Učitelia, ktorí v minulosti bili deti
Dnes ráno som náhodou objavila tento blok a celkom to mnou zarezonovalo. Baba opisuje svoj zážitok z materskej skolky.
https://blog.sme.sk/krizanovska/nezaradene/ako-...
My sme mali na základnej podobnú ucčiteľku, ktorá niektorým žiačkam nadávala do hlupaň. Deti zvykla niekedy biť pravitkom po rukách,ťahala za uši atd. Nebola velmi vyrovnana. Sama mala dceru,ktory ma teraz v dospelosti vážne psychické problémy.
Som prekvapená, že rodicia tych deti nezasiahli. Keby to niekto spravil mojemu dietatu, tak to nerozchodi.
Nic v zlom, ale tie čo píšete, že vás nikto nebil, tak tým chcete povedať, že tí ostatní si to vsetko vymýšľajú? Mám z niektorých príspevkov taký pociť. My sme mali na prvom stupni dievca, ktore malo tazkosti s ucenim. Ucitelka ju zvykla volat "dojča", lebo nebola tak rychla ako ostatne deti. To je len jeden z prikladov. Mali sme v triede nadaneho ziaka, ktoreho mala velmi rada. Raz ale v skole zvracal a ovracal si zosit. Ona si to vsimla a zbila ho pravitkom po rukach, lebo mal spinavy zosit. Nevedela, ze predtym zvracal.
Mne raz vysmesne povedala, ze ma bude moja mama vodit do skoly az do piateho rocnika.
A ano, ucitelka bila deti v skolke po holych zadkoch. Aj ked mne sa to nastastie nestalo, ale inym ano.
@anonym_64452d Panzeboze...tak sa vratte do socializmu, asi jedina pre vas akceptovatelna dokonala doba. Koncim tuto debatu s anonymmymi uzivatelmi, ktori sa riadia iba tym co zazili na vlastnej kozi a nepripustaju si fakty, ktore su verejne zname a pravdive. 🤦
@anonym_autor Neviem, či si to vymýšľajú, no nijdy sme toto v okolí ako spolužiaci, kamaráti nevideli, nezažili.
@oceanahory Keby sa to dalo, hneď sa vrátim.
@anonym_autor Neviem, či si to vymýšľajú, no nijdy sme toto v okolí ako spolužiaci, kamaráti nevideli, nezažili.
@oceanahory Keby sa to dalo, hneď sa vrátim.
@anonym_64452d Ty budes nejaky anonymny troll 😅🫣
@anonym_64452d
@anonym_4a73dc
😅 vam vazne uplne uchadza pointa. Nikdy som netvrdila, ze sa zilo v akej kolvek dobe zle, nedajboze horsie. Ako som pisala vyssie, kazda doba ma svoje negativa a pozitiva. Ak mi chce niekto tvrdit, ze za socializmu nebola agresia voci detom, ci uz zo strany ucitelov alebo samotnych rodicov viacej normalizovana, ako teraz, tak ma to naozaj mrzi, ale nepresvedcis ma. Hovoria o tom jasne fakty!
@oceanahory aká normalizovaná agresia? Agresia bola je a bude. Predtým dostalo dieťaťa po zadku. Teraz mu zoberú na týždeň mobil a dieťa je mimo bez neho. Teraz je tá agresia pre teba akceptovateľnejšia? 🧐
@anonym_64452d Ty budes nejaky anonymny troll 😅🫣
@oceanahory Nie som trol, ale naozaj je veľmi veľmi zlá. Agresia veľmi stúpla.
