icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

beautina
1. dec 2011

ondrik ďakujem krásne, toto štúdium je dosť náročné ale zato krásne a veľmi ma to baví preto je trošku frustrujúce že by som sa mala potom dostať do takéhoto prostredia (a nejde len o platy, táto vec na trápi ako jedna z posledných)...ale ďakujem pekne eśte raz;)

mataharyy
1. dec 2011

@denduska 😀 😀 Jaká smutná pravda, hele jdu hledat neprůstřelnou vestu, až přeci jen postaví ty dráty, tak abych mohla na návštěvu za rodinou 😎

mataharyy
1. dec 2011

@beautina Neboj, stojí to za to. Když máš pomáhavou povahu, tak budeš spokojená, minimálně ze začátku určitě a já ti budu přát aby tě iluze neopouštěla a optimismus ti vydržel co nejdéle 😉 😵

mataharyy
1. dec 2011

Já se loučím, jdu ještě připravit sunar a padám chrápat, nebo budu jak mátoha zítra... A zíta sem nejdu, pač to tu určitě zas nabere vážnej směr a nebudu si kazit pátek, když má přijet manžel dom 😎 Čaute a dík za velmi humornou vložku 😵

czechzuzanaba
1. dec 2011

@mataharyy taky jdu. Tak dobrou. 🙂

delideli
2. dec 2011

@molka : bohuzial vsetky sa spravaju podobne, akurat pacienti o tom nevedia, lebo na nich to zatial nema ocividny dopad..ale uz zacina..zatial na to doplacaju "iba" nemocnice, ambulancie, laboratoria, lekarne..

teada
2. dec 2011

@katja78 ,
@delideli , no ma tak napadlo, ze zaiste vsetci lekari ked koncili skoly, ked studovali, boli izapaleni pre tuto pracu a teda vedeli do coho idu, ked sarozhodli v prisahe spominat, ze budu viac hajit zaujmy druhych ludi ako seba...to je hned prve, co prekrocili, a to ze tiez spominali o ochrane ludskeho zivota, to je dalsie vec, ktoru nedodrzali, musia za nich tahta ti, ktori to mysleli uprimne..napokon, v tomto strajku sy myslim ide len a len o tei peniaze, kedze pri rokovani sa ani raz nespomenie ludsky zivot, ale platy , platy, platy..viem ze maju malo a je to naozaj desive, som za to, nech si vydobiju, co im pravom patri, ale takymto sposobom, na ukor zdravia inych ludi, to je neludske, zda sa mi to tak egoisticke, nechapem, akoby boli ono sami zmanipulovani, sak to by asi clovek az takto daleko zajst nedokazal..co sa tyka kollara, je vidno ze doslova bojuje proti tejto vlade, co teda, da sa povedat uz nemusi, kedze vlada padla a nech pocka do marca, zaiste vyhra ten co zadlzil tento narod a moze ho teda opat zadlzovat..nemozem za to, ked ho vidim len mi naladu zhorsi a tie reci-peniaze peniaze a co my ludia??my sme rukojemnici a keby len to.rukojemnici, ktoryhc sa to priamo dotyka, ktori tym trpia a aj doplatia.len sa obavam, ze na to doplatia aj lekari.ked sa to vsetko ututle, upravi a budu sa chciet vratit na svoje vyhriate miestecka, uz tam moze byt niekto iny a potom to az bude katastrofa pre rodiny...

crazybabenka
2. dec 2011

baby prepáčte za slová...ale nedá mi....jebať celé toto slovenské zdravotníctvo....a im ešte nie je dosť hyenám jedným....včera sme boli na endokrinológii....na tú sme museli mesiac čakať.....s tade nás poslali na rôzne vyšetrenia.....medzi inými rengen a sono...a hádajte kedy nás objednali....zase o mesiac.....kurva 2 mesiace nás idú naťahovať s malým dieťaťom....ja mám také nervy....a boh vie čo bude ďalej....ešteže nás na očné pozadie....objednali hneď na pondelok....aj to za to....že som zo sestričkou "kámoška" lebo sme tam dlho chodili kvôli zlatému stafylovi v očku....ak mňa dnes od nervov nevystrie tak nikoho

delideli
2. dec 2011

@crazybabenka : u nas su objednacie terminy pol roka az rok a to chodim do prace poctivo, beriem 2 aj 3x tolko pacientov denne kolko by sme mali..poistovne ale povedali ,ze v nasom odbore je lekarov dost a dokonca v lete chceli niektorym kolegom zrusit zmluvy..nemyslim si ,ze som hyena a taketo vyroky ma uz zacinaju urazat..je mi luto, ze musite tolko behat po vysetreniach, ale s chystanymi dalsimi limitmi a obmedzeniami ,o ktorych aktualne rokuju poistovne sa to do buducna este zhorsi..ale zas bude kazdy vinit len lekarov..nemam sil uz nieco dodavat..

