Učiteľský plat
Kedze to tu je anonymne, dozviem sa snad realne cisla. Rozmyslam, ktorym smerom po RD. Som vystudovana ucitelka, ale ucila som iba rok. Budem vdacna, ak mi ucitelia (alebo ti, co vedia o plate ucitela v rodine) napisu svoj plat a dlzku praxe. A ci by sa na tuto karieru dali este raz ☺
@eribel presne ako to uz niekto pisal byt ucitelom nie je povolanie kde sa da zarobit ano ma to plusy vacsinu prazdnin si doma... ale tej prace okolo co nik nevidi a neoceny je vela vela... ja som pracovala v cvc ale v cr tam som mala v cistom okolo 22000,- cca a tu som pracovala a v cistom okolo 600,- prax dokopy 4 roky... teraz som na MD .... byt ucitelom je poslanie...
Môj otec je prof na Vs, má cez 1900 v hrubom, ale učí aj anglicky zahraničných študentov, v mzde má rôzne príplatky za citácie, vedenie diplomantov, úspešne získava projekty pre školu, keďže predtým robil projektového manažéra a robi vedu s vysledkami v celosvetovom meradle, nie ako naši profesori na sociálnej praci, či ekonómii, kde sa v podstate ani nejaké výsledky vo vede dosiahnuť nedajú. Má tuším 45 dni dovolenky, čo je najväčší benefit tejto prace.
Svagrova mama je tiež učiteľka, ale na SŠ, tá je schopná si zarobiť k platu dalších 400eur za výučbu cudzieho jazyka v jazykovke, čiže zarobiť sa pravdepodobne dá, aj keď je človek učiteľ, len sa treba trosku obracať..
Podla mna zalezi ale predmety ucis a aky vek ucis... taktiez odkial si... ine je mat 600 eur v ba a ine mat 600 eur napr v handlovej. Mozno zvaz rozsorujuce studium specialnej pedagogiky ak je to nieco co by ta zaujimalo
@lula313 No dovolím si trochu polemizovať...jasné, že keď je otec taká kapacita, tak sa zarobiť dá. Predpokladám ale, že sa tam vypracoval po rokoch driny... a to potom zasa nie je ktoviečo..Pre porovnanie - manažér v automobilke zarába v čistom okolo 2500 € - 3500 €, nemusí mať nutne VŠ. Jasné, je potrebné byť "šikovný" - výroba musí fičať a šikovnosť sa prejavuje aj tým, že dokáže "presvedčiť" otca troch detí, že cez prázdniny "nepotrebuje" ani deň dovolenky. Výroba sa nezastaví ani neobmedzí a "manažéra" pochvália osobným ohodnotením, aký je šikovný. To píšem z vlastnej skúsenosti. Ale privyrobiť si v školstve...ok, možno jazykári CJ, ale ja som popri svojich povinnostiach chodievala domov okolo 15,30 a popri vlastných deťoch si neviem predstaviť, aby som ešte niekde inde učila...lebo privyrobiť si v jazykovke je v podstate druhé zamestnanie....
@juliet86 súhlasím, my žijeme na západnom Slovensku a keď boli štrajky, tak sme štrajkovali celá škola...moja švagriná učí na východe a tá o štrajku ani nepomýšľala, tam je cca 600 € krásny plat, to by ju na námestí ukameňovali, keby sa zúčastnila....
@lula313 a ešte k tomu obracaniu sa a privyrobeniu....oslovili ma, aby som doučovala deti. Na dedine som dostávala 7 € za hodinu. Chlapec ku mne chodil raz týždenne - snažila som sa ako som len vedela, aby sa čím skôr zlepšil v diktátoch. To bolo pred koncom školského roka. Podarilo sa, na vysvedčení známkou neklesol. Po prázdninách písali prvý diktát a chlapec dostal guľu - pravda, celé prázdniny necvičil a pozabúdal, čo sme "natrepali" do hlavy. A mamina si ma hneď zastavila s výčitkou, že dostal guľu... (s podtitulom, že ona platila...!) tak tak je to s privyrobením si. Povedala som si, že mi to za to nestojí...
@slovanka2508 to som povedala ako príklad, osobne si myslim, že vzhľadom na to, aká je kapacita a koľko penazi prináša do školy za projekty, je ten plat nízky. Má veľa spolužiakov z Vs, ktorí sú dnes milionári, bavili sme sa o tom stokrát, či neľutuje, že nezačal v tej dobe tiež podnikát, ako ostatní, ale samozrejme v tej dobe nemohol vediet, že veda bude nedocenená, ale zase má stastie, že cely život mohol robit, čo ho bavilo, napĺňalo a jeho praca mala aj vyznam(teraz nehovorím len o vzdelávaní študentov, ale skôr o tých vedeckych prínosoch jeho prace).
a čo sa týka privyrobenia, Ano je to na úkor vlastného casu, poznám slovenčinára(starý mládenec), ktorý doučuje na prijmacky, píše knihy, ale je to presne o tom, či si ochotna obetovať čas s rodinou, alebo je ti prednejší zárobok. Ja sa tiež nebudem môcť vratit do pôvodnej prace, u nás bolo bežne mat za mesiac vyse 60 hodín nepreplatenych nadcasov, v decembri som mala 28dni dovolenky(čiže za rok 2017 som nemala minuty ani jeden deň z 20 dni a z roku 2016 som minula v roku 2017 6dni a to som cez tu dovolenku robila, tiež by som chcela prácu od 7:30 do 16:00, aby som mala čas sa venovat rodine a aj za predpokladu, že toľko už nezarobim, čo som mala teraz..
