Učitelia, ktorí v minulosti bili deti
Dnes ráno som náhodou objavila tento blok a celkom to mnou zarezonovalo. Baba opisuje svoj zážitok z materskej skolky.
https://blog.sme.sk/krizanovska/nezaradene/ako-...
My sme mali na základnej podobnú ucčiteľku, ktorá niektorým žiačkam nadávala do hlupaň. Deti zvykla niekedy biť pravitkom po rukách,ťahala za uši atd. Nebola velmi vyrovnana. Sama mala dceru,ktory ma teraz v dospelosti vážne psychické problémy.
Som prekvapená, že rodicia tych deti nezasiahli. Keby to niekto spravil mojemu dietatu, tak to nerozchodi.
Tak v tej dobe bolo bezne, ze aj rodicia otlkali svoje deti. A hlavne ucitelia vtedy boli silna autorita, rodicia nikdy neverili dietatu
Ja ako prvacka na ZS som tiez bola, tak ako 99 percent mojich spoluziakov, bita ucitelkou. Ano, prvacikov bila vypalovanou varechou (to bolo moderne za komunizmu, ze na varechach boli rozne vzory vypalovane) po prstoch, ked sme skaredo pisali Tych 99 percent bitych deti mali byt navzdy analfabeti. Lebo ona mala len svojich oblubencov, tych, co je nosili darceky zo zapadu alebo z Madarska a detsku hviezdu TV komunistickych relacii. A preco nezasiahli rodicia? No lebo sme to nikto doma nepovedali, prislo nam to normalne.
Ano aj my sme mali stareho pana ucitela volal sa Krak. A ten bil deti. Moja mama raz za nim sla a aj ju “napadol” v kabinete. Zdrapil ju za laket aby ju vyhodil z kabinetu ked sa mu nepacilo pocuvat pravdu. 🙂
Pod blogom, ktory som postla v prispevku, je aj takyto komentar. Je to fakt sila. )
Žiaľ, a píšem to opakovane, bitky od učiteliek boli za socíku a sú aj dnes(najprv som bol svedok ako škôlkár, keď učiteľka bila deti po holom zadku a my sme sa museli posadiť a pozerať sa na to a dnes, raz som prišiel pre dcéru skôr , čo učiteľka nepostrehla a práve dávala výchovnu chlapcovi). Ale časté je šikanovanie a ponižovanie detí zo strany učiteľov a nielen v MŠ a ZŠ, ale aj na SŠ, čo keď mi dcéra rozpráva, rozum niekedy nechápe.
Čierne ovce sú všade a školy sú ako štát v malom. Ak v štáte je občan šikanovaný a nevie si poradiť, tak sa to deje aj školách. Neviete to vyriešiť, akurát sa môže stať, že si učiteľka na vaše dieťa ešte viac zasadne.
Naše deti to majú omnoho lahsie
No prečo nezasiahli? Lebo aj nemohli napríklad... Do práce musel chodiť každý a teda aj dieťa do škôlky napríklad... Nebola možnosť vyberať škôlku ako teraz a napríklad neboli súkromné škôlky že ako teraz ak sa ti nepáči spádová škôlka zaplatíš súkromnú.
Tá autorka napísala potom tej učitelke list a ona to vsetko zmietla pod koberec. Nic sa vraj nestalo a ona je len precitlivela
Zacinam sa bat o svoju dceru. Dufam, ze dnes sa uz vskolkach nic take nedeje.
Tá autorka napísala potom tej učitelke list a ona to vsetko zmietla pod koberec. Nic sa vraj nestalo a ona je len precitlivela
Zacinam sa bat o svoju dceru. Dufam, ze dnes sa uz vskolkach nic take nedeje.
@anonym_autor To môže byť u učiteľky v jej veku už aj spomienkový optimizmus, že si pamätá len tie svetlé chvíle kedy deťom pomohla. Napríklad aj veľa rodičov dospelých detí zabudlo že kedysi otlkalo svoje deti a tvrdia že to pravda nie je, ak ich deti konfrontujú...
Chodila som na ZS za socializmu a nikdy ma učiteľka nezbila, ani ja ako učiteľka som deti nikdy nebila, nebijem ani svoje, ale
Pravda je taká, že dnes su tie deti omnoho horšie a nevychovane a drzé.
