Váš názor na gender ideológiu
Ahoj, velmi by ma zaujimalo, co si ludia myslia o gender ideologii, ktora k nam zacina byt aktivne pretlacana zo zahranicia. Nejde o prava gayov, ale o to, ze chcu, aby bol rod oficialne zruseny, kedze rod muz a zena nepokryva tych, ktori su jedno, ale citia sa ako druhe. Takisto v skolach v zahranici sa ma ucit, ze nie je muz a zena atd. Ja nazor mam, ale rada by som vedela, ako to vnimaju druhi.
@77daniela77 myslíš tie tradičné hodnoty, ktoré hlásal chlap čo má 11deti s 10timi zenami, čo ani nemá čas byť s nimi?
Sranda, čítam si tak diskusiu a nazývas tu ženy chuderami len preto že majú iný názor.. to patrí tiež k tradičným hodnotám však? Prskat ak niekto nesúhlasí, ofucovat sa a nevedieť komunikovať normálne..
@lauriema odvolavas sa tu na Bibliu tak dak prosim Ta vers ,kde oresne sa pise o trans a ze to teda pidla biblie nieje spravne.Ja pokial viem pise sa tam o lesbach a geyoch,.Tak sup sem s dokazmi ked sa odvolavas na bibliu.
@janetinka27 lenže to je práve ten rešpekt. Pre človeka bez nohy je prirodzené ju nemať, pre slepého nevidieť....ty tu riesis čo je prirodzené pre spoločnosť. Kedysi bolo prirodzené, že žena nemala žiadne prava, že sa ženy unasali, znasilnovali, že nesmeli vyjadriť svoj názor. Dlhé stáročia bola prirodzená podradenost žien mužovi. O jane z arcu sa učíme na dejepise, ale bola to vlastne žena s vlastným názorom a postojmi, ktoré sa vymykali tej dobe. V našej dobe je bežné, ak ma žena vlastný politický názor a bojuje s nepravostou.
Tak ako je teraz vnimane,že je normálny vzťah medzi mužom a ženou. Ostatné je označované za iné, nenormálne, neprirodzené...ale pre koho? Pre spoločnosť, nie pre daného jednotlivca. On sa tak narodil. Je to pre neho jediná prirodzenosť ktorú pozná. A ak sa na svete bojuje toľko za prava na život, dajme všetkým pravo žiť tu svoju prirodzenosť rovnako šťastne a kvalitné bez posmeskov, bez tlakov spoločnosti, že je to nenormálne a zle. Lebo ten život ma len jeden. A o to tu ide.
Ak by bolo tak jednoduché zmeniť vplyv rodiny na dieťa, nemali by sme tu problém s niektorými členmi rómskej komunity, s deťmi asocialov, lebo by stačilo ich v škole učiť niečo iné. Sama si odpovedz či to stačí...
@ktochytavzite V biblii sa to nepíše presne ze trans.. Ale píše sa na začiatku bol muž z muža bola stvorená žena teda presnejšie z jeho rebrá... Nepíše sa ze bol muž a z jeho rebrá bol stvorený. Muž, alebo kde prosím ta v biblii sa píše ze žena nebola spokojná so svojou sexualitou a preto sa rozhodla ze bude. Mužom... Všade v biblii sa píše a mužoch a ženách ktorý splodil deti.... Tak ma tu prosím ta neoznacuj a nechci odomna dôkaz ničoho dobre ja sa tu už nemienim vyjadrovať, včera som tu na úrovni komunikovala s dievčatami.
@janetinka27 Rozdiel je zit svoje hodnoty a rozdiel je vnucovat ich inym a prezentovat ako jedine spravne.
Preco by deti nemohli zit tie hodnoty, ktore ich doma ucis? Chces povedat, ze ak im budes od malicka vstepovat napr. to, ze sex az po svadbe, tak oni tym nebudu zit a nestotoznia sa s tym? Mozno nie, ale bude to kvoli tomu, ze budu mat na to iny nazor, alebo kvoli tomu, ze vsetky ostatne spoluziacky budu veselo sexovat uz na ZS? Nebudu na to nahovarat tvoje dieta, len to spomenu ako svoj nazor, alebo hodnotu, ze si treba uzivat. A tvoja dcera povie, ze nie, treba sa uchovat pre buduceho manzela. A co? Budu a hadat a presviedcat jedna druhu co je spravne? Alebo si kazda udrzi tie hodnoty, ktore jej doma vstepovali?
Tu je zakladom vychovat deti tak, aby ich nestrhol dav, aby sami rozmyslali a robili to, co naozaj povazuju za spravne a robili rozhodnutia podla toho, co sa im snazis vstepit ako spravne. Takze maj svoj nazor, ostatnych nechaj mat ten svoj. Nenuit im ten svoj a oni nebudu nutit tebe ten ich.
