Váš názor na gender ideológiu
Ahoj, velmi by ma zaujimalo, co si ludia myslia o gender ideologii, ktora k nam zacina byt aktivne pretlacana zo zahranicia. Nejde o prava gayov, ale o to, ze chcu, aby bol rod oficialne zruseny, kedze rod muz a zena nepokryva tych, ktori su jedno, ale citia sa ako druhe. Takisto v skolach v zahranici sa ma ucit, ze nie je muz a zena atd. Ja nazor mam, ale rada by som vedela, ako to vnimaju druhi.
@fokuska tak ono kym doma mozes hovorit mama a otec, tak je to fajn. ale dalsie generacie sa uz narodia do noveho sveta, ktory bude hovorit, ze tieto pojmy uz nie su. ani v knizke uz nebudu, ani v skole ani v televizii ani v parlamente. teda toto je ta predstava, ktora mne pride z tohto mozna a ktora mi pride zaroven strasna.
@janetinka27 aha cize tvoj kamarat homosexual co potlaca svoje potreby kvoli svedomiu trpi, lebo ostatni homosexuali sa rozhodli zit slobodne a otvorene a on teda vyzera ako cierna ovca pretoze radsej sa zavre u rodicov a zije v celibate? A teda by bolo lepsie, keby sa to neprezentovalo a tito ludia by zili v ustrani, aby ti, co sa hanbia to nemali na ociach, ze sa da zit aj inak? Akoze tieto krestanske logiky v tejto diskusii su uplny mindblow..co je vlastne svedomie? Svedomie je to, co nam od malicka vstepuju rodicia, spolocnost, farar v kostole. Preco ty si sa rozhodla nezit s partnerom ored svadbou? Nechcela si? Bola si rada, ze zijes sama? Vyhovovalo ti to? Alebo by ti nevadiko zit s muzom, ktoreho milujes a ides si ho vziat? Ak by si nikdy v zivote od nikoho nepocula, ze je to krestansky nespravne. Ak by to bolo len a len na tvojich momentalnych pocitoch a nikto nikdy by ti nepovedal, ze by sa to nemalo robit. Len by si proste citila, ze tohto muza mam rada, oaci sa mi s nim zit, tak s nim zijem. To iste kradnutie. Ak by si nikdy nepocula, ze kradnutie je zle. Ak by ti od malicka vsetci hovorili, ze ak si hladna tu je jedlo, mozes si ho kupit za peniaze, ale ak nemas alebo nechces, tak si kludne zober, nikomu to nevadi a je to uplne v poriadku. Ani by ta nikdy nenapadlo to so svedomim riesit, keby ti nikto nikdy nepovedal, ze je na tom nieco zle. A to iste tvoj kamarat homosexual. Ak by nikdy od nikoho nepocul, ze je nieco zle na tom byt homosexual, ak by od malicka vyrastal v spolocnosti kde je bezne vidiet na ulici drzat sa chlapov za ruky, kde je bezne ist na homosexualnu svadbu a rodicia by mu hovorili, ze je uplne jedno ci privedie domov zenu alebo muza ak sa lubia, ze je to proste uplne bezna a normalna vec, tak by ho ani nenapadlo to so svojim svedomim riesit, kedze nikomu neublizuje. A na milion percent by bol v takejto realite a s takymto zivotom on stastnejsi ako je teraz.
@fokuska no a vlastne k comu nas ten misionar moze donutit? ze pomoze iba ak sa pomodlime? no tak potom je tu aspon ta moznost ze pomoze. lebo zial nikto pomahat nemusi. aj ked si nemyslim, ze by misionar zastal pred nejakou africkou dedinou s naradim a povedal by domacim: postavim vam skolu ak sa pomodlite. ja si myslim, neviem, ako to bolo kedysi,ale e dnes misionarstvo funguje tak, ze sa tam nejaky despota neudrzi. myslim si, ze skor si zasluzia obdiv ludia, ktori idu do zabudnutych krajin, kde robia napriklad lekarov alebo ucitelov, pomahaju stavat byvanie alebo vrtat studne atd. travia svoj zivot pomocou druhym. viera sa nanutit neda. nemyslim si, ze misionari dnes pridu do nejakej dediny a zburaju im tam ich chramy a postavia krestanske atd. dnes tieto veci funguju skor na charitativnej urovni
@janetinka27 Hej no, preto som písala že to s gender nemá nič spoločné, len to nie je typická tradičná rodina čo sa týka pojmu dnes a v minulosti 🙂
Nemyslela som to určite výsmešne, to by som si nedovolila voči prorokovi a jeho rodine.