@ingrid2304 áno je to časovo lákavé.Je bežné chodiť do práce 8:30- 18 celý deň v ťahu.Dnes už takmer neexistuje prác doba do 15 okrem pár úradov či továrni, kde nastupujes na 06
Myslite ze by mi stacilo Dpš na pracu v materskej skole?? Alebo prvom stupno ZŠ???
Fu baby tiež robím v školstve najskôr ako asistentka ucitela a teraz ako "druzinarka" ( mám VS ) ale tieto vaše platy čo tu píšete,co sa vám na nich nepáči? Ja zarobím 530€ a robim 8 hodín,kolegyne ucitelky robia 5 a zarobia minimálne o 100€ viac. Podľa mňa je táto práca platená dobre,keď si ju porovnám napr s mojou mamou ktorá je za pásom robí 12tky a dostavala 420€...a o Tom voľne ani nehovorím. Ja sa teda nesťažujem 🙂 záleží o Tom kto ako žije môj muž tiež zarobí približne ako ja vo fabrike takže máme cca 1100€ mesačne,my z toho vieme žiť aj keď nehovorím že je to vždy ľahké. Ale ja na prácu v školstve nedám dopustiť. A to som robila i s postihnutými.
@slovanka2508 tak to je parada....ja som v statnej 12 rokoc a v hrubom mam 690 a to som dvojtitulova
Brasko so svagrinou na SOŠ pod 900 v cistom nejdu..oni su platovo spokojni..
@veriiik106 rozdiel medzi tvojou mamou a učiteľkou je ten, že učiteľka môže ísť robiť za pás do továrne, ale tvoja mama nemôže ísť učiť ;-D
Keď porovnávaš učiteľky a asistentky - byť asistentkou je pohodička oproti tomu všetkému papierovaniu a zodpovednosti, čo má na starosti učiteľka. Nehľadiac na to, že učiteľka nemôže mať vyštudovaný hocijaký odbor na VŠ na rozdiel od asistentky.
Neviem.zienky..ja by som brala...platy sa mi nezdaju take nizke u ucitelov ale asi zavisi ak kde ste - vychod zapad...tu na vychode ja mat plat v cistom 700 a nezaplatitelne prazdniny kedy nemusim riesit deti.co kam s nimi..brala by som.. Moj nazor neukamenujte ma...
@fialka2612 hej? Asistentka akékoľvek vzdelanie? Mám urobenú specialnu pedagogiku inak by som ten plat mala o dosť nižší a akékoľvek nemôže byť je rozdiel asistentka dieťaťa a asistentka učiteľa. Ten príklad mami som uviedla lebo tak pracovala pár rokov do zadu teraz robí to co vyštudovala a plat má 550 a stále robí viac než ja 🙂 proste ja by som nemenila....a o tých papierovačkach čo to viem, keď nám vypadla učiteľka robila som za ňu všetky tieto papiere aj asc agendu aj vysvedčenia 🙂
@hettinka nie nema ale má strednu odbornú školu a ver že keby nerobia títo ľudia tu prácu čo robia tak my " školstvo" by sme nemali z čoho žiť 🙂 pretože každý odbor je potrebný. A o tej zodpovednosti, hm skús mať 27 deti na školskom dvore :D jasné že vy máte tu zodpovednosť naučiť,ale ja koľko krát mám nachystanu prácu od učiteľky čo treba s deťmi precvičovať apod 🙂
@hettinka áno veď o Tom píšem už keď sme tu študovali vedeli sme aký je plat ale sú tabuľky. Proste mne táto práca vyhovuje a najťažšia je asi tá práca s rodičmi ani nie tak z deťmi
Jednoducho ja to zhrniem tak: mám možnost ísť učiť,ale ja to proste robiť nechcem uspokojím sa s nižším príjmom,prešla som si ozaj všetkým a v školstve som naďalej kvôli volnu a najmä keď budem.mat deti nieje problém s prázdninami a pod. Takže ja len toľko 🙂
@hettinka viem len je to nespravodlivé že kopu ľudí nemá ani poriadnu školu a robia si za také platy zemi je z toho zle a my sa môžme trápiť, robiť kredity a neviem čo.....no naše Slovensko
@hettinka veru tak ale tak čo narobíme 🙂 ja už som na ceste do práce tak musím byť pozitívne naladená :D a ešte aj v 4 mesiaci už fucim jak slon,haha teším sa na leto :D

Ahoj...ja som momentalne na MD. Po VS v odbore primarneho vzdelavania som si odrobila dva roky v ZS. Mala som prvakov a teda potom druhakov, vytvarny kruzok,priplatok za triednictvo a osobny priplatok. V cistomporiadku som priemerne mala v 10. platovej triede 625€. Som z stredneho Sr. Vela zalzi od oblasti sr...svoju pracu som milovala