Tykanie - vykanie

25. mar 2023

Baby stala sa mi taká vec... Vyrastala som v malej dedine kde každý každého pozná. Ako mladé baby sme chodili na miestnu diskotéku, stretávali sme sa s kamoškami. Kamošky mali súrodencov , oni zas svojich kamošov... No a poznali sme sa všetci, aj keď sme neudrziavali nejaké extra vzťahy. Stalo sa mi, že som nastúpila do práce a tam pracovala dievčina z našej dediny. Bola síce na vedúcej pozícii, ale odchádzala a mala to za pár... Ja som ju slušne pozdravila a normálne som jej tykala... Veď sme sa poznali z mladosti aj keď nekamaratili. Občas sme sa stretli u našej spoločnej známej. Ona mi začala vykať a proste správala sa ako keby ma videla prvý krát v živote.. pomyslela som si , že je trapka.. za pár dní odyšla a viac som ju nevidela.. teraz riešime niečo pracovne po rokoch.. ma to nastarosti moja kolegyňa.. Náhodou som tuto babu stretla na chodbe po rokoch, hľadala moju kolegyňu a ja som ju zas pozdravila Ahoj. ( Priznám sa, keď som ju videla, chcela som sa jej vyhnúť 😆) A ona zas, že dobrý deň. 😆. Ja jej hovorím, ale veď my sa poznáme, preto som Ti zatykala... A ona, že ja viem. Odviedla som ju za kolegyňou a keď ju vidím teraz u nás v práci oblúkom sa jej vyhýbam. Mne je hrozne proti srsti jej vykať. Prečo by som mala? Teraz neviem či je ona taká navelko za tie roky, alebo o čo jej ide. Nie sme kamošky, nestretávame sa. Váš názor?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oliolijanka
25. mar 2023

Onikaj jej!!☝️😀

autor
25. mar 2023

@oliolijanka dobrú nápad.. 😆

lindous
25. mar 2023

Keby som ju stretla, nevyhýbala by som sa, pozdravila by som ju "Dobrý deň" tak ako ona mňa alebo aj "ahoj" ak chceš, nech to ona vezme ako chce a keď ti chce vykať, nech ti vyká a to je všetka pozornosť, ktorú by som tomu venovala, je to prakticky cudzí človek, príde mi zbytočné to akokoľvek prežívať...

kylie1983
25. mar 2023

Zabudol bol ze teľaťom bol. Je to krava. Vykaj jej.

zuzinka888
25. mar 2023

Nie, nie je trapka. Je proficka. Nechce nikoho uprednostnovat, alebo navodit dojem nejakej protekcie. Ak npr.uci ucitelka svoje dieta, alebo su v rovnakej skole tiez je nevhodne aby dieta ju dieta oslovovalo mamka, ale pani ucitelka. Mne uci krstna mama syna iba hudobnu. Tiez mu niekedy ujde a oslovi ju menom al prezyvkov. Vzdy ho upozorni . A neoovazujem to za trapne al.ze je tapa..

autor
25. mar 2023

@zuzinka888 s ostatnými si tyka, keď už ide o to. Ja nepotrebujem byť uprednostnovana. A keď mala s tým problém mala to povedať na rovinu. Hej som pani dôležitá a vykajte mi.. Rovnako si tykam aj s vedením a tiež si myslím, že som proficka. To, že si niekto s niekým tyka v práci či už s podriadeným, nadriadeným, alebo vedením, z neho horšieho, alebo lepšieho pracovníka nerobí... A nie sme v škole sme v práci. Ja s nou žiadny pracovnoprávny vzťah nemám. Rovnako nemám s ňou záujem rozoberať nič iné ako prácu, ak by k tomu došlo.

autor
25. mar 2023

Proste mi to prišlo trápne, že kedysi sme sedeli v jednej ,,detskej izbe,, a debatovali a teraz má pozdraví dobrý deň. Veď dobre. Tak dobrý deň. Ako tu niekto napísal, je to pre mňa cudzia osoba.Neriesim s ňou nič. Keby ju stretnem na ulici, prvá by som ju nepizdravila

thoughtfulweirdo
25. mar 2023

Nevidím dôvod sa urážať, že ju na ulici nepozdravíš, tváriť sa, že sa nepoznáte a vyhýbať sa jej. Máte proste odlišné pohľady na tykanie/vykanie. Ja súhlasím s tým tvojím, nepokladám tykanie za známku neprofesionality a keď niekoho poznám z detstva, automaticky mu tykám. Ani mi "z huby nejde", že by som mala trebárs sestru nejakej kamošky, čo sme sa na ihriskách naháňali, pozdraviť dobrý deň 🤭 ona to ale vidí inak, tak jej proste vykaj a nerieš.

januska12323
25. mar 2023

Párkrát ste sa stretli ako deti, teraz sa už nepoznáte. Nevidím jeden dôvod prečo by ste si mali tykať, ste kolegyne nie kamošky.

marca12
25. mar 2023

Navrhla si jej tykanie? Ja som tiez taka,ze kazdemu vykam a ani vo sne by som si nepomyslela,ze to niejto moze brat tak,ze som namyslena alebo co. Proste tak ma vychovali a neviem len tak tykat.

