icon

Učiteľka - rasistka

noemikatka
2. sep 2023

Ahojte co by ste si mysleli o triednej učiteľke ak mate dieťa tmave a ona celej triede povie nechovajte sa ako cigani🤬🤬🤬 jasnacka ze v pondelok idem s dcerou do školy a aj sa jej to spýtam ako takto môže deti učiť rasizmus dcérka je vtej škole triede nova a jedina romka v triede kamatou este nemá je zo školy chuderka vystresovana a stiahnutá do seba velmi ma to trapi ze cely den v škole sa nema skym hrať rozpravat a este do toho aby sa vyjadrovala učiteľka takto prednou🤬🤬🤬🤬 taka som stoho nervózna ze nakradcej by som ju pod krk chytila len aby moje dieťa netrpelo povedala mi to tak ze jej to z ust vyskocilo a keď som povedala ze sa snou pôjdem porozprávať tak ona nato ze niee nechod 🥺🥺🥺 este sa aj boji ze k nej učiteľka zmení spravanie

luccija
3. sep 2023

@noemikatka choď do školy, ale určite nie v prvý deň, až keď sa to bude opakovať.Je to fráza, ale áno nemala by to používať.Nerob dcére stres z toho, že sa bojí čo narobis v škole v kľude priprav si čo a ako povies

karolinakr
3. sep 2023

Vsak ti cigani aj z osady trebars maju hudobne nadanie alebo tanečne, prečo sa tomu nevenuju..najlepši spevaci vzdy boli černosti, najlepßi atleti černoši, aj herci..nech si najdu svoje v čom vyniknu, nie pred osadou postávat a bordel robit
Samozrejme, že každy sa na nich hnevá

777januska777
3. sep 2023

@zuzana76 ved áno, aj v zahraničí to tak je ale to neznamená ze je to správne.

silvike
3. sep 2023

@noemikatka V prvom rade sa treba zamysliet z coho asi takato ludovo zauzivana fraza prameni. Zrejme z toho, ako sa veeelmi casto ti tmavsi spoluobcania spravaju. Bez vetra sa ani listok nepohne. Cize zrejme si za to tmavi mozu sami, ze sa takto potom o nich vo vseobecnosti hovori. To je ako ked o napr. poistovakoch sa hovori aki su to vydzubabci a nepovedia klientovi celu pravdu, co sa im hodi ( aby ziskali klienta, zmluvu, proviziu a pod.) to povedia, co sa im nehodi zataja, zahmlievaju a pod. A urcite je medzi nimi aj zopar podstivcov. Ale celkovo ludia vnimaju poistovakov nie velmi pozitivne. Ako niekoho kto otravuje, nanucuje. Cize treba to aj dcerke tak vysvetlit. Ano, kopec romov klame, podvadza, su vychcani az to boli, pisu si sami ospravedlnenky, neucia sa, idu do skoly len aby rodic neprisiel o pridavky, nemaju hyg. navyky, smrdia, maju bordel a pod. Tak asi z realnej skusenosti s tymto etnikom vychadza pani ucitelka ked nieco taketo hovori. Ale samozrejme, nie vsetci romovia su rovnaki a najdu sa aj svetle vynimky. Ale ako sa vravi, vynimka potvrdzuje pravidlo :/

astika
3. sep 2023

No, to bude začiatok roka ako vyšitý! Znechutíš nástup do školy nielen učiteľke, ale aj dcére. Vyčkaj ešte, neverím, že by to učiteľka urobila náročky. A už vôbec nechápem, čo s tým má riaditeľka? Nemôže poznať každé dieťa, na to je triedna učiteľka. Čo čakáš, že ju prepustí? Je rada, že má učiteľov. Každý, kto ešte zostal v školstve to nerobí preto, aby deťom nadával alebo ich ponižoval, ale preto, že deti má rád.

777januska777
3. sep 2023

@silvike takže tvrdiť, že hádzať všetkých do jedného vreca je v poriadku nehodnotiť kazdeho individualne? Takže je v poriadku vychádzať zo zaužívaných fráz ako napríklad, že žena patrí len do kuchyne, ze žena nevie šoférovať, ze všetky blondínky sú hlúpe, ze slobodne maminky sa prespali, atd?

