icon

Útok nožom na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi

16. jan 2025

Útok nožom na gymnáziu v Spišskej Starej Vsi. Neviete k tomu niečo viac?
Kto to urobil? Sú žiaci zranení?

dudos
18. jan 2025

@mati0409 toto sú ale veľmi silné slová o niekom koho vôbec ale nepoznáš. Áno, kľudne to môže byť tak ako píšeš, ale môže to byť aj úplne inak. Že sa s nim celý život natrápili, že chlapec má od narodenia diagnózy, ktoré sa ako rodičia snažili riešiť …. Vieš niečo o tom?
A ešte sem dáš informáciu, že je učiteľka. Si myslíš, že chceli vychovať vraha? Naozaj? Chlapec je chorý zjavne od narodenia. Táto rodina je tiež obeťou rozhodnutia jedného psychopatického človeka. Táto rodina bude žiť na okraji spoločnosti, zrútil sa im svet.
Toto neber ako obhajobu vraha. Ale ver, že nikto príčetný si toto neželá.
Určite budú skúmať z akých pomerov alebo čo a kto ho formoval. Ja sa skôr prikláňam, že on sa už narodil ako chybný “kus”.
Treba sa zamerať, pre čo škola nemala informácie, že je to problémový človek, s veľmi vážnou minulosťou. Čo môžeme v tomto smere zmeniť, nastaviť inak, aké doklady pri prestupe žiadať (sociálka, lekár, polícia a pod., odporúčanie z minulej školy).
Jeho matka je tak isto obeť. Si predstav, že tvoje dieťa, dospelé dieťa spraví niečo tak tragické a hrozné.

tetapetra
18. jan 2025

@mati0409 chápem čo tým myslíš. Chýba sa musela stať niekde v systéme. Vraj už mal v tej škole problémy, policajti o tom vedeli,chceli byť prítomní pri skúške, učiteľka odmietla. Ako je vôbec možné,že sa škola na ktorú prichádzal neinformovala dôvodoch, prečo. Je to neskutočne zamotané. Prečo začal študovať v Lučenci, žili tam a odsťahovali sa na východ? Otázok je veľa,časom sa dozvieme. Jedno vieme,že neznášal ženy.

lucky_k
18. jan 2025

@dudos škola určite mala všetky info, mal ind.st.plan s tým, že na skusky musel chodit v case, ked tam niesu ini ziaci - to velmi vela vysvetluje a dalej, zial take skoly akou je i dane gymnazium berie i taketo deti, pretože sú finznčne závislí na kazdom jednom žiakovi....a čo sa týka rodičov, ťazko súdiť ale vraj synove " prešľapy" kryli

dudos
18. jan 2025

@lucky_k áno môže byť, že ich kryli. Mal veľa prestupov, snažili sa ho niekde upratať aby dokončil školu.
Ale naozaj aj táto rodina je obeťou jeho rozhodnutí a rozhodnutia.
Všetky strany sú zasiahnuté. Ako k tomu príde jeho brat? Byť bratom vraha, ešte v tak malom meste.
Tak isto byť súrodencom obete. Všetci trpia.
Chlapec si možno počkal do dospelosti aby niečo takéto spáchal. Naozaj nikto do toho nevidí. Ukáže až vyšetrovanie. Zjavne mal problémy so ženami. Útočil v každom jednom prípade len a len na ne.
Ja som už vyššie písala príspevok o mojej kamarátke a jej dcére. A tiež chodili a chodia riešiť jej problémové správanie ale nedovolím si, ba až nepravda by bola, ak by som tvrdila, že to kamarátka kryje. Ono to môže tak vyzerať, ale my ako rodičia sme právne zidpovední za naše deti a tieto veci musíme za ne do určitého veku riešiť my, tak sa snažíme veci napraviť, urovnať, aby dieťa dokončilo školu, aby dieťa mohlo niekde pracovať, aby dieťa nevytváralo ďalšie a ďalšie problémy.
U kamarátky to začalo nevinne, už tým, že ako dieťa bola jej dcéra úplne antisociálna, ospravedlňovali ju, že nepozdraví, že sa nevhodne správa k deťom, dospelákom, bola krutá, necitlivá, pripisovali to veku. No dievča je už vo veku, kedy sa to ospravedlniť nedá. A ktomu sa pridružilo kopec iných problémov, napáda svoju matku, rozbíja nábytok a kamoške nikto ale nikto nevie pomôcť. Jej dcéra je tiež nadpriemerná.
Naozaj človek nemá návod na rodičovstvo.
Je to tragédia, veľká tragédia.

maranco
18. jan 2025

@tetapetra v článku čo tu bol poslaný odomknutý bolo že by chcela keby mal zákaz priblíženia. Ktorá z učiteliek odmietla prítomnosť polície pri skúške?

