Tykáte alebo vykáte svokrovcom?
Ahojte, ako už názov napovedá, zaujímalo by ma, ako je to v iných rodinách. U nás je to tak, že v mojej rodine si všetci tykaju, teda každý tyká svojim svokrovcom a je to normálne. U manžela zase svokrovcom vykajú a je to bežné u nich. 😀 Takže toľko naša dilema 😅
Vopred ďakujem za odpovede 😉
Vidim, že viacere pišete ako vykaju/tykaju vam. No mne svokrovci tykaju. Aj menželova mama, otec aj nevlastný otec. Ale teda ja im nesmiem. Je to fakt divné, hlavne keď od malička som videla v rodine, ako si vždy v takýchto vzťahoch vetci tykali. Bratranci tykali svojim svokrám prakticky ešte pred svadbou a ich ženy tiež. Aj môj manžel mojej mamine tykal ešte pred svadbou. A to ešte nášho starkého sestra mi navrhla tykanie a divila sa, že prečo ja starkému vykám, že veď mi je teraz niečo ako otec... 😖
čo už
Indi, ako "nesmies"? Ti to zakazuju ci ako? Ono, ludia si k tebe dovolia tolko, kolko im dovolis ty..... Smutne ale pravdive.
@cicimotinka, ja nezvyknem titulovat kohokolvek debilom (nie ze by som si to o niektorych nemyslela) Mam subtilnejsie prostriedky, ako dat najavo svoj nazor a ani vykanie ma nezadrzi (moj sef by ti o tom vedel rozpravat 😀 😀 😀 )
@vroni jáj, to bol príklad, ja sa tiež neznížim k "titulovaniu"... len pokiaľ si s niekym tykám, je fakt, že si k nemu dovolím viac... takže sa snažím tykať si s ľuďmi, ktorí to pochopia... moja pusa niekedy celkom slušne predbehne môj rozum... 😝
@indiankaindi u nás je podobný prípad... babkinej sestre vykám a jej manželovi tykám, keď som dospela, navrhol mi to, že on si na vykanie nepotrpí... hold, niekedy to nejde po "pokrvnej línii" 😀 ...
@indiankaindi zda sa, ze tebe tieto nerovnosti vadia...a keby si im to slusne povedala. asi tak, ze vsak ste rodina a tebe sa zda prirodzenejsie, ze by si im tykala. a skus im slusne, ale tykat. uvidis, ako sa budu tvarit.
asi ako "ahoj dedko"
namiesto "dobry den dedko"
@filipal @vroni ani nie že by mi to vadilo, ale mi to príde také neosobné a divné. Ja som im to síce nenavrhovala, ale manžel im to spomenul, že teda by som si s nimi rada tykala, ale oni s tým nesúhlasili. Teda svokra a jej manžel s tým nesúhlasili. Starký by možno aj súhlasil, ale nikdy sa v tomto smere nevyjadril, ani vtedy, keď sa nad tým pozastavovala jeho sestra. A potom sa svokra čuduje, že nie sme "kamošky" 😅
@indiankaindi poviem tipreco nesuhlasili....chcu si zachovat odstup.
alebo chcu, aby si im tak prejavovala uctu....ale to je podla mna chore.
alebo su stara skola- konzervativni a zda sa im to neslusne....
u nás sa vyká a je to tak dobre 😉 neviem si to už inak predstaviť, a keď to nie je iniciatíva svokrovcov, tak ja po tom netúžim. Dôležitejšie je, ako spolu vychádzame 😉 A so svokrou "kamoška" 😖
@filipal ja neviem, oni tvrdia, že je to divné aby som im tykala. už to ani neriešim, v podstate vzťahy sú aké sú, úcta sa dá prejaviť aj inak ako tykaním a vykaním a či už im budem vykať alebo tykať, aj tak si o nich budem myslieť to, čo si myslím 😅 Vzhľadom na to, že manželov nevlastný otec mi neustále prízvukuje pri každej príležitosti keď sa mi niečo nepodarí (otvoriť plastovú fľašu, alebo mi niečo spadne...) že ešte jedna vysoká a zvládnem to (pričom on má ledva učňovku ak vôbec) tak to beriem tak, že je to ich pocit že sú "vyššie" asi. Detinské, ale čo už 😖
@indiankaindi ano, aj ja si myslim, ze v skutocnosti je za tym vlastna neistota. pocit menejcennosti.
skutocne vyrovnany clovek to nema problem zvladnut .
ale je fakt, ze starych ludi uz neprerobime. najlepsie je styky obmedzit na minimum a zit si svoj zivot.
dufam, ze nebyvate v spolocnej domacnosti?
@filipal nie, našťastie nie a popravde ten kontakt je skutočne minimálny. Ak by neboli sviatky cez rok, taks a asi ani nevidíme 😉
my sme vykali. Keď sa ženil mužov brat, kázali mu jeho čerství svokrovci, aby im tykal a tak aj jeho rodičia (moji svokrovci), povedali jeho novomanželke, aby im tykala. Preto aj nám, ostatným nevestám, povedali, že im tiež máme tykať. No ja si na to po tých rokoch vykania neviem zvyknúť...
ahojte ja tiež vykám svokrovcom,oni majú take zastaralé zvyky,hoci svokra raz mi aj navrhla...moj brat on ma super svokru ona hned si sním potykala a neriešila to na dedinach to beru dosť vážne 😎 😢
moj mm tykal mojmu ockovi, ale mamke vykal a vyká nadalej :D ja vykám svokrovcom ....
ja svokrovcom vykám , oni mne tykajú a takisto manžel mojim rodičom vyká , oni mu tykajú 😉 a nijako by som to nechcela meniť 🙂 zdá sa mi to takto OK, vzťahy máme veľmi dobré 😉
my si vsetci tykame, pride mi divne niekomu z rodiny vykat.a navzajom sa oslovujeme menami. aj nase decka im obcas povedai menom. mame uzasny vztah.
Mam rovnaky ,,problem,, ...s muzom nie sme zosobaseni, len zasnubeni ..mame rocnu dcerku🙂 ...moji rodicia si s nim automaticky prirodzene potykali ...no jeho rodicia s tym maju ,,problem,, ..pride mi to neosobne, oficialne a nerodinne ..ale o zem sa kvoli tomu nehodim😉

@indiankaindi ja svokrovcom vykám, nikdy si neželali nič iné, môj manžel mojim rodičom tyká, chceli to od neho, tak je to tak...inak je osobne som v medziľudských vzťahoch radšej za vykanie... ťažšie sa povie VY DEBIL ako TY DEBIL, a toto mi neraz zachránilo prdel... pred šéfmi, a aj pred svokrovcami... 😀 😀 😀