icon

V akom veku ste deťom povedali o vojnách?

8. okt 2023

U ná sa TV a dodpelácke rádio nesleduje pri deťoch. Majú len 3 a 1r. Starší syn už pozná slovo vojna z knihy o vlakoch a viac krát sme našli v knihách bojové tanky. Doteraz som sa vyhýbala aj knihám kde sú poľovníci. Kedy ste vy priznali deťom vojny, z akej situácie to u vás vzišlo “na povrch”?

simik22
8. okt 2023

Myslím že s trojročným dieťaťom budeš zbytočne čosi také riešiť....

anne_mary2
8. okt 2023

.. prepac ale.. fakt ta toto trapi pri 1 a 3 rocnom dietati? 🙂)) …. 🙃🤷🏼‍♀️🫠….
Nijako. ale ked mas pocit ze to potrebujes vysvetlit 3 rocnemu , alebo sa opyta. tak primerane veku a moznostiam pochopenia.

bublinka1426
8. okt 2023

cca teraz, predskolacka...nech ma troska prehlad pred skolou...a videla v spravach, vod vojna na UA....ale nejak speci sme to nerozoberali...a vie co je tank a pistol ale tiez som jej to nejak extra nevysvetlovala...v skole sa nauci.
pri 1 a 3r dietati by som vobec nejak neriesila.

tramtada31
8. okt 2023

Podla mna nie je potrebne ešte v tomto veku strasit deti. Stačí, čo to na psychiku malo velky vplyv u dospelých.

nikpa
8. okt 2023

Vtedy cca 4,5 ročny syn niečo postrehol keď začala vojna na Ukrajine. Nikdy sme doma správy ani podobné veci pre ním nepozerali ale keď sa to začalo, bolo to všade v tv, na internete, v novinách a všetci o tom hovorili. Takže to niekde proste postrehol. A začal sa ma pýtať, či aj k nám prídu tí zlí vojaci a budú na nás strieľať. Zostala som ako obarena, povedala som mu niečo také, že vojaci môžu byť zlí aj dobrí a my tu na Slovensku máme len dobrých vojakov a nikto nás nepríde strieľať. Odvtedy sa pravidelne pýta na vojakov, tanky a zbrane, no uz to nie je s takým strachom ako prvýkrát ale skôr zo zvedavosti. Treba mu to proste vysvetliť aby to dokázal pochopiť vzhľadom na jeho vek. Podať to možno aj volako cez rozprávku alebo krátky príbeh.

autor
8. okt 2023

Samozrejme sa nechystám to teraz riešiť a najlepšie ešte pár rokov nie. Problèm je, že starší je priveľmi rozumný a vnímavý a veĺa si poskladá sám ani neviem ako, inak by som sa ani nepozastavila nad touto otázkou.

autor
8. okt 2023

@nikpa presne sa obávam že to na mňa takto môj čoskoro vysype a viem že hej.

tinka_1807
8. okt 2023

Myslím si, že tam máme dieťa to ešte nevníma. Len vníma, že existuje slovo vojna. Ak by ale prišli k otázke či to je tak možno nejakým jednoduchým spôsobom podať. Napríklad:
Pozri ty si vezmes na pieskovisku hračku, ktorá je tam položená pre všetky deti. Tvoj kamarát ju ale chcel tiež a tak sa začnete byť. Každý z vás má svoju pravdu, ale ani jeden z vás nechce ustúpiť. Ak by si každý z vás pozval na pomoc svojich kamarátov, ktori budú bojovať buď za teba, alebo za kamarata (ako vojaci) tak v podstate zapocnete takú malú vojnu.
A takto nejako vznikajú vojny - každý má svoju pravdu, o ktorú sa snaží "pobiť". Avšak ... nie je to správne. Pri tejto malej vojne by ste sa s kamarátom mohli ešte viac sebou rozcháhat a mohli si ublížiť, a nielen sebe ale aj ďalším ľudom. Treba hľadať riešenia ako napríklad že o hracky sa môžete striedať. Alebo jeden z vás si vytvorí vlastnú lopatku.

