Učiteľka - rasistka
Ahojte co by ste si mysleli o triednej učiteľke ak mate dieťa tmave a ona celej triede povie nechovajte sa ako cigani🤬🤬🤬 jasnacka ze v pondelok idem s dcerou do školy a aj sa jej to spýtam ako takto môže deti učiť rasizmus dcérka je vtej škole triede nova a jedina romka v triede kamatou este nemá je zo školy chuderka vystresovana a stiahnutá do seba velmi ma to trapi ze cely den v škole sa nema skym hrať rozpravat a este do toho aby sa vyjadrovala učiteľka takto prednou🤬🤬🤬🤬 taka som stoho nervózna ze nakradcej by som ju pod krk chytila len aby moje dieťa netrpelo povedala mi to tak ze jej to z ust vyskocilo a keď som povedala ze sa snou pôjdem porozprávať tak ona nato ze niee nechod 🥺🥺🥺 este sa aj boji ze k nej učiteľka zmení spravanie
@lonely66
@tanyag problém je v ich životnom štýle, nie farbe pleti. Na ihrisko kam som s dcérkou chodievala zrazu začala chodiť pani z Lunika aj s 3 deťmi Problém nebol vo farbe, ale že boli špinaví, zanedbaní. A nebola vôbec hlučná, či agresívna. Sadla usmiala sa, deti sup po ihrisku, do piesku. No poviem pravdu ťahali sme s dcérou inde.
A ešte za sociku, keď mali Lunik krásny nový so všetkými vymozenostami, vždy vždy tam bola žltačka. Keďže k nám chodil ten istý autobus čo mal po trase aj Lunik, ja som až chorá na umývanie rúk. Kopa deciek sa nakazila v mhd a potom v školách.
@janage
Veď to som aj napísala, že takým sa vyhýbame 🙂 zatiaľ sa nám to úspešne darí...samozrejme, že keď sú sociálne dávky, to ani do mesta nejdem, lebo to je akokeby ich vypustili odnekiaľ a to sa po meste ani ísť nedá 😂 ale jedine pozitívum je, že na ihriská nechodia...teda aspoň na tie, na ktoré chodíme my...čiže s nimi priamo do kontaktu neprichádzame...
A to je ich vážne v Trebišove kopa na kope...jediný dôvod prečo nechcem ešte dcére vravieť niečo o cigánoch je to, že pár rómskych rodín chodí na ihriská (slušných, čistých) a poznám si dcéru, nazývala by aj ich cigánmi, keďže farbu pleti majú rovnakú...ak ideme po ulici a idú okolo osadníci, tak dcére poviem, nech ide nabok...ak sa opýta prečo, poviem, lebo sú špinaví...na jej otázku, prečo sú špinaví odpoviem, že neviem, asi za zabudli umyť atď.atď.atď.
Ale nechcem používať to spojenie špinavý cigán atď. lebo ona ak uvidí nejaké špinavé dieťa, bude ho nazývať cigánom...to len aby sme moje tvrdenia dali na pravú mieru...
Rešpektujem každého názor, každého postoj, každého výchovu 🙂
@noemikatka autorka podľa mňa je chyba aj v učiteľke. Je to nevhodné takto sa vyjadrovať. A je irelevantné či má alebo nemá v triede rómske/cigánske dieťa.
Uvediem príklad : syna vychovávame asi v tom duchu, že ľudia, ak ich chceme deliť sú dobrý a zlý. Nie tmavý, bledý, vysoký, nízky, chudý, silný. Proste dobrý a zlý. Raz sa stalo, že v škole sa učili o odpadkoch. Pýtali sa, kto vytvára odpad. A môj syn povedal, že cigáni. Po vyučovaní si ma odchytila učiteľka a povedala mi čo sa stalo. Ostala som v šoku. Naozaj takto dieťa nevedieme. Ona ma len poprosila aby sme sa so synom prorzprávali, že takto nie, nakoľko školu navštevujú aj rómske/cigánske deti.
Toto je podľa mňa správny prístup.
So synom sme sa porozprávali s povedal nám, že on má rád všetkých spolužiakov ale on myslel tých cigáňov čo videl v telke, z tých osád kde je totálny neporiadok.
V škole sme uviedli všetko na pravú mieru a aj ospravedlnili a vysvetlili. Nikto sa na nikoho nehneval a ani neurážal.
Všetci sme len ľudia a učíme sa celý život. Aj sa správať, komunikovať a chápať sa navzájom.
@lonely66 uplne s tebou suhlasim...horsie je, ze v novych volbach sa tam dostane strana, kt.hlasa dostojnu buducnost pre vsetkych, sama vies, co to znamena..
@lonely66 tak na mne nie je hodnotiť spravodlivosť a nespravodlivosť. Ja si ale uvedomujem, že máme medzi nami rôznych ľudí a nie každý má rovnakú hranicu možnosti sa dostať z problémov. Sociálne príspevky pre deti sú hlavne pre deti aby mali aspoň nejakú možnosť dostať sa z chudoby.
