Unavená zo života a nedarí sa nám dieťa.
Ahojte,
Som uz dlhsiu dobu hrozne unavena, nic sa mi nechce a uplne najradsej by som sa hodila na rocnu pn-ku, aby som trocha uz vypla. Kazdy den dochadzam za pracou hodinu tam a hodinu spat, stavam skoro rano, aby som sa vyhla dopravnej spicke. Som na dobrej pozicii, za super peniaze. Ale strasne ma to nebavi a nenaplna. V mojom okoli nie je ziadna praca, ktora by ma bavila a aj by bola dobre zaplatena.
Nedari sa nam spravit babo (v januari som potratila), to ma tiez uz nici, stale sa nas niekto pyta, ze ci sa uz zadarilo. Vzdy mam pocit, ako keby by vrazili facku s konstatovanim, ze ako dlho nam to trva po nasej strate.
Chcela by som zacat cvicit, venovat sa konickom, ale ja nevladzem. Pridem z prace, spracem kuchynu, navarim veceru a idem rovno spat. A takto dookola a dookola. Dnes som sa aj v aute uz rozplakala, ze ma nebavi tento “dospelacky” zivot😄🙈 (viem blbost).
Potom ma nici, ze ked pride dieta, tak raz budem musiet spat do prace a ja si to neviem vobec predstavit, ako to budem zvladat:toto+dieta.
Vlastne ani neviem, co ocakavam. Viem, ze sa tu do mna pustia, ze ako sa lutujem a som leniva. Ale to ja viem, a to ma sere. Chcem sa len vykecat.
@halienka ano, mas pravdu. Ja nechcem podcenovat starostlivost o deti, uvedomujem si, ze je to 24h makacky, stresov o zdravie a pod. Ale to mam aj teraz a nedava mi to zmysel. Zato si myslim, ze ked niekto ma dieta, tak ho chcel a je to pre neho zmysluplne.
a si vyrovnana s januarovou stratou? myslis ze to mas spracovane? mate vobec casovu moznost za ten rok milovat sa v spravnych casoch?
Uprimne v tvojom pripade je jedine riesenie ist fakt na dlhodobu PN. Ved budes mat pokrytych 55% platu, nezostanes uplne bez penazi. A neber to ako ulievanie, ale ako liecenie predsa. Keby si fyzicky chora, tiez nejdes k lekarovi a na PNke? Ako tvoja hrdost, ze by si sa citila ako looser je dolezitejsia ako tvoje zdravie? A nakoniec, ak by mal partner problem s tym, ze si an PNke lebo mas problemy, tak to co je za partnera...nechapem....Vies mozno penazne mozes mat vsetko, ale s takymto emocionalnym prezivanim nemas zo zivota nic... ak ti to ma zmenit zivot k lepsiemu, hlad na seba a prestan hladat vyhovorky preco nie
vieš, veľa žien povie, chcem byť nezávislá na chlapovi, preto potrebujem prácu, dobre platenú prácu. Áno, je to pravda, že hlavne v období keď prídu deti sme my ženy závislé na mužoch materiálne, ale treba si uvedomiť, že muži sú zas závislí na tom aby sme im porodili tie deti. Chlap si sám dieťa neporodí ani nenakojí, potrebuje k tomu tú ženu. Tiež je z veľkej časti potom závislý na tom aby sme sa o neho postarali, navarili, oprali atď. Ale stretli ste už chlapa aby povedal, ja chcem byť nezávislý na žene, porodím si a odchovám si deti sám, navarím, popracem, si tiež všetko po sebe sám. Veď je to blud. Ja neviem prečo my ženy sme sa chytili takejto myšlienky, že chceme byť strašne nezávislé a pritom žiť vo vzťahu a mať rodiny. Veď to je totálny oximoron. Potom žijeme v neuskutočniteľnom mindráku ale hlavne v pocite nespravodlivosti, pretože chlap je stále chlapom ( aj keď aj to je na diskusiu) ale omnoho viac sa bráni včleniť aj do ženskej role, ako sme sa rýchlo nechali včleniť my ženy do tej mužskej. Jednoducho prírodu neobabreš, muž je závislý na žene aby mu porodila potomkov a žena je závislá na mužovi aby sa o nich postaral. Ak každý dostane na to priestor a každý to chápe a s láskou sa tomu venuje, tak nie je žiadny problém. Nuž ale to všelijaké pokrútené videnie sveta a k tomu rôzne snahy sa navzájom využívať nám potom bránia urobiť si ten život jednoducho pekným.
