icon

Utíši ďalší psík separačnú úzkosť nášho psíka?

arianna25
28. máj 2021

Dobry den, mam malu civavku, ktora do svojich 4 rokov nebola nikdy sama doma. Neskor sa to prejavilo a trva to dodnes, ze dychci a slinta ked je sama doma a neprestava to. Staci ze je pol hodinky sama, max tri hodinky byva niekedy sama a je velka mlaka slin na chodbe. Zatial som neskusala pomocne lieky z veteriny.
Dokonca nam aj utecie na navstevu na dvor k susedom ked ju necham na dvore lebo sa pred nasim odchodom z domu schovala potvorka pod paletou aby nesla dovnutra.
Uvazujem nad tym, ci by jej pomohlo mat spolocnika psika, aby nebola sama a nemala uzkosti ked nie sme doma. Aky mate na to nazor? Poznate nejake riesenie? Dakujem pekny den prajem.

margitaf
28. máj 2021

Tak budete mať dvoch uzkostnych, nenavykali ste nikdy psa na samotu? Treba mu tie časy keď ma byt sam dávkovať postupne

arianna25
autor
28. máj 2021

@margitaf asi bola chyba ze nebolo to postupne ale zrazu 3 hodiny sama a teraz nevydrzi ani pol hodiny. Obcas je tsk, ze spi v pelechu a zriedka velmi zriedka sa stane ze nie su sliny a ja stale cakam kedy to prejde, chvalim ju ked nenarobi slinky.
Ked bola u mamy pri velkom psikovi a boli sami doma v byte tak bola spokojna pri nom.

margitaf
28. máj 2021

Ako môžte pochváliť psa za to ze nenarobi sliny? Ako by to pes mohol pochopiť, že keď prídete po x hodinách a nie je oslinzana zem, že pochvalu, ktorú dostane je za to? To ze s maminym psom funguje môže a nemusí byť kvôli psovi, môže mať kľudne vytvorenu nejakú asociáciu spojenú s bytom, keď budu dvaja nemusia spolu nijak interagovat, jeden bude slintat pri dverách a druhy trhat vankúše, keď ste doma prenasleduje vás? Neviem ako to u vás funguje, ste stále doma, boli ste roky nonstop doma a potom jedného dna ste odišli na x hodín? Odchádzate prichádzate aj počas dňa?

strudlikmalicky
28. máj 2021

Ja si myslím, že druhý psík by mohol pomôcť, ale asi nie ďalšia čivava, oni sú tak trošku psycho psíci. Skôr nejaké iné kľudné plemeno, s ktorým sa skamaráti.

arianna25
autor
29. máj 2021

@margitaf nemusi tomu rozumiet, ja len prejavim spontanne ze sa tesim viac. Nehladala by som za tym nejaku vaznu vec.
Prave to si nie som isla ze ci by jej druhy psik pomohol lepsie sa citit alebo ci by sa naplnila presne ta obava ze na oplatku bude trhat vankuse.
Predtym to nolo tak ze bol stale niekto doma a uz teraz to tak nie je. Nejake rodinne zalezitosti sa pomenili. Ma rada spolocnost, vacsinou chce byt pri niekom ale ked chce mat klud tak ide do druhej miestnosti do pelechu spinkat. Byva sama doma iba cez den max 3 hodinky.

arianna25
autor
29. máj 2021

@strudlikmalicky moja je strasne kludna ale ked je sama doma tak ma take stavy ze ju nespoznavam a premyslala dom nad nejakym vacsim psikom aspon stredneho vzrastu aby sa citila bezpecnejsie aby mohli byt spolu vnutri alebo na dvore bez toho aby mala prejavy ake som spomenula- vnutri sliny, vonku utekacky. Urcite je noeco povahou, nieco vychovou, ale ten pocit ze ma spolocnost, moze u nej zastavit uzkosti?

margitaf
29. máj 2021

Ak si chcete zaobstarať druhého psa, tak si ho zao starajte ale nedavajte tomu druhému psovi nejaké poslanie, že je tu na to, aby ukludnil iného psa, to je absurdné, to je ako povinnosť staršieho súrodenca je sa starat o mladšieho, prečo by to tak malo byt a starší ma mat nejakú povinnosť voči záväzkom svojich rodičov, môže sa stať yze to pomôže ale nemusí a treba rátať s tým, že budete mať na krku dvoch psov, skôr ho ucte na samotu, aby pes niečo robil najprv ho to musí niekto naučiť, čiže častejšie odchádzajte a prichádzajte a hlavne nerobte žiaden ceremonie pri príchode ani odchode, ani nijak psa nekomentujte, pôjdete von potom sa za chvíľku vrátite aby nerobil scény že chodíte hore dole a prichádzate a odchádzate,a žiadne teatralne vítanie a lucenie

arianna25
autor
31. máj 2021

@margitaf dakujem skusim to najprv takto, prichody a odchody bez emocii a po case uvidime