Utrpenie s dedinským rozhlasom
Neviem, kto je autorom tej pohrebnej hrôzy, co hrajú keď niekto zomrie.🔊🔊🔊
Skladateľ na smrteľnej posteli, asi.
Niekedy sa na človeka namota a chodí po rozume aj hodinu,keď začne hrať, ma človek po nálade. Deti kedysi utekali dovnútra, keď rozhlas začal chchlat prvé tóny. Sme v 800clovekovej dedine, hrajú to cca 2*do mesiaca. Niektorí ľudia sa už uvedomili a nedávajú vyhrávať a vyhlasovať. V 3000vej dedine by to mohlo byt obden, pekne na palicu. Tento zvyk asi odíde s povojnovom generáciou... Ako to vnímate vy, ste radi, ze v meste ste týchto tryzien ušetrené???
U nas hlasi minimalne troch umretych v tyzdni sme strediskova dedina takze aj druha cast dediny aj rodaci sa vyhlasuju hoci maju pohreb v hornej dolnej.. aj masiari sa vyhlasuju aj predancov zeleniny sliepok kacic stromcekov hrobari meranie zraku..chvalabohu ze chodim do roboty.nemala som vacsie nervy ako ist so spiacim dietatom pod amplionom ked zacali ludovecky..vsetci psi na prasky..ale aj to je kuzlo dediny
@miskakyska máme ,, rekreačný " dom v dedine,kde je cca 1000 ľudí, nikdy som v rozhlase nepočula,žeby hlásili kedy je pohreb ...nieje tam asi taký zvyk...Bývali sme v mestskej časti cca 2500 ľudí,kde boli len domy a tiež rozhlas,tam tiež nikdy úmrtie nehlásili...No teraz sme sa presťahovali ďalej od mesta dedina má okolo 2500 oby. ,naozaj som tu prvý krát zažila,žeby hlásili úmrtie a kedy a kde je pohreb....aj 2 krát do dňa....vychádza to cca 1 krát týždenne...niekedy aj tri dni kým nieje pohreb....Bola som prekvapená,nezažila som to....Ale nejak to nevnímam,začne smútočná hudba a hlasia....no je to pre mňa divné,nové,ale tak to tu majú ..nevadí mi to,len ma to tiež prekvapilo...
V case hlasenia cez rozhlas som v praci,takze ako je rok dlhy,nepocujem ho. Jedine v sobotu,ked vyhlasuju svadbu,ale nejako ma to neobtazuje.
@kallanchoe u nás vyhlasujú posledné rozlúčky odjakživa.. sú ľudia tak naučení vždy nahlásiť na obecný úrad..
Žila som s tým 20 rokov... Patrí to k dedine.
No neviem ci vies, ale kazda dedina si hra co chce 😃 u nas sa neboztici vyhlasuju aj pri Jane Kirschner…
No ja rozhlas tiež nemusim🙂myslela som si že to už ani na dedinách nefunguje a teda dobre som sa pomýlila😀Tu tiež vyhlasujú samé hovadiny. Najviac ma to vie nasrať ked skoro ráno niečo trúbia.Nechápem načo to ešte funguje ked sa na to ludia len sťažuju.Ešteže víkendy a sviatky je pokoj.Ale my už ideme čochvila bývať za dedinu na samotu takže budeme mať klud aj od rozhlasu aj ostatných dedinských pazvukov🙂
U nas davaju pochod padlych partizanov … maly sa vzdy tesi, paci sa mu ta hudbu. Ja si nevsimnem… ja mam zivot na dedine ako slunce seno … nakolko som zila x rokov v Barcelone a tam tancovala ulica do 5 rano a o siedmej uz sedeli dochodcovia v Bare pod oknom, som uplny ignorant
Mne rozhlas nevadí a ani tie smútočné hlásenia, viem aspoň kto zomrel predtým ako začnú zvoniť zvony na kostole. Ak by nehlásili, neviem kto zomrel, či nie niekto z rodiny vzdialenej a kým sa vytlačí a osadí parte, trvá to deň nejaký. Akurát ma naštve, že si napríklad poobede ľahnem a začne hrať hudba a hlásia nejakú hlúposť ako predaj stromčekov. A musím vstať, otvoriť okno a tak. Lebo čo ak budú napríklad hlásiť, že je porucha na vodovodnom potrubí a ja ak si oddýchnem budem chcieť prať. Privítala by som, keby okamžite po vyhlásení všetky oznamy vyhlásené boli prepísané na stránke obce.
Predpokladám, že si sa na dedinu presťahovala z mesta. Patri to k dedine a ti, ktorí to počúvajú odmalička, sa nad tým vôbec nepozastavujú. Ja to napríklad veľmi rada počúvam. 🙄
ja som za, aby sa Zem rozdelila na 2 pologule -jedna, kde všetko, čo bolo doteraz, je zlé, a poďme to zrušiť a druhá, kde nám nemusí nutne vadiť každá hovadina, čo nám v ten deň napadne. Mne ten rozhlas k dedine proste patrí. Rovnako kohúty, kosačka, cirkulár, vŕzgajúci fúrik,... Nehovorím, že život na dedine je to NAJ, ani neporovnávam so životom v meste. Ale je to proste iné a keď si si vybrala život na dedine, musíš to prijať so všetkým, čo tam máte. Inak nám hrali aj v meste, každý deň bol nejaký oznam a pravidelne mi budil spiace dieťa. A? A nič. Proste sme to prečkali a teraz je mu jedno, aj keď tanky padajú, tak spí (už je veľký).