@juliet86 neviem, ci som. Vzdy ked sa ma niekto na to spyta alebo si pred spanim na to spomeniem (napr aj teraz ako to pisem) sa mi ženú slzy do oci...tak neviem.
Milujeme sa stale (pravidelne, nie nutene, tj asi 4-5x tyzdenne), aj ked posledny mesiac, ked som kukla do kalendara, tak to bolo uz len cez vikend...ci ako si to myslela s tou casovou moznostou?
@angelinja s tym suhlasim.
@halienka mas pravdu, nikdy som sa na to takto nepozrela....
@halienka vced aj to je CHYBA!!! a preo by nemala byt zavisla na chlapovi?????co je natom zle??zena neni chlap!!! a nikdy nebude!! tak ako muzneni zena a nikdy nebude..ma inu stavbu tela, ine hormony a vsetko preto je predurceny na ine prace.../toto neni o otm ze zena by nezvladla ybt manazerkou alebo kamionistkou/ ale o tom ze to neni prirodzene... vela ludi sa teraz nebere a preco sa neberu???maju ZADNE DVIERKA...ano vyhovorka nepotrebujem papier:DDd aha okej...ale potom uz papier potrebuje ked si budu delit byt?..muz a zena maju byt spolu preto lebo sa lubia a chcu mat deti..zena ma byt doma na materksej lebo je to prirodzene..okej cakam ze mi tu zacnu nadavat niektore zeny emancipovane..a zena sa stara o ten kozub a muz nato zaraba..je to normalne..a potom je normalne povedat ze idem von a nemas 20 EUR?..ano je to normalne lebo muz zena a dieta su rodina a nenni tam ziadna hanba si to vypytat ja hovorim ze neni a je to normalne.
@angelinja halienka pise vlastne to co ty 🙂
@halienka ano rovnaky nazor veru...ale hovorim je to aj tym co vsetko sa nam prezentuje neivem kto azcali s tou emancipáciou a tie zenske casopisy a podobne co uz tam ani neni normalne len same clanky ako byt nezavisly od muza, ako hento ako toto..ja plne suhlaism co si napisala
Zarabas si na zdravotne problemy.. a cely trn tvoj zivot vpkyva aj na to, ze nemozete pocat. Kazdy je nahraditelny, v praci by si poradili.
Niekedy je lepsie vypadnut a zariadit si zivot inak. Bývalá kolegyňa z byvalej roboty mala.problem.otehotniet. ani nevnimala ten stres realne na sebe, ale..po zruseni oddelenia si nasla novu pracu a hadaj co? Pracovala tam.len dva mesiace, ked otehotnela.
Citam akurat knihu Mnich, ktory predal svoje Ferrari.. velmi poucne.. odporucam.
@4stanka4 baby, to co prosim.vas mate za robotu, ze ani chorobou nemozete vylezat a vecne nie ste doma a homme odfice vlastne nehrozi? Je jasne, preco sa nedarí dieta a ako som uz autorke pisala, zarabate si na zdravotne problemy! Neblbnite!
To je strasne, mnohi zamestnavatelia, co robia so zamestnancami! Ja by som.sa na taku pracu davno vykaslala. V byvalej robote som.prestupila na ine oddelenie, praca ma az tak nebavila, pkus tam bol dost velky tlakna vykon, ale.nevhodnou formou, zacala.som.chodit do prace so skrutenym zaludkom.no povedala som.si dosť, bud do roka otehotniem alebo dam.vypoved. našťastie som.do asi 2-3 mesiacoc neplanovane otehotnela ( ja som.mala.totiz plan, kedy co spravíme).
A to som.nemala az take zle ako vy, prosto ked som.ochorela, tak som.ostala doma lezat!
ano tak som to myslela. acyklus sa ti nezmenil od potratu? mozno by si mala urobit nejaky ritual. napisat nenarodenemu dietatku list a pochovat list v lese nakrasnom mieste ci hodit do rieky. zapalit sviecky vypisat sa z toho. podakovat mu ze ti ukazalo ae vies otehotniet a dalo ti na chvilu nadej. poprosit ho nech ti posle dalsiu dusicku ked bude pre vas spravny cas. drzim ti palce.