lindous
25. mar 2023

Z toho ako opisuješ svoj postoj ku nej mi príde, že to vykanie bude predsa len viac na mieste, keď na ulici by si ju ani nepozdravila, tak v práci je potom ahoj divné...neviem, nevidím v tom žiadnu hru na pani dôležitú, to by ti na to, že sa poznáte podľa mňa inak odpovedala, len iné zvyky pri tykaní/vykaní...

autor
25. mar 2023

@marca12 ja tiež každému vykam, viem čo sa patrí. Ja nepíšem všeobecne o vykaní. Píšem o konkrétnom prípade.
@januska12323 keď sme sa stretávali, neboli sme už deti... Ale dobre.. 🙂
@lindous napísala som, že prvá by som ju nepozdravila.. lebo dobrý deň mi z úst ku nej proste nejde a ahoj by mi bolo už tretí krát trápne.. ale ak by ma pozdravila ahoj, odzdravila by som jej dobrý deň.. 😆 a aano radšej by som sa jej vyhla, ako sa s ňou stretnúť zoči voči..
Ale áno, keď k tomu príde, tak jej budem vykať...a budem sa vyhýbať tej situácii kým to pôjde.

simca06022011
25. mar 2023

Pozri ona ta nepozná a automaticky vyka, ajnked s poznate z videna spred rokov a co ja viem ako... ja tiež po rokoch väčšine ľudí vykam... keď tak znovu si potykame a neriešim vôbec. Aby som niekoho odchádzala, to určite nie. Robíš haló zbytočne okolo toho.

autor
25. mar 2023

@marca12 nevedela som, že treba navrhovať niekomu tykanie s kým si tykas automaticky.. to akože aj teraz keď stretnem bratovych spolužiakov čo ku nám chodili ako deti mám odzdravit dobry deň, lebo už som s nimi neni v kontakte a sú to pre mňa cudzí ľudia? Keď ma oni pozdravia na ulici ahoj, tak ja im odzdravim dobrý deň? A budem sa tváriť strašne dôležito.. inak keď toto píšem tak 2x sa mi stala podobná vec s bratovym spolužiakom zo strednej.. chodil ku nám na víkendy. Roky žije v zahraničí, úspešný chlapec... Raz sme sa stretli niekde na kolotococh po 20rokoch odkedy sme sa videli.. on sa mi prihovoril a normálne mi tykal, ja som na neho pozerala, že aký feši, ako so mnou debatuje a spýtala som sa ho, prepáčte, my sa poznáme? Lebo otázky také, že cudzích ľudí sa to nepytas na ulici.. povedal kto je a ja som prešla automaticky do tykanie a normálne som sa s ním rozprávala ako zo starým kamošom. A zase asi minulé leto prišiel na SK , zmenený účes.. nevidela som ho zas asi 7 rokov. Prišla som k bráchovi l, vidím, že na terase cudzí chlap, tak zase dobrý deň.. a zase to bol on.. 😆tak zase prepáč už sa mi to stalo druhý krát, že som Ťa nespoznala...

autor
25. mar 2023

@simca06022011 no dobre tak sa budem tváriť, že ju nepoznám a budem jej vykať.

autor
25. mar 2023

@simca06022011 zas nestretávam ju každý deň..

sisaka
25. mar 2023

Niektorí ľudia si musia dokazovať svoju dôležitosť, na Slovensku sa to prejavuje vykaním a používaním titulov ešte aj na svadobných oznámeniach.
Ja pochadzam tiež z dediny, na Slovensko chodím raz za “100” rokov, ale všetkým ktorí sú približne v mojom veku, chodili sme na rovnakú zakladku i keď rôzne ročníky, automaticky tykam, našťastie sa z toho nikto nejde po.
Ale stretla som tu v Kanade jednu hviezdu v práci, na vyššej pozícii ako ja, ale zase nie v management , pri rozhovore vyšlo najavo, že je Slovenka, nie žeby z toho vyplývalo, že sa staneme kamarátkami, ale človek si mysli, že keď tú osobu stretne na chodbe tak si aspoň povieme ahoj, ako sa máš, ale táto namyslená trúba sa dívala zakaždým cezomňa, takže som po 2 razoch pochopila, že nemá záujem ani zo slušnosti pozdraviť. Odvtedy ju ignorujem a to tu v Kanade je kultura, že sa všetci zdravíme, bez rozdielu o akú pozíciu ide, prehodime pár slov, však tsm mnohí pracujeme už vyše 10 rokov a komunikujeme či už pracovne, či sa len stretneme na chodbách/vyťahoch. Toľko k sliepkam, čo si myslia, aké su strašne doležité.
Osobne by som tvoju známu prestala zdraviť.

autor
25. mar 2023

@sisaka 👍

simca06022011
25. mar 2023

@sisaka ved ale ta známa nič neurobila :D nič. Nič čím by bola namyslená fiflena atd

joannita
25. mar 2023

Autorka, ja by som ju aj nadalej zdravila ahoj a este aj s usmevom. Podla toho co pises je to fakt trapka. Mne teda pride tykanie prirodzenejsie podla toho co pises.