@lucilaines neviem, ako si dosla k tomuto zaveru. zit podla svedomia neznamena zit podla vzorov. vzory ale aj rozne zivotne situacie nam pomahaju to svedomie budovat. ved ja predsa sama vidim, co je to kradnutie. ako by som sa citila ja, keby ma okradli? kradnutie je zle, lebo sama vidim, co sposobuje. co sposobuje mne, co druhemu. nikto nie je rad okradnuty. to nie su blaboly z kostola. to je fakt. kradnutie je zle samo o sebe, prinasa nasledky. aj okradnutemu aj zlodejovi.
rovnako verim aj tomu, ze striedanie partnerov ma nasledky. ma? sklamanie, nechcene tehotenstvo, nepripravenost rodicov, zlomene srdcia, podstupovanie rizika bez riadneho slubu z druhej strany. a potom vyznavat manzelovi lasku ako je on jediny atd a pritom som na to mohla mysliet uz davno, ze raz pride ten jediny a tak nebudem zit tak, aby som mu nemohla dat vsetko. tak to vnimam ja, toto je moje svedomie.
ja hovorim o tom, ze clovek vo svojom vnutri moze veci prezivat rozne, kym jeden dokaze kludne spat s vedomim, ze ublizil inemu, druhy nie. niekto jednoducho nedokaze byt stastny, ked ide proti svoju nastaveniu.
@maximilie
U hermafroditov je dobré používať neutrálne meno, kým sa v dospelosti, alebo počas dospievania nerozhodne pre jedno z pohlaví. Používajú sa často presne tie neutrálne mená ako Alex, René, Lesley,.. a priezvisko v mužskom tvare (v zahraničí sú oba priezviská v mužskom tvare, takže je to jedno).
@lenkakravcova aj ked pre mna nie je len prorok, ale pochopila som 🙂
@janetinka27 Pockaj, ja som teraz zmatena... je to tak, ze ak s niekym sexualne zijes, ale nezijes s nim v spolocnej domacnosti a ides na spoved, tak sa z toho vyspovedas a dostanes rozhresenie? A potom mozes mat sobas v kostole?
Ale ked s niekym zijes v spolocnej domacnosti bez ohladu na to ci s nim sexualne zijes, ci nie, tak vtedy nemozes ist na spoved a nedostanes rozhresenie? A nemozes mat sobas v kostole?
Pytam sa vazne, lebo tak som to nejak pochopila z toho co pisala a nerozumiem ci je to ozaj takto.
@fokuska sobas v kostole moze mat dnes uz asi hocikto. ale ak sa pytas na spoved, tak spoved nie je iba o tom, co tam clovek povie, ale aj ako to sam preziva v srdci a ci nad svojimi cinmi citi lutost. vsade je dolezita uprimnost a aj tu.
samozrejme, ze na spovedi sa da cokolvek zamlcat a tiez mnohe pary o tomto ani nevedia, takze preto sa z toho nespovedaju. ale ked si je toho uz clovek vedomy, tak sa musi podla toho aj zariadit. do kostola sa da chodit aj bez spovede, bez prijimania, ved dnes ked je tolko rozvratenych manzelstiev, mnohi na spoved chodit uz nemozu, ale clovek nemoze byt odsudeny a vyhodeny prave vtedy, ked potrebuje pomoc, prave naopak. vsetci mame nedokonalosti a musime sa povzbudzovat atd. ale takyto zivot je hriech a zotrvavanie v nom znamena, ze sme sa sami nerozhodli tohto hriechu vzdat.
