Váš názor na gender ideológiu
Ahoj, velmi by ma zaujimalo, co si ludia myslia o gender ideologii, ktora k nam zacina byt aktivne pretlacana zo zahranicia. Nejde o prava gayov, ale o to, ze chcu, aby bol rod oficialne zruseny, kedze rod muz a zena nepokryva tych, ktori su jedno, ale citia sa ako druhe. Takisto v skolach v zahranici sa ma ucit, ze nie je muz a zena atd. Ja nazor mam, ale rada by som vedela, ako to vnimaju druhi.
@jana_eyre_2 ok
A preco sa ma menit mama a otec za rodic 1,rodic 2?
Komu to pomoze?
Koho konkretne problem to vyriesi?
Kolkych ludi?je to naozaj tema,kt.je nutne venovat tak vela diskusii,casu,energie?
Ok,respektujem tvoj pohlad.
Osobne si myslim,ze su hodnoty,za kt.je potrebne sa postavit,maju zmysel,pozadie,historiu,aj opodstarnenie.
Tradicna rodina zaziva krizu....
Tym,ze je vela rozvodov,ze je vela slobodnych matiek,aj dobrovolne slobodnych,aj nedobrovolne slobodnych predsa nemoze byt dovod na to,aby sme prave kvoli tymto skupinam,aby sa necitili byt mimo spolocnost,nemozme kvoli nim teraz "zrusit" klasicky priklad:rodina-mama,otec,dieta.
Ani kvoli 10adoptovanym detom honosexualmi na slovensku sa predsa nebude menit klasicky vzorec-mams,otec,dieta.
Je to voci nim nefer?
A voci ostatnym to fer je?
Cize toto mi pride take falosne pozitivne. Ze ideme kvoli jednotlivcom,aby sa necitili nekomfortne zavadzat nelogicke veci.
A to nema nic s tym,ze by som ich netespektovala,alebo sa im smiala.
Ale neda sa kazdemu,co si "zmysli",ze nie je s niecim osobne stotozneny,menit komplet svet.
Su hodnoty,kt.musia ostat vazene,ctene,chranene.
Tym,ze ludom,uplne.vsetkym zabezpecime zmenami pocit "normalnosti",este neznamena,ze im.zabezpecime ich stastny.zivot.
Clovek,kt.sa narodi s nejakym pocitom....alebo ho ziska nejakym.vnutornym zranenim,ten myslim nebude vnutorne vyrovnany tym,ze si trebars napise,pohlavie XZU,lebo vzdy bude mat v sebe vo.vnutri ten boj muza,zeny,hladania sa.
Cize co sa vyriesi tymito vsetkymi aktivitami?
A naozaj budeme tym,ze uzakonime XZU pohlavie,budeme tolerantnejsi my.voci nim?
Aj tak ich budeme vnimat inak...lebo budu ini.
Ale predsa vnimat niekoho inakost este neznamena nemat ho rad,nevediet s nim fungovat.
Pisala som niektore veci s nadsazkou,ale snad som narychlo napisala ako to vidim.
@acrobaleno Ja velmi rada diskutujem - slusne, na urovni. Vyjadrim svoj nazor, podlozim argumentmi, druha strana vyjadri nazor, arguementy a pytam sa co mi nesedi, co ma zaujalo. Ak si si vsimla, tak som tu s niektorymi vecami suhlasila.
Ja netvrdim, ze vsetko viem a ze moje nazory su naj a podobne. Preto sa pytam, lebo sa mozem dozvediet nieco nove, mozem si rozsirit obzor, mozu ma opravit vo veciach, kde som na omyle. A ja sa velmi rada necham poucit a opravit - ak to clovek podlozi nejakym argumentom, dokazom.
Myslim, ze som tu asi s dvoma kockami viedla celkom v pohode diskusiu, len som mala pocit, ze v istom okamihu prisiel ten zlom, ked nevies racionalne odpovedat a argumentovat, tak debatu opustis. A skoda, lebo keby napisali - vies co, to co pises ma nieco do seba, mozno sa mylim ja, mozno moj nazor nie je ten najspravnejsi. Tak super, plne by som to akceptovala. Kto ale nepripusti nic ine, len sa tu ohana katastrofickymi scenarmi co bude - ale dokaz ziadny, nema to cim podlozit, len proste VIE ze toto bude - tam tazko diskutovat.
Vo vseobecnosti velmi malo ludi dokaze viest naozaj normalnu diskusiu.
@maximilie co keby tvoja dcera povedala, ze ten ucitel je najlepsi akeho doteraz mala a ze ju vela naucil a je napriklad ovela lepsi jak ta stara raketa co tam po nej bliaka a boji sa jej? A ze jej je uplne jedno, ze chodi v sukni, lebo je proste dobry ucitel a ona chce, aby ju ucil?
