Unavená zo života a nedarí sa nám dieťa.
Ahojte,
Som uz dlhsiu dobu hrozne unavena, nic sa mi nechce a uplne najradsej by som sa hodila na rocnu pn-ku, aby som trocha uz vypla. Kazdy den dochadzam za pracou hodinu tam a hodinu spat, stavam skoro rano, aby som sa vyhla dopravnej spicke. Som na dobrej pozicii, za super peniaze. Ale strasne ma to nebavi a nenaplna. V mojom okoli nie je ziadna praca, ktora by ma bavila a aj by bola dobre zaplatena.
Nedari sa nam spravit babo (v januari som potratila), to ma tiez uz nici, stale sa nas niekto pyta, ze ci sa uz zadarilo. Vzdy mam pocit, ako keby by vrazili facku s konstatovanim, ze ako dlho nam to trva po nasej strate.
Chcela by som zacat cvicit, venovat sa konickom, ale ja nevladzem. Pridem z prace, spracem kuchynu, navarim veceru a idem rovno spat. A takto dookola a dookola. Dnes som sa aj v aute uz rozplakala, ze ma nebavi tento “dospelacky” zivot😄🙈 (viem blbost).
Potom ma nici, ze ked pride dieta, tak raz budem musiet spat do prace a ja si to neviem vobec predstavit, ako to budem zvladat:toto+dieta.
Vlastne ani neviem, co ocakavam. Viem, ze sa tu do mna pustia, ze ako sa lutujem a som leniva. Ale to ja viem, a to ma sere. Chcem sa len vykecat.
každý chce to čo nemá...ja by som chcela byť aspoň deň - dva sama. Mať kľud. Mohla by som spať aj celý deň, behať po obchodoch, venovať sa sebe samej...ale nejde to. Deti vyžadujú svoje...Na sviatky sa ani moc neteším....ten zhon...
Takých, ktorí sme si mysleli, že sa to v práci po našom odchode zrúti ako domček z kariet, tak takých nás už bolo.😀 Väčšinou nejde o nič iné, ako o samovražedný spasiteľský komplex vedúci k úplnému stavu vyhorenia, ktorý okolopracujúci síce nechápu, ale o to viac zneužívajú. A potom, keď už je človek na samom dne, tak ho jednoducho iba prekročia a ide sa ďalej. Opakujem, prekročia a ani nezakopnú. Moja rada znie: zachráň sa kto môžeš! Ak si človek nepomôže sám, kto mu pomôže? Treba odísť/urobiť zásadnú zmenu čím skôr. Mám to odskúšané a ľutujem, že som to neurobila už dávno.😄 Držím palce!👍
Mám 2 deti, po 5 rokoch na RD som zacala pracovať a dochádzať do práce 45 km tam poobede späť, vlakom, bolo to odrzku niekedy stihnúť škôlku o 16.30, takto fungujem už 7 rokov, sdecka sú už väčšie, chodia už ráno a poobede samy do a zo školy, je to lepšie, prácu tu v okolí nenájdem poriadnu, tak dochadzam, prídem domov, deti, úlohy, nevarim v týždni, neupratujem, není kedy, všetko cez víkend
Ahoj, nečítala som všetky príspevky.
ALe jednej veci nerozumiem: píšeš, že si unavená z práce, ktorá ťa nebaví, a pritom sa vám nedarí bábo. Aké sú tvoje / vaše priority? Ja chápem, ak niekto chodí do práce, ktorá ho nebaví, lebo inak neuživí rodinu. ALe keby som nemala rodinu, ktorú musím živiť, isto by som sa netrápila v otravnej práci. Veď daj výpoveď a začni sa venovať niečomu, čo ťa baví, ste len dvaja, tak hádam nemáte až také náklady. Užívaj si život, choďťe na dovolenku, veď trocha radosti do toho! Alebo sa prihlás na nejaký kurz, aby si nemala pocit, že nič nerobíš, veď nemusíš byť otrokom systému, systém má človeku pomáhať a nie ho pohltiť. Aké sú tvoje sny, túžby? Ja netuším, to musíš sama vedieť, ale pusť sa do toho. Môžeš sa venovať dobrovolníckej činnosti, alebo študovať, vyskúšať si niečo, čo si ešte nerobila, cestovať, naučiť sa nejaké nové zručnosti či jazyk, nadobudnúť nové zvyky, začať športovať, dať sa ostrihať, zmeniť štýl obliekania, proste zmeň, čo ti nevyhovuje a začni robiť tak, aby ťa bavili! Život je skvelá vec a nevidím, čo ti vlastne bráni v tom, aby si si ho užívala. Teda ak netrpíš depresiou. Ak áno, tak smer psychológ a potom všetko ostatné. Len tým pohni, to je základ.
