Učiteľka - rasistka
Ahojte co by ste si mysleli o triednej učiteľke ak mate dieťa tmave a ona celej triede povie nechovajte sa ako cigani🤬🤬🤬 jasnacka ze v pondelok idem s dcerou do školy a aj sa jej to spýtam ako takto môže deti učiť rasizmus dcérka je vtej škole triede nova a jedina romka v triede kamatou este nemá je zo školy chuderka vystresovana a stiahnutá do seba velmi ma to trapi ze cely den v škole sa nema skym hrať rozpravat a este do toho aby sa vyjadrovala učiteľka takto prednou🤬🤬🤬🤬 taka som stoho nervózna ze nakradcej by som ju pod krk chytila len aby moje dieťa netrpelo povedala mi to tak ze jej to z ust vyskocilo a keď som povedala ze sa snou pôjdem porozprávať tak ona nato ze niee nechod 🥺🥺🥺 este sa aj boji ze k nej učiteľka zmení spravanie
@lonely66 vdaka mne ľzacne používať ucitelka rozum a nie spominat každý deň romov !
@lonely66 mojej dcere ma deti nemajú prečo posmievat! Je každý deň cista ma desiatu a slušné vychovana !
@barrborka !! Presne ako píšete
no naša učitelka ešte na zš na prvom stupni používala že netlač ako cigáň do gatí a nikto z toho traumu nemal a tiež sme tam mali zopár tmavších deciek v triede a rehlili sa dokonca aj oni🙂 dneska nedaj boh niečo také vypustiť z úst hned je zle ani to nemusí byť priamo na niekoho mienené ako osobu myslím
Prepáč ale podľa mňa trochu preháňaš. Môj syn tiež keď sa zašpiní a ideme do mesta poviem, prezlec sa nepôjdeš ako cigáň. Sú to iba frázy, niesom žiadna rasistka mame Rómov aj v rodine. Možno by som slušne učiteľku upozornila, že sa dcérka pri takých frázach necíti dobre ,nech si dá nato pozor...
@barrborka ano aj dnes, keď ma v lekárni predbehla Rómka a keď som ju slušne upozornila začal jej muž aj deti po mne škriekať, dobre ze ma nezbili, úplne som cítila ako tí Rómovia trpia. A ako píšem vyššie mam Rómov aj v rodine, niesom žiadna rasistka, ale netreba ani bielych, ani Rómov hádzať do jedného vreca,... nieje rom ako rom...
@tehotna40 ale ja len obrazne nervozne píšem prispevok pretože som rozčulena ze moje dieťa to počuvalo skoro každý den v tride a ubližovalo jej to kazda matka by reagovala nastvane keď jej dieta trpelo/trpi !! Normálne sa snou Porozprávam ale ak to neprestane tam bude zakopany pes co je učiteľka zac!
Nechovajte sa ako cigáni /resp iné porovnania s tým spojene/ je úplne bežné spojenie :D adi take ako je ba strede slovenska bezna otázka "čo si Maďar?". Ak sa chceš strapnit, bez do školy. A podla mňa toto teda nie je rasizmus, ale tak kazdy ma iný pohľad na vec. Možno skúste by som po rodinku poprosila učiteľku, ze dieťa to zle berie doma a spomínalo to, tak.ci by od tohto slovného spojenia nepopustila v triede.
@lonely66 ale ja som si sama vedomá ze cigáni su hlucny a keď ich na ulici vidim Chovať sa ako opice z praveku hneď si poviem pre takychto nas hadzu do jedného vreca 🤬🤬 urcite si takych nezastavam tu ide celkovo Oto ze učiteľka to príliš casto hovorí v triede kde je moja dcérka a necíti sa dobre keď to musi pocuvat hlavne preto lebo učiteľka takto uci l tie deti aby brali ciganov za zle!
@noemikatka jedna vec je učiteľka, druhá vec že tvoja dcéra sa v tejto triede necíti dobre, to by som riešila viac ako učiteľku. Keď za 4 mesiace sa nezačlenila do kolektívu je málo pravdepodobné že sa začlení. To by som na tvojom mieste riešila čím skôr tým lepšie. Preložiť na inú školu alebo do inej triedy. Moja dcéra chodila do škôlky, od 4 rokov chodila na tanečnú nikdy nemala problém sa začleniť. No ako nastúpila do školy vôbec nezapadla do kolektívu, dosť dlho som dúfala že sa to zmení bol covid tak deti neboli moc v škole. No došlo to až k tomu že sme boli zdravotne na tom dosť zle, stále bola unavená, začala odpadávať... Zmenili sme triedu a nemôžem sa sťažovať, zapadla, našla si kamarátky, všetky zdravotné problemy akoby mávnutím prútika zmizli.
