokoch odpozoruje bez nejakých siahodlhých vysvetľovaní. Myslím, že pri nástupe puberty sa tie rodinné hodnoty v ňom otrasú, keď bude hľadať sám seba, v puberte je túžba zapadnúť a teda podobať sa rovesníkom naozaj silná, ale na sebe vidím, že po puberte sa vie zase vrátiť naspäť k tomu, k čomu bolo doma vedené. Inak, čo sa týka kupovania drahých vecí- ja sa radšej kúpim 1 drahšiu, než 3 lacnejšie. Ale pozor, drahé neznamená značkové. Ja hľadám domácu lokálnu prácu, tam ale viem, prečo a začo platím. Učím dcéru už teraz v skolkarskom veku, že oveľa krajšie a užitočnejšie dať ušiť jedny nové šaty u pani v našom meste, než kúpiť troje v Pepcu.

bets
28. jan 2022

Moje staršie deti (19r. a 17r.) tomu co píšeš nepodlahli. Rozmýšľam nad tým, čím to je. A vlastne ani neviem jednoznačnú odpoveď.
Ja sama som prešla úplným prerodom nastavenia. Keď boli menší, tak som brala do úvahy, kde a co nakupujem. Potom čím viac sme si mohli dovoliť, tak vnutorne som začala cítiť, že či je naozaj potrebné mať rôzne veci a tak, začala som sa zamýšľať nad produkciou odpadu, šetriť energiami a tak. Najmenšie dieťa som už obliekala aj vecami s bazára, najviac mi prišlo zbytočne hromadiť kopu veci, ktoré sú potrebné len krátky čas.
Možno sme to s manželom dali deťom príkladom. Ale myslím, že sme deťom odovzdávali určite hodnoty, napr. pre nás bolo dôležité vzdelanie. Deti sice chodia do školy kde dôraz je na vzdelanie, ale väčšina rodičov je s nadštandardnymi príjmami. Napriek tomu doma neriešime značkové a drahé veci, pre moje deti sú dôležité možnosti chodiť po sustredeniach, kde majú svoje partie deti, zdá sa, že sú to deti z rodín s podobnými hodnotami a prioritami ako naša.
Takže asi je to cele dane partiou deti. A toto som do istej miery ovplyvnila, keď som deti viedla, aby sa rozvíjali v tom, čo sú dobré a v partii deti so záujmom o prírodné vedy to tak nejak dobre funguje. Aj čo mi hovorili svoje skúsenosti rodičia starších deti, čo si prešli týmito záujmami.
Ďalej sme viedli deti k hudbe a tiež to prináša svoje ovocie. Syn, keď vytiahne v partii gitaru, tak cíti záujem okolia. Čiže si nasli svoje miesto, tým čím sú, svojimi záujmami, nemajú potrebu sa ukazovať vonkajšími vecami.

cubo2
28. jan 2022

V podstate súhlasím ale k jednej veci sa musím vyjadriť, v ktorej sa hlboko mýliš - "nemoze si clovek vytvorit krasny spokojny domov aj v obycajnom panelakovom byte?"

No nie, niekedy (alebo asi aj často) nemôže. Prečo sa ľudia sťahujú do domov? Aby nemali susedov. Ako chceš mať spokojný domov v paneláku, keď "chytíš" zlých susedov? V dome máš zaručený kľud a priestor pre pokojný život rodiny.

Strana
z2