„Asi polovica rozhovoru bola o tom, že majú problémového študenta. Nechcela mi povedať detaily, lebo sa tým už zaoberá polícia. Povedala mi, že prešiel z inej školy a bol problémový už tam,“ hovorí Čupka. Na škole v Spišskej Starej Vsi pri jeho prijímaní o jeho predchádzajúcich problémoch však nevedeli.
Nebolo bežné, že v ich rozhovore toľko času venovala problémovému študentovi,
zástupkyňa podľa neho nemala vo zvyku hovoriť o svojich žiakoch. Vo štvrtok však
vnímal, že Mária Semančíková je z tohto študenta nervózna. „Povedala mi, že by pre
ňu bolo najlepšie, keby ten žiak mal zákaz priblíženia. Aj súdny.“

petronelag
18. jan 2025

V školách by mali takéto problémové deti riešiť, už keď sa začnú vyhrážať slovne.
Teraz je dosť veľa takých deti a mala by sa škola proti nim postaviť, kým niečo neurobia.

pieksamaki
18. jan 2025

@maranco to je strašné....prečo nedala pocit, na svoj pocit.....ak sú takéto deti.....mali by sa učitelia chrániť....všeobecne každé povolanie ma byt tak, ze pokiaľ mne nie je ublizene...pomôžem...predsa ani hasic pokiaľ nemá špeciálne oblečenie nejde do ohňa....zachraňovať.....bola matkou 2 deti, určite už videla na správaní ze nie je ok...

tetapetra
18. jan 2025

@maranco včera na markize to bolo povedané. Že sa jej policajti ponúkli,že budú na skúške budú,že odmietla. Kukni si správy,bolo to hneď na začiatku. Je to vyjadrenie policajtov! Ak klamali a nič také nepadlo, bude to zaujímavé. Hneď na to bol príspevok s jej bývalým žiakom a on tvrdil,že sa bála. Čiže jedno tvrdenie (policajti) vyvracia hneď druhé ( bývalý žiak)

annm81
18. jan 2025

@tetapetra To s políciou som nepostrehla, naopak som čítala, že riaditeľka vraj o jeho problémoch nevedela... teda ďalší rozpor v tvrdeniach...každý sa snaží zbaviť zodpovednosti a že sa k tomu expresne vyjadril aj Žilinka, dáva tušiť, že tam môže byť veľmi zaujímavé pozadie. Kým väčšine takýchto útokov je ťažké zabrániť, tu to vyzerá, že prevencia mohla zabrániť dvojnásobnej vražde. Bojím sa, že poučenie do budúcnosti z toho nebude ale žiadne.

maranco
18. jan 2025

@tetapetra môže byť že policajti ponúkli policajnú ochranu, ale so školou komunikujú cez riaditeľku nie konkrétnu učiteľku a na skúškach mali byť 3 učiteľky
takže o policajnej ochrane aj tak rozhodne riaditeľka a nie jedna z učiteliek, a či vôbec dostala takú možnosť
na mŕtvu sa už dá hodiť hocičo, nemôže sa brániť

Môže si učiteľka uplatniť "výhradu svedomia" že povie že toho žiaka nebude učiť? Napríklad keby mne vulgárne nadával žiak, alebo sa mi vyhrážal že mi niečo vykoná, môžem povedať dokým bude prítomný v triede odmietam tam učiť z obavy o svoj život? Ukončil povinnú školskú dochádzku tak ho vylúčte zo školy? Alebo by som dostal výpoveď od riaditeľky?

tetapetra
18. jan 2025

@maranco
@annm81 tv správy Markíza 5min 20sekund údajne ponuknuti policajti, údajne odmietla 🤷🏻‍♀️. Údajne sa sťažovala na polícii, polícia tvrdí,že nič také neevidujú. Môžme sa zhodnúť,že to bude veľmi zaujímavé. Očividne niekto pochybil.

maranco
18. jan 2025

@tetapetra asi taká ochrana ako v Dubnici nad Váhom keď 39-ročná matka dvoch detí Andrea žiadala políciu o ochranu pred úchylnom čo ju stalkoval, chodil pred jej dom a napokon ju zabil mačetou

tetapetra
18. jan 2025

@maranco on študoval individuálne, čiže bol v minimálnom styku. Ale aj tak to nesedí, keďže sa dostal do sporu so spolužiačkami. Ako? Keď bol indi-vindi? K tej ochrane čo si písal, presne to iste si myslím.

tykat
18. jan 2025

@tetapetra k IVP, to ze ma student IVP neznamena ze nechodi do skoly, cez IVP chodi do skoly podla moznosti a nepritomnost v skole mu nerataju. Nemusi dokladat ospravedlnenky. Chodi na pisomnky, odpovede, odovzdava prace... ak to zvlada a ak nie tak potom ma komisionalne skusky.
IVP moze mat zo zdrav.dovodov, kvoli sportu, pobytu v zahranici a atd.