Držím palce 😉
V príspevku si veľmi jasne napísala co nechceš a ešte si sama pre seba napíš čo vlastne chceš. A podla toho začni. Ešte dodám ako tu už viackrát odznelo - každý je v práci nahraditelny. Možno sa bábätko práve preto nedarí, že sa len nahanas...
To mi pripomína vyhorenie, tiež myslím, že odborník by mohol pomôcť.. ja vyhorenie poznam, zažívam ho a je to celkom blbý stav...
takto to vyzerá, keď sa človeku ( a hlavne žene!) implantujú falošné hodnoty od malička a ešte sa to emocionálne zadrátuje pocitom, že budem vyzerať ako lenivá, looser, nesmiem predsa ostať doma a "nič nerobiť" ( akoby žena nemala doma aj inú prácu - pritom všetky vieme, že ju doma čaká druhá šichta, nehovoriac pri deťoch). Pre ženu má byť priorita vždy rodina, deti, domácnosť. Práca a finančné zabezpečenie, nebodaj nejaká lojalita s kolegami až na druhom mieste. Podvedome to cítiš, zo začiatku tento pocit ešte zalepili úspechy v práci, dobrý plat, ale vidíš, časom ti to ani toto nedokáže skutočne naplniť tvoje ženské srdce. A preto prichádza vyhorenie, únava, pocit nezmyselnosti takéhoto života. Hlboká túžba po dieťati a klasickej rodine sa derie na povrch. Pri dieťati takéto pozície vôbec nie je možné vykonávať, jedine že zas len obetuješ svoj rodinný život, dieťa budeš dávať opatrovateľke, domácnosť ti bude chodiť upratovať ďalšia cudzia žena, tak jedine tak by si to zvládala, ale inak sa to skĺbiť nedá. proste si musíš vybrať, čo chceš byť, skutočná žena, ktorá síce bohvieako nezarába, nemá ani nejakú super pozíciu, ale zvláda a naplno sa venuje svojej rodine alebo chceš práve radšej tú dobrú pozíciu s tým, že to moc s rodinou kompatibilné nie je a obetuješ tú ženskú časť seba? Presne preto totiž nemôžeš otehotnieť, lebo si nevieš vybrať. Chceš otehotnieť? Musíš pustiť prácu. To nie je že nič nerobíš, práveže naopak, ty to musíš urobiť, lebo inak to s tým otehotnením bude veľmi ťažké. Aby dieťa vzniklo telo potrebuje mať veľa energie a ty ju nemáš, preto aj ten potrat. Ja viem, že je to ťažké rozhodnutie, ale roky idú a čím dlhšie budeš čakať tým horšie a nik to za teba nespraví. Takže buď dlhodobá PN alebo výpoveď, uvidíš, že po 2-3 mesiacoch relaxu tehotenstvo príde ani nevieš ako. A potom? To čo bude potom, keď už bude dieťa na svete budeš riešiť potom, nájdeš si jednoducho inú prácu, ktorú zladíš lepšie s dieťaťom, kašľať na skvelú pozíciu a peniaze, peniaze má mať na starosti hlavne muž a ak dobre zarobí, tak prečo si tým trápiš hlavu, ty budeš mať kopu roboty okolo dieťaťa a domácnosti, takže o lenivosti sa nedá ani hovoriť. Treba si len jednoducho upratať v hlave priority, čo je pre teba dôležitejšie, tvoje zdravie a mať spokojnú rodinu, deti, alebo nejaká super práca, kariéra, spokojní šéf a kolegovia ( ktorí prepáč za krutú pravdu už týždeň po tvojom odchode ťa v pohode nahradia niekým iným)?
Dakujem dievcata za mega podporu. Vydrzim ten chaos do vianoc, a ked uz budem mat (snad) aspon tyzden volno a trocha si oddychnem, tak sa o tom porozpravam s muzom, ze co dalej. Uz to dlhsie tak chcem urobit, ako mi tu pisete (dat vypoved, zvolnit a venovat sa tomu co ma bavi - milujem kreslenie a mojim snom je robit ilustracie do kniziek). Strasne moc chceme babo a uvedomujem si, ze tento moj stav mozno tomu nepomaha.