@angelinja súhlasím, tak to vnímam aj ja. A preto vidím ako dôsledok aj tú zníženú pôrodnosť. Niekde som čítala, viem je to trochu nadnesené, ale je to tak, deti sa chcú narodiť do stabilného bezpečného vzťahu, niečo špeciálne potrebujú dostať od matky, čo nikto nenahradí a niečo špeciálne zas od otca. Stačí že si títo dvaja vymenia role a už začínajú problémy. Pritom by sme mohli povedať veď je to jedno, nie? Hlavne že sa niekto stará o dieťa a niekto zarába. Ale akú paseku to narobí vo vzoroch, v emocionalite toho dieťaťa si málokto dokáže domyslieť. Dokonca bola urobená štúdia, v akých "vzťahoch" najlepšie prosperujú deti. Bola som veľmi prekvapená aký rozdiel bol už len v tom, že či boli vzatí alebo žili len tak " na kope". Človek by povedal, že to dieťa to predsa ani nevníma, je mu to jedno, veď má doma aj mamu aj otca, tak čo. Ale ono sa to asi predsa len nejak prejavuje v tej stabilite a pocite bezpečia. Lebo ak nie sú vzatí ( a to fakt ja nie som žiadna kresťanka a takéto veci do toho nemiešam) tak nejak obaja podvedome cítia, že ten druhý môže kedykoľvek odísť, sami necítia tú potrebnú istotu vo vzťahu a to sa asi prenáša nejak aj na deti. všetko sú to také jemné psychologické veci, ktorých dopady si málokedy uvedomujeme. Emancipácia sa úplne zle poňala, pretože nie že by vyzdvihovala hodnotu ženy a teda všetkého toho nenahraditeľného ženského v spoločnosti, ale práve presvedčila ženy, že budú hodnotné len vtedy, ak sa budú čo najviac podobať na chlapov, hlavne v správaní a myslení. Čo je úplne cesta zlým smerom a následky už je veľmi vidieť. neudržateľné vzťahy, neschopnosť počať, strata materinského inštinktu ( neschopnosť vydržať ani pri jednom dieťati)...to sú všetko následky. Nikdy si hodnotu ako ženy nevybojujeme touto cestou, ve´d to vidíme, vážia si nás tí chlapi viac? Všetko je to len na oko, ale keď sa pozrieš čo sa presadzuje na pomoc ženám? Viac škôlok? Rovnocenné platy? Možnosť robiť aj mužskú prácu? Všetko úplne choré smery. Normálna žena so zdravým materinským inštinktom nechce strkať svoje deti po jasliach a škôlkach, chce sa o ne starať sama, lebo vie, že ju ako matku žiadna inštitúcia nenahradí. čo by prijala ako pomoc v tomto smere? Pravý opak, aby to čo štát prispieva na jesle a škôlky prihoil im k ich rodičovskej, aby boli finančne ako tak v kľude, aby ich muži mali kľudne aj 3-násobné platy oproti ženám, aby boli schopní uživiť svoje rodiny, kým sú ženy pri deťoch, aby ženy nikdy nemuseli pracovať ako chlapi v rovnako dlhých smenách, pretože ich doma predsa čaká ešte jedna šichta. Je úplna kravina že žena má robiť rovnako 8,5 hodiny ako chlap. Nie len z fyzického hľadiska ale aj psychologického. Potom jej logicky nezostáva žiaden čas na regeneráciu, lebo doma ju ešte vyžadujú malé deti plus domácnosť. Toto sa ale nikde nezohľadňuje, len sa o tom rozpráva - jeden deň v roku - na deň matiek. Ale inak na to tento štát kašle, pokým my ženy nevyvinieme na to tlak. Lenže ženy už tiež majú vo väčšine tak skreslené hodnoty, že si to ani neuvedomujú, odmalička sú už aj dievčatká vedené k tomu, že musia niečo dokázať, dobre sa učiť, aby mali dobre platenú prácu, nik im nehovorí, nauč sa toto alebo tamto aby si bola dobrá žena, dobrá mamička, aby sa tvoji blízky tešili k tebe domov. Takže dnes už ani ženy nevedia čo vlastne tvorí ich skutočnú hodnutu a štátu politikom to iba vyhovuje, potrebujú aby čo najviac ľudí pracovalo a odvádzalo dane a aby nemali čas sa zamýšľať nad nezmyselnosťou celej tej činnosti, tak majú vsugerované, že dôležitá je kariéra a prachy a tomu musia aj ženy obetovať aj svoje rodiny. No nič, dalo by sa o tom polemizovať donekonečna, nakoniec je ale aj tak voľba na každej z nás a raz nás pred ňu život postaví. A potom žneme následky...
Toto co popisujes mi pride, ako syndrom vyhorenia. Mala by si zmenit zivotny styl. Kedze mas dobre platenú pracu, finančne si mozes dovolit nejake malickosti. Wellness - predlzeny vikend s partnerom. Tam uplne vypnes.. Drzim palce
@juliet86 po potrate sa mi vratil do normalu, len tieto posledne dva mesiace sa nejako zasa pokaslal - z 28dnoveho cyklu mi vyskocil na 52 a 43 dnovy :( bola som aj u gynekologicky a vsetko bolo ok, ze asi len hormonalny vykyv.