@anonym_autor Moju sestru uz v jasliach ucitelka strieskala a prefackala. Mama prisla pre sestru do jasli a mala na lici velky otlacok od facky. Na ZS bolo bezne,ze nas ucitelia bili. Jedna ucitelka doslova mlatila deti. Na matike pri tabuli jednej ziacke otrieskala hlavu o tabulu,bila ukazovatkom po prstoch na hrusticku,po hlave a podobne. Vrieskala tak,ze aj v ostatnych triedach bolo hrobove ticho,ked poculi jej krik. Mna farar na nabozenstve vysticoval a vytahal za ucho. Bola to otrasna doba. Nic sa o tom nehovorilo,lebo sa to bralo,ze je to normalne a tak to ma byt. Rodicom sme tiez nemali odvahu povedat,ved doma by sme dostali dalsiu bitku. Paradoxne ta ucitelka,co bila deti mala najlepsie vysledky,najviac ziakov z tej triedy islo na VS,vela lekarov,pravnikov a rozne ine VS odborne profesie je z tej triedy.
Mna nikto nikdy nezrazil autom a to chodim casto na cyklistiku. Par ludom sa to ale vraj stalo. Asi si to potom vymyslaju, ved mna nikto nikdy nezrazil. Ani nikoho z rodiny či kamaratov nikto nezrazil autom.
@oceanahory aká normalizovaná agresia? Agresia bola je a bude. Predtým dostalo dieťaťa po zadku. Teraz mu zoberú na týždeň mobil a dieťa je mimo bez neho. Teraz je tá agresia pre teba akceptovateľnejšia? 🧐
@anonym_4a73dc Teraz ziadny ucitelia aspon nedavaju po riti svojim ziakom preto, lebo si zabudli doma zosit a menej deti dostava doma remenom preto lebo vyjadrilo doma svoj nazor 🤷. Takz ano, z tohto hladiska je pre mna tato doba ovela viacej akceptovatelnejsia!
Ja som socikova generacia, ta posledna a ano, tresty boli normalne. Aj sikana- ta sa obkecavala tym, ze dieta sa nevie dostatocne branit a je nepriebojne. Najoblubenejsi trest bol pravitko na dlane a klacanie v rohu. Sem tam sticovanie hlavy ci pohlavok knihou, boma som svedkom aj kopanca do zadku a pod. A veru, kazdy ucitel sa aspon raz k tomu uchylil. A nikto to ani nespochybnoval, lebo ucitel rozhodoval o buducnosti ziaka vtedy, tak sa kolektivne mlcalo. Po pade sa to znizilo na minimum a od samostatnej republiky (1993) bol zakaz trestov na skolach a uz aj rodicia deti zacali riesit ucitelov, takze sa to fakt zo dna na den utalo pod vplyvom strachu ucitelov o pracu a ich profesne potrestanie vo forme financnej pokuty ci nepovysenia atd...
Naša učiteľka používala ťahanie za vlasy, nadávky boli bežné a mala takú tenkú palicu.
To bolo na ZŠ, paradox je že po zmene režimu bola riaditeľka 😂😂😂a dosť dlho.
Syn už má cez 20 rokov a už dávno bolo po komunizme a predsa schytal učiteľku ktorá im nadávala do....
Pravdaže sme sa sťažovali tak ju vedenie dalo do vedľajšej triedy, inak doteraz učí a sú na ňu sťažnosti.
Takže nie je to len kedysi ale aj teraz sa také nájdu. Pravdaže učitelia radi tvrdia že to tak nie je.
Autorka, a ty o akom storočí tu píšeš? Lebo mňa teda v škole nikto nebil, ani mojich spolužiakov, a teda sa blížim už k 60ke.a v škôlke už vôbec nie. Tak neviem odkiaľ ty vieš takéto informácie. A áno, museli sme poslúchať učiteľov, a vieš čo? Určite to bolo lepšie ako dnešné deti ktoré môžu mať učiteľov v paži, lebo vsak nová doba. A nie som ani retardovana, ani sprostá.
@bielasovicka ale no... ja mám 42 a dodnes si pamätám, ako vychovávateľka v družine strúhla druhákovi spolužiakovi facku. A muž má 39 a dodnes hovorí o tom, že jeho spolužiak na strednej dostal facku od triedneho, že až k stene letel....