@lucilaines Asi tazko to spravi dieta, ktoremu doma vtlkaju do hlavy, ze je to nieco nechutne, hnusne, fuj, nenormalne.
Dieta, ktore takych ludi stretava od mala, ich nevnima ako zlych. Ako inych ano. Uplne rovnako ako ludi, ktori maju nejaku fyzicku deformaciu, alebo nieco cim sa odlisuju.
Dieta nevie, co z toho je zle a co je ok a treba to respektovat. Je zvedave, opyta sa - preco ma ten ujo vozik? Preco je ta teta taka tucna? Preco ma tamten ujo dlhe vlasy? Preco ma tamta teta kratke zelene vlasy? Preco ma ten ujo suknu?
A ide o to ako zareguje rodic - ak povie, ze preto, lebo ujo sa tak citi, toto si chcel obliect, tak to dieta bdue tak brat. Ako fakt. Tamten ujo nemoze chodit, tento si obliekol suknu.
Ale ak bude pocut od rodica, ze tento ujo je chory, nemoze chodit, pomozeme mu. tato teta je tucna, mozno je chora, alebo vela papa, netreba sa jej smiat. A tamten ujo je cudak, uchylak, nenormalny clovek, tak presne tieto nazory dieta preberie.
@terezka1947 , ale vôbec by sa tomu nemusela venovať toľká pozornosť. Dokonca ideálne by sa tomu nemala venovať žiadna pozornosť. Ľudia by mali automaticky brať, že Jožko a Paľko sú rodič 1 a rodič 2, ale Peter a Júlia sú mama a oco.... A nikto by tomu pozornosť venovať nemusel. A či je rodič spolužiaka taký, či onaký....koľkokrát si povieš, že teda tá "miškova" mama mu stále dáva sladké, to by som nerobila....alebo "Zuzkin oco" jej zasa nedal bundičku, veď prechladne, ja by som ju obliekla....
X rokov dozadu to vyzera podobne:
- Berme to tak, ze zena je rovnocenna, nech moze rozhodovat o sebe, nech moze pracovat.
- Vy ste sa vsetci zblaznili? Zrovnopravnit zeny? Zena vzdy podlieha muzovi, vzdy to tak bolo, je to nase dedicstvo, nasa tradicia. AKo uz vyzera tradicna rodina a rola zeny? Ved sa stara o domacnosti, vychovava deti, ako by uz len mola chciet pracovat? Kto by potom robil tie zenske prace, aky priklad by dala detom?
- Mohli by sa o domacnost starat obaja rodicia, ked by aj obaja pracovali.
- Sibnute! To tu chcete zavadzat nejake nove fungovanie spolocnosti, ctime si predsa poriadok aky tu mame teraz. Chudatka deti, ved nebudu chapat preco matka pracuje a nie je doma, co z nich vyrastie? Bude taka dcera vediet postarat sa o svoju domacnost a svoju rodinu? Ked to nebude vidiet u vlastnej mamy? Chore!
- Kto nebude chciet, nebude musiet pracovat, ale tie zeny, ktore chcu nech pracuju.
- Rozbije nam to tradicne rodiny, my si to nedame!
- Vas to nijak neovplyvni, ved vy nemusite, ale zeny, ktore chcu, tak nech mozu.
- Urcite! Dovolime im toto, nas to vraj neovplyvni a potom budu chciet podiel na rozhodovani o rodinnych veciach a co viac - oni sa budu chciet starat aj do verejneho zivota! Co ak im napadne, ze budu chciet volit!
- A preco by nemohli? Nech volia. Ved vase pravo volit vam nevezmu.
- Nenormalne! Tak zeny traz tiez budu moct prejavit svoj nazor, budu sa podielat na rozhodovani? Co oni uz o to mozu vediet. Su odlisne od muzov, im nie je dane tak rozmyslat a uvazovat ako vedia muzi. Oni nebudu vediet dobre usudit koho volit, cela spolocnost sa rozvrati, to bude kastrofa. Nasa viera a Biblia nas jasne uci, ze zena ma muza posluchat, ma sa mu podriadit. Koniec sveta toto, ked dovolime aby zena zastala rovnaku poziciu ako muz...