terezka1947
25. mar 2023

Už ti raz odpovedala vykanim,čiže načo si jej zase tykala?
Normálne jej vykaj a neponizuj sa a nerieš. Ľudia sú rôzni.

sisaka
25. mar 2023

@simca06022011 ja som svoj názor vyjadrila. Nepríde mi normálne trvať na vykaní, keď som s niekym, ako sa kedysi hovorilo “husi pásla” , poznajú sa z detstva, nie je najmenší dôvod si vykať, jedine, že potrebujem tým ukazať aká som strašne dôležitá.

terezka1947
25. mar 2023

@sisaka toto nie je o Slovensku. Každá krajina má svoju mentalitu,kultúru,atd. Nemyslím si,ze Slovensko musíme až tak zhadzovať,keď z neho odideme.
No a k tomu vykaniu,tykaniu a titulom.
Všade na svete sú ľudia,čo dajú cloveku pocítiť,že sú viac ako on. Darmo sú menej vzdelaní,či skúsení,či čokoľvek. Jednoducho je to v nich ponížiť,poukázať na svoju dôležitosť. Kľudne ti môžu aj tykať😃

autor
25. mar 2023

@terezka1947 ja sa neponizujem. Chcela som sa jej vyhnúť. Nevidela som ju pekných pár rokov od jej posledného dobrý deň. A úprimne vtedy to vo mne zanechalo niečo čudné nepríjemné. Zmizla z očí, zmizla z mysle.. odvtedy som ju nevidela, neriešila a teraz sa mi to presne vybavilo, keď som ju zbadala, že ako pozdraviť pani dôležitú... Tak, že vyhnem sa jej, ale ona sa ku mne rozbehla priamou čiarou.. tak ja s úsmevom, Ahoj. A ona zas.. Dobrý deň. Pritom mojim kolegyniam tiež týka, lebo chodili na rovnakú ZS..pochádzajú z rovnakej dediny.. možno boli väčšie kamošky. Úprimne, mne je stretnutie s ňou nepríjemné.

autor
25. mar 2023

Tak, ale uzatváram debatu. Dúfam, že ju zas pár rokov nestretnem.

melanta
25. mar 2023

Ty si prišla ako nový zamestnanec do firmy. Stretneš tam ľudí, ktorých poznáš roky, ale iba letmo. Mala si napriek tomu počkať, ako sa oni zachovajú. Pretože ty si nová, ty nabiehaš na nejaký režim/systém, ktorý tam funguje. A zvlášť ak nastúpiš a niekto tam je na vyššej funkcii a poznáš ho len tak, že ho proste poznáš, že nie ste kamošky, tak máme nejakú etiku. A tá nemá nič spoločné s tým, že sme na Slovensku a že niektorí sa cítia dôležito. Neovládať etiku nie je žiadne hrdinstvo, hoci evidentne si tu väčšina myslí opak. Sa potom nečudujme, že tu máme na Slovensku takú nekultúru ako máme.

autor
25. mar 2023

@melanta nepreháňaj. Určite som tam nikomu familiárne netykala. A ona bola vo výpovednej lehote. Zotrvala tam asi dva týždne. Nebol to niekto koho letmo poznám... Tak sa mi nesnaz nabulikat, že čudná som ja. Predstav si, že normálne netykam ľuďom čo ich poznám z videnia. Predstav si, že ku nám nastúpila baba, čo sme chodili spolu na strednú.. ona bola o ročník vyššie. Nevideli sme sa tiež 20rokov a teraz čo mala som od nej vyžadovať vykanie, lebo som ju 20rokov nevidela, hoc sme sa poznali a tiež máme spoločnú kamošku s ktorou je ona doteraz v ktontakte. Si predstav, že keď ma ona pozdravila ahoj, netvarila som sa, že dobrý deň ja vás nepoznám.

terezka1947
25. mar 2023

Ja ťa chápem,ale kašli na ňu. Bohuzial,niektorí ľudia rýchlo a radi zabúdajú,hoci nemajú dôvod. Chce ti vykať,tak jej vykaj. Keď si to želá a kašli na ňu.

sisaka
25. mar 2023

@terezka1947 to máš pravdu, preto sa radšej pohybujem v krajinách, kde si ľudia nepotrpia na tituly a nejdú niekomu vybiť zuby za to, že mu druhý zatykal. Áno, bola som toho svedkom na Slovensku, dcéra mala v tom čase 10 rokov a utkvelo jej to v pamäti ako “skvelá” ukážka slovenskej mentality.

Keby sa mi pozdávala slovenská mentalita, tak asi ďalej žijem na Slovensku, nemyslíš? Mne to stačilo, pár rokov som si na Slovensku aj odrobila, tak viem, aké sú tam pracovné vzťahy a ako sa idú všetci posrať z titulov a vlastnej dôležitosti.

To, že niekto nežije na Slovensku, ešte neznamená, že nemá, alebo nemôže vyjadrit vlastný názor na nejakú problematiku súvisiacu so Slovenskom