Neviem ci sa chcem rozlucit :((
@halienka velmi mudre slova 👏👏👏
Musíš sa rozlúčiť to Ti pomôže odpútať sa od toho.Drzis to v sebe
@siska53 ja pracujem ako technológ ale keď ti pravdu poviem už pozerám na seba v októbri som bola PN celý mesiac a prežili to všetci...takže v mojom ponímaní to už beriem len ako nutné zlo-kôli peniazom.Zajtra som už home office a do roboty idem až 7.januára...vypínam mobil,maily ma nezaujímajú a idem si užiť voľno 🙂
Podľa mňa by si si mala nájsť zmysel života, určiť priority. Ak penize a káriéra a finančná nezávislosť a istota - ostaň v práci a plátaj to tými weellnes pobytmi, aby si bola ako-tak v pohode a potom.uvidíš. Ak osobné naplnenie, pohoda, šťastie, prípadne deti, tomu sa treba venovať aj na úkor peňazí. Ide o to, do čoho investuješ svoj čas a energiu. Ak budeš celé dni v práci, ktorá ťa ničí, jednoducho nie je šanca venovať sa rodine, záujmom, osobnému rastu. A naopak, ak sa chceš venovať rodine naplno a zmysluplne, budeš potrebovať menej náročnú prácu, časovo aj energeticky.
@halienka jasne s tym uz davno suhlaism to je co za blbost ze davat matke peniaze do troch rokov ktora da dieta do skolky...kks toto je nonsens..ale VIES KOLKO ZIEN TO VYUZIVAT?? ale aj takých co by nemuseli??lebo su na peniaze????mam to v rodine ..je to hrozne ale su ludia ktorých zaujimaju len paniaze a co maju druhi , objednava si dovolenku pol roka dopredu aby nedala nieco navyse ale pritom peniaze nato maju...vsekto to je len vypocitavost atd...kolko ludi si vymysli nejake choroby??hlavne zivnostnici aj ZENY-akoze su doma na pnke a priotm normalne robi!!!!...a chudákom ktori to ozaj potrebuju nic neschvalia.a.toto je jedna katastrofa
@angelinja hej, to je to využívanie, čo som spomínala, že keď už ľudia nerozumejú tej svojej podstate, tak nakoniec majú všetci pocit nespravodlivosti a začnú sa navzájom využívať.
Ale autorka asi najviac potrebuje vyriešiť, ako z toho von, ako z toho spoločenského kolotoča vystúpiť a nebyť považovaná za nejakú divnú, blbú, lenivú atď. No ono sa to dá jedine tak, že si sama v sebe povieš, že sa môžeš na to akurát tak z vysoka vys... čo si myslia ostatní, trebars aj celá spoločnosť. Jediné koho názor ťa v tomto smere má zaujímať je tvoj muž. Ostatní ťa ani neživia, nešatia, ani ti nepomáhajú atď. Chce tvoj muž aby ste mali dieťa? Ak áno tak mu treba vysvetliť, že proste takto, keď si permanentne vyčerpaná, sa to proste nedá. Že sama cítiš, že si už na dne svojich síl a to telo proste nemá energiu na nový život. že si proste musíš oddýchnuť a vytvoriť podmienky na to, aby ste tie deti mohli mať. Ak je trošku rozumný, tak to pochopí, ak to dieťa naozaj chce, tak ťa podporí. Finančne podľa toho čo píšeš by ste to mali utiahnuť. Máš kopu možností čo urobiť ( nájsť si jednoduchšiu prácu na polovičný uväzok, povedať rovno šéfovi o čo ide a dohodnúť sa s ním nejak trebars na výpovedi dohodou, mala by si nárok ešte na podporu, veď existuje lepší dôvod ako chcieť si založiť rodinu?, ísť na dlhodobú PN mi príde viac neférové a hlavne aj pre teba obmedzujúce, ale neplatené voľno ak by bol ochotný ti dať trebars na pol roka alebo viac by bolo super,... ), no podstatné je, aby si ty sama bola presvedčená že to chceš a obetuješ pre to aj túto prácu. Lebo pozor, ak berieš tehotenstvo len ako únik z tejto práce, tak to nie je zrovna ten najsprávnejší dôvod mať dieťa. Možno je to trochu taká skúška životná, ktorá ťa preveruje, či si ochotná niečo obetovať pre to, aby si mala dieťa. Pretože materstvo je vo veľkej miere aj obeta, no keď si na to dieťa pripravená tak tá obeta bude pre teba ľahká, ale ak si nebola, tak potom bude pre teba ťažké všetko, aj materstvo, aj vstávanie k dieťaťu v noci, aj to že už nebudeš mať toľko svojho voľného času, atď. Takže o čo vlastne ide v prvom rade, chceš len zmeniť prácu ktorá ťa nebaví, alebo chceš hlavne dieťa?