A kam sme dostali? Tradicna rodina uz nie je zena-gazdinka v domacnosti muz, ktory rodinu zivi a 5 deti. Uz to nie je celodenna praca na statku a branenie detom aby isli do skoly, pretoze trebalo zvierata obriadit a na poli pracovat. Toto si pamata napr. moja profesorka z univerzity - ako ju rodicia nechceli pustit do skoly, lebo statok bol velky a musela pracovat aby mali co jest a ako utekala do skoly a do kniznice a potajme v noci ked vsetko probila citala knizky, lebo mala tuzbu vzdelavat sa.
Navyse, zeny su zrovnopravnene, mozu vlit, chodia do prace a ziadna sodoma gomora nenastala, nadalej vychovavaju deti, deti nie su zmatene z toho, ze matka pracuje a moze volit.
@fokuska dovolím si ešte reagovať, naozaj naposledy. Nemám záujem diskutovať. Len vyjadrit nesúhlas s tvojim názorom. Opakujem. Porovnavas neporovnatelne. Rola ženy, postavenie tradičnej rodiny atď sa nedá porovnať s niečím, ako je ,,tolerujme tretie pohlavie" ktoré neexistuje
Ako môžeš porovnávať postavenie ženy s tým, že sa ľudia začnú rozhodovať, že namiesto penisu chcú vagínu??? Keď sa tak cítia, ok. Mrzí ma to, ale je to proti prírode bezohľadne na to, či sa ti to páči,alebo nie. Kopu žien tu malo rozumné názory a vysvetlili to veľmi pekne. Ako
@terezka1947
Prečo oni netolerujú nás... Prečo sa.my máme prispôsobovať a preukázať toleranciu im a nie naopak?
@maximilie Este raz mi prosim vysvetli, ako ti ludia netoleruju teba? Kazu ti byt ako oni, alebo akym sposobom ta obmedzuju, ako ta netoleruju? Chcu od teba nieco aby si zmenil, aby si sa inak citila, alebo co?
Chcu len to aby si ich nechala pokojne zit.
Alebo tu niekto ide zakaza tradicnu rodinu? Uz nebudu moct zit spolu muz a zena? Nebudu oct mat deti? zakazu im to? Zakazu im ybyt veriaci, alebo si nieco mysliet?
@fokuska inak ked sme pri tej gender,to nieje taky problem pre ludi ,ved da sa kadexo tolerovat pokial to nejako neovplyvni konkretne mna a mojunrodinu,alebo pokial neublizuju inym.Ale naco by som davala pozor skor je perofilia a to ako to smeruje,uz su tu pokusy kde sa hranica detskej sexuality posuva coraz nizsie a ircite je to len otazkou casu kedy bude aj povolena pedofilia napr od 12,13r
@terezka1947 tradičná rodina snáď nezaziva krizu preto že niektorí ľudia by chceli rovnaké práva ako majú ostatní.. to snáď nikto nemôže hadzat na LGBT skupiny a gender ideologie..
áno máš pravdu, tebe a podobne zmýšľajúcim ľuďom asi nepomôže nič aby ste ich nevnímali inak, na to naozaj nepomôžu zákony pochopiť že nie každý je na svete v rovnakom postavení a niektorí sú útlacani a cítia sa nekomfortne.. práve tí chcú slobodu vo vlastnom rozhodovaní.. ja však nemám potrebu tá nejako presviedčat aby si zmenila názor - ale ani ja ho nezmením 🤷
@jana_eyre_2 ...no...skoda,ze si to pochopila takto...ale nevadi.
Bud sa ja zle vyjadrujem alebo cez pismenka sa vyjadruje tazsie,najma k zlozitym temam.
Idem teda dalej vychovavat deti v tej mojej netolerancii😊.
@janetinka27 prečítala som si tvoj príspevok k tlačivu, kde je napísané rodič 1 rodič 2 a ake to bude mat potom negatívne dôsledky pre matku/otca .