delideli
2. dec 2011

@teada : co dodat, na vsetko co si tu napisala,som uz reagovala..ja dufam,ze sa situacia v zdravotnictve ako takm zlepsi,ale velmi tomu neverim..

crazybabenka
2. dec 2011

@delideli moja dcéra má 10 mesiacov...na koho iného brať ohľad ak nie na malé deti....keby sa jednalo o dospelého...kašlať na to...ale tu ide o dieťa čo nemá ani rok....ja som bola za dcérino vyšetrenie ochotná zaplatiť si sama...ale ani to nie je možné

denduska
2. dec 2011

@delideli moja mama si vcera vypocula rozhovor dvoch dedov - sku..veni doktori, nakopat ich do riti a mars do roboty! Ze vobec nemaju hanby ist potom k lekarovi 😒 😒

denduska
2. dec 2011

@crazybabenka ja som tu minule pisala o malom chlapcovi ktory kvoli Dovere skoncil na akutnej operacii namiesto planovaneho vykonu...im je prd po tom o koho konkretne ide...su to pre nich len cisla...a bude to este horsie bohuzial.

sara07
2. dec 2011

povedz sme si to úprimne kdo je spokojný so svojim platom, väčší plat si zaslúži každý z nás, keby mi pridali o 300€ tak som šťastná ako blcha..paráda...mali by sme začať všetci štrajkovať, lenže nemáme takých super rukojemníkov, a používať ako rukojemníkov a vydierať cez deti to je hyenizmus, to robia len už teroristi v Avganistáne....a kde boli doteraz, zaujímavé že za ficovef vlády mali platy v poriadku ? či mali nejakú červenú pásku cez oči, alebo odborári dostali vhodné dotácie pre svoje rodiny ?...ono je tu aj druhá stránka mince lekár ak niečo dobabre alebo mu zomrie pacient má minimálne sankcie, nejaká pravna zodpovednsoť alebo že pôjde sedieť ani náhodou, dobre nech majú také platy aké chcú ale nech potom aj je právna zodpovednosť a odškodné ako v USA...no a pikoška stúplili lekárom na otlak : totiž od 1.12 už ich nemôžu farma firmy podplácať za to aby uprednostnovali ich liek - mám na mysli ako relax pasy, vecné veci, školenia s welnes programom, dovolenky s malým školením atd...to by sa každému hodilo.....a tiež musia už len na recept napísať účinnú látku nie konkrétny liek takže další zdroj prijmov v čude ak niekdo namietne že to nie sú prijmy ale sú aký je rozdiel v tom že si niečo nemusím kúpiť lebo to dostanem....platy majú pekné,koľký z nich majú súkromnú prax a ešte úväzok v nemocnici, nehovoriac že sú tu prijmy z poplatkov napr, za objednanie na určitú hodinu, sono, odber krvi, pečiatka na priepustku 1€ to je sila..ani jednen podľa toho kde býva, oblečenia auta mi nepripadá na ten plat ktorý tvrdia...

gabuci
2. dec 2011

@delideli možno,že máš pravdu,niektorí lekári sú ochota,beru neskutočne veľa pacientov ale z druhej strany,veľakrát sa stane,ked aj pacient pôjde s istým problémom k svojmu lekárovi,že pokiaľ sa dostane po mesiaci,dva k istému odborníkovi dávno je neskoro.Aj vlastné skusenosti v rodine.Potom čo nasleduje?Pacient spravil chybu,neskoro prišiel,no snaha bola,ale ked nemohol...A tá najkrajšia veta zo zdravotníctva ked lekári spravili všetko len pacient zlyhal v daných prípadoch.Je to veľmi smutné,že to funguje takto.Napriek tomu,ešte stále hovorím,nájdu sa medzi zdravotníkmi aj čestní a spoľahliví ľudia,ktorí si zaslúžia lepší plat aj uznanie obyčajného človeka./No nie úplatky/

crazybabenka
2. dec 2011

@denduska ale ja som si to chcela zaplatiť aj sama.....ale to nie je možné

denduska
2. dec 2011

@sara07 300 eur sa tu vysvetlovalo niekolkokrat..nebudem sa opakovat...okrem toho na stranke LOZ mas spravu ze suhlasili s Radicovej 1,05 koeficientom ak im nechaju osobne priplatky - vlada odmietla.