Autorka, a ty o akom storočí tu píšeš? Lebo mňa teda v škole nikto nebil, ani mojich spolužiakov, a teda sa blížim už k 60ke.a v škôlke už vôbec nie. Tak neviem odkiaľ ty vieš takéto informácie. A áno, museli sme poslúchať učiteľov, a vieš čo? Určite to bolo lepšie ako dnešné deti ktoré môžu mať učiteľov v paži, lebo vsak nová doba. A nie som ani retardovana, ani sprostá.
@bielasovicka a katechét nás ťahal za vlasy a hádzal do nás kľúče....
@bielasovicka ale no... ja mám 42 a dodnes si pamätám, ako vychovávateľka v družine strúhla druhákovi spolužiakovi facku. A muž má 39 a dodnes hovorí o tom, že jeho spolužiak na strednej dostal facku od triedneho, že až k stene letel....
@sella38 ja som v podobnom veku a dostala som v piatej triede na ZS facku od ucitelky za to, ze som nemala citatelsky dennik, hlupy zosit. Ja som to doma nepovedala, rodicia sa to dozvedeli od inych rodicov a v skole bol z toho dost velky skandal. Ja som bola za klamarku, 12 rocne decko ma vlacili po zborovniach, kabinetoch, potupne a priserne pre dieta. Okrem toho som bola z nevhodnej kadrovej rodiny, co mi este viac pritazilo. Nehovoriac o tom, ze dotycna ucitelka mi spravila zo zivota na ZS peklo.
@anonym_autor My sme mali tiež učiteľku čo nám hlavu o tabuľu otrieskala, keď sme nevedeli. Bolo to v prvom ročníku, bola riaditeľka. Aj sa rodičia sťažovali a nepomohlo. Učila stále prvákov.V ďalšom ročníku sme mali takú , čo nás bila po rukách palicou. Ale dostali , iba deti robotníkov. Tie deti , čo mali rodičov na vyšších miestach , tie nedostali. Od piateho ročníka sme chodili na inú školu tam to bolo úplne iné. Nerobili sa rozdieli, ani sa nebilo.
@sella38 ja som v podobnom veku a dostala som v piatej triede na ZS facku od ucitelky za to, ze som nemala citatelsky dennik, hlupy zosit. Ja som to doma nepovedala, rodicia sa to dozvedeli od inych rodicov a v skole bol z toho dost velky skandal. Ja som bola za klamarku, 12 rocne decko ma vlacili po zborovniach, kabinetoch, potupne a priserne pre dieta. Okrem toho som bola z nevhodnej kadrovej rodiny, co mi este viac pritazilo. Nehovoriac o tom, ze dotycna ucitelka mi spravila zo zivota na ZS peklo.
@muchotrafka298 Ale tu máme dvoch anonymov, ktorí tvrdia, ze ziadne tresty za socializmu neboli a my si to všetci zrejme len vymýšľame. 😵
@muchotrafka298 Ale tu máme dvoch anonymov, ktorí tvrdia, ze ziadne tresty za socializmu neboli a my si to všetci zrejme len vymýšľame. 😵
@anonym_autor vies, ked zoberies, ze tu mas malu vzorku, aj ked dievcata pisu, aj anonymne, ze telesne tresty zazili, vzdy sa najde niekto, kto povie ze to nebola pravda. Ja osobne som poznala ucitelku, ako z toho filmu "Ucitelka" co mnohym prisla dotycna hlavna postava vymyslena, preexponovana a nic take sa za socializmu nedialo. Facky, buchnaty, sticovanie, klacanie na kolenach, hadzanie klucov, to bola realita ucitelov na vela ZS. Nie na vsetkych, ale bolo to.
@anonym_autor Prečo by som tvrdila,že to tak bolo, keď som to nikde nevidela, nezažila u nás.