Po prvé - pojem matka nie je relatívny, je presne daný ako aj pojem otec. Po druhé v homosexuálnych pároch, ktoré vychovávajú deti si rodičia neprisvojuju
Oslovenia, ktoré im nepatria napr. Pri dvoch ženách rodič c1 matka, rodič c2 otec sa nepoužíva, buď jednu vola dieťa mama, druhu mom, alebo ina forma oslovenia matky a tak isto pri dvoch mužoch dad, daddy, pa... niekto biologického rodiča oslovuje matka/otec a nebiologickeho krstným menom, alebo sa obidvaja nechaju oslovovať krstným menom. Je to úplne JEDNO, to dieťa dobre vie, že sú to jeho rodičia. Čo sa týka samotného dotazníka, u nás sú stavané ako rodič 1 a rodič 2, nie preto, žeby ma niekto chcel presvedčiť, že nie som matka dieťaťa, ale preto, že niektoré deti majú rodičov rovnakého pohlavia, tak asi ťažko druhú zenu zapiše do dotazníka ako otec, keď ona otcom nie je. Ja ako matka som stále rodič, na tom oslovení nie je nič dehonestujúce ani spochybniteľné, nie je to pre mna žiadna urážka, ani to nevyvoláva vo mne pochybnosti o tom, že som matka a nijak to neovplyvňuje môj život. Či sa ma u lekára spýtajú či som matka alebo rodič dieťaťa ma tiež nijak neovplyvňuje, nikto sa ma ešte nepýtal, či som otec dieťaťa, ani môjho muža sa nikto nepýtal, či je matkou nášho dieťaťa. Takze netreba robiť z komára somára, keby som to tu necitala, čo ľudia dôkazu z toho urobiť ani by ma nenapadlo nad tým filozofovať pri vypisovaní papierov
@ktochytavzite Lebo ty vieš o com ja píšem, vieš co s ostatnými dievčatami aj keď názor bol iný to bola diskusia na úrovni.... S tebou sa mi nechce písať pretože veľa utocis a vidno ze nepoznáš bibliu
@lucilaines to je rozumne vysvetlenie ale ked ti syn povie ze cce byt dievca alebo nejaky stredny rod? Snazila by si sa muto vyhovorit alebo co by si mu povedala. Ja sama ani eviem
@lapersefona podla toho kolko by mal syn rokov. Ak by mal 25 a prisiel by s tym, tak by som s nim hodila dlhy rozhovor o tom ako dlho a preco sa tak citi, spytala by som sa , ci to nejako riesil a ako to riesit chce. Ak by bol na sto percent presvedceny, ze je to pre neho spravne riesenie, absolvoval by sedenia u psychologa a vsetky potrebne procedury, tak by som ho podporila. Ak by mal 10 tak by som sa spytala kde prisiel k takej myslienke, ci to nie je len nieco odkukane z telky alebo ze to niekde pocul a ak by som mala pocit, ze to mysli vazne, tak by som mu povedala, ze jeho telo aj psychika sa stale vyvija a ma este kopec casu, ze moze byt zmateny a moze sa o par mesiacov citit uplne inak, alebo aj nemusi. Ze ho budem vzdy lubit cokolvek sa deje nech mi to povie a ked aj po osemntastke bude mat rovnake pocity, tak to budeme riesit.
@lauriema ja som tiez krestanka,bibliu mam precitanu;)Co je utok,ze sa ta opytam kde v Biblii to je napisane?To bola skor otazka a kedze to v Biblii ani nieje ,nemas to cim podlozit.
@lauriema a za dalaie ,ty tiez nezijes podla RKC, ale odsudzujes trans alebo myslis si ze to nieje v sulade s bohom.
@lucilaines , ok. Môj s tým prišiel v 10 (prirodzene, prebúdzajú sa hormóny).... prešli sme fázou "Ale prosím ťa, to, že rada skate-uješ a neznášaš šaty z teba chlapca nerobí, sú dievčatá aj ženy, čo majú radšej chlapčenské zábavky" ( mimochodom suknu,abo šaty na seba dobrovoľne neobliekla od škôlky) ..... postupne si sám(a) našla na nete, že existuje skupina žien, ktoré chcú robiť mužské zábavky a vyzerať mužsky,ale pritom sú spokojné s tým, že telo majú ženské, hovoria si Tomboys,keby niekoho zaujímalo, tak sme dosť dlho to nechávali plynúť ako reálnu možnosť. Okolo 12-13 si uvedomil(a), že síce chalani sú super kamaráti na parkour a skate, ale srdiečko viac poskoči, keď sa usmeje pekná slečna.... takisto sme riešili, fajn,môžeš byť lesbička,ani to ešte nemusí znamenať, že si trans.... celým tým obdobím už plynulo prechádzal k zmene image, okolo 13 rokov už vyzeral viac ako chlapec. Na prelome 13-14 si uvedomil, že mu chýba penis a to bolo najhoršie obdobie, sám sa zosypal, neznášal svoje telo, neznášal seba,neznášal celý svet.... Zvladli sme, začali sme ho oslavovať mužským rodom. Dnes má za chvíľu 15, doma je prijímaný taký,aký je. Keď ho stretneš na ulici nevieš, že je to biologicky dievča, v reštauráciách mu automaticky podávaju kľúč od pánskych WC (až tieto letné prázdniny ho prijímal) .... Snáď mi nikto nechce povedať, že detská fanta trvá 5 rokov a mám čakať do 25 ....
