icon

Učiteľský plat

eribel
11. mar 2018

Kedze to tu je anonymne, dozviem sa snad realne cisla. Rozmyslam, ktorym smerom po RD. Som vystudovana ucitelka, ale ucila som iba rok. Budem vdacna, ak mi ucitelia (alebo ti, co vedia o plate ucitela v rodine) napisu svoj plat a dlzku praxe. A ci by sa na tuto karieru dali este raz ☺

duun
12. mar 2018

@dorottka v platení za zahraničných je to rôzne, iná fakulta mojej univerzity má taxu 100e, ale za každého študenta v skupine. Bývajú tak 2-6 za semester, a 600e potesi. Na nasej fakulte je to 20-40e za cely semester za vsetkych (podla toho koľko ostane dekanovi na delenie z rezervy). Áno, doktorandi sú v oveľa výhodnejšom postavení ako asistent - doktorand učí za plat, ktorý je rovnaký ako môj iba 4-6 hod. týždenne, prac. čas má 8,00-14,00, podieľa sa na výskume, ale sám si prácu nemusí chystať - dostane "zaúkolované". Závisí od fakulty a univerzity, ale vš školy sú na tom teraz všetky dosť biedne (teda tie verejné a štátne, ktoré poznám).

dorottka
12. mar 2018

@slovanka2508 no ale tiez nie je vychod ako vychod, na KE je 600e smiesna mzda.

dorottka
12. mar 2018

@duun aha jasne, len podotknem, ze co sa tyka toho, ze nemusi si pracu chystat - ak mas leniveho skolitela, tak robis vsetko zanho, ja som za mojho doktorandovania pripravila komplet dva nove predmety, vratane osnov, materialov, prednasok a cviceni, dokonca aj skusok (testy). Skolitel nepohol ani prstom, len to na konci skontroloval... :D

duun
12. mar 2018

@dorottka samozrejme.. vzdy mas skolitelov, ktori su fantasticki (ja dakujem tej svoje, bola som externy phd a este materska do toho a neskoncila by som, nebyt nej) a su taki, co neurobia nic a len sa pirpisu do clanku, ktory napises, aby aj oni mali body :( to je zial vsade :( najma chlapi par rokov do dochodku maju niektori sklon sa "odviezt". Ludsky faktor a cest vynimkam.

danusskaaa
12. mar 2018

Takze,prvy velky kolujuci omyl v okoli je, ze ucitelka ma cele prazdniny volno!!! Kde ste to nabrali??? Ak raz nema nasuplovane hodiny (nahradne volno) dovolenka jej vsetky prazdniny nepokryje. Preto sa casto stava, ze ucitelky su PN len aby nemuseli ist pomahat upratovacke cez leto umývať skolu (aj take uz u nas bolo). Mimo prazdnin si ucitelka dovolenku necerpa ako napr. ine zamestnania. Ako nahle niektora chybala, robila pripravu pre zastupujucich ucitelov aby deti nieco plnohodnotne robili. Pracovna doba do 15tej znamena ze sa pisomky ci pripravy robia doma- takze praca nekonci zavretim dveri. Na niektorych skolach ziadne priplatky niesu. Kruzky su utrpenie kde ucitel "kroti zvierata" za 2€/hod v hrubom. (Zalezi od kruzku....tie volnejsie su parada, doucovania na rozne testy a monitor= otras)
Bohuzial casto sa stava ze nezoberu ucitelku s atestackami lebo jej musia dať vyssi plat... a tak stale kazdym rokom novacik v skole aby "neminali rozpocet" -smutne. Nie kazda skola dovoli zvdelavat sa ucitelovi (casto sme nedostali volno, ktore sme potrebovali na kurz) a uz aj ked ide na nejake skolenie pekne si ho zaplati.
Takze to fakt nie je len o nic nerobeni a volne!!!
A to nespominam mnoho inych byrokratický papierovaciek, integracii a hlavne spravani ani nie deti ale podaktorych rodicov 😣

kotatko201
12. mar 2018

@danusskaaa dobre napisane...