Dakujem naozaj za podporu.
@halienka ja viem. Ja som nikdy nebola karieristka, nikdy. Mala som len stastie na pracu a moju sikovnost. Ale podvedome mi nikdy neslo o peniaze. Vzdy som chcela skor robit zmysluplnu pracu ako praca v detskom domove alebo nejaku charitativnu cinnost. Manzel zaraba vyborne, je podnikatel a ja sa bojim, ze sa budem citit blbo, ked ja nebudem vediet tiez dobre zarobit. Vidim, aky je pysny, ze kde pracujem a co robim. Ako to kazdemu, komu ma predstavuje s hrdostou hovori. Ale pritom si uvedomujem, ze blbo zmyslam, ze dolezite pre mna aj pre muza je mat dieta. Obaja to strasne chceme. Ale...
Takže vlastne nechceš sklamať muža a pritom ideš proti sebe.Toto je to, čo Ťa ubíja, že tvoja duša vnútro by chceli úplne inú prácu ešte skôr, ak si tvorivá, citlivá duša.
@halienka krásne napísané niekde sa ta emancipacia vymkla z rúk a ženy už nie sú ženy.Niekedy som prekvapená koľko žien napíše, že utiekli po roku do prace, lebo tam som niekto, tam si ma vážia, načo som študovala
rozumiem, bohužiaľ, týmto je presiaknutá dnes celá spoločnosť, tak ako ženská tak aj mužská časť, a neuvedomujúci ani jedny poriadne, ako sami sebe škodia. Prečo klesá pôrodnosť keď ľudia dnes žujú v omnoho väčšom blahobyte? No práve aj pre toto, ľudia proste majú v hlavách tieto falošné hodnoty a priority, cenu človeka určujú podľa jeho pozície v práci a platu. Toto pomýlené myslenie úplne blokuje vznik rodiny. Ono predsa len to skôr dôjde ženám ako mužom, že to blokuje vznik rodiny. Možno pár úprimných rozhovorov s tvojim mužom by pomohlo. Veď určite aj on chce deti, skutočnú rodinu, pocit domova, kde sa rád vracia, kde je o neho s láskou postarané, ale to sa dá vytvoriť len ako budeš mať na to ako žena priestor. Musí si uvedomiť, že tvoja cena je hlavne v tom, že mu dokážeš dať tie deti, že mu cih dokážeš vychovať, postarať sa o ne tak ako to holt väčšina chlapov nedokáže. Že aj vetdy si hodnotná bytosť ak toto všetko robíš. Ono často sa potom používa výhovorka - a ako to robia iné ženy? Majú aj rodinu aj kariéru...Treba len nech ti ukáže tú rodinu, kde žijú naozaj krásny spokojný rodinný život popri tom, že žena má skvelú kariéru s veľkým platom, Ti garantujem, že takú nenájde. Pretože buď ako som písala vyššie tam tú skutočnú ženskú časť zastávajú iné ženy ( opatrovateľka, upratovačka...) alebo sú tie ženy uštvaté k smrti, vyčerpané, nervózne, obviňujúce manžela, že im málo pomáha a často je to už rozpadajúci sa vzťah, držiaci pokope len kvôli deťom. Tvoj muž tiež musí pochopiť, že tieto ambície si si splnila, ale ak chcete rodinu, tak už sa aj on musí nastaviť inak a ceniť si ťa ako človeka aj keď nebudeš prinášať domov žiadne peniaze, ale zato prinesieš domov deti, radosť, starostlivosť, rodinnú pohodu. Je to menej ako tie peniaze a kariéra? Podľa mňa je to viac a má to väčšiu hodnotu, holt sa to nikde nevyčísľuje v peniazoch a nič sa za to nedá kúpiť, tak to ľudia už pomaly vnímajú ako nejakú bezcennú vec, pritom je to úplny základ našej spoločnosti. Stále tvrdím, že ženy si musia uvedomiť túto svoju skutočnú hodnotu a naučiť svojich mužov aby si práve toto v nich vážili, nie je to samozrejmosť a v dnešnej dobe ako vidíme je to čoraz ťažšie splodiť dieťa. Až vtedy si nás skutočne začnú muži vážiť ak toto pochopia všetci, a až vtedy sa ten život aj pre ženy zlepší.