Chodila som na ZS za socializmu a nikdy ma učiteľka nezbila, ani ja ako učiteľka som deti nikdy nebila, nebijem ani svoje, ale
Pravda je taká, že dnes su tie deti omnoho horšie a nevychovane a drzé.
@zuzana76 vyrastala som za socika od 1983 som bola v školke, škole, strednej a vysokej, nikdy ma učiteľka nezbila. Nemali sme ani šikanu, všetko bolo dobré. Učitelia niektorí udreli aj predtým a udrú aj teraz a veruže to bude aj o 20 rokov rovnako. Socializmus za to nemôže.🤔
@anonym_autor Moja babka bola ucitelka, svoju vlastnu dceru vyvolala k tabuli a ked nevedela odpoved tak jej tresla traku, ze hlavou letela k tabuli... No a potom tu v niekorych diskusiach funguje spomienkovy optimizmus, ako sa mali deti v minulosti lepsie 👍🥴.
@anonym_autor Moja babka bola ucitelka, svoju vlastnu dceru vyvolala k tabuli a ked nevedela odpoved tak jej tresla traku, ze hlavou letela k tabuli... No a potom tu v niekorych diskusiach funguje spomienkovy optimizmus, ako sa mali deti v minulosti lepsie 👍🥴.
@oceanahory čože? Aký optimizmus? Keď si vtedy nežila, tak nemáš čo komentovať. To, že nejaká chorá žena trepala svoju dcéru neznamená, že za socika boli všetci učitelia mimo. 🥴
My sme na rodicku raz riesili- ucitelka udrela dieta- reakcia vedenia- a aky mate dokaz?! Viete, deti sa radi casto vymyslaju. My tiez neverime vsetkemu co nam o vas deti hovoria. A ucitelka s riaditelkou sli na kavu( predpokladam- lebo sa nic nezmenilo.
@oceanahory čože? Aký optimizmus? Keď si vtedy nežila, tak nemáš čo komentovať. To, že nejaká chorá žena trepala svoju dcéru neznamená, že za socika boli všetci učitelia mimo. 🥴
@anonym_4a73dc Zjavne ta uplne obisiel zmysel mojho prispevku 🤦, ale to nevadi...skusim vysvetlit. Casto tu totiz ludia opisuju, ako sa mali v minulosti lepsie, ako boli deti stastnejsie, ako tie dnesne, ktore sa narodili uz do tohto "skazeneho" sveta, kde je vsetko digitalizovane a podobne. Ja som iba chcela poukazat na fakt, ze to tak vobec nie je a ano v minulosti bol takyto sposob agresie normalizovany ovela viacej, ako dnes. Kazda generacia ma svoje vyhody a nevyhody, preto je bezpredmetne porovnavat.
Ja som chodila do skolky v po revolučných casoch a ja mám krasne spomienky, ako pani riaditeľka hrala na klavíri a ja som jej spievala :Pod horou, pod horou… a stále som ju s tým otravovala🙂na karneval nám jedna pani ucitelka zas upiekla nenormalne domáce šišky…
V casoch, keď som bola na ZS sa akurát fyzické tresty zakázali, muselo to byt narocne pre ucitelov sa preorientovať. Môj manzel je starší, chodili sme na rovnaku zakladnu skolu a ten teda mi rozpraval pribehy, aké bitky dostavali, môj bývalý sused, ktorý je o 12-13 rokov starší odo mna mi povedal, že jeho si ucitel odchytil a odstrihol mu cop s vlasmi (podľa mna hrozne ponižujúce aj že si niečo roky pestujes a niekto tá ostrihá len tak, lebo dlhé vlasy sú proti rezimu).
Autorka, a ty o akom storočí tu píšeš? Lebo mňa teda v škole nikto nebil, ani mojich spolužiakov, a teda sa blížim už k 60ke.a v škôlke už vôbec nie. Tak neviem odkiaľ ty vieš takéto informácie. A áno, museli sme poslúchať učiteľov, a vieš čo? Určite to bolo lepšie ako dnešné deti ktoré môžu mať učiteľov v paži, lebo vsak nová doba. A nie som ani retardovana, ani sprostá.