ak napriklad partneri spolu neziju v domacnosti, ale sexualne ano, potom je na ich rozhodnuti a svedomi, co urobia. lebo ist na spoved znamena, ze sa tohto hriechu chcem vzdat. ak uz pri spovedi viem, ze dnes vecer zasa pojdem k frajerovi na noc, tak moja spoved nie je uprimna. ale ak sa spovedam, ze som zial prespala u priatela a zaslo to dalej, ale uz to tak nechcem, chcem sa tohto hriechu vzdat, potom je taka spoved urcite uprimnejsia. samozrejme, clovek do hriechu moze upadnut znova, ale ide tam o to odhodlanie, ze to nechce.
rovnako sa mozeme spovedat opakovane napriklad z konfliktu so svokrovcami. napriklad niekto chce mat s nimi dobry vztah, ale su komplikovani a obcas dojde k vymene nazorov. to je dlhodoby proces. ujdu nam nervy, na spovedi a aj mimo spovede nas to mrzi a velmi lutujeme. mame snahu to urovnat, ale zasa pride ku konfliktu a neudrzime sa. ale prave to odhodlanie, duchovna posila, modlitba atd, to vsetko nam moze pomoct v tom, ze ten vztah sa nakoniec urovna.
@monichetta je to zverstvo chcu odstranit klasicku rodinu a pohlavia. Nesmieme si to tu pustit. Tie deti maju potom z toho psychicke problemy.
Pre zeny ktore si myslia ze to ich deti neovplyvni alebo to nie je nic zle prestudujte si viac.
Lebo ked vam domov pride 7rocny syn ze ho v skole ucili ze si moze vybrat pohlavie a on sa chce dat preoperovat tak POTOM som zvedava co poviete!
Keby radsej v skole ucili ako pestovat dobre vztahy udrzat si manzelstvo a rodinu
@fokuska Myslím si, že každý človek, či je žena alebo muž, má aj nejaké črty, záľuby, charakterové rysy... typické pre opačné pohlavie. Takže ani keď sa narodí v mužskom tele a cíti sa ako žena, nemôže o sebe 100% povedať, že má iba ženské črty a žiadne mužské. Navyše to, že má také telo, podmieňuje aj vznik hormónov a iné veci, vo väčšej či menšej miere, ktoré sú typické pre biologické pohlavie daného človeka. Takže je podľa mňa jednoduchšie viesť ho k tomu, aby sa naplno venovalo tým svojim mužským črtám, s ktorými sa vnútorne stotožňuje, než podporovať ho v tom, aby rozvíjalo iné, pre neho netypické, hoci môže v istej miere aj tie, keďže, ako som pred chvíľou povedala, podľa mňa môžu mať aj muži záujem o umenie a vzťahy a ženy o šport a technológie a nie je na tom nič zlé, sú to oblasti, ktoré ľudstvo odjakživa fascinovali, aj keď vo väčšej miere si to muži a ženy sami prirodzene podelili podľa toho, k čomu ich to viac ťahalo. Ale v dnešnom svete sa už človek môže venovať čomukoľvek bez toho, aby kvôli tomu nutne musel meniť aj pohlavie alebo svoju rodovú identitu. A ďalšia vec, tí ľudia sa z ničoho nič nenarodili v tele muža s tým, že by vedeli, čo telo muža obnáša. S tým, čo mali medzi nohami, žijú odjakživa, od narodenia, žili s tým ešte predtým, než sa dozvedeli, čo to znamená, byť mužom. Je to ich vlastné telo a keď sa človek nedokáže stotožniť s niečím, čo má na svojom tele každý deň, tak je to pre neho veľký problém, celý život sa nebude vedieť prijať. Preto si myslím, že je lepšie takému človeku pomôcť prijať sa celý taký aký je, s fyzickou, mentálnou aj emocionálnou stránkou a pomôcť mu objaviť svoje jedinečné ja na mieste, na ktorom ho Boh stvoril a s danosťami, ktoré od neho dostal. Zmena pohlavia prináša veľa stresových faktorov do života človeka, napríklad aj nemožnosť mať vlastné dieťa prirodzeným spôsobom. Nevravím, že nikde na svete neexistuje niekto taký, kto sa narodil tak a myslí inak, ale myslím, že tých ľudí, čo to skutočne tak majú, je mizivé percento a u ostatných to ešte nie je také kritické a vieme im pomôcť inými spôsobmi, ktoré som opísala predtým. Ale každého človeka treba brať ako osobné indivíduum a podľa toho ho aj skúmať a myslím, že by to mali mať na starosti odborníci, lekár, psychológovia a psychiatri, aby posúdili každého príbeh individuálne. Ale nemali by sme hneď poukazovať na to, že toto je cesta(zmena pohlavia), lebo všetkým tým ostatným, ktorí ešte majú šancu na normálny život, len si potrebujú vnútorne potvrdiť, kým sú a prijať sa, to môže pomútiť hlavu a môžu si ešte viac dokafrať život. (Táto téma ma zaujíma z pohľadu ľudí, ktorí to prežívajú, preto som si prečítala pár osobných výpovedí a našla som medzi nimi aj také, ktoré naozaj ľutujú, že to podstúpili a mali kvôli tomu ešte väčšie psychické problémy a depresiu).