Ja som socikova generacia, ta posledna a ano, tresty boli normalne. Aj sikana- ta sa obkecavala tym, ze dieta sa nevie dostatocne branit a je nepriebojne. Najoblubenejsi trest bol pravitko na dlane a klacanie v rohu. Sem tam sticovanie hlavy ci pohlavok knihou, boma som svedkom aj kopanca do zadku a pod. A veru, kazdy ucitel sa aspon raz k tomu uchylil. A nikto to ani nespochybnoval, lebo ucitel rozhodoval o buducnosti ziaka vtedy, tak sa kolektivne mlcalo. Po pade sa to znizilo na minimum a od samostatnej republiky (1993) bol zakaz trestov na skolach a uz aj rodicia deti zacali riesit ucitelov, takze sa to fakt zo dna na den utalo pod vplyvom strachu ucitelov o pracu a ich profesne potrestanie vo forme financnej pokuty ci nepovysenia atd...
@vevesh kks, si chodila do tej istej triedy, ako ja? Veru, spomínam si veľmi dobre na klacanie, ruky vystreté a na nich pravítko alebo vec, s ktorou sa dotyčný zabával. Náš učiteľ si klacajuce deti aj fotil a potom fotky na rodičovskom ukazoval rodičom. Na druhom stupni bolo bežné hádzanie zväzku kľúčov po deťoch, jeden psychopat trieskal hlavy deťom o lavicu alebo o seba navzájom. Slovné ponižovanie ani nevravím, nikdy nezabudnem na učku telesnej, ktorá komentovala plnšie spolužiačky a nútila nás nosiť modré trenky aj v čase, keď sme mali menzes a skúste skryť hygemu v tých modrých trenirockach 🙄😔
@vevesh kks, si chodila do tej istej triedy, ako ja? Veru, spomínam si veľmi dobre na klacanie, ruky vystreté a na nich pravítko alebo vec, s ktorou sa dotyčný zabával. Náš učiteľ si klacajuce deti aj fotil a potom fotky na rodičovskom ukazoval rodičom. Na druhom stupni bolo bežné hádzanie zväzku kľúčov po deťoch, jeden psychopat trieskal hlavy deťom o lavicu alebo o seba navzájom. Slovné ponižovanie ani nevravím, nikdy nezabudnem na učku telesnej, ktorá komentovala plnšie spolužiačky a nútila nás nosiť modré trenky aj v čase, keď sme mali menzes a skúste skryť hygemu v tých modrých trenirockach 🙄😔
@akvi To si doma vyvolával film z fotoaparátu a robil fotografie?
@akvi To si doma vyvolával film z fotoaparátu a robil fotografie?
@anonym_64452d Začínam veriť tomu, že si jedna z tých učiteliek, o ktorých je táto diskusia. Alebo niekto iný, komu sú vlastné podobné "výchovné" metódy a bojíš sa, že raz niekto napíše pravdu aj o tebe.
@anonym_64452d Začínam veriť tomu, že si jedna z tých učiteliek, o ktorých je táto diskusia. Alebo niekto iný, komu sú vlastné podobné "výchovné" metódy a bojíš sa, že raz niekto napíše pravdu aj o tebe.
@anonym_autor Nie, netrafila si. Ale myslieť si to môžeš, to už ja s tým nič neurobím.
Mám 43, nikdg nás nebili. Ale pamätám si že v škôlke bolo ako trest vyzliecť sa pred celou triedou do spodného prádla, poskldať si veci a nanovo sa obliecť.😱
Ja som mala takuto ucitelku v tretej a stvrtej triede. Volala sa Anna F. (Bratislava-Dubravka). Pravidelne ma ponizovala pred celou triedou na prvej hodine, ze som sa vraj neucesala. Mala som kratke kucerave vlasy, mohla som cesat kolko chcela, krutili sa. Snazila sa mi aj na znamkach poskodit, ale ja som mala diktaty bez jedinej chyby. Mala aj svojich oblubencov, takych, co ich rodicia robili na skole (kucharka, zastupkyna), pritom oni boli intelektom trojkari.
