icon

Uvoľňuje sa chemická látka triclosan do vzduchu?

leuska15leuska15
28. jún 2021

Ahojte, neviem ci mi niekto poradí ale aspoň skúsim, lebo som už zúfalá. Možno sa tu nájde nejaká chemička.
Mam doma 2 veci, ktoré asi obsahujú veľmi škodlivu látku - triclosan- matrac a podlahu. (Inak, mnohé to mate tiež len o tom neviete :( )
Moja otázka je, či sa triclosan uvoľňuje z týchto predmetov do vzduchu a my ju dýchame, alebo ci triclosan škodí len ak sa tých predmetov dotkeneme/oblízeme.
N nate som našla, že''Triclosan is also non-volatile (5.3 × 10−4 Pa at 20 °C)''. Čiže ak tomu chápem dobre, ak budem nosiť ponožky, nebudem podlahu lízať a na matrac dám 2 plachty, budem okej?
Akurát že pod podlahou mam podlahové kúrenie, čiže 20 stupňov na nej nebude, bude tam omnoho viac. Na matraci tiež bude viac ako 20 stupňov keď tam spíme. Neviete prosím, pri koľkých stupňoch sa triclosan uvoľňuje do vzduchu?
Dakujem veľmi pekne

nafka0483
28. jún 2021

@leuska15leuska15 Triclosan v podlahe a matraci? Ved to sa pouziva do kozmetickych pripravkov, zubnych past a podobne, ma to nejaky dezinfekcny ucinok resp. antibakterialny ucinok.

leuska15leuska15
autor
28. jún 2021

@nafka0483 áno, je to aj v antialergickych matracoch (nehovorím ze všetkých, neviem) a vo vynilovrj podlahe (tiež nehovorím ze každej, netuším) je na vrchu taky ÚV coating antibakteriálny a ten ako aditivum obsahuje aj triclosan

beata_k
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
28. jún 2021

@leuska15leuska15 No ale tie vyrobky si si nevyrobila, predpokladam, ze si ich kupila v riadnej predajni a obsah latok v nich je teda regulovany a kontrolovany. Keby sa to uvolnovalo len tak do ovzdusia, tak by sa predsa nemohlo pouzivat.

bluka2
28. jún 2021

To sú strašne naivné predstavy, že by sa nepredávalo európskom trhu niečo škodlivé. Napríklad si stačí prečítať o brome v čiernych plastoch v kuchynskom náradi a termohrnčekoch a to je len vrchol ľadovca.
Ako je niečo volatilne závisí hlavne od teploty (a tlaku),
osobne by som sa obklopila prírodnými materiálmi a neriskovala.
Definitívnu odpoveď ti tu nikto nemôže dať

nafka0483
28. jún 2021

@bluka2 To cierne plastove kuchynske nacinie a termohrnceky su od nejakych renomovanych znaciek, ktore posobia v europe a musia sa prisposobovat europsykm normam?
Nehovorim, ze sa to nestane, ale ak je nieco kupovane cez riadneho predajcu, tak urcite pravdepodobnost oveeela nizsia ako ked si kupim nejaky 1 eurovy smejd dovezeny z aliexpresu. Matrace a podlahy predpokladam maju certifikaty na taketo veci.

bluka2
28. jún 2021

@nafka0483 je taký český labak analytickej chémie v Zlíne a jeho šéf keď cestuje po Európe na konferencie si kúpi na letisku vždy termohrnček. Vo viac než polovici sú brominated flame retardants (to je protipožiarna ochrana), ktoré sa tam dostali recykláciou. Pôvodne to bolo napríklad plast z počítača. Je to publikované vo vedeckých časopisoch. Hod to Googlu Samsonek pyupe kitchen utensils, nájdeš to. To proste trvá aj 20 rokov, kým sa systém v Európe rozhýbe k tomu, aby sa tieto látky zrušili z trhu.

nafka0483
28. jún 2021

@bluka2 Ved nehovorim, ze sa to nedeje vobec, ale su u nas nastavene nejake normy a pod.
Nemyslim si, ze by podlaha alebo matrac boli takto zdravotne zavadne.

bluka2
28. jún 2021

@nafka0483 tak som si to prečítala, od roku 2009 je zakázany vo veciach, čo majú kontakt s jedlom, od 2015 v čistiacich prostriedkoch, ...som presvedčena, že je to len otázka času, kým bude zakázaný aj v matracoch. Vedecké štúdie o tom, ako v mysiach spôsobuje rakovinu pečene.
Oficiálny nemecký inštitút pre odhad rizika či čo odporuca sa vyhnúť triclosanu v domácnostiach.... Pre mňa to bude teda jednoznačne nie.
Das Bundes­institut für Risiko­be­wertung rät, im Haushalt auf Triclosan zu verzichten.

nafka0483
28. jún 2021

@bluka2 V cistiacich prostriedkov je zakazany? Ja praeze tak pamatam ze v nich sa pouziva.. ale mozno mam este stare info a uz sa to zmenilo, ze su nove poznatky.

bluka2
28. jún 2021

@nafka0483 čítala som na test.de, nie veľmi do hĺbky, v zubných pastach je ešte dovoleny

nafka0483
28. jún 2021

@bluka2 Ano, aj to mam taku info ze v zubnych pastach a nejakych dalsich kozmetickych pripravkoch.