@suzanne_forgeron Presne tak ako pises to aj je. Poces zmeny pohlavia je dlhodoby a predchadza mu in. 2 rocne priprava - pocas toho clovek absolvuje nespocetne mnozstvo sedeni s odbornimi, so psychiatrami. Oni sa snazia rozlisit presne to, ci ide naozaj transrodovu osobu, alebo je za tym ina psychiatricka diagnoza - napr. porucha osobnosti, schizofrenia a pod.
A ano, ako pises, je to male percento, alebo promile ludi. Ale su. Cast z nich pocas celeho toho procesu pride na to, ze problem je niekde inde, ze nie su transrodovi, ale ze su homosexuali, alebo maju inu poruchu - preto je ulohou odbornikov pomoct im najst tu vlastnu identifikaciu. A u casti tychto ludi je to presne to ze su v cudzom tele. Nie je mozna zmena pohlavia - hormonalna terapie, operacia, uradna zmena - len tak, "z rozmaru". Predchadza tomu velmi dlha priprava a cely proces tranzicie dava velky doraz na to, aby to do buducna nesposobilo este vacsie problemy, pretoze sa zmenou pohlavia problem nevyriesi, kedze samotne gro problemu bolo nespravne identifikovane.
@janetinka27 no lenze to je ten rozdiel co som spominala, ze pri kradnuti niekomu realne ublizujes. Pri spoluziti s muzom nikomu. Nikto by nebol zraneny, ublizeny, ziadna negativna emocia by sa tam nevyskytla, tak ako by prisiel na to, ze je to nespravne ak nie len podla reakcii okolia?
@lapersefona ja by som napriklad zareagovala tak, ze by som mu normalne vysvetlila, ze take operacie existuju pre ludi, ktori to naozaj potrebuju, ze tomu predchadzaju sedenia u lekara a ze to nie je len tak ze si zmysli a ma operaciu. A ze sa z toho nerobi sranda. Asi nejak tak ako som vysvetlila 6 rocnemu synovcovi ked mi v autobuse zahlasil, ze chce taky vozik ako ma ujo, lebo jemu je super, ze nemusi chodit a stale ho niekto tlaci.
@lucilaines prisiel by na to skumanim svojho vnutra. ake mam ja hodnoty? ako by som sa citila ja, keby moj muz predtym zil tri roky s jednou zenou, potom rok s inou atd. aky dopad by to malo, ako to ja vnimam.
to hovorim, ze aj to svedomie je mozne skumat a stale tvarnit, ale ked clovek zije v spolocnosti, kde uz je nieco prijate a on to povazuje za normalne, tak je tazsie si tu vec vziat niekam do hlbky a pohravat sa s nou. obycajne nemame cas na to, aby sme sa pohravali so vsetkym, ale pocas zivota aj tak k tomu dochadza, ze sme postaveni pred rozhodnutie a zrazu treba ist hlbsie. a tak by to malo byt vo vsetkom, ved ked napriklad chodim do triedy, kde sa vsetci vysmievaju jednemu ziakovi a nezacnem nad tym uvazovat, velmi lahko sa mozem tej spolocnosti prisposobit a tiez sa mu vysmievat. jedneho dna sa mozno z toho budem citit zle, lebo si uvedomim, ze hlbat som mal uz vtedy a uz vtedy by som zistil, ze je to zle a nemusel som nikomu ublizit.
