icon

Učiteľský plat

eribel
11. mar 2018

Kedze to tu je anonymne, dozviem sa snad realne cisla. Rozmyslam, ktorym smerom po RD. Som vystudovana ucitelka, ale ucila som iba rok. Budem vdacna, ak mi ucitelia (alebo ti, co vedia o plate ucitela v rodine) napisu svoj plat a dlzku praxe. A ci by sa na tuto karieru dali este raz ☺

Strana
z9
moni73
20. mar 2018

@duun kedze mas 14 lajkov, tak musim zareagovat. "...a ľudí je nutné trestať za inteligenciu...". Je to vsetko velmi pekne, ale preco mas/mate pocit, ze je nutne trestat za neinteligenciu??? Vobec sa neviete vzit do toho chudaka, ktory 8 hodin denne prehadzuje uhlie? Ktory by urcite tiez robil rad nieco ine. Menej namahave, cistejsie, nieco naco by skor zbalil frajerku, nieco cim by sa jeho deti mohli v skole pochvalit, ... Ale zial, nevydalo. Niekto tam hore sa rozhodol, ze mu da prave tolko inteligencie, aby zvladol akurat to uhlie. A my vsetci mu este pridajme! Dajme mu 400,-, ved to zvladne kazdy.... fasa, technicky sme vyspeli na hovado, ludsky je to tragedia.

dorottka
21. mar 2018

@moni73 nemyslim, ze sa mu nedopraje. Na toho chudaka kazdy pozrie a povie si, ty vole, ten sa namaka jak jedno hovado, vsetka ucta - co je pravda. Problem je ale iny, pozri si, ako ludia reaguju na hocico spojene s dusevnou pracou - aaa co ta chce, sak cely den v pohodlicku sedi na riti a klepe do pocitaca; no ano, on ma co najmenej hovorit, ved si len sedi na tej svojej stolicke a preklada papiere z jednej strany na druhu. Proste ta dehonestacia, ze ak ta nevidia lietat a fyzicky makat, tak sa vlastne ulievas a mas byt rad, ze si rad. Pritom napriklad ja si ani nepamatam, kedy som mala taky tyzden, ze volne vecery - vsetko mam nadrbane bud pracou, pripravou na pracu, vikendy workshopy atd. To vsetko aj mna stoji vlastne peniaze, o energii ani nehovorim, zodpovednost jak svina, ale co ja chcem, ved si len tukam do pocitaca a beriem tazke prachy 🙂. Ten uhliar, ked skonci job, ho aspon nik doma neotravuje, ze tamten uhlik by sa isto dal lepsie umiestnit, pripadne nemusi svoj volny cas obetovat priprave a studiu x novych technik prehadzovania uhlikov a z toho si odkladat cash na literaturu a dalsie relevantne kurzy. Cize ano, doprajeme mu samozrejme vsetci, zasluzi si kludne viac, otazka ale znie, preco nam nik nie? 🙂

duun
21. mar 2018

@moni73 ok. Nebudem polemizovat o dlho o ekonomii - o hodnote práce a ani o to, že si myslím, že je to mužský svet a všetko je vymeriavané peniazmi. Ja som nestanovila pravidlá a ani so všetkými nesúhlasím. Len je to tak. Práca, ktorú dokáže robiť veľa ľudí, v podstate hocikto - ak udržíš lopatu a dokážeš pochopiť, kam to uhlie prehodiť = dostaneš zaplatené podľa výkonu a jednotka pláce za ten výkon je malá = tú prácu môže zajtra vykonávať bager, ktorý nemá dovolenku, PN, OČR, odbory... Toto je na inú tému - a práve tí vzdelanejší už dávno riešia, čo s prácou pre ľudí, ktorí o ňu v technickom svete prídu, lebo príde Industry 4.0. Vysoko sofistikovaná vedecká práca - ťažké ju hodnotiť podľa výkonu, pretože aj negatívny výsledok je výsledok a posunie zas niekoho iného oveľa ďalej. Výsledky idú často v skokoch. A benefity má z nej aj ten prekladač uhlia - lieky, vzdelanie pre jeho deti a na rovinu - napr. celý štát, nech je nedokonalý aký je. Spoločnosť zo samých kopáčov by žila v kmeňoch, kde by sa hodnota človeka pomeriavala fyzickými schopnosťami a pokrok by bol malý. Nechcela by som takúto spoločnosť pre žiadne dieťa. Je to veľká, ťažká a rozsiahla téma. Napriek tomu, čo si napísala, si nemyslím, že ide o ľudskú tragédiu. Každý má rozdané nejaké karty a musí s nimi šikovne, či menej šikovne hrať. Ja by som chcela mať hlasový rozsah Barbry Streisand a nezaspievam ani oktávu a pol.. ak mám dojem, že existuje nespravodlivá pláca, potom by som skôr ukázala na to, koľko zarába taký Neymar. Oproti nemu, sme tu my všetky ako deti, čo na seba ukazujú prstom, kto dostal viac centov vreckového.