A ako zareagujú deti s tradičných rodín? Väčšina fajn. A potom je pár exotov, ktorý napriek tomu, že roky ho volali prezývkou, odkedy požiadal,aby ho volali len prezývkou, tak úmyselne mu začali hovoriť plným ženským menom... nemajú problém kedykoľvek vykríknuť urážku,či dokonca vyhrážku... čo si myslím o ich tradičných rodičoch nechcite vedieť. A nie,ani jeden z tých konkrétnych, nie je žiadny asociál . ..
Ešte doplním, že za tých 5 rokov žiadne dievča v okoli nezačalo riešiť toto a moja menšia musi mať na sebe buď ružové,alebo aspoň s trblietkami, tak sa nemusíte báť, nie je to infekčné 😉
@cairka ja som tie vely uviedla len velmi orientacne, kedze som to v realite nezazila a ani takeho cloveka blizko nepoznam, takze si neviem uplne predstavit ten vyvoj a samozrejme by som sa riadila podla momentalnej situacie a stavu dietata. Na operaciu by som ho/ju v ziadnom pripade nepustila pred plnoletostou, ale tak, ako ste to spravili vy, to je podla mna uplne v poriadku a spravna cesta. Ak by sa moji synovia takto citili, dufam, ze to zvladneme tak ako vy.
@cairka ja poznam u nas na dedine dievca,kt.je uz chlapec.
Sme relativne mala dedina.
A nemam pocit,ze by sme prestali byt s tym clovekom kamosi.
Jasne,ze ho berieme,ze je iny.
Lebo je.
Ale berieme ho takeho,aky je.
Druha vec. On sam azrejma asi cerpa info aj od kamosov,kt.toto "ziju",ze nechce okolo ten cirkus.
Skratka zije,neriesi.
A dokonca ani "pride"nemusi...
Deti ma rad,ale nechce svoje...stacia mu synovcovis,netere. Uziva zivot na horach,chodi do posilky,pracuje...dopraje si,po com tuzi.
Priatelov mal,aj priatelky viacero.
Na druhej strane,co poznam ludi s vnutornym problemom nsjst sa,tak vsetci,naozaj vsetci su z rodin,kde bud otec zomrel,vychovavala mama. Bud sa rozviedli-to je pripad toho nasho chlapca alebo si prezili nieco velmi tazke a smutne pocas dospievania.
Je to mozno len tych pripadoch,co ich poznam takto.
Ti ludia su vnutorne zraneni niecim.
Teraz je otazkou....poznacilo ich nieco tak silno,ze tuzia po laske,nevedia sa vysporiadat s niecim a hladaju nejake ine naplnenie alebo to v nich bolo od narodenia?
A dokonca jedno dievca....kym nedosla na strednu,vsetko ok,od druheho rocnika zapadla do partie,kedy sa z nej "stala" lesba.
Rodicia,aj surodenci si tazko zvykali....matura nebola,lebo nebola podstatna,boli kamosky....potom prisiel v zivote zlim,zomrela jej mama. Dievca sa zmenilo. Po rojoch si urobila maturu,isla na VS,ma deti....manzela.
Cele toto obdobie sama povazuje iba za pubertalny ulet.
Vymysla?pretvaruje sa,aby zapadla to konzervativnej spolocnosti?
Cize my tu ideme bojovat za niekoho,koho nepozname....sami psychologovia,lekari,psychistri si lamu hlavu a menia podla vyskymov nazory,pohlady a my ideme vytvarat prostredie tolerancie pre ludi,kt.to ani po nas nechcu...chcu zit,v tichosti....komu.by sa,aj pacilo to vecne prepieranie tychto tem v mediach.
Kolko z nas ma nejaky problem...nieco,s cim sa musime naucit zit. Najprv to prijat sami.v sebe,naucit sa zit sami so sebou.
Este tym,ze vytvorime zakony,nove kolonky na tlacivach,atd,este to tych ludi nevylieci z ich vnutornucg bojov,neprestanu vidiet svoju inakost,nebudu automaticky stastni.
A zakony nenaucia ostatnych nesmiat sa z nich,neublizivat im....
@lucilaines , do 18 sa nedá operatívne riešiť a ani potom to vôbec nie je jednoduché.
@terezka1947 , áno, súhlasím s tým, že ľudia by to nemali stále rozoberať, lebo im to len ubližuje. Obdobie pred voľbami bolo strašné, keď sa zo všadiaľ ozývalo strašenie LGBTI. Práve preto treba písať pozitívne veci, aby sa ľudia tak ľahko nechytili na tie negatívne a nevzbudzovali v nich nenávisť....

@fokuska na tvoje argumenty by som vedela donekonečna argumentovať mojimi a točili by sme sa tu dokola
Porovnavas neporovnatelne