@mandarinka555 slovo rasizmus je jediné čo vedia a oháňajú sa ním všetci lebo tak im to vštepuje televízia. Len tie povinnosti im zabudli ukázať 🤦zachviku nás budú zatvárať pri tom slove cigán. Nesmieme to dopustiť lebo rómovia/ cigáni si už teraz na nás bielych dovoľujú až až len by mali vedieť že rasizmus je i proti bielym veď nám nadávajú a neznášajú nás hádam aj viac ako mu ich tých osadníkov sfetovaných myslím😡
@zuzana76 tak áno verím, že veľmi veľa Rómov ma nízke iq, ako vieme iq je ovplyvnené aj prostredím. Tie deti v zlom prostredí nemajú možnosti ako iné deti, preto je dôležité aby sme sa my snažili pomáhať týmto deťom a dávať im možnosti, deri nemôžu za svojich rodičov.
@lonely66 sociálne príspevky sú napríklad obedy zadarmo, plienky a iné pomôcky zadarmo. Tie sociálne dávky sa pre deti preto robia tak aby to bolo na tie konkrétne veci. A áno dajú sa zneužiť aj tie, ale tak ide o tu snahu. Verím tomu, ze su ludia, ktorí tu snahu využijú. Jedine ako môžeme pomôcť problémovým a sociálne slabším ľuďom je výchova od mala a dat im aspoň nejaké možnosti.
@lonely66 áno skončili, ale aj s tým treba počítať. Vzdy sa nájdu ľudia čo využijú a nevážia si co im niekto dá, to nie je chyba len Rómov, ale kohokoľvek, malo ludi si váži niečo co dostane. Ide o to, ze je tu snaha pomôcť deťom.
@erikavesela ako sa take 2 rocne dieta z osady dokaze zaclenit do spolocnosti? Ked ho rodicia ani len do skoly nedavaju? Z toho kruhu nie je cesta von.
@queen_mary v tom pripade by taky rodic mal byt sankcionovany, tak ako aj z majority, kedysi mi ocino spominal, ze za socializmu mali v praci romov a jeho dieta nechodilo do skoly a on isiel sediet, normalne basa natvrdo. Nebolo to na dlho, mozno par mesiacov, maximalne rok asi.
@queen_mary a je také združenie Cesta von, projekt omama. Tam kde pôsobia omamy je svetielko na konci tunela. Deti lepšie pripravene na vstup do školy.
Ale rodicia musia chcieť v prvom rade.
@janage viem, ze je. A moc im fandim.
@queen_mary nie je...staci odoberat deti, brat pridavky za nestaranie sa...ver, ze by sa starali...pretoze ich tl dieta nezaujima, ich zaujimaju prachy
@lonely66 pocula som taku teoriu, ze zmenu necakajme...eu ich je schopna u nas dotovat natolko, aby sa nechceli rozliezt po celej europe a ludia, kt.sa u
nas zivia tym, ze sa o nich "staraju, pomahaju im atd" tiez nechcu zmenu, lebo je to praca, kt.ich zivi...nieco na tom bude...
@noemikatka nie je to vhodne ani profesionalne od pedagoga. Deti su citlive a mnohe deti este nerozumne. Dospely clovek si povie, ze to sa tak len hovori ale to dieta tam sedi cely den a musi sa s tymi pocitmi a krivdami vysporiadavat. Ak je dcerka nova v triede este jej aj takto pedagog ztazuje nastup medzi novych spoluziakov. Ucitel by mal mat dost rozumu na to aby vedel, co moze v dusi dietata takymi to vyrokmi sposobit, taktiez ked to vidia spoluziaci u pedagoga, aky vzor maju? Takto vznikaju zarodky sikany a je dobre, ze Vam to dcera hoci nechchtiac povedala. Urcite pred tym netreba zatvarat oci. Taketo spravanie je na pode skoly absolutne no go. Pani ucitelka je dospela, moze si najst ine vhodne prirovnanie.
aurorka...je to cisty rasizmus...ale aj podla reakcii v diskusii vidis ze ze je presiaknuty celou spolocnostou. Napriek tomu by som sa urcite s ucitelkou porozpravala a ak to nezaberie poziadala o preradenie. A vsetkym ktory sa zaujmaju o romsku problematiku v sklostve doporucujem knihu A okraje mas kde.
@seepferdchen
@kuki13 ď𝙰𝙺𝚄𝙹𝙴𝙼 𝚉𝙰 𝙿𝙾𝚅𝚉𝙱𝚄𝙳𝙴𝙽𝙸𝙴

@lonely66 u niektorych mozno v oblasti debility, u dalsich v oblasti imbecility, my dve nie sme erudovane na to, co by sa malo robit. Myslim, ze to nevedia ani ti hore.