tykat
18. jan 2025

@maranco a roky dozadu zena v Michalovciach prosila opakovane policajtov o pomoc lebo sa jej muz vyhrazal smrtou. Nakoniec po bitke utiekla, isla ho nahlasit policii, opinkali ju tak utekala k rodicom. A ten *** zobral deti 5 a 1 rocne dosiel k nim a na dvore tie deti zastrelil a potom aj seba.

tetapetra
18. jan 2025

@tykat nevieme čoho sa to týkalo. Nevieme ako dlho chodil do tejto školy. Všetko sú zatiaľ dohady. Ten prípad z Mi si pamätám, bratranec bol ako vyšetrovateľ medzi prvými. Hrozné niečo

tykat
18. jan 2025

@tetapetra jasne nevieme, ja len ze IVP moze byt aj taky ze dieta chodi normalne do skoly ked moze. Syn mal.IVP 3 roky a normalne chodil na vyucko ked bol zdravy.

tetapetra
18. jan 2025

@tykat rozumiem čo je ivp. Bol športovo veľmi zdatný, ale nemyslím si,že to bude s tohto dôvodu. To sú však už len dohady. Uvidíme

bosorkabb
18. jan 2025

Ja som mala suseda. Mama učiteľka, otec policajt. Problémový chalan ale jeho mama vedela ako v tom chodiť. Vystriedal niekoľko škôl, mama vždy vybavila. A nikto nechcel riešiť. Veď mama učiteľka a otec policajt. Škoda reči.
Nakoniec skončil v base keď mal cca 19 rokov. A teraz už neviem čo s ním je.
Aj teraz má dcéra v triede túto kombináciu len je to dievča. A koľko krát sme už počuli : viete jej mama je moja kolegyňa.

mati0409
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
18. jan 2025

@mati0409 ono sa ťažko rieši niečo s kolegyňou. Píšem že to riešime v triede dcéry. A vidím ako sa to nerieši a prečo.

lubkovaandrejka
18. jan 2025

@mati0409 ak boli kamaratky, tak riaditelka dobre musela vediet, ake prusery ma chalan za sebou.

x015ad
18. jan 2025

@maranco nemôžeš toto v škole povedat,musíš si poradiť sama.

tykat
18. jan 2025

Teraz citam ze mal chodit na komisionalky len v case ked v skole nie su studenti, takze s nim uz asi mali problemy skor.

paradajkova
18. jan 2025

O útočníkovi zo školy v Spišskej Starej Vsi iba dva dni pred útokom rozhodoval súd. Pre starší útok na spolužiačku mu prokurátor navrhoval ústavnú psychiatrickú liečbu, súd to odmietol. Informuje o tom televízia Markíza.

https://dennikn.sk/minuta/4415017/?fbclid=IwY2x...

dudos
18. jan 2025

@paradajkova toto je choré. Tu to nefunguje od základov.
Budú stíhať aj sudkyňu/sudcu? Budú preverovať, na základe čoho rozhodla/ol? Naozaj by ma to zaujímalo.

annm81
18. jan 2025

@dudos Píšu tam, že súd tak rozhodol, lebo neboli splnené zákonné podmienky na ochrannú liečbu. Súhlasím, že tento štát nefunguje, alé slepý lynč a hejt na každého, kto sa okolo prípadu len mihol, narobí len zlo a nič pozitívne neprinesie.

lubkovaandrejka
18. jan 2025

Videla som vyjadrenie Eštoka o tom,ze obvodne oddelenie PZ v SP.starej vsi malo vedomost o tom,ze ziak je problemovy, potencionalne nebezpecny, vedeli to aj od ucitelov a ziakov. ( Tak je asi fakt pravda,ze tam zosnulá Marika bola). A vraj zlyhala prevencia, neadekvatne to obvod vyhodnotil. Takze teraz odvolali riaditela obvodu a policajneho prezidenta.

netiji
Autor odpoveď zmazal
lucky_k
19. jan 2025

Zlyhala hlavne riaditelka skoly, klamala a dokonca aj sa
pritom zasmiala do tv, vraj vobec nemala dovod si preverovat jeho minulost. Takze ziak prinesnie dokumentaciu z dvoch gymnazii a ju nezaujimalo preco prestupuje uz 3x? To ako naozaj chce tvrdiť, ze nevedela o sude, ktori bol dva dni pred incidentom? Ucitelia a ziacky sa na neho stazovali a ona sa zasmeje do tv a povie, ze nemala dovod na obavy? Skola nezodpoveda za ziakov v skole? Kto ma zabezpecit bezpecnost? Velmi dufam, ze bude disciplinarne potrestana aj riaditelka!