To je podobne ako ked partia spoluziakov stiahne dieta na fajcenie. Doma je dieta vychovavane tak, ze povazujeme to za zle, nezdrave, netreba to robit., nesmies. Dieta dostane prilezitost v partii a co urobi? Bud sa bude riadit podla svojich zasad, ktore mu rodicia vstepuju a odmietne. Alebo neprekona zvedavost a zakazane ovocie a skusi. A potom bud povie, ze ok, skusil som, stacilo mi, viac nechcem. Alebo do toho spadne a zapaci sa mu to.
A kto je na vine? Spolocnost, zla partia? Lebo sa propaguje fajcenie, reklamy na cigarety vidis kazdy den, ludia na ulici len tak fajcia - kam sme sa to dostali ked dieta vidi len tak ludi fajcit na ulici, ved si snad bude mysliet, ze to je normalna vec a bude to chciet tiez robit.
Takze kvoli tomu, ze cast ludi fajcit odmieta a povazuje to za zle, tak my celej spolocnosti nakazeme mat rovnake hodnoty a teda fajcenie zakazeme uplne. Aby chudatka deti naaaahodou neboli vystavene niecomu takemu a naaaahodou sa rozhodli, ze vlastne to chcu aj oni.
Zaujimave je, ze napr. ja som mala na ZS spoluziakov a partiu, ktori fajcili a cuduj sa svete ja som nezacala, jediny raz som si nepotiahla z cigarety. Mala som na strednej spoluziacky a spoluziakov, ktori sexovali a mna ten dav nestrhol. Na vysokej som mala spoluziacky, ktore striedali chlapov ako ponozky, kazdy vikend iny a aha, zas som nerobila to iste co ony. Vedela som co robia, mala som tu moznost, ale neurobila som to. Lebo som to citila tak, ze pre mna to spravne nie je, ze to nie je to, co chcem robit ja.
Rovnako tak som mala v okoli ludi z lgbtq+ komunity a nijak raz som nepochybovala o sebe, o svojej identite, orientacii a pod. A tiez mi je uplne jedno, ze kolega, s ktorym som pracovala na projekte sa mi od isteho dna zacal predstavovat ako zena a po rokoch mu uz aj pred menom siveti oslovenie "pani", priezvisko ma s -ova a je stastna, lebo ju to stale plno usilia, trapenia a konecne sa citi, ze je skutocne tym, kym je. Nieje to moj zivot, mna to nijak neovplyvni, tak preco by som sa mala starat do toho ake ma hodnoty, comu veri a cim sa citi byt.
@jvlo ano, to aj hovorim, ze potom nech sa aj narodenie bez noh alebo bez oci povazuje za prirodzenost. nech sa tomu svet prisposobi, ze je prirodzene, ak niekto nema oci a budeme sa tvarit, ze je to prirodzene. ale nie je. lebo ten clovek nedokaze byt zial rovnaky ako ten, co vidi. potrebuje specialne prostriedky, potrebuje upravu prostredia v ktorom zije, nedokaze vykonavat rovnaku pracu ako zdravy clovek. pobera napriklad prispevok na ulahcenie zivota atd. keby sme slepotu povazovali za prirodzenu, potom by sa spolocnost takemu cloveku uz davno prisposobila. ale nestalo sa tak, preco?
rovnako clovek bez nohy je vzdy iny, sam si to uvedomuje, lebo sa od narodenia porovnava s vacsinou ako my vsetci. rovnako albin alebo aj cernoch v komunite belochov, vzdy bude iny, lebo to sam bude citit. aj keby mu nikto nepovedal, ty si cierny, ty si iny ako my. on to predsa sam vidi ze je iny. clovek sam vidi, citi a trapi sa svojou odlisnostou. pretoze od narodenia sa pytame, kto som? preco som taky, preco som iny?
ja nehovorim, ze svet ma inaksich ludi odsudzovat alebo na nich poukazovat, naopak, ten nevidiaci nemoze byt postaveny vo vsetkych ohladoch na roven zdravemu, lebo on naopak potrebuje v niecom nasu podporu viac ako ten zdravy. potrebuje pomoc pri beznych cinnostiach a aj tuto pomoc navyse a vlastnu odkazanost na inych si uvedomuje.