fialka2612
12. mar 2018

@veriiik106 viem, že v našej špeciálnej ZŠ nie všetky asistentky učiteľa majú špeciálnu pedagogiku, majú vyštudovanú hocijakú VŠ. Nuž a keďže si podľa vlastných slov zastupovala učiteľku, tak by si si mala uvedomiť, že tá učiteľka sa narobí oveľa viac ako asistentka alebo družinárka, pravda ak si to robila zodpovedne a zodpovedne si sa pripravovala na svoje hodiny. Je rozdiel len strážiť deti v družine a vymyslieť im nejaký program a rozdiel byť zodpovedný za vyučovací proces. A ako si sama písala máš len o 100 eur menej a robíš len o 3 hodiny viac. V našej ŠZŠ veľa učiteliek po materskej chce určitý čas robiť len asistentku alebo družinárku, práve vzhľadom na to, že je to veľký rozdiel v náročnosti práce a finančne je to len o čosi menej. 😉

kratulka
12. mar 2018

V zivote brat svagrina kamosky cez prazdniny nebrali PN...Cez sk.rok tiez dovolenky ak treba cerpu..nieco viem ze musia nadrobit...ale kedze koncia o 12-13..ta ked aj do 15.00 posedia v praci..nic hrozne..normalne clocej robi 7-15 alebo 8-16.. Niektori viac.menej... Ranne poobedne nocne.. Len viem ze malokto zo skolstva idr prec... Vyhody su fakt super.. A dovolenk@ 45? Kto normalne tolko ma... Nechapte ma zle..nechcem nikoho podcenovat urazit...vsade je nieco... Ja priklad mesacbe vyplacam niekolko desiatok tisic eur..zas ina zodpovedbost... Ja by do skolstva sla..aj ked viem ze aj tam to nie je naj...ale pre mna vyhody tejto prace su velke... Snad sa mi raz podari

fialka2612
12. mar 2018

@kratulka švagriná robí na úrade, robotu si nenosí domov, príprava do zamestnania takmer žiadna. VŠ mohli/ museli nejakú vyštudovať, ale bolo úplne jedno akú, takže mohla ísť aj na banícku 😉 Má dva tituly - Bc. a Mgr. ale to je akokeby jeden, keďže tie bakalárske sú totálne zbytočné u väčšiny odborov. Takže áno, má vysokú školu, ale na miesto, na ktoré ešte pred 20 rokmi úplne stačilo mať strednú a VŠ jej odbornosť nijak nezvýšila, len má titul. 25 dní dovolenky nie je tiež na zahodenie, zvlášť, keď si ju môžeš vybrať kedykoľvek počas roka - v máji, júni, septembri a októbri, keď sú oveľa lacnejšie zájazdy a pobyty. A tiež nemám pocit, že niektorí ľudia v tej svojej práci skutočne robia do 15,00 či 16,00 a že si to len neodsedia.
Každé povolanie má svoje výhody a svoje nevýhody a ľudia si väčšinou myslia, že tráva u susedov je zelenšia.

hroma
12. mar 2018

Fuha, to su ake palky... Ja VS, PhD., odborny asistent, 9rokov praxe, 750v cistom.. 😂😂😂... Tiez mi tam chyba schodisko postupnosti, ale som spokpjna, nezavidim.. Kazdopadne, sikovnym praje svet.. Som rada, a prajem veeeela € tym, ktori naozaj makaju 💙🙏

kratulka
12. mar 2018

U nas na urade su velke platove rozdiely ..aj 250 eur... Su oddelenia kde sa maka a take kde uz od obeda cakaju kedy padne... Cize tak i tak.. Vsade je daco... Len konstatujem... Skolstvo ma pre matku malych deti vyhody...
Nechcela som sa hadat len nazor..mam odskusane..skoda ze som nemala konexie ako druha pani a uvazok mi.nepredlzili... Teeba skusit viac povolani... Pekny den zienky nech ste kdekolvek...nech ste spokojne

kratulka
12. mar 2018

@fialka2612 esre zavero...u nas sa robota domov nosit neda..kedze kazdy papier ma svoj kod atd..a systemy a siete domov nenatiahnu... Ale uprimne oproti tomu.co som zazila ako som.zacinala jecto makacka. A vela zien nadcasuje denne aj 2 hodiny... Aspon tolko nase odd. Ja tiez zakazdym ked bol muz doma aj do 18 k.upratovacka nas nevyhodila...ked nebol doma smola..nemal kto deti zbierat..kruzky atd... Vyhoda ze rano som dala poobede zbierala..prvi rano ppsledni poobede v skolke...zial...nedalo sa inak... A v robote dost makacka esteze som celkom.do chapania a rychla...aj tak som.nestihala... Mam.v plane menit... No zatial ... Drzim si palce