silvike
3. sep 2023

@777januska777 Ty mas kolkych romov v susedstve ? Lebo my ich mame v obci plno. Iba bieli robia v zahradach a na poliach, roma nevidis nikdy ani sadit zemiaky, ani ich vyoravat. Ziaden rom nikdy nemal prenajaty kusok zeme aby si ju obrobil a nieco dopestoval. Len beloba. Oni sa radsej budu poflakovat a zobrat. Tak mi prosim povedz co si mam o tych nasich spoluobcanoch mysliet. Ze je to pracovite etnikum a ze to len tie zle rasisticke jazyky o nich tak skaredo hovoria ako o lenivcoch ?

mogaa
3. sep 2023

Inak neviem prečo, ale z príspevku autorky mám skôr pocit, že ju to trápi viac ako jej dieťa.....neverím že ak by to dieťa trápilo, povie to matke po skončení školy.....milá autorka - mamička, čím skôr sa zmieriť s tým že tvoje dieťa je rómka - cigánka, tým lepšie.....nie každý róm-cigán je špinavý, hlučný, neprispôsobivý.....toto treba vysvetliť dieťaťu, aby sa nehambila že je tým čím je....skôr by som riešila že dieťa nemá po 4mesiacoch v škole kamarátov, nezaradila sa, deti ju neprijali....a veľmi, veľmi pochybujem že by to bolo pre to že učiteľka povie nechovajte sa ako cigáni....deti na prvom stupni ešte nemajú predsudky, naša malá sa na ihrisku zahrá s každým cigánom, je jej jedno či je dieťa biele, čierne, žlté alebo akokoľvek iné....normálnemu rodičovi to ani prekážať nebude, ale...bude mu to vadiť v prípade že to dieťa robí zle, začne pluť, robiť zle, nadávať...a to by každej matke vadilo u akéhokoľvek dieťaťa aj u bieleho....netreba brať oslovenie cigán ako urážku, u nás boli vždy cigáni cigánmi, ak je cigán dobrým človekom nemá sa za čo hambiť.....

silvike
3. sep 2023

@777januska777 Ja som nepovedala ze je to v poriadku, ale takto to skratka je. Bez vetra sa ani listok nepohne. A ked raz mam s niecim na 90% negativnu skusenost tak si to zaradim v sebe ako nieco negativne, logicky.

janage
3. sep 2023

Autorka vyčkaj či sa správanie učiteľky zopakuje. Ak áno, rieš to kľudne s dôrazom na jej profesionalitu a etiku.
A do školy sa chodí po dohode a ohlásení. Prvý deň má učiteľka na starosti celú triedu, musi sa venovat deťom a nebude mať čas s tebou problém riešiť.
Ak ti ide o riešenie a nie vyziapanie sa na ňu pred žiakmi a ich rodičmi. Čo mimochodom tvojej dcére situáciu v škole zhorší s nálepkou, že má mamu, čo hneď prvý deň školy robila cirkus.

777januska777
3. sep 2023

@silvike žijem v meste a vedľa nás sme mali sociálnu bytovku, kde žili väčšinou romovia.
Nie nemáš si o nich práveže myslieť nič. Nemáš si na nich vytvárať nejaký kolektívny názor, máš ich brat individuálne. Toto je naša chyba oddeľovať ludi a zaradiť ich do skupín a veríme tomu, ze všetci v danej skupine sú rovnakí. Problem nastáva, keď aj nas dávajú do nejakej skupiny, vtedy nás to začne urážať a hneď chceme byť brani individuálne.

lulu8491
3. sep 2023

@karolinakr Cigánski diabli sú obľúbení, ale nie u vlastných susedov. Tí by ti vedeli povedať, keď mladá Vanesa bývala na bytovke v Dunajskej Luznej. Teraz sú všetci spokojní, že sa odsťahovala. Napr. rodinne oslavy do neskorého večera, autá zaparkované na súkromných parkovacích miestach, ktoré nevlastnili alebo priamo pred vchodovymi dverami do bytovky až tak, že sa nedalo s kočíkom vojsť dnu

lonely66
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
3. sep 2023

@lulu8491 vážne? fu

luccija
3. sep 2023

@noemikatka skôr popros učiteľku nech sa pokúsi zaradiť dcéru do kolektívu ako jej čistiť žalúdok.Nehrot to hneď na začiatku školy pre tvoje a dcerine dobro.