nikdy sa nemozeme tvarit, ze to co nie je prirodzene, je prirodzene, pretoze je to vsetkym jasne, ze nieco je inak ako ma byt. treba sa k tomu len spravne postavit, s podporou, respektom, pomocou, ale nie tym, ze sa budem tvarit, ze je to prirodzene. narodit sa bez nohy nie je prirodzene, lebo je to vzdy nejaka porucha, vyvojova chyba, nasledok choroby, chybneho genu atd. narodit sa bez oci tiez nie je pre cloveka prirodzene, je to odchylka. a rovnako narodit sa a nebyt ani muzom ani zenou alebo akokolvek naopak alebo kombinovane je zasa len odchylka. ale to neznamena, ze si ten clovek zasluzi odsudenie, ale pomoc. ale nemoze sa mu prisposobit ta cast spolocnosti, ktora v tychto veciach odchylku nema. a gender ideologia smeruje prave k tomu, ze sa vsetci budu tvarit, ze ich identita a aj identita ludi okolo nich je nejasna a nedolezita. ale ona je. nasa identita je totiz velmi dolezita.
to ako keby ani ostatne deti nemohli behat, lebo jedno z nich nema nozicku alebo by sa netlacili farebne slabikare, lebo jedno z deti v triede ma poruchu rozlisovania farieb.prisposobi sa mu cela trieda a budu sa tvarit, ze farby neexistuju?
@janetinka27 V tom prispevku s tebou ciastocne suhlasim. Ale aku pomoc si podla teba zasluzi clovek, ktory sa plne citi byt zenou, ale je v muzskom tele? Nie podporu, pochopenie? Preco sa mu nemoze prisposobit spolocnost? Ako sa ma podla spolocnost jemu prisposobit? Tiez sa citit opacne? Ved on nechce od spolocnosti nic ine, nech spolocnost ostane tym cim je, len nech respektuje, ze on sa citi takto. Tym nikomu neublizuje, nikomu nekaze byt ako on.
Tak ako sa cela spolocnost neprisposobi vozickarom a nezacne byt na vizicku, tak isto sa cela spolocnost neprisposobi transrodovej osobe a nezacni byt ako ona. len bude respektovat, ze tu je, ze sa citi takto a ze sa rozhodne obliect si napr. suknu.
Mylne sa domnievas, ze "gender ideologia smeruje prave k tomu, ze sa vsetci budu tvarit, ze ich identita a aj identita ludi okolo nich je nejasna a nedolezita"
Toto ani omylom nie je gender ideologia. Je prave o tom, ze ty bud kym citis, ze si a nechaj ostatnych nech tiez su. Je to o osvete, ze takito ludia su medzi nami a nezasluzia si byt za to odsudzovani. Oni si to nevybrali, velmi sa trapia a keby mohli, tak by chceli aby to necitili, ale to sa neda zmenit, to si nevybrali.
Ja si myslím, že akéto ideológie tým ľuďom nepomáhajú, iba im mútia hlavy. Keď sami nevedia, na čom sú a necítia sa dosť stabilne, tak to, že im povieme, že je to okej, že nemusia byť ani ženou, ani mužom, keď sa tak necítia, tým im vlastne vravíme, že nemusia mať žiadnu identitu. Myslím, že každý človek sa potrebuje niekam zaradiť, potrebuje vedieť, že niekam patrí, kto vlastne je. Pozerala som dokument, kde sa jedna osoba narodila ako obojpohlavná, a hoci žila viac ako dievča, celý život mala obe pohlavia. Ale na sklonku 30-tky sa rozhodla, že pôjde na operáciu a definitívne sa stane ženou, lebo chcela mať pocit, že konečne patrí do jednej z kategórií. To, že je niekto ženou, už dávno neznamená, že musí mať dlhé vlasy, nosiť šaty a podobne. Ja sama sa nestotožňujem s mnohými vecami, ktoré patria k ženám. Nenosím šperky, nemaľujem sa, rada športujem... ale nemyslím si, že som pre to menej ženou, skôr len rozvíjam v sebe iné stránky svojej (ženskej) osobnosti. Keď som bola menšia, mala som trochu problémy prijať sa taká, aká som, ale určite by mi nepomohlo, keby mi niekto začal nahovárať, že je to v pohode, keď sa necítim byť ženou. Mala by som z toho ešte väčší guláš, kto vlastne som a neustále by som to musela riešiť a hľadať sa. Potrebovala som len utvrdiť v tom, že všetky tie moje typické vlastnosti, rovnako ako zjav, sú v poriadku, že môžem byť ženou so všetkým tým, čo mám a že ma ženy "nevyradia spomedzi seba", lebo nespĺňam všetky ich kritériá. Takže myslím, že takých ľudí by sme mali podporovať v tom, kde sú, pomôcť im nájsť veci, pre ktoré sa budú cítiť viac ako mužmi a ženami, ktorými sú, a nie im hľadať iné spôsoby, aby boli niekým úplne iným. Lebo muž, ktorý sa stane ženou, bude mať celý život oveľa väčšie problémy ako muž, ktorý sa stal mužom a naopak, žena, ktorá sa stala mužom, bude mať celý život väčšie problémy než žena, ktorá sa stala ženou. Budú mať väčší problém zapadnúť do kolektívu, stále sa budú cítiť ako iní, nehovoriac o všetkých tých výdavkoch na zmenu pohlavia a fyzických prejavoch, na ktoré často treba brať silnú hormonálnu liečbu po celý život! Takže toto je kúsok z môjho pohľadu. Tým ľuďom podľa mňa treba pomáhať, ale objaviť toho, kým skutočne je, nie ponúkať mu úplne inú kategóriu, lebo nespĺňa časť z tej klasickej, ktorá tu bola po celé stáročia. Ľudia, ktorí nevedia prijať sami seba, budú mať často aj hlbší problém, ktorý nemusí súvisieť priamo s ich rodom, ale s nejakými rodinnými problémami, duševnou labilitou a podobne a to je potrebné riešiť najprv.