Btw ja som rocnik 93 a napriek tomu sme po riti v skolke a aj v skole dostavali vychovnu od ucitelov 🤷. Dokonca v skole sme dostavali od ucitela dejepisu tzv. ako to on nazyval "masaz" - bolestivo nam chyitil klucnu kost a postlacal, velmi to bolelo. Nikto z nasich rodicov to nikdy neriesil, ba dokonca este pritakavali, ze je to super, ako nas naucit discipline 👍. Takze som rada, ak sa tu objavia komentare, ze si tym nepresli nikdy, ani v 70,80,90-tich rokoch...ale netvar me sa prosim, ze nic taketo nebolo a standardne nefungovalo, ba dokonco sa to casto an podporovalo.
Ja som ročník 95, v škole nás už samozrejme nebili. V škôlke som dostala raz po zadku od učiteľky, takej strigy, lebo som vyskočila z postieľky a išla zamávať dobrej učiteľke na odchod. Keby sa to stalo dnes, nenechala by som to ako rodič tak
Nas len na prvom stupni. Na druhom stupni bolo chvalabohu normalnejsi ucitelia
@anonym_autor ja som rocnik 86, mali sme ucutelku, staru dievku v 3 rocniku, ta nas veru tahala za vlaay, za usi a beda tomu,kto nesedel s rukami za chrbtom. Otrasna doba
Btw ja som rocnik 93 a napriek tomu sme po riti v skolke a aj v skole dostavali vychovnu od ucitelov 🤷. Dokonca v skole sme dostavali od ucitela dejepisu tzv. ako to on nazyval "masaz" - bolestivo nam chyitil klucnu kost a postlacal, velmi to bolelo. Nikto z nasich rodicov to nikdy neriesil, ba dokonca este pritakavali, ze je to super, ako nas naucit discipline 👍. Takze som rada, ak sa tu objavia komentare, ze si tym nepresli nikdy, ani v 70,80,90-tich rokoch...ale netvar me sa prosim, ze nic taketo nebolo a standardne nefungovalo, ba dokonco sa to casto an podporovalo.
@oceanahory nie v škole to štandardné nefungovalo za socika takto. Ja som chodila na tri ZŠ a nikdy, nikdy ma za socika nikto nebil. V prvej triede bola učiteľka čo bila deti, ale tie deti čo neposlúchli. Potom, keď som bola staršia, nikdy, nikdy deti učitelia neboli. Nebolo to štandardné. To je fakt mimo toto tvrdiť že za socika sa štandardne bilo. Moja mama bola učiteľka a nikdy deti nebila.
@oceanahory Chodila som do MŠ a ZŠ v 80. a 90.rokoch. Nikdy som žiadne fyzické tresty od učiteľov nezažila a ani som o tom nepočula od nikoho.
@oceanahory nie v škole to štandardné nefungovalo za socika takto. Ja som chodila na tri ZŠ a nikdy, nikdy ma za socika nikto nebil. V prvej triede bola učiteľka čo bila deti, ale tie deti čo neposlúchli. Potom, keď som bola staršia, nikdy, nikdy deti učitelia neboli. Nebolo to štandardné. To je fakt mimo toto tvrdiť že za socika sa štandardne bilo. Moja mama bola učiteľka a nikdy deti nebila.
@anonym_64452d
@anonym_4a73dc
No vidite, to su vase skusenosti, patrite medzi tie stastnejsie. Nemusite vsak preto spochybnovat negativne skusenosti inych, su rovnako realne.
Ja som chodila do skolky v po revolučných casoch a ja mám krasne spomienky, ako pani riaditeľka hrala na klavíri a ja som jej spievala :Pod horou, pod horou… a stále som ju s tým otravovala🙂na karneval nám jedna pani ucitelka zas upiekla nenormalne domáce šišky…
V casoch, keď som bola na ZS sa akurát fyzické tresty zakázali, muselo to byt narocne pre ucitelov sa preorientovať. Môj manzel je starší, chodili sme na rovnaku zakladnu skolu a ten teda mi rozpraval pribehy, aké bitky dostavali, môj bývalý sused, ktorý je o 12-13 rokov starší odo mna mi povedal, že jeho si ucitel odchytil a odstrihol mu cop s vlasmi (podľa mna hrozne ponižujúce aj že si niečo roky pestujes a niekto tá ostrihá len tak, lebo dlhé vlasy sú proti rezimu).