lulu8491
3. sep 2023

@karolinakr Ano. Žiaľ takéto správanie potom ide ruka v ruke s typickými predsudkami voči Rómom. Pravdaže sa takto vedia správať aj "bieli"

noemikatka
autor
3. sep 2023

@lonely66 ja nikde netvrdim ze cigáni su niaky chudaci ani ich neľutujem aj keď sú romky ale aj iné ženy ci ostali sami z deťmi a nie vlastnou chybou a štát im neda ani len sociálny byt lebo nemajú nato príjem každý povie najeb*la sisi deti staraj sa ale to ze bol pritom aj chlap to je co? Véd sme predca ľudia a je jedno ci rom alebo nie pomahat by sme si mali netrvdim ze mame pomahat ľuďom ktorý predali byt a peniaze rozflakali a potom žiadajú o byt štát kam to tento svet speje ze sa tu medzi sebou pozierame a deti vyrastajú v nenávisti a rasizmu 🥺 ja ako slobodná matka som sa starala o dcérku do nedávna sama a len preto ze jej otec sa stal gemblerom som preto zla ze som si spravila dieta ? Ze som slobodná matka a žiadala čakala som na štátny byt 3r do vtedy som sa podieľala v krízových centrách ci na ubytovni a dala som vždy dcérke to co potrebovala kým som nemala dostatujuci príjem štát mi byt nepridelil a aj keď som ho mala musela som čakať nie je to tak ako si poniektorí myslia ze cigáni dostávajú byty a bieli nič ja sa sama hnevám nato ze Lunik9 zburali a oni dostali bunky 🤦‍♀️a mi slušní romovia co pracujeme a snažíme sa živiť naše deti čakáme na strechu nad hlavou štát si robi co chce!!!

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
noemikatka
autor
3. sep 2023

@lonely66 nikto tu do teba neskace ! Ja som len napísala ako to celé je

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
noemikatka
autor
3. sep 2023

A ak by niekto ak čítal všetko čo tu píšem vyššie tak by si všimol ze som spomenula to ze príspevok je napísaný v hneve jasne ze by som zanou nesla a nevykrutila jej krk len si stojím za tým ze mojej dcére to proste ničí sebavedomie keď tak frazuje učiteľka a každý deň 🤦‍♀️🤦‍♀️ mala by mať rozum keď chce učiť deti ved práve deti vedia byť krute a učia sa od dospelých ako sa majú správať a presne to potom robia nemajú radi cigánov len pretože ze si myslia ze sú hlucny a z mojou dcérou sa preto nikto v triede nemusí baviť lebo si povedia je to cigánka učiteľka nám hovorí ze sa nemáme správať ako cigani oni sú zlý jasne ze pôjdem zanou v kľude nie aim hadavi typ človeka

noemikatka
autor
3. sep 2023

@lonely66 dik za radu keď som bola v máji na rodicaku presne toto som jej povedala a netuším co sa deje ze sa s dcérkou nikto nerozpráva je tam nová a každý deň ma stres ist do tej triedy dúfam ze sa to zmení inak ju dám preradiť deti by nemali trpieť!

sticker
karolinakr
3. sep 2023

@noemikatka to som uz viac krat čitala na fcb, že aj cigani - romovia sa sťažuju, že osadnici dostanu všetko zdarma.Tak v tomto sa zhodneme aspoň všetci! Lebo na nich každy doplaca, alebo potom by mali kazdemu zdarma dat byt, alebo by si to oni mali odpracovat - odstranit ten bordel tonu odpadu, čo narobili.Vieš čo, myslim, ze tvoj problem nie je učitelka, ale že dcera nezapadla do kolektivu..toto treba zmenit, prebrat, potom už pôjde všetko ĺahšie

karolinakr
3. sep 2023

@noemikatka možno deti maju predsudky, ale ked zistia, ze je fajn, neverim, že si nenajde kamaratov

noemikatka
autor
3. sep 2023

@karolinakr ja si myslím práveže je problém učiteľka pretože ak tie deti v triede učí toto a učila aj predtym keď tam dcérka nebola neviem tak sa to odráža na ich správaní a nechce sa proste z cigankou hrať toto ta nenapadlo?

karolinakr
3. sep 2023

@noemikatka to neviem, až tak tu učitelku nepoznám

tanyag
3. sep 2023

@noemikatka Ja len malú pripomienku k tomu, že deti sa učia od dospelých...Myslíš, že ja som svoju dcéru naučila udrieť? kopnúť? odvrávať? nadávky? Si na veľkom omyle, toto všetko sa moja dcéra naučila od ostatných deti na ihriskách...ale je na rodičovi, aby dieťaťu vysvetlil, upozornil ako sa má správať...
Ja som na dcéru sama a v živote ma nevidela niekoho udrieť, niekoho kopnúť a nikdy ale nikdy nepočula odomňa žiadnu nadávku...Takže odomňa ako od dospelého sa toto určite nenaučila...

lonely66
Odpoveď bola odstránená