Potom sme sa hlasili na osemrocne gymnazia. Hlasilo sa nas aj 15, dostali sme sa piati, ja medzi nimi, bolo vtedy tazke sa dostat. Ked som na tuto skolu o styri roky neskor sla vyzdvihnut do druziny svojho brata, stretla ma a zacala "Barborkaaa, ako sa mas, ako sa dari". Ja som na nu civela a nebola som.schopna slova. Taka falosnost. Pisem to preto lebo taketo ucitelky s usmevom na tvari rodicom a kolegom do oci klamu a tvrdia nieco uplne ine!
@akvi ano, aj si nas nahravali na magnetofon cas od casu, aby rodicom ukazali, akych "nespratkov" doma maju🫣a tie kluce od kabinetu som uplne zabudla. To tiez casto letelo triedou🫣🫣🫣 s tych neskodnejsich, namocena spongia ci krieda letela...🙄no, bolo toho vela. A aj tie sortky sme mali do tusim 95 ako povinne, az potom bol volny ubor okrem bielych cviciek, tie sa drzali este par rokov....
Ti rodičia o tom ani nemuseli vediet.
Náš síce nebili, ale pravidelne sme mali ine tresty, napríklad aj klačanie v kúte.
@anonym_64452d Panzeboze...tak sa vratte do socializmu, asi jedina pre vas akceptovatelna dokonala doba. Koncim tuto debatu s anonymmymi uzivatelmi, ktori sa riadia iba tym co zazili na vlastnej kozi a nepripustaju si fakty, ktore su verejne zname a pravdive. 🤦
@oceanahory ja dobu socializmu neznasam, ale povedat, ze vtedy sa bilo ako na beziacom pase je tiez mimo, ano, ucitelia mali vtedy moc (dnes nemaju ziadnu a dnes biju ziaci ucitelov, aj rodicov) od jedneho protipolu sme sa presunuli k inemu. Dnes ziak udava ton a nedajboze sa na neho co i len zle pozriet. Ja som zacala chodit na ZS v 1982, v 1990 som ukoncila 8 rocnik a ani raz som ja a moje spoluziacky nedostali, ani chlapci verejne, ale teda neviem o vsetkom, mozno ti v kabinete medzi 4 ocami, ked neposluchali. A ked teda neposluchali, tak si trest zasluzili, neviem ci bitku, je mi to osobne jedno, mali sa spravat podla skolskeho poriadku.
A ani som neklacala, ani nedostala pravitkom, takze take, ze vsade na skolach to nebolo, ani moji surodenci.
A ani som neklacala, ani nedostala pravitkom, takze take, ze vsade na skolach to nebolo, ani moji surodenci.
@zuzana76 Si z velkeho mesta? Mozno niekde v BA alebo KE sa take veci az tak nediali ako u nas v zapadakove.
U nas to bolo na prvom stupni. Neskor uz vobec. Som rocnik 1982
My sme mali v prvom rocniku taku " babku", ktora isla po nas do dochodku. To znamena, ze mala okolo 52 rokov. Mala tak 150cm v bielom plasti a palicu vyssiu ako onz. Ked nou tresla po stole, vsetci sme sedeli v pozore a ruky zz chrbtom. Chalanou nou aj bila. Sticovala jedna radost. Si pamatam, ze chudak jeddn bol slabsi a na nom sa vzdy vyzurila, ten sa v skole pocikaval a do skoly chodil s revom. Neviem ci k nam mala 1 pekne slovo.
Na druhom stupni matikarka tiez drobna sediva zena, ale facky lietali jedna radost. Divna doba to bola, tie roky 80.

@oceanahory Teraz je agresie omnoho viac. Kedysi boli ľudia priateľskí, milí. Teraz je strašná doba. Veľmi zlá. Drzé generácie vyrastajú. Dnešní tridsiatnici a mladší je jedna katastrofa. Deti nevychované.