Najvacsi problem maju ludia so svojou predstavivostou...kolko krat sa kazdemu stalo, ze si vyfabuloval buducnost v katastrofickych rozmeroch a ked na to doslo vobec to nebolo take priserne...pre toto si nemozu homosexualy adoptovat dieta, lebo kazdy sa boji, ze im tie ich ukradnu, pre toto si clovek nemoze obliect co chce lebo hned schyti nalepku na celo...uchyl, buzerant, kurva...pre toto idu mladi ludia za par gramov buriny na 12 rokov do vazenia medzi vrahov, lebo ak sa to nedajboh zlegalizuje bude clovek na ulici zakopavat o vyfetene deti...kazda z tychto veci sa tyka iba urcitej skupiny ludi a nijak nezasiahne do zivota ludom co to nie su nuteni riesit. Ako sa vravi chlieb lacnejsi nebude a aj tvoje dieta raz bude zit tak ako same uzna za vhodne...a bud o tom budes vediet alebo nie...
@suzanne_forgeron Neviem ci sa uz stretla s takymi ludmi. Vies ako velmi by si priali aby to bolo len o tom, ze im niekto pomoze citit sa tak ake maju pohlavie? Oni sa netrapia preto, ze nesplnaju cast z tej klasickej kategorie, ktora tu bola po cele starocia.
Oni sa trapia preto, ze su celou svojou dusou napr. zenou, pritom maju muzske telo. Neznasaju ho, pretoze citia, ze nie su muzom, plne na 100% sa stotoznuju s tym, ze su zeny. Ako im chces pomoct aby boli muzmi?
Predstav si, ze sa stane nejaka chyba a ty sa zrazu rano zobudis a mas muzske telo. Pritom vies, ze si zena, citis sa tak, identifikujes sa tak, odkedy vies rozmyslat a uvedomujes si seba, si zena. Ale nevyzreas tak. A spolocnost ti povie, ze moj zlaty, neboj sa, pomozeme ti. Ved objav v sebe toho muza, kludne popritom rob zenske veci a pod, len prijmi to, ze si muz. Co urobis? Povies si, ze no ved ok, zacnem o seb ehovorit v muzskom rode a budem proste muzom? Alebo sa budes bit za to, ze sa stala nejaka chyba, ze ty si predsa jednoznacne zena a absolutne nechapes ako je mozne, ze vyzeras ako muz, lebo to nie si ty. Ty si to co citis, o com si presvedcena, co mas v have a v srdci.
Lebo toto je to co prezivaju tito ludia. Su v nespravnom tele a nechapu preco a chcu byt v tom spravnom.
@fokuska ano, ale zit svoje hodnoty mozes iba dovtedy, kym mas v tom slobodu. nemusis fajcit ani sexovat ani robit nic, co je proti tvojmu svedomiu. iba sa musis pripravit na to, ze mozes byt za to tercom posmechu. lebo si ina, lebo si pred svadbou panna, lebo na zurkach pijes mineralku. budes iba velmi tazko hladat manzela, ktory ma rovnake hodnoty, tazko hladat muza, ktory sa ti nevysmeje, ze este v dvadsatpatke/tridsiatke cakas. a iba tazko ta partia zavola na zurku, lebo vsak naco, nepijes. je to udel, ktory si nesieme tym, ze sa odlisujeme. tu mozes svoj nazor povedat tak, ze sa tym nedotknes druhych. priznas si, povies, nepijem. a jediny, kto bude inakostou nasledne trpiet, budes ty.
ale gender ideologia je o tom, ze nemozes povedat nahlas to, co si. lebo sa tym dotknes prava ineho. gender ideologia sa ta dotkne osobne, lebo uz nebudes moct byt nahlas ani zenou ani muzom. budes sa musiet vzdat tejto casti identity. nebude to tvoja inakost ako abstinencia, nebudes tym trpiet ty. sposobis tym "utrpenie" ostatnym a to bude nepripustne. v spolocnosti sa zavedu take prvky, ktore aby nedoslo k ziadnej moznej diskriminacii, budu cloveku upierat cast jeho identity. ale dievca aj chlapec, prave este ti najmensi, co netrpia predsudkami, vedia, ze ten rozdiel tam je. ze je chlapcek a je dievcatko. a velmi lahko a logicky by pochopili, ze niekedy je to tak, ze je clovek iny.
lenze im bude vtlkane do hlavy, ze v tom ziadny rozdiel nie je. prave sedliacky rozum cloveku hovori, co je prirodzene. nie je to vzdy spolocnost, ktora ho tomu naucila. ale vnimanie jeho vlastnej identity, vlastne spoznavanie sa mu hovori, ze ten rozdiel tam je. a nemusi mu to povedat nikto iny.