Je to jednoducho "súčasť života" na dedine. Tak ako kosačky, cirkularky, sliepky, psy a podobne.žijem na dedine, je tam všetko toto, a beriem to ako fakt.
So smútočnými oznámeniami problém nemám. Pesničky niesú vždy rovnaké a väčšinou naši psi do toho tak zavýjajú, že ich ani nepočujem. Mňa vytáčalo, keď pred každým oznamom dali na plné gule pesničku, ktorou mi vždy zobudili dieťa a potom pár sekundový oznam : "Ten a ten predáva maliny". Za hodinu že: "Našiel sa pes, je tam a tam". Za dve hodiny "Zajtra budú predávať sliepky pred KD". Za pol hodinu: "Zajtra odvážajú plasty". Atd., atď... Prosila som starostku, či nestačí nejaká znelka, či musí byť pred 10 sekundovým oznamom 2-3 min. hudba na plné gule. Alebo či nemôžu niektoré oznamy povedať naraz - veď keď viem, že aj mäso budú predávať aj plast odvážať tak to spojím, nie? No kdééé. Chvalabohu deti mi už cez deň nespia tak už to mám na háku. Ale keď o 4 ráno hlásili kto vyhral dedinské voľby a mne sa zobudil syn, reval júl túr a dve hodiny som ho potom uspávala tak som bola neskutočne nasra*á.
To hrajú vždy tú istú skladbu?
Ja som rada,ze su uz za nami casy, ked zosnuleho viezli z domu cez celu dedinu a hrala tato hudba. Velmi smutne, nepacilo sa mi to. Na druhej strane bola smrt a smutok "suseda" prirodzenejsou sucastou nasho zivota. Dnes vsetko negativne za kazdu cenu odstranujeme.
@miskakyska ani ja nikdy neviem co hlásia lebo tu je tak hlúpo ten rozhlas ze nič nerozumiet 😀
inak v mojej rodnej dedine odjakziva vždy hlásili kto zomrel aj kedy je pohreb a ešte keď sa ide z kostola na cintorín tak hra hudba. Mne to práveže nikdy nevadilo, keď s tým vyrastas tak to berieš ako súčasť života. Inak sa mi vždy cez leto paci oznam ze súkromný podnikateľ z juhu Slovenska ponúka na predaj 😀
u nas rozhlas hlasi : smutiaca rodina oznamuje ... predtym hraje smutna hudba a chvilku potom, ale nikdy to nenechaju dlho. To nie ako : hrame nasim jubilantom 😀 to ludovky idu jedna radost. Inac doma rozhlas nepocujeme, musime ist von aby sme rozumeli 😀
u nás zahlási Zbor pre občianske záležitosti..... moja mama vždy počúvala a potom bola zhrozená keď niekto z jej býv. kolegov, známych zomrel...
inak vyhlasovať svadbu som ešte nikdy nepočula, ba ani voľby o 4 ráno...
Aj u nás vyhlasuju ked niekto zomrie aj ked oslavuje.A ked niečo predavajú, aj ked niekto niečo nove otvorí aj ked je futbalový zápas aj ked neikto niečo stratí a druhy to nájde.Ked bude odstavka elektriky alebo vody.Kedy budu zbierať elektro odpad. Všetko a niekedy aj správa poteši ked sa dozviem ako naposledy že občianka našej obce oslavovala 105 narodeniny.
@marsmykkok u nas to tak funguje.vsetky oznamy nam obec dava na oficialnu obecnu stranku a je to super.
U nás vôbec nehlásia pohreb ani svadby.len ak pridje nejaký predávajúci.alebo nejaké oznamy.
Tak ako inak daju starej generacii vediet, ze na druhom kinci dediny zomrel clovek s ktorym chodil do skoly prace? Len miziva cast dochodcov je na sietach- a to nie s rovesnikmi( malicko) ale skor s detmi a vnucatami. Zajdi na urad s poziadavkou o zmenu piesne. U nas striedaju asi 3 smutocne.
Mne to vadi z pohladu prace, viackrat sa stalo, ze picas online prezentacie, ked som mala preslov, toto zacalo vyhravat🙈a vysvetli ludom od europy cez staty po aziu, ze niekto zomrel a u nas to takto oznamuju, ti skoro zomreli od smiechu😂
Ale inak suhlasim s komentarom @zuzinka888 ohladom starsej generacie.
Dievčatá, to nielen na dedine. My sme okresné mesto (15tisic obyvateľov) a vyhrávajú každý deň.
Fuha, tak to som rada, ze u nas sa mrtvym v rozhlase nehra. Tu je zvykom len "dat zvonit" na zvonici, kedze chvalabohu kostol nemame. V bezne dni sa zvoni len obed o 12-tej, ked niekto zomrie, tak sa zvoni aj o 9-tej a o 15-tej.
@saxana000 to je super, lebo koľkokrát som dnu a nepočujem, počujem len koniec zvučky alebo so psom v lese a viem, že niečo hlásia, ale nepočujem čo. Z 95 percent sú to hlúposti, ale čo ak napríklad hlásia s tou vodou akurát. A potom aby som sa vypytovala susedov a okoloidúcich čo hlásili. Lepšie by bolo, že idem na stránku obce a tam to nájdem.

Ja bývam na dedine a rozhlas mám pomaly v izbe🤣ale ak Ti mám pravdu povedať,nikdy neviem čo hlásili,akosi to nevnímam