@zitaje ucim sa asi pol roka kresbu a malovanie, lebo proste to by som chcela robit, ked budem na materskej alebo po materskej (ak sa to raz podari). Lebo viem, ze s dietatom (a to by sme chceli aj 4-5, lebo chceme velku rodinu) si neviem predstavit, ze by som mala este niekam dochadzat za pracou a este sa venovat aj plnohodnotne rodine (co je pre mna uplne top, proste ja chcem varit, upratovat, starat sa o deti, toto mi nikdy nevadilo, a aj po praci je pre mna varenie radost). Len nemam silu sa tomu uceniu sa kreslit venovat, kvoli tomu, ze nevladzem. Radsej idem spat a potom ma stve, ze svoj drahocenny cas zabijam spankom.
Este sa mi aj posledne dve kramy nejako doondili, ze z 28 cyklu mi to skocilo na 52 a 43 (momentalne ich mam). A este mi drahy povie (v zmysle srandy), ze som nejaka pokazena...
Asi pockam, kym sa kolega vrati z materskej v marci a odidem ja prec. To bude asi najferovejsie.
@halienka dala by som ti "palec hore" ale nemozem. Vnimam to tak isto, ale od mala som bola ucena, ze proste musis makat makat makat, moj manzel je tiez taky, ze on neposedi a mne je tazke to pustit z hlavy.
Uplne ta chapem. Vyhorenost ako vysita. Ak sa ti da zober si dlhsiu dovolenku a vypni trochu. Ja tiez hladam sposob ako sa nastartovat. Ale nejako sa mi nedari. Ale som v tom kolotoci podstatne dlhsie. Stale dokola to iste, praca rodina problemy. Ak aj vypnem na 1 den vsetko ma pocka a je to este horsie. Keby som vedela ako z.roho von poradim
Dôležité je upratať si to v sebe a ustáť ten tlak, ktorý budú určite na teba vyvíjať či rodičia či on z takej práce sa neodchádza, čo by druhá za to dala ešte záleží aký postoj má muž a asi to bude ťažké, lebo je tiež ako tvoji rodičia zameraný na výkon.Aj, keď si anonym ja si pamätám tvoj minulý prispevok, že v piatok si tak unavená, že spis x hodín do soboty😉dovoľ si oddýchnuť potrebuješ to ako soľ.
ak mas peniaze skus si tento kurz zaplatit robi to jedna psychologicka myslim ze tam najdes odpovede, ja som si nejake prednasky kupila a super!
@kvetinka75 to je ako mor cítim to rovnako a neviem nájsť z čoho upustiť, čo zmeniť
ver mi keby mas zdravotne problemy tak toto by si chcela naspat tento nudny a nenaplneneny zivot...to neni vycitka ale ver mi to ze je ot tak..je to klise ale naozaj clovekked ma zdravie chce vsetko ine...no ked nema zdravie chce len to jedno...toto si vela ludi nevie uvedomit. pozri ked mas dost penazi hod sa aj na rocnu pnku a co?spadne svet?za teba najdu nahradu - nie neni si nenahraditelna , lebo to si my ludiam yslime ze bez nas v praci ...a nic sa nestane najdu druhych...tot vsjo.
@eliska13 ja mam chut kupit si niekam jednosmernu letenku, najlepsie na ostrov a nevratit sa. Idu Vianoce a ja na to.... Ani piect nebudem , spravim 1 zakusok, uoratovanie bezne, ziadne okna , a ked dcera ozdobi stromcek tak bude. Mne sa fakt nic necchem . Nemamna nic chut, ziadna nalada. Som unavena deprimovana
@eliska13 ano, to som ja 🙂
@angelinja ja viem, ja som kazdy den vdacna, ze som ja aj muz zdravi (aj ked sa nam nedari spravit babo, tak bohvie), ze mame kazdy den jedlo a mame kde byvat. A to preto, lebo obaja pracujeme. A preto sa bojim, ze ja skoncim, mozno si uz taku pracu nenajdem, nieco sa stane manzelovi (od potratu mam kazdy den strach, ze sa mu nieco stane, lebo vela cestuje) a tak...
Volno si nemozem zobrat.