moni73
21. mar 2018

@duun pises, ze spolocnost zo samych kopacov by zila v kmenoch. Bojim sa, ze spolocnost zo samych myslitelov by uz nezila😉.
Ale vratim sa k podstate. Neymar... Co na to povedat? Chore. Aj ked si myslim, ze svoje vysvetlenie by mal aj on. Nakoniec cenu urci ponuka/dopyt. Skratka trh, za ktory sa 89tom bojovalo.
Ja len, ze v prvom rade budem vzdy brat ohlad na "najslabsich" a az potom sa budem zapodievat ostatnym. Takze pred "zavistou" uprednostnim "pomoc". Nie je to myslene ziadnym sposobom urazlivo. ☮

jezurka47
21. mar 2018

Takže s vysokou školou mgr. plus 12 percent príplatok za kredity, žiadne osobné, žiadne triednictvo, príplatok akurát za sedem rokov praxe (v ktorých je aj materská) a v čistom to je cca 700 eur.

duun
21. mar 2018

@moni73 Chápem a je to správne, myslieť na najslabších. Vždy je nutné nastaviť primerané hranice - na akúkoľvek sociálnu pomoc je nutná regulácia trhu - potrebujem niekde ubrať (Neymarovi :D a ostatným s nadpriemerným príjmom atď.), aby som mohla pridať a vytvoriť napr. inštitút minimálnej mzdy či dávky v hmotnej núdzi atď. Ak ureguluješ nadmerne, vzniká pocit nedocenenia, stráca sa motivácia.. a inteligencia, na ktorú sme dali kopec financií (vzdelanie "zadarmo") utečie do CERNu a návratnosť je v čudu. Alebo v podvyživenom školstve ostanú len šialenci, pre ktorých je to poslanie a tí, ktorí by inde pre neschopnosť neprežili. Prví rýchlo vyhoria a tí druhí by si nemali pomáhať vychovávať naše deti. Najviac ma štve, keď proti učiteľom viedol bezcharakternú kampaň sám premiér - napr. tie jeho tabuľky, keď podelil 600e učiteľský plat počtom hodín priamej výučby a vyšiel mu hodinový priemer pre učiteľa zš tuším 16e.. Škoda, že tak neprepočítal poslancov (napr. 3000e mesačne / niektorí iba 2 hod sedeli v parlamente = 1500e/hod :D)

dorottka
21. mar 2018

@duun staci sa pozriet do takeho Finska, tam je platova rovnocennost taka silna, ze mladi im zacinaju kaslat na studium mediciny, informy ci inych 'tazsich' odborov, lebo ved na co? Ked po zdaneni a podobne zarobis ako predavacka v H&M plus minus par smiesnych stovak. A ja sa im ani necudujem. Nehovorim, ze predavacka sa nenamaka, ale nech sa nik nehneva - na co potom studovat nieco narocne 5 rokov (a viac) a potom sa vystavit celemu zivotu nikdy nekonciacemu vzdelavaniu plus o dost vacsej zodpovednosti, ked ti to v podstate netreba, aby si sa uzivil? Motivacia v cudu a preto vacsina vzdelanych Finov ide za hranice, Finsko sa proste neoplati, ved aj ja som sa kvoli tomu vratila. Uz to tam zacina byt velky problem, ekonomika je na tom pomerne aj kvoli tomu blbo uz par rokov a nevedia sa vyhrabat. Preto suhlasim, treba opatrne, pretoze vazne treba zachovat aj motivaciu, nie len bezhlavo brat.

moni73
22. mar 2018

@dorottka brat ako motivaciu v praci plat je ako brat ako motivaciu v skole znamky. Ked nevidis, ze je to chore, tak nic.
A sorry, koncim. K teme plat ucitela nemam co napisat. Je mi srdecne jedno, aky maju plat. Samozrejme, ze v tomto state by si 99% ludi zasluzilo vyssi.