Vysvetlim ti zakon o lieku z druhej strany. Chce akoze usterit a uprednostnovat lacnejsie generika, to je A a B je ze nas pan minister vlastni 2 linky na vyrobu generik v krajinach tretieho sveta a tretiu stavia akurat, jeho manzelka vlastni distribucnu firmu na lieky tak si jednoducho urobil zakon aby sa mu to rentovalo. Vymakane, ze? A odstranil aj nepohodlnych farmareprezentatov, zrusil klinicke studie z ktorych klinika aspon nieco mohla mat. Jednoducho si urobil pre seba zakon. Ani ja by som to lepsie nevymyslela, naozaj. A to ja nie som odporca generik, ale v Europe sa vyrabaju kvalitne generika, ktore su samozrejme drahsie, lenze Slovensko sa zaviazalo mat 2.najlacnejsie lieky v EU, a to vsetko vedie k tomu ze velki vyrobcovia liekov sa jednoducho zbalia a odkracaju, nebudu tu dovazat lieky, investovat do studii na Slovensku, NIC. Tieto firmy budu vzdy ziskove, ale namiesto toho aby z toho zisku pustili na Slovensku, pojdu do inej krajiny, ved su to nadnarodne giganty. A ty a ja a nase deti ak budu potrebovat, budu chrumat cyperske, indicke a bohvieake tabletky, ktore sem sli 1000 kilometrov, len aby si Uhliarik namastil vrecko, tak dakujem pekne.

delideli
2. dec 2011

@crazybabenka : ja ti rozumiem, tiez by som z toho bola nahnevana..ale bohuzial vec sa ma tak,ze za toto su naozaj z velkej casti zodpovedne poistovne. a ked sme pri detoch.ja som si napr. povodne tiez chcela urobit specializaciu z pediatrie a potom nejaku nadstavbu,lenze zohnat miesto na pediatrii bolo prakticky nemozne,lebo sa pozatvarali lozka, podla poistovni ich nebolo treba (v preklade nezarabali)..no a co sa tyka dostupnosti lekarov a cakacich dob, ako som napisala,podla poistovni je to zrejme ok, kedze dokonca niektorym lekarov zmluvy ani nepredlzili

denduska
2. dec 2011

@crazybabenka ale objednali vas neskoro lebo su plne vytazeni alebo nemaju limit..? Aj tak si myslim ze 2 mesiace su este v pohodicke 😅 , len ludia to jednoducho nechapu ze to tak funguje, no..ani sa teda necudujem, ja by som bola tiez nervozna 😒

delideli
2. dec 2011

@gabuci : otakza dostupnosti temrinov ale bohuzial nie je casto v ochote ci neochote lekara ale v dostupnosit zdravotnej starostlivosti a v tomto smere vidim problem jednoznacne na strane poistovni..

floyd
2. dec 2011

@teodorka .Nemyslím si,že doteraz mali až také pracovné tempo.Teraz ho už majú,ale zapríčinili si to aj vlastným konaním.Mimochodom aj v iných profesiach sú pracovné tempá a možno aj vyššie.Nebudú predsa
čakať roky až kým za nich nájdu náhradu.Budú pekne pracovať a ošetrovať ľudí tejto spoločnosti až kým neskončí núdzový stav.Potom sa im pekne poďakujeme a pekne v tichosti môžu odísť,keď tak veľmi chcú a bez
nejakého cirkusu,medializácie atď.Budeme na nich potom spomínať v dobrom a že nebudú nahradení sa netreba obávať!

crazybabenka
2. dec 2011

@denduska lebo nemajú limit

denduska
2. dec 2011

@floyd nejak jednoducho si to predstavujes, akurat ze Ukrajinec ak pride pracovat na Slovensko, musime mu dat pracovne povolenie, ktore mu plati potom v celej Unii tak urcite tu ostane v takomto systeme za tie grose..myslis ze nevie 2 a 2 spocitat 😀
A ze Slovak Slovaka vyhana zo spolocnej krajiny, to radsej komentovat nebudem 😝

delideli
2. dec 2011

@sara07 : tak si ich asi nevidela az tolko, ja auto nemam,jazdime na manzelovom sluzobnom (nie je chvalabohu lekar) a oblecena cohdim ako kazdy iny..
ze odidu originalne firmy bude velka skoda,casto sa kopie originalu v kvalite nevyrovnaju (napriek tomu vela lekarov,napr. aj ja) ponukali aj pred zakonom o lieku