@janetinka27 Prepac, ale to mas odkial? Existuje nejaky manual ku gender ideologii, ktory popisuje co sa stane? Ak ano chcem ho vidiet, lebo tu nielen ty, ale ine pisete zarucene informacie co bude.
Ani omylom nie je gender ideologia o tom, ze ty nebudes moct povedat, ze si zena. Je to o tom, ze ak sa niekoho opytas (lebo napr. nebudes vediet rozlisit ci je zena ci muz) a dotycny ti odpovie, ze nie som ani ani, tak na to ma pravo. A ty s tym nic neurobis. On ti nezakaze hovorit o sebe ako o zene a ty mas akceptovat to, ze on sa neciti byt ani to ani to.
Dotknes sa jeho prava iba tym ak mu zacnes hovorit, ze to nemozes takto, ze musi byt bud muz alebo zena.
Nic take co pises im vtlkane do hlavy nebude. Jedine to, ze je ok ak sa niekto citi inak a nevie sa identifikovat. Ale nikto nebude brat tebe tvoje identitu a tvoj rod.
@janetinka27 presne toto udivuje aj mna....preco by som mala detom.vysvetlovat,ze sice su chlapec,dievca,ale vlastne na svete su aj ludia ini....ako ini?no su ini.
Ved tolerancia a vychova k tolerancii inych nie je,podla mna,o tom,ze kvoli zopar jednotlivcom sa musi cela spolocnost prisposobivat a bat sa aj mysliet tak,aby niekoho neurazila. Ale cim neurazila?
Ved sme kazdy iny,iny vtzorom,mentalitou,farbou pleti....
Nepaci sa mi falosna tolerancia voci vsetkemu a kazdemu,skryva sa za nu skor egoizmus a nezaujem o inych. Ja sa nezaujimam,nech sa ani oni o mna nestaraju.
Nech si kazdy robi,co chce.
Clovek sa boji upozornit,daj si rusko v buse-lebo.zasahujem do niekoho prava a nazoru na svet. A mam nechat zit ludi....nestarat sa.
Cize vlastne sa nikto do.nicoho starat nesmie.
@terezka1947 prepáč čo je egoisticke na tom ak druhého človeka pokladas natoľko schopného že si môže rozhodovať o svojom živote sám a nebudeš mu pretláčať tvoj postoj na veci? Keď učím deti že každý má právo na svoj názor a postoj ku čomukoľvek ak nikomu neubližuje a neodmedzuje iných tak to je egoisticke?
A áno, má sa do úvahy brat každý jednotlivec pokiaľ jeho správanie nikoho neobmedzuje má každý právo žiť tak ako cíti..
@janetinka27 To mas podobne ako s ludmi s roznymi psychickym alebo fyzickym postihnutim. V minulom rezime boli tito ludia povazovani za nieco menej, boli umiestnovani do ustavov a tam prezili cely zivot. Kdekolvek v spolocnosti alebo na ulici si takych ludi nevidela, nestretla. Bolu ukryti. Ale oni tu stale boli.
V sucasnosti su tu tiez, ale je ich akosi viac - lebo je ich vidno, nemusia sa skryvat. maju rovnaku hodnotu ako ini ludia, su plnohodnotne ludske bytosti. Su ini? Ano, su, odlisuju sa od zdravej vacsiny. Vidia to deti, ze tento clovek je niecim iny? Ano, vidia.
To, ze ich zo spolocnosti nevyclenime, ale niektore veci im ulahcime, nam nejako ublizi? Nie.
Staneme sa my alebo deti hendikepovani preto, ze v autobusoch su rampy, alebo mohli nastupit aj vozickari? Nie. Prekaza rampa pri nastupe nam? Nie. Obmedzi nas v zivote? Nie.
Je zasahom do ich prav ak im povieme, ze nemaju co robit medzi nami a pretrcat sa pred detmi, lebo maju napr telesnu deformaciu? Ano. je voci nim nefer ak im povieme, ze narusaju nase tradicne zdrave hodnoty a ze mali by byt radsej niekde v ustave? Ano.