@tramtada31 záležalo od šťastia. Ja som nastúpila do školy v roku 1995 a mali sme super učiteľku 2 prvé ročníky, hoci bola v dôchodkovom veku, mala nás naozaj rada, dokonca sa zastávala aj detí so špecifickými potrebami hoci sa to vtedy nenosilo. A ak mala vtedy napríklad 65 rokov neverím že napríklad ked ako 25 ročná v roku 1955 nastúpila učiť, že sa správala inak a že deti bila alebo ponižovala. To fakt záleží od osobnosti učiteľa. Boli aj vtedy učitelia čo deti milovali a správali sa k ním pekne a aj takí, čo radi demonštrovali svoju moc.
@anonym_64452d
@anonym_4a73dc
No vidite, to su vase skusenosti, patrite medzi tie stastnejsie. Nemusite vsak preto spochybnovat negativne skusenosti inych, su rovnako realne.
@oceanahory Ako môžeš posudzovať obdobie, v ktorom si nežila. Keďže si ročník 93, tak si išla do školy tesne pred rokom 2000. Takže tu nerečni o spomienkovom optimizme. Nič o tej dobe nevieš. Žilo sa veru za socializmu dobre.
@oceanahory ty si ročník 93 s vieš aké to bolo za socika🤦. Ja ti poviem, že som ročník 77 a NIKTO má za socika nebil.
@oceanahory Ako môžeš posudzovať obdobie, v ktorom si nežila. Keďže si ročník 93, tak si išla do školy tesne pred rokom 2000. Takže tu nerečni o spomienkovom optimizme. Nič o tej dobe nevieš. Žilo sa veru za socializmu dobre.
@anonym_64452d
@anonym_4a73dc
😅 vam vazne uplne uchadza pointa. Nikdy som netvrdila, ze sa zilo v akej kolvek dobe zle, nedajboze horsie. Ako som pisala vyssie, kazda doba ma svoje negativa a pozitiva. Ak mi chce niekto tvrdit, ze za socializmu nebola agresia voci detom, ci uz zo strany ucitelov alebo samotnych rodicov viacej normalizovana, ako teraz, tak ma to naozaj mrzi, ale nepresvedcis ma. Hovoria o tom jasne fakty!
@anonym_64452d vidia pár filmov, ktoré sú proti socializmu a už sú múdri a vedia ako sa žilo. Ja som od zač. 80 rokov v škole a veru ma nikto nebil a slušne sa správali, či už učiteľky, vychovávateľky a bolo nás 32 v triede a všetko sme v pokoji zvládli. Ani asistenti neboli a dobre mi bolo a to nie je žiaden optimizmus, ale fakt.
@anonym_64452d
@anonym_4a73dc
😅 vam vazne uplne uchadza pointa. Nikdy som netvrdila, ze sa zilo v akej kolvek dobe zle, nedajboze horsie. Ako som pisala vyssie, kazda doba ma svoje negativa a pozitiva. Ak mi chce niekto tvrdit, ze za socializmu nebola agresia voci detom, ci uz zo strany ucitelov alebo samotnych rodicov viacej normalizovana, ako teraz, tak ma to naozaj mrzi, ale nepresvedcis ma. Hovoria o tom jasne fakty!
@oceanahory Teraz je agresie omnoho viac. Kedysi boli ľudia priateľskí, milí. Teraz je strašná doba. Veľmi zlá. Drzé generácie vyrastajú. Dnešní tridsiatnici a mladší je jedna katastrofa. Deti nevychované.
@oceanahory Teraz je agresie omnoho viac. Kedysi boli ľudia priateľskí, milí. Teraz je strašná doba. Veľmi zlá. Drzé generácie vyrastajú. Dnešní tridsiatnici a mladší je jedna katastrofa. Deti nevychované.
@anonym_64452d pravda, pravda,. Teraz sa ani deti samé na ulici nehrajú, na mobiloch sedia, a samé sa hrajú. My sme celá ulica pomedzi bloky sa hrali a rodičia sa nesťažovali toľko.

@anonym_autor Nezasiahli, lebo tak isto biju a tahaju za usi svoje deti. Je to podla nich vhodny sposob vychovy.