zenulkaaa
8. okt 2023

Nikdy som toto neriesila. Poviem a vysvetlim ked sa opyta a bude zaujimat. Urcite ho len tak nevezmem, ze pod, mas uz napr 6 rokov, treba ti vysvetlit co je vojna.
Vysvetlim ked sa opyta a bude zaujimat.
Moj syn ma uz 8rokov, myslim ze tato otazka uz u nas padla davnejsie, popravde ani neviem kedy, lebo vravim, neriesim.. ale vysvetlili sme a sli dalej.

slovakboy
8. okt 2023

Dobre je že im nepúšťaš správy. Aj dvojročné dieťa to vníma podprahovo. Dokonca aj dospelí by nemali počúvať alebo pozerať správy vtedy keď sa na ne nesústredia. Viac to zlé ide potom do podvedomia. Vedomie sa zaoberá niečím inym a podvedomie si to prevezme s emociou aká mu pasuje a nie spracované rozumom. Okrem toho pri správach sa človek naladí do nízkych hladín vedomia ako sú strach, apatia, hnev. A deti tiež. To že pozna tanky a pušky ako hračky, to mu nič zlé neurobí. Až kontext so zlom ho bude škovať. Raz k tomu dôjde a dozvie sa to. Rodičia sa tu brania deťom niečo prezradiť o sexe ešte aj v puberte. Ale strašiť deti s bubákmi bolo vždy in. Pekne že vy si to uvedomujete. Treba zvoliť správnu formu. Asi vtedy, kedy sa to môže dozvedieť aj od rovesníkov. Možno až 4 roky. Keď je šikovný tak už 3,5 roka. Ale do 3 rokov nech žijú ako v rozprávke a v raji, kde rodičia sú bohovia.

angel993
8. okt 2023

Deti majú 4 a 2 roky, TV a rádio nemáme a zatiaľ sme o vojne nerozprávali.

ivangeline
9. okt 2023

3r..asi..

diewcatqoo
9. okt 2023

Ked mal cca 3-4 roky. Sam sa pytal, co je to vojna a preco sa ludia strielaju. Vysvetlili sme primerane veku. Potom, ked mal 5 rokov, zacala vojna na ukrajine a to sa ho dost dotklo, tak sme to vysvetlili tak, ako to je. Zaroven sme mu vysvetlili aj to, ze nielen na Ukrajine je vojna, ale je aj inde vo svete a ze aj kedysi u nas boli vojny. Vie o 1. aj 2. svetovej, vie o tom, kto bol Hitler, vie o Napoleonovi.. vie, ze aktualne je vojna aj v Izraeli, ze su nepokoje v Nahornom Karabachu, v Jeme, v Sudane..

thoughtfulweirdo
9. okt 2023

Keď sa na to pýtala, cca 4 roky.

cipina
9. okt 2023

Moj mal 5 rokov, ma v skolke spoluziakov ukrajincov, takze som mu vysvetlila, co sa deje v ich krajine a preco su tu, ze to musi byt pre nich tazke. Ale ak by to nebolo vtedy pre nas aktualne, pravdepodobne by som s tou temou nezacinala.

euka210
9. okt 2023

Tiez som cakala trochu vyssi vek...take deti nemaju o tom paru. Ja mam 3ch, takze vojna a zbrane okolo 6r ich zacali zaujimat. Staci ze nieco poculi, citali, videli a uz sme riesili 1.ci 2.sv.vojnu...inak to neriesim, len ked deti pridu s otazkami.

sisaka
9. okt 2023

V živote sa ma moje deti nepýtali na to, čo je vojna. Ako rástli a začali chodiť do školy, kde sa hovorilo aj o vojnách, tak to pochopili. Nikdy u nás nebežala, ani nebeží, telka so správami, takže nemali to kde zachytiť. Taktiež nežijeme v krajine, kde je vojna, takže deti nikdy nemuseli riešiť žiadne vojnové konflikty, strieľanie, obete vojny, zbrane atď.
Nevidím jediný dôvod niečo vysvetľovať 3,4,5 ročným deťom, čo je vojna, ak by samé prišli s takou otázkou tak by som určite spozornela. Malé deti také veci nedokážu len tak spracovať, nevidím dôvod zasievať v nich strach.
Ja som chodila do školy ešte v socializme a strašili nás pravidelne, asi tak, že si pamätám ako som v nejakom 4. ročníku mala večer nenormálny stres a strach, keď prelietalo každý večer v rovnakom čase lietadlo, trvalo to dosť dlho a dodnes si na to pamätám a to bolo pred takmer 40. rokmi