icon

Varovanie biskupov pred voľbami

17. sep 2023

Kresťania, dnes v kostole ste si mohli vypočuť varovanie biskupov pred nebezpečnými stranami, ktoré neradno voliť. Ak by ste náhodou v kostole neboli, tu je odkaz na ich vyjadrenie:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20230...

Strana
z5
bessie12
21. sep 2023

@lenkasarka toto sa ani nedá slušne komentovať, tak radšej sa toho komentára zdržím 🤢

terezka1947
22. sep 2023

@feketka17n
@viestta až teraz som si všimla reakciu,tak píšem.
Neviem,či som sa v tejto, pre mňa citlivej téme,kt.vzdy sprevádza u mňa rôzne myšlienkové pochody vyjadrila správne....asi nie celkom,tak sa ospravedlňujem,lebo to mohlo vyznieť,že neuznávam ľudí,kto.mali snahu o zmenu,o ľudskosť,atď.
Bohužiaľ sa toto krátke obdobie uvoľnenia, "slobody" a snahy zmeniť istým spôsobom smerovanie nepodarilo udržať,čo bolo asoli jasné každému. Lebo vôkol nás,v okolitých štátoch,aj u nás boli vždy pri moci komunistické strany a boli sme pod drobnohľadom ZSSR. Možno keby gorbacov a situácia bola u nas presne v tomto období,boli by sme aj my inde.
Lenže mnohí historici práve poukazujú na "komunizmus s ľudskou tvárou "preto,že sa paradoxne mnohým ľuďom príťažilo. To spojenie je myslené ironicky.
Počas uvoľnenia sa mnohí začali slobodnejšie hlásiť k názor,k viere,atď. A práve týto ľudia boli neskôr prví na rane ŠTB. Mnohí ti,čo išli budovať socializmus s ľudskou tvárou sa zľakli a začali namiesto seba podsúvať ŠTB ľudí,kt.nic neurobili,iba neoticili kabát. Strach vie narobiť veľa zlá. Veď nakoniec aj Dubček podpísal "obuskovy" zákon,na kt.hrdy nebol,no snažil sa udržať socializmus s ľudskou tvárou rôznymi ústupkami,čo nebolo vždy šťastné,až kým ho neodpratali. Šikovne za hranice,lebo sa báli ľudí,keďže bol obľúbený.
Komunizmus s ľudskou tvárou je ironické pomenovanie pre tých ľudí,čo sa tajne skrývali za socializmus s ľudskou tvárou a boli nachystali bonzovat,urobiť čokoľvek,len aby nestratili svoje postavenie,či nedostali sa do podozrenia,vyčkávali. A ich príležitosť prišla.
Práve v toto obdobie pomohlo ŠTB vyberat si tých,čo sa o niečo snažili,čo tu slobodu vzali vážne a žili si ju chvíľu.
To bolo ako vlk preobleceny za jahniatko.
Obdivujem,neumensujem hrdinstvo tých ľudí.....
Ale bohužiaľ,malo to veľký dopad na mnohých. A škaredý dopad. Tu nejde o fakty,ja tie nepopieram,zrejme som to naozaj nešťastne napísala,čo sa ospravedlňujem,ale o celkový pohľad na to obdobie v kontexte celého obdobia do 89.

Strana
z5