stale sa hovori o tom, ako mame byt chapavi a nevysmievat sa, ale malokto sa chce ponorit do hlbky tejto jednoduchej a kratkej vety, co to vlastne znamena? ze si budem zit dalej svoj zivot ako keby sa nechumelilo a budem robit to, co robi spolocnost, alebo sa skusim zamysliet nad tym, co to vlastne znamena byt chapavy atd. a takto moze ist clovek dalej v kazdej otazke zivota, s ktorou sa denne stretavame a zistime, ze ono vlastne sme dost nevsimavi. pozdravit, podrzat dvere v obchode, pustit starsieho cloveka sadnut si v obchode, pomoct s taskou, to vsetko su veci velmi pekne a slachetne. ale ono je toho ovela ovela viac a ta vsimavost, laskavost, chapavost, to vsetko je ovela kosatejsie ako nase predstavy, ktore o tychto pojmoch mame.
nehovorim, ze tak maju zit a robit vsetci, hovorim, iba moj nazor na to, ako clovek pride na to, ze nieco nie je spravne bez toho, aby mu to diktovalo okolie, jednoducho mame na to vlastnu vybavu.
@janetinka27 aj ked teda v obchode si posedi asi malokto 🙂 skor v autobuse
@janetinka27 ale ak by zil s partnerom ktoreho miluje, hoci by to bol muz, boli by obaja stastni a nikomu neublizovali, nikdy by nepoculi ze je to nieco zle, preco by mu jeho vnutro malo hovorit, ze robi nieco zle? Aky negativny dosledok by to spoluzitie mali na jeho zivot?
@jana_eyre_2 👋
@terezka1947 vieš škoda že nemám viac času aby som mohla písať všetko čo chcem povedať..
ale stále nerozumiem o akom egoizme vravíš.. ja nevidím totižto ľudí ktorí nemajú pravdu, ja vidím ľudí čo majú svoju pravdu a myslím že majú na ňu právo, tak aj ty, tak aj každý jeden človek na planéte a má právo žiť tak ako sa mu páči POKIAĽ neublizuje ostatným (a prepáč, mňa naozaj nijako neovplyvňuje že vo formulári napíšem meno pod kolónku rodic1 a nie pod mamu.. alebo ma ani neovplyvňuje že existujú ľudia čo sa necítia ani na jedno pohlavie.. je to ich vec a názor)..
ako zasahuje do mojej rodiny fakt že 7miliard ľudí je 7miliard názorov? Nijako.. len tak, že ucim svoje deti že každý má právo mysliet si čo chce.. aj ony, aj ja, aj suseda alebo smetiar pred domom.. POKIAL to neubližuje druhým.. o názoroch môžeme diskutovať, prehodnocovať ho, ale nie odsudzovat (a mohla by som sa točiť dookola s tým čo naozaj druhým ubližuje, ale vypisovať sa mi to nechce)
toľko smutných ľudí je preto, lebo túto základnú pravdu ešte stále ľudia nepochopili, že sa nemáme odsudzovať v ničom (pokiaľ TO neubližuje druhým 😉)..
to že mám názor že tolerujem každého vonkoncom neznamená že by ma otravoval problémami, neviem o akej skúsenosti vravíš ale tolerancia absolútne nie je o tom aby ti ostatní dali pokoj.. ale o tom, že ťa akceptujú taku aká si aj napriek tomu, že ja som úplne iná.. že neriešia to, či si mama alebo rodič 1.. tolerancia je o tom, že dokážeš vypočuť každého (kto neubližuje druhým 😉 - opakujem to preto aby niekto nezačal vyťahovať extremy kde zneužívajú druhých ľudí) bez potreby myslieť si "no fujky to ako môže?!"