Porusime ich prava ak poukazeme na to, cim sa odlisuju a povieme im, ze to by nemali o sebe hovorit na verejnosti, nepriznavat svoju diagnozu, nemali by poukazovat na svoju odlisnost? Ano.
A zas - ako sa zmeni alebo ohrozi nas zivot tym, ze okrem toaliet pre muzov a zeny mame aj toalety pre vozickarov? Nesmieme tym uz my ist na toalety pre zeny? Vadi nam ze uz nie su moznosti 2 ale 3? Je dieta zmatene a nevie kam ma vojst, kedze sa citi ako dievca, ale vidi ze je tu aj moznost cislo 3 - vozickari? Rozhodne sa ze aj ono chce telesny hendikep, lebo sa mu zda moznost cislo 3 atraktivna a chce tam patrit?
Alebo rozne psychicke poruchy - su nakazlive? Ako budu deti ohrozene tym, ze budu vidiet, ze ludia maju psychicke problemy, choroby a ze sa k nim otvorene priznavaju. nenutia ta, ze mas ich aj ty, len sa nemusia skryvat a mozu otvorene povedat - ja sa citim takto, prezivam toto.
Bude uplne v poriadku ak hocikto z nas povie - som zena, citim sa tak, zijem v tradicnej rodine, hlasim sa ku krstanstvu.
Rovnako bude v poriadku ak niekto povie - citim sa ako muz, zijem v homosexualnom zvazku a hlasim sa k judaizmu.
To neznamena, ze jedna skupina presviedca druhu o svojej pravde a nuti ich byt ako oni. Je to len o tom ze kazdy moze povedat ako sa citi a ostatni ho respektuju pricom sa mozu citit opacne.
@jana_eyre_2 ty ho neobmedzis, ale on teba ano. a o tom to je.
@fokuska napriklad v niektorych krajinach rodic1 a rodic2. ostatne som si precitala napriklad v komentaroch ludi, ktorych povazujem za fundovanych, k istanbulskemu dohovoru. su to veci, ktorych sa obavam, ze pridu. povazujem to za mozny scenar a preto s tym teraz nesuhlasim.
nikomu nechcem kazat ako ma zit, aj ked s jeho zivotom nesuhlasim. nemozem zene rozkazat, aby nesla na potrat, ale vedomie, ze to urobila, ovplyvni moje nazivanie s nou, pretoze do vztahu k nej prinesie bolest.
ale rovnako nechcem, aby som prisla o vyznamnu cast svojej identity iba preto, lebo niekto iny by sa citil neprijaty. ale aj tak sa vzdy bude citit neprijaty. lebo je na nas mnoho inych veci, za ktore sa mozeme citit neprijati.
@jana_eyre_2 inak som to myslela....
@fokuska povedat teraz som krestanka a hlasim sa ku tradicnej rodine vyvolava posmech. okamzity posmech na krestanov a rovnako posmech voci tradicnej rodine. takze nie je to dnes uz uplne jednoduche sa takto verejne vyjadrit.
to, ze sa vozickarom stavaju rampy a podobne, to nas naozaj neobmedzuje. ale ako som napisala napriklad o tom slabikari, ak niekto nevidi farby, nebudeme tvrdit, ze neexistuju. hovorim o tom, ake obmedzenia prinesie gender ideologia vacsine.
ale to sme pri tom, ze je to moj nazor, je to pravda, ze nic z toho nie je zarucene, ze to tak bude. ja som si nazor vytvorila a priznavam, ze to tak nemusi byt. ale ja tomu verim a v takom svete zit nechcem a neprajem to ani nikomu inemu. a preto ani nechcem, aby to bolo do spolocnosti.
pokr. do spolocnosti prijate
Nečítala som všetko, úprimne sa mi nechce. čo sa týka otázky lgtb, transgender, nikdy mi to nevadilo, nikdy som nemala výhrady, poznám pár takých ľudí, žijú si pokojným rodinným životom, ja im fandím. Super idylka.
Ale vadí mi jedná vec, keď už sa tu hovorí o nejakom pretlacani. Minule som videla spoveď nejakých trans umelcov ako fnukali vo videu, že ich seriál nebol nominovaný na Emmy, ako su tam voči nim predsudky a pod. Ako nerozumiem prečo by mali byť automaticky nominovaný na nejakú cenu. Nie je toto otázkou talentu? Prečo by si mali nárokovať určite skupiny na čokoľvek len preto, že sú neviem akí iní odlišní a ak ich nezohladníš, tak automaticky ich diskriminujes. Rovnako ako keď sú vo všetkých novodobých seriáloch lgtb ľudia. Ale nie preto, že by to bolo podstatné pre dej, ale preto, aby to nepôsobilo diskriminačne. Nerozumiem teda, že na jednej strane samy tlak na toleranciu z druhej strany, ale ty sa musíš podriaďovať aby si nepôsobil ako homofób, rasista a pod. Že sa akoby straca ta sloboda vyjadrenia, umenia, lebo vždy musíš myslieť, či to nebude pôsobiť diskriminačne hoci ani tie diskriminačné tendencie človek nemá. Aspoň toto si všímam na zahraničných portáloch, u nás ani nie. A ešte taká príhoda, kedy Matt Damon mal nejakú súťaž a vyberal tam nádejných mladých režisérov, či čo to a členka poroty ho obvinila z rasizmu, lebo si nevybral afroamericanku. A on na to, že veď ale ide o talent a nie o to, kto aký je. Čiže mne sa osobne toto nepáči. Príde mi to manipulatívne.