Určite to nemyslela rasisticky proste je to zaužívana fráza ako vyššie píšu baby, ale už keď chceš s nou prehodiť reč tak jej navrhni nech používa slovo opica keď už musí , a už len dufaj ze žiadne dieťa sa tak neidentifikuje lebo zas ďalší oheň na streche
@noemikatka a čo je na tom rasistické? Naše slávne liberálne a progresívne vlády vám tlačia do hláv že slovo cigán je rasizmus🤦 čo je na tom zle? Odjakživa boli cigánske pesničky, kultúra aj film sa volá Cigáni idú do neba,a čo cigánski diabli ? Sami si cigáni a nevadí im to evidentne. Prepána veď vy rómovia už ani neviete vašu kultúru,korene mali by ste byť hrdí cigáni.
nečítala som celu diskusiu, ale nedáva zmysel to, čo píšeš.... Triedna učiteľka vraj hovorí niečo o ciganoch, ale zároveň píšeš že tvoja dcéra bude v škole a v triede nová... Tvoja dcéra to teda od učiteľky nemohla počuť na vlastné uši
Je to zauzivana fraza, na zaklade nejakeho zaziteho stereotypu. Podla mna by bolo vhodne ucitelke povedat, ze by take veci hovorit nemusela, ze sa romske dieta preto citi zranene, pritom to moze byt uplne slusne a rozumne dieta…
Chápem že ti to vadí, ale myslím si, že v pondelok nebude na riešenie ten správny čas, začiatok roku,všetci budú mať toho veľa atď . Počkala by som, keď to znova povie a potom by som si dohodla stretnutie a slušne jej vysvetlila, že dcéra ťažko nesie zmenu prostredia a tieto prirovnania sú jej nepríjemné. Možno sama učiteľka si to ani neuvedomuje. Keď moje deti majú v škole nejaký problém veľmi opatrne zvažujem čo spravím, neosvedčilo sa mi ísť s "bubnom na zajace". Avšak rozvážny a slušný prístup bol vždy úspešný a vyriešila som, čo bolo treba.
@noemikatka Si rozčúlená. Najprv sa ukľudni a uvedom si, že to mohlo byť aj ináč. S učiteľkou sa porozprávaj, buď milá, urob na ňu dobrý dojem, opýtaj sa na dcéru, ako sa správa a potom až rieš jej vyjadrenia. Opýtaj sa, či deti sú hlučné v triede, že im spomína Cigánov.
@noemikatka su to frazy,ale ak sa pri nich dcera citi zle,zasla by som za ucitelkou ale neskor. Riesit nieco po prazdninach nema zmysel. Pockaj a ak sa to zopakuje,tak to ries. Nech to je aktualne. A hlavne kludne
@noemikatka Mňa fascinuje, keď cigánovi dojdu argumenty, začne sa oháňať rasizmom👎
@noemikatka ako urazila tvoju dceru?...dala ju inym za priklad nehodny nasledovania?
Pises, ze dcera sa v triede neciti dobre, ze tam nechce chodit...a nenapadlo ta, ze sama sebe vsugerovala, ze ucitelka tu frazu, kt.mimochodom vobec nie je rasisticka, asi by si si mala osvojit pojmy a az potom nazyvat ucitelku rasistkou, vobec nepouzivala skoro kazdy den?...podla mna prehanas a teda riadne...vidis zlo, tan kde vobec nie je...plujes zlo ma vsetky strany a vobec nevies ako to vlastne bolo...si po sebe precitaj, co si pisala a zamysli sa nad tym...samozrejme, ze kazda si budeme svoje dieta chranit, ale preboha nie 2 mesiace po funuse...a ked chces nieco riesit, tak ries aktualne veci a nie veci 2 mesiace stare...
@barrborka ja gadzo... ty cigan...tak sa ti to paci?...a ze, kto je povodcom rozbrojov....
@tehotna40 tak ja som biela a nepopieram, ze nezávidím Rómom. Verím im, že to majú v tomto ťažšie, lebo sa s rasizmom stretávajú od narodenia. Netvarme sa, že nie. Vacsina z nás je taka, ze sme rasisti nemusíme ubližovať slovne ci fyzicky, nemusíme ani nič povedať, ale v sebe mame rasistický pohľad na druhých. Ja sa priznám som rasistka. Bojujem s tým, ale inak sa pozerám na Róma a inak na bieleho. A pritom stretávam veľa slušných Rómov, ale asi to ma človek v sebe hlboko, ze podvedome menej verím Rómom ako bielym. A keďže sme majorita bielych verím, že to majú Rómovia ťažké, najťažšie je asi to ze musia cely život dokazovať, ze su slušní a pracovití, často ich hodnotíme prísnejšie.
@bubuzu utvrd si, co je rasizmus a prefsudok...vykladovy slovnik to isti...nepouzuvaj slova, kt.nerozumies
@noemikatka tak za tou učiteľkou teda chod,ale osobne,keď píšeš,že by si ju najradšej chytila za krk mi to príde jednoducho cez čiaru. Čo si ty máš s kým vybavovať účty fyzickou silou? Toto učíš aj dcéru? Isto si mala takúto reakciu aj pred ňou ak nie horšiu. Niektoré frázy sú jednoducho zaužívané. Niekedy sa aj učiteľovi poradí povedať niečo nevhodné.

Ahoj.
Išla by som určite za učiteľkou.
Tu sa budú ozývať zase len ,,gadzovia,, ,čo nemajú šajnu.
Bolo to totálne nevhodné .Takéto správanie učiteľky ,no zbohom.
Bieli nemajú šajnu,ako trpia Rómovia.Ci deti,či ženy,chlapi.Su aj takí,želá ktorých sa hanbia samotní Rómovia.Ale to sú aj medzi bielymi ,a ešte horší.Nedaj sa .Učiteľke treba slušne dohovoriť,keďže nemá šajnu o vhodnom správaní medzi žiakmi.☝️✊