@nickpick Co uz len ty mozes vediet o mojom svete 😂Ano som proti LGBT a svoj nazor nezmenim.Mna nemusis vychovavat,opovrhujem takymi jednoduchymi nazormi.Perverzaci ktorych vidame na ich pochodoch sa prezentuju takto sami.Odchadzam z tejto debaty,povedala som uz vsetko co som chcela a citat tieto bludy naozaj uz odmietam.
@maximilie a ako ublíži tvojej dcere keď ju bude učiť podobne oblečený človek? Čo konkrétne to spôsobí tvojej dcere?
Resp.keby mala žena učiteľka mužské bagandze, tiež by to prekážalo?
@jana_eyre_2 VZOR????!!!! Asi viete prd o detskej psychológii a aký maju silný vplyv vzory pre dieťa pri vývine. Obzvlášť vzor rodič a učiteľ. A ako ublíži tebe, keby sa takí ľudia.medzi nami nevyskytovali? Nech ten chlap príde domov, dá si ženskú parochňu, vypchavky a nech si trtka do zadočku s kamarátom koľko chce! Toto mi je fakt jedno. Ale nech sa tým.neprezentuje a nech sa necíti byť normálny lebo nie je. Mojej dcére to môže spôsobiť traumu a môže sa trápiť , keď bude premýšľať nad tým , prečo má jej učiteľka taký hrubý hlas a nemá vlasy...je to NEPRIRODZENÉ
Fakt tomu nechápeš???neprirodzene, proti prírode, choré
A vy čo sa tvárite na tolerantné bytosti, je len akási nevedomosť toho, že sa touto cestou rútime do záhuby
@jana_eyre_2 áno prekážalo. Existuje nejaký etický kódex učiteľa
@maximilie Ty si neprajes aby takato ucitelka ucila tvoje dieta? A kto si ty aby si o tom rozhodovala? Keby v tvojej praci povedal zakaznik, klient, alebo hocikto, ze si nepraje aby ho obsluhovala alebo spolupracovala s nim osoba ako si ty, lebo napriklad nemas zahalene vlasy?
A to je proti jeho hodnotam, to je nemyslitelne takto predvadzat svoje vlasy, je to pohorsujuce a ked sa nezahalis, tak on takuto skazu spolocnosti akceptovat nebude.
Alebo teraz nam vadia takito ludia a nabuduce nam bude vadit, ze ucitelka ma oblecene sako? Alebo ze ma kratke vlasy? Modre oci? Ze ma vrasky, ze je stara? Alebo ze nosi bizuteriu? Ze si neholi nohy?
Vies kolko ludi si nepraje aby ine osoby vtlkali druhym do hlavy svoje hodnoty? Nech si ziju ako chcu a nechaju zit ostatnych? vsetky zaryte odporkyne sa tu ohanate krestanstvom, tradiciami a toleranciou, slobodou a neviem cim este a prave vy sa prejavujete ako tie najmenej tolerantne, svojimi nazormi zaslepene osoby, ktorym vsetko vadi, lebo to nie je tak ako si predstavujete vy.
Až v tejto diskusii som pochopila, prečo sa toľko hovorí o tom, že deti-mládežnici LGBTI často nemôžu ani doma dať coming out.... smutné....
@fokuska ani nečítam tvoj príspevok.... Zaplavujes tu diskusiu svojimi premudretymi argumentami.... Nezaujímajú ma
Ostáva mi len verit, že sa toto nikdy nepretlači a nemám za potrebu tu niekomu argumentovať ako to ublíži mne a mojej dcére. Nie som na skúške....skúškové ešte nezacalo ;)
@fokuska Ty by si si zaslúžila medailu za túto diskusiu 👍 vďaka tebe a pár ďalším sa to tu nezvrhlo do úplnej katastrofy.

@janetinka27 Nie vsetci misionari su taki ako pises. Pisem o tych ktori tu vieru nutia, ktori modlitbu a pod. davaju ako podmienku aby pomohli. Ktori vtlkaju do hlavy, ze to, v co verite je zle a musite verit v to co my, lebo toto je pravda.