@janetinka27 ja s tebou napriklad absolutne nesuhlasim v tom, ako prirovnavas trans ludi k ludom co sa narodia bez nohy, resp. slepi. Alebo teda ok, porovnavat mozme, je to oboje vrodena “porucha” alebo inakost. Ale nesuhlasim s tym, ze tvrdis, ze tito jednotlivci sa prisposobuju spolocnosti a nie spolocnost im. Je to praveze uplne naopak. Spolocnost sa praveze prisposobuje im a z nikoho neubudlo. V davnej minulosti boli takito ludia rovno vyvedeni niekam do lesa nechani na pospas medvedom, neskor len vycleneni na okraj spolocnosti bez akychkolvek moznosti. Dnes sa im praveze prisposobujeme vo velkej miere, rozne pomocky, bezbarierove pristupy, signaly na semaforoch, voziky. A tak maju tito ludia sancu na lepsi zivot. A nie, oni sa neprisposobili vobec nijako, spolocnost sa prisposobila im, lebo ano potrebuju pomoc. Dnes uz vozickar v parlamente je uplne normalna vec co nevyvolava vobec ziadne emocie, co by bolo ak by sa tam dostala povedzme preoperovana zena na muza? Minimalne jej verejne prepieranie, odsudzovanie a nechutne diskusie na jej osobu. Takze nie ti ludia sa musia zmenit, oni to nevedia, je to vrodene. Ludi bez nohy je tiez v spolocnosti promile a aj tak sme sa naucili ich akceptovat bez problemov. My ako spolocnost sa musime zmenit, presne tym, ze sa o tom bude viac hovorit,zdoraznovat ze je to plnohodnotna ludska osoba, detom to citlivo vysvetlovat, tak ako vysvetlim ze sa nesmie smiat vozickarovi, lebo proste su medzi nami aj taki ludia a je to uplne v poriadku.
@janetinka27 a ako ma obmedzí? Vysvetlis mi to?
@janetinka27 Neber to prosim v zlom, ako utok na teba a pod. lebo to myslim naozaj v dobrom.
Toto je velmi velky problem - ludia niecomu nerozumeju a ked o otm hladaju informacie, lebo je prirodzene ze chcu rozumiet a chcu vediet co sa deje a aky to ma na nich vplyv a pod, tak sa dostanu ku intepretaciam a vysvetleniam, ktore maju od skutocneho zameru a skutocnej podstaty daleko.
Bohuzial, aj istanbulsky dohovor bol interpretovanymi tolkymi sposobmi, ze plne chapem, ze aj ludia maju potom problem rozlisit kto a pravdu a ako to bolo myslene naozaj a ako to teda bude. Tazko hladat kde je ta objektivna pravda.
A toto je presne priklad strasenia a vyvolavania emocii a paniky. Ludia sa vzdy bali neznamenho a taketo katastroficke scenare a strasenie v nich samozrejme vyvolavaju posotoj, ze och, ved to je strasne, ja take nieco nechcem, takze som proti tomu.
Je uplne v poriadku nesuhlasit s niektorymi vecami a byt proti nim, nestotoznit sa s nimi.
Problem ale vidim v tom, ze sa obavas niecoho, co nie je zamerom, co sa nestane, co nikto nechce aby sa stalo.
Presne ako pises, je hlupost tvrdit ze, neexistuju farby, pretoze cast ludi fary nevie rozlisovat. Rovnako tak je hlupost tvrdit, ze neexistuje rod, pretoze cast ludi sa ani s jednym nevie identifikovat.
A tu nie je cielom tvrdit, ze rod neexistuje, ziadny nesmies mat a nesmies sa hlasit k tomu, ze ty si zena, lebo niekto iny nevie co je a ty ho poburis tym, ze ty vies a hlasis sa k tomu.
Cielom je aby clovek mohol slobodne povedat ze sa neciti ako muz ani ako zena. Bez toho aby tuto identifikaciu komukolvek inemu vzal.