sticker
veriiik106
12. mar 2018

@fialka2612 tak to potom máte "kvalitné" asistentky...aj u nás tak istý čas brali, a potom sa rodičia len sťažovali teraz majú všetci kvalifikáciu akú treba

veriiik106
12. mar 2018

@fialka2612 a mimochodom u nás keď učiteľke robí dieťa zle v triede tak ho dá mne a ja sa s ním trápim....ja chodím dokusana,roztrhané oblečenie,modriny.....viem svoje nebudem to tu rozoberať.....skús si to niekedy

eribel
autor
12. mar 2018

Ako autorka temy si dovolim poznamku, ze mi z tejto diskusie opat vyplyva jedine: vacsine ludi sa zda, ze susedova trava je zelensia..... Som rada, ze existuju ucitelia, co su spokojni v praci! Len taki ucitel moze byt dobry ucitel! Vela sil vsetkym!

veriiik106
12. mar 2018

@eribel presne tak preto píšem že ja sa nesťažujem,žijú ľudia aj z horších platov

staleja
12. mar 2018

@veriiik106 obavam sa ze vacsina 🙂

kratulka
12. mar 2018

Ano..veru. Ziju aj ovela horsie... Som vdacna za to co mam a ak to pojde skusim lepsie.. Ak nie...asi to tak ma byt..kazda praca je potrebna..kazda ma svoje uskalia..kazdemu ine vyhovuje...

danulienka78
12. mar 2018

@slovanka2508 toto poznám, presne aj u mňa

duun
12. mar 2018

@kratulka na druhú stranu .. čítala som v jednej diskusii o nerovnosti platov, kde sa chlapi vyjadrili, že je síce pravda, že je to nespravodlivé, ak dostane žena menší plat (pri tej istej práci), ale ak sú také citujem "sliepky, že si nevedia vyjednať plat ako chlap", tak si za to môžu samy. Chápem, ľudia žijú aj horšie, ale toto také ženské obranné upokojovanie, že cítim, že moja práca je podhodnotená za tú energiu atď., ale ospravedlním si to tak "žensky", že veď sú aj takí, čo sú na tom horšie, že veď ja mám zas prácu rada, že veď to robím pre deti.. a čo vaše deti? Áno, súhlasím so všetkým uvedeným, napriek tomu si myslím, že by som mala mať vyšší plat za to všetko, čo robím. A ak budú stúpať ceny a plat nie, proste budem musieť ísť inam - hypotéke nevysvetlím, že "veď sa majú iní horšie". Nepodceňujte sa a neutešujte sa, babule.

slovanka2508
12. mar 2018

@kratulka No a to je presne to, o čom hovorím....je rozdiel východ a západ...ja som pôvodom východniarka, ale kvôli manželovej práci sme sa museli presťahovať, keď som bola druhýkrát tehotná...máme hypotéku, dve školopovinné deti, manžel aj tu cestoval za prácou, lebo sme nechceli kupovať bývanie za 100 - 150 tisíc €. Nemyslím si, že si žijeme nadpomery, skôr naopak. Dlho sme zvažovali, či mať ešte tretie dieťa... Nakoniec ho máme, ale 3 roky si nedovolím byť s malou doma. A ďalšia vec. Áno, voľno je výhoda, ale keď boli staršie deti menšie, nikto nikdy mi ich nezavaroval, OČR bola problém, pred Testovaním 9 som nemohla ani len pomýšľať nad nejakou maródkou. A to ani pred poloročnou a koncoročnou klasifikáciou. A rodina 500 km ďaleko... To nepíšem, aby ma niekto ľutoval...môj muž robí jak drak - denné, nočné, poobedné. A poviem Ti, 5 nočných za sebou je proti prírode aj zdravému rozumu. Ja som odkázaná iba na neho a on iba na mňa. A tak Ti poviem, že keď nám potom odíde hypotéka, zaplatíme byt, deťom a mužovi obedy, dvakrát do smiechu nám nie je. Ozaj sa nedá porovnávať východ a západ - bývanie na západe je drahá a veľká položka z rozpočtu! Takže som sa pustila do získavania kreditov, 1. atestácie...stálo ma to kopec času, precestovaných peňazí a poplatkov - takže tak som sa dostala k platu pod 800 €. A mám 10 rokov prax. A to si myslím, že za túto vynaloženú snahu by som mala mať rozhodne viac!!! A každý v mojej pozícii tiež!