Treba si určiť priority.Ja síce nezarobím boh vie ako ale nerobím za minimálku a prácu milujem.Môžem v nej byť aj 10 dní po sebe a cítim sa dobre.
Každý sa ženie len za dobrou kariérou alebo za školou.
Musím sa niekedy uskromniť ale aspoň už nechodím do práce nervózna a s bolesťami brucha.
A od toho sa odvíja aj môj osobný život.Som kľudná a spokojná.
Ja som sa za prácou presťahovala a ešte som aj dochádzala hodinu.Potom som prešla na tú istú pozíciu bližšie bývania.
A nájsť voľné miesto v tejto sfére bolo ťažké.Ale skúsila som.A vyšlo.
A k tomu tehotenstvu.
Naozaj veľa robí psychika a debilné otázky ignoruj.Čo koho do toho.Každý je len zvedavý ale v podstate to nikoho nezaujíma.
@modrykoniicek ano suhlasim...s posledna veta je top...v podstate to nikoho OZAJ neaujima iba teba a tvojho muza...na druhom mieste logicky by mali byt rodicia vasi..a inak to ma kazdy vlastne na haku ci budes mat dieta alebo nie...posledna veta je ozaj pravda a topka/a to sa tyka vlastne aj ostatných oblasti zivota/
@angelinja Oni si možno ani neuvedomujú, že tým niekomu ubližujú.To je taká bežná otázka...Aj mňa sa to už pýtali.Moja odpoveď bola.. keď bude ten správny čas tak vtedy :D. A rátajú mužov vek lebo ja som mladšia.Ale kvôli iným ľuďom si neurobím dieťa keď potrebujeme vyriešiť bývanie.A ja si potrebujem udržať prácu lebo som v nej pol roka ešte len a nerada by som prišla o prácu ktorú milujem a robila zas niekde na nohách zo seba debila a mala presne také pocity ako autorka.Už stačilo.Potrebujem si zabezpečiť rodinu a vedieť, že tu prácu mať budem aj po materskej.Pre niekoho možno klišé.. veď roboty je kopu.No tu nie je.A ja otrokárčiť už nemienim kedže je to tu samý obchod a výroba.Alebo práce na dohodu.Po tej práci som túžila.A nikde by som sa necítila tak dobre ako tam.
A dieťa..Možno za rok, 2... 5 čo my vieme?
Možno s tým bude problém a ja s tým rátam.
Ale myslím si, že moje budúce tehotenstvo nikoho reálne nezaujíma.Veď predsa ich život to nijako neovplyvní.
A ja si tieto otázky osobne ani neberiem ani brať nebudem.
Veď je to naša vec.
@halienka chcem dieta, deti, rodinu
@modrykoniicek presne tak, mas svatu pravdu s tou poslednou vetou. A tak je to s mnohymi otazkami - ako sa mas? Co nove? Ako deti? Ako bolo na dovolenke? 🤷♀️
Ja by som zmenila prácu. Možno keby bola aj menej platená. Ale nejakú zmenu by to chcelo. Tiež som mala také pocity. 3 hodiny denne som precestovala, nakoniec som zistila, že si ma šéfka vôbec ako zamestnanca neváži. Tak som dala výpoveď. Pol roka som bola na podpore a potom som šla zas do prace. To isté, len iný zamestnavatel a pomohlo mi to veľmi

@angelinja asi sme sa tu teraz viaceré stretli s takou nechuťou a pocitom kam sa ten život uberá?Mne je najviac ľúto tých detí malých v škôlkach, školákov ...nikto sa nepýta na pocity, emócie len výkon, známky, byť dobrý....nátlak z každej strany.a s tou pomocou rodiny pre ženy máš pravdu nikdy nebolo toľko vyhoretych depresívnych žien so zdravotnými problémami ako teraz už pri malých detoch.Muzi celý deň v práci ženy na všetko samé bez šance oddýchnuť si.Minule som čítala, ze top zamestnania na nasledujúce roky sú psychológia psychiatria a mať domov dôchodcov, detskú skolku
@1gabriela13 ale bude mať pre koho...väčšinu žien dobrá práca nenaplní a uprednostnili by aj menší plat a menší pracovný úväzok, aby mali čas na deti, rodinu.