mijo53
22. mar 2018

@duun a niektorí za viac volebných období povedali možno jednu vetu

duun
22. mar 2018

"brat ako motivaciu v praci plat .." ..len toľko, keby som bola sama, môžem mať luxus rozhodnúť sa, že budem robiť prácu aj vtedy, keď budem mať problém prežiť. Mám syna, musím mať prácu, ktorou mu zaplatím hypo na strechu nad hlavou a ktorou našetrím, ak bude chcieť ísť študovať ďalej (a mať bicykel, ísť na plavecký, lyžiarsky kurz, chodiť na klub angličtiny.. a kopec iných prízemne materialistických vecí v primeranej miere), takže áno - myslím choro, len plat je jedna z motivácií pri výbere práce. Akonáhle mojou prácou nezaplatím hypo, nútene, nevyhnutne hľadám inú (alebo ďalšiu), napriek tomu, že dnes mám to šťastie, že ma práca baví.

dorottka
22. mar 2018

@moni73 smiem sa teda spytat, co ma byt motivaciou pre pracu, kde clovek travi aspon 9+ hodin denne na ukor rodiny a vlastnych zaujmov? Nehovorim o zamestnaniach ako doktor a ucitel, pretoze 's poslanim a fakt hlbsim zmyslom' proste nemozu byt vsetky a tam su minimalne tie velmi viditelne. Ked uz mam taky chory pohlad, chcem sa poucit. Chcem sa naucit, ako za kazdych okolnosti najst zamestnanie, ktore robim s laskou, pre ludi a vnutorne obohatenie s tym, ze si budem moct dovolit aspon zaplatit ucty a do pol roka nevyhorim. Nehnevaj sa, ale len vdaka tomu, ze mam zamestnanie, ktore plati dobre a ano, robim ho primarne kvoli platu, mam tu moznost, ze mozem okrem platenia uctov podporovat vsetky oz-tka, co ja chcem a omnoho viac ako ked som sa snazila robit polroka vylucne charitu ako cisty dobrovolnik za nulove ohodnotenie. Treba si to vyskusat, kym zacnes nieco vyhodnocovat ako chore.

jajka257
22. mar 2018

@moni73 a ty nepotrebujes peniaze? Plat je ohodnotenie prace a aj motivaciou, zial v skolstve je to vysmech ludom do tvare....

moni73
22. mar 2018

@duun
@dorottka
@jajka257 zeny, sa durdite, ale ja som nikde nenapisala, ze som ina. Samozrejme aj ja som donutena mysliet choro. Najpodstatnejsi pri vybere zamestnania je pre mna plat. Lenze z toho dovodu nemozem robit to, co by som robila najradsej a myslim, ze aj dobre. A toto mi pride zle...

pufinka07
12. júl 2018

Mile mamicky,viete mi prosim poradit aky budem mat plat,ked pojdem robit asistenku ucitela? Nemam prax,takze prvy rok budem mat adaptacny a plat ako nekvalifikovany pracovnik. Mam ukonceneho len Bc.-majster odbornej vychovy. Plat sa mi zvysi po roku? Dakujem

pufinka07
12. júl 2018

@novana dakujem,uz som pozerala tu diskusiu.. ked som volala mi povedali ze platova trieda 7 plus priplatok 6% nakolko nemam prax... to znamena ze sa mi neuplatnuje ani Bc. titul... prvy rok az na ten dalsi?

zuju2
15. júl 2018

@pufinka07 Platy v školstve nič moc a 7triedato je bieda. Žiadne príplatky. Jedine si nazbierať aspoň nejaké kredity a tým získať 6%príplatok.

zuzanockamt
15. júl 2018

@pufinka07 a kredity mas nazbierane ako asistent ucitela? Lebo ked nie,neuznaju ti ich

pufinka07
15. júl 2018

@zuju2 daju mi 7triedu a 6%priplatok. Az o rok sa mi uzna Bc., ked budem po adaptacnom roku... preto stale zvazujem.... nuz neda sa mi dokoncit VS. Musela by som ist odznova na Bc....

pufinka07
15. júl 2018

@zuzanockamt nevie ako to bude s kreditami... vobec nemam v skolstve skusenosti ako to chodi... ci lepsi je mlat v materskej skolke??

zuzanockamt
15. júl 2018

@pufinka07 a mas kvalifikaciu pre MS?

pufinka07
15. júl 2018

@zuzanockamt nie nemam kvalifikaciu,ale zvazujem 🙂

ajana
17. apr 2023

@slovanka2508 niektorí učitelia by si naozaj zaslúžili o veľa vyšší plat....A iní zas deťom školu tak sprotivia, žeby mali vrátiť všetko čo zarobili.......ale to je asi v každom povolaní....

cafelatte
17. apr 2023

Téma stará 5 rokov, platy sa viac krát zvyšovali.

Strana
z9