slovanka2508
12. mar 2018

@danusskaaa no ty mi hovoríš z duše...a politik neskutočný musí človek byť...koľkokrát si už prišli rodiči do mňa "utrieť topánky"? Ani nerátam, koľko stresov to obnáša...

staleja
12. mar 2018

Hmm, tak zase moja skusenost. mam vystudovany ucitelsky smer, cize Mgr, no zial, preto, ze je vela stazujucich sa ucitelov, ktori malo zarabaju a musia pracovat aj pripravy z domu, ktori su velmi nespokojni, vytazeni a neviem aki... no stale zostavajuci v skolstve, (dokonca aj dochodcovia) mne sa do skolstva nepodarilo dostat a tak ja pracujem za 715 hruheho v automobilke a len tak sa usmievam nad tym, ako sa mate zle 😃

veriiik106
12. mar 2018

@staleja ja mám ako družinarka 705 v hrubom 🙂 sme na Tom podobne až na to že ja mám viac voľna ako ty ale každému by som.dopriala robiť 5,5 hod príde mi to veľmi dobry pracovný čas človek tak nieje utahany ani demotivovany....drzkaj sa aj môj muž robí v podobnom závode ako ty 🙂

dorottka
12. mar 2018

@slovanka2508 mozem sa opytat odkial z vychodu si? Lebo ja zijem na vychode a byvanie tu stoji tiez od 100-150k, tiez je to fest draha polozka.

kratulka
12. mar 2018

@duun
@slovanka2508
V mojej praci si vyssi plat nevydupem ..akokolvek by som.chcela ale v podstate mi skor vadi ta neskutocna psychicka narocnost...urcite ak sa bude dat menit budem

S ocr a marodkami deti to poznam...rodicia onko pacienti...svojrovci snad uz ani nevedia ako vyzerame...2x som mala ocr...deti mali kiahne...ale robota ma veru pockala a dokonca aj pocas ocr ked bol muz doma som bola v robite lebo by som.nestihla uzavierku... Ostatne choroby dovolenka sem tam paragraf...a ked sa zadarilo hlop..a toho bolo malo...

Tiez nezijeme nadpomery ..mm jjazdil kamion..potom.menil.pracu ked nebol v praci tak fusky atd..a tak doterz...nie sme milionari ale vdaka Bohu je nam fajn..dom vdacna

Nejdem sa s nikym porovnavat..ludia sa maju lepsie aj horsie...v rodine mam 3 ucitelov...tak trosku viem ako to je..vela od skoly zavisi... Sama som k tomu pricuchla a bolo to nelahke ale za tych 5-6 hodin som mala plat aky som uz nikdynemsla a o druhej tretej som bola doma spokojna naobedovana..len skoda ze prednostne na novy skolsky rok dostala uvazok neter pani riaditelky... Stava sa...

slovanka2508
12. mar 2018

@kratulka No mne práve to vadí, že mi odbitím 14.tej -15.tej hodiny nikdy nepadla... Doma sa poučiť s deťmi, spraviť večeru a sadať za písomky...
Moja mama robí na úrade a áno, máš pravdu, má 58 rokov, uzávierky, vypláca dosť veľké obnosy peňazí, stresy - žerú sa v kolektíve...a plat okolo 500 € v čistom. A to má aj VŠ vyštudovanú presne na túto prácu určenú. Verím, že v porovnaní s tým sa zdá práca učiteľa ako prechádzka ružovým sadom... moja mama je vdova, tak prežíva len vďaka vdovskému. Ale som toho názoru, že s tým treba niečo robiť - búriť sa, protestovať! Ja ju a každého úradníka rada podporím. Škola len, že učiteľov už verejnosť tak rada nepodporí...

slovanka2508
12. mar 2018

@dorottka čo znamená 100 - 150 k?

dorottka
12. mar 2018

@slovanka2508 to, ze tolko plus minus (100-150 tisic eur) tu stoji trojizbovy byt, pokial nechces byvat v uplnej prdeli.

kratulka
12. mar 2018

@slovanka2508 burenie sa nam nepomoze..skusalo sa aj strajkovalo...postupne kto moze ide prec....