@janetinka27 Osobne ma zaujima - v pripade, ze by sa nedialo nic take ako pises ty a coho sa obavas - rod by nezanikol, nikto by ti ho nevzal, nikto by ti nezakazal identifikovat sa podla toho. Iba by pribudla moznost, ze ten kto s tym ma problem a nevie, tak by mohol mat oficialne zapisane nieco ako tretiu moznost - neurcene pohlavie, alebo nieco na ten sposob. Nikto by ale nic nenutil detom, nevtlkal im nic do hlavy. Videla by si aj toto ako problem, alebo by to bolo pre teba v poriadku?
A tiez ti poviem moj osobny nazor preco ludia tak reaguju ked sa niekto verejne prizna k tomu ze je krestan. Co mam ja skusenost, tak vela takych ludi sa sprava presne opacne tomu, co ich viera uci. Takze tazko verit, ze niekto zije krestanstvom, ked odsudzuje inych, ked nekona dobro, ked ohovara, ked odmieta pripustit, ze by sa mohol mylit, lebo je clovek a ten je omylny. Ked odmieta akceptovat ze su aj ine viery a ze on sice povazuje tu svoju za tu pravu a jedinu spravu, ale nema ju nutit inym a chciet aby sa kazdy spraval podla jeho hodnot a toho co on povazuje za spravne.
Mozno mam to nestatsie ze stretavam vela takych ludi, ale take skusenosti ma vela ludi a preto potom skatukuju vsetkych veriacich takto.
@janetinka27 Možno len taká poznámka na okraj, keď sa tu spomína kresťanstvo:
ani Ježiš nebol z úplne tradičnej rodiny (v zmysle žena+muž, ktorý majú po svadbe dieťa a pekne ho vychovávajú až do dospelosti) 🙂
(Z hľadiska spoločnosti: Narodil sa "slobodnej" mamičke, Márii, ktorá sa kvôli tehotenstvu vydala za staršieho muža Jozefom - vdovca, ktorý bol Ježišovi za pestúna. Jozef neskôr zomrel a Mária vychovávala syna samého (pravdepodobne s podporou rodiny a okolia)).
Toto nemá samozrejme nič s gender, len so zadefinovaním pojmu tradičná rodina 🙂
@90909 Suhlasim s tebou, to je uz to zneuzivanie. Ja som napr za rovnake prava zien aj muzov, ale tiez nesuhlasim s tym, ze by mali na nejaku poziciu prijat zenu len kvoli tomu, ze je zena a oni musia naplnit nejake kvoty. Ak bola lepsia ako ostatni uchadzaci, tak ano. Ak ale bol lepsi nejaky muz, tak treba prijat toho.
Rovnako je to aj s rasou, orientaciou, s hocicim - nezlaezi na tom, preto to neberiem do uvahy. Beriem do uvahy ake su kriteria - ako pises, ci ide o talent, ci zrucnosti, ci schopnosti.

@jvlo ako vstepovat detom nieco doma a potom zit,ked vyjdu za dvere bytu a tam je uplne iny svet.v tom svete nebudu moct nahlas zit svoje hodnoty,iba v skrytosti. pretoze svet bude uplne iny a povedat nahlas to,co nam vstepovali ako pravdu bude nemozne.
uz teraz clovek nemoze povedat vsade nahlas to,comu veri.lebo je oznaceny roznymi -fobnymi nazvami. a bude to este horsie,pretoze sa bude musiet tvarit,ze to co je neprirodzene nemozno nahlas nazvat ako neprirodzene. bude otrokom prikazov,ktore popieraju prirodzenost a davaju vsade relativnu moznost vyskytu neprirodzenosti,ktora bude umelo zaradena medzi prorodzenost.cize aby sa nikto nahodou nedoktkol toho druheho,nebude moct pravdivo hovorit o nikom. nemoze druheho cloveka nazvat muzom,lebo co ak ten clovek sice len s mizivou pravdepodobnostou, sa moze citit inak ako muz.budeme teda musiet pristupovat ku kazdemu s tymto relativnym predpokladom,cize budeme ignorovat jeho identitu,lebo co keby sa citil inak.nejde len o ine pismenko v doklade,ale o zmenu vyjadrovania sa celej spolocnosti.
namiesto toho aby sme umelo v nepravde zili svet,kde nebudeme moct byt uprimni,by sme sa mali ucit ucte a respektu voci vsetkym.ale nie tak,ze budeme vlastne neuprimni ku vsetkym.
lenze ucit sa laske,ucte,respektu voci druhym je utopia.lebo doteraz sme sa tomu nenaucili voci nijakej inej odlisnosti. svet sa stale smeje z postihnutych, tucnych,plesatych,mentalne postihnutych.preco aj oni nedostanu ochranu od vytlacania spolocnostou,preco mat skratenu jednu nohu sa povazuje za neprirodzene,ked sa tak vlastne clovek prirodzene narodil.