@kvetinka75 tiez asi potrebujes vypnut, ale chapem..nie vzdy to ide bez toho aby to ovplyvnilo nieco ine.
cela spolocnost je chora..je to cele chore..preto je vela chorob lebo takto sa zit neda..nech si kto chce mysli co chce ale tento kapitalizmus je chory...nidky moji rodicia sa tka nenahanali ako my sa musíme teraz..takto sa neda fungovat a okrem toho clvoek sa chce aj zastavit ale sa neda lebo ludia okolo su uz tiez vysinuti plus k otmu co nam davaju a ukazuju media..vcra osm poezrala ze nemenovany modny slovensky guru mal velkolepu šou...vsetci sa tam pretrcali/nie nezavidim/ lebo je to vsetko umele..ved vela takyhc co tam chodilo sa potom napovrch dostlao ze ani s muzmi ani v praci ot nemaju take ake to tam vsetko prezentovali...a muzi v podkolienkach?????wtf mu sibe? oukej nech si maju podkolienky ale musi sa to takto verejne ukazovat? nie toto neni o otm ze ja som proti..toot je o tom ze uz vsetko je total na hlavu..a ja si neviem predstavit v com budu tieto deti a aj MOJE zit...jedno viem ze teraz by som sa nechcela narodit..lebo vsetko ide to totálnych sra...eik
a ludia su frustrovani aj preto lebo proste su bez rodin/v minulosti to tak nebolo ked aj isli tak isiel prvy chlap to tam vsetko omaknut ako sa hovori a potom dosla za nim cela rodina/ a slovom cela mylsim ozaj cela sa zobrlai sestry, babky, strycovaia a vsetci proste...tato spolocnost individualizmu ako sa uz aj u nas zacina to proste sak to neni pre cloveka prirodzene...ved preco aj je tento konik tak popularny??no lebo nemame kazda za ritou svoje mamy a svoje babky ..v minulosti sa vsetko rieislo spolocne teraz ma jeden clovek alebo jedna rodina tolko toho ze vsetko musia zvladnut sami a toto proste takto to nejde..preto su psyhcologovia a psychiatri...lebo takto sa zit normalne neda v súlade so sebou ani s okolim ako sa zije teraz
No poviem ti, teš sa z tohto života co máš teraz 🙂 lebo az keď príde dieťa, neprespate noci, 24h starostlivosť, tak si budeš vedieť vážiť ten život co máš teraz 🙂
@1gabriela13 vazim, ale radsej stravim 24h zmysluplnu, sice tazku starostlivost o nase vysnivanie dieta ako pracou pre cudziu firmu a pre mna nezmyselnou cinnostou. Kedze teraz ten zivot ziadne uzivanie nie je. Za cely rok som mala tyzden dovolenku a no na zaciatku, ked som bola tyzden pn.
no vieš ako to je, preberáme z rodiny určité návyky, ale sami musíme bilancovať v dospelosti, či sú správne. je správne umakať sa k smrti a pritom necítiť v tom žiadny zmysel? Pre koho to robíš? pre to aby si ťa iní vážili? A ty si sama seba nevážiš? Lebo človek, ktorý si sám seba váži, sa sám k sebe takto nespráva, nepokladá svoje zdravie a šťastie na piedestál toho aby si ho vážili iní, ktorí majú tiež pokrivené videnie sveta. na to doplatíš jedine ty. naozaj je dobre si toto v sebe rozanalyzovať a porozmýšľať o tom. Myslíš, že keď budeš mať tie 4 deti makať nebudeš? Ver mi že ešte viac ako teraz v práci. Ale stále nechápem, prečo aj samé ženy túto prácu okolo detí považujú za nejakú menejcennejšiu, podradnejšiu, že nie sú ochotné samé seba vnímať ako hodnotné, ak robia "len" prácu okolo detí a rodiny. Ja ťa nijako neodsudzujem, lebo som si tým istým ako ty prešla a viem, že všetko sa napravilo až keď som si tieto hodnoty v sebe upratala. Vieš ono život vie byť v tomto naozaj neoblomný, ak to neurobíš sama, tak ťa k tomu dotlačí, už teraz to začína.

@ledgerka wow tak to klobuk dole.. priatel chcel tiez odist do zahranicia ale ja sa bojim..teraz mam istotu,mam tu byt,dobry plat..ale spokojna teda nie som.. neviem kam by som sla a co by som robila ale ze vobec.. jazyk viem anglicky a scasti nemecky,myslim,ze keby v nejakej krajine som,rychlo by som nabehla,len viem,ze to tam nie je vobec lahke...neviem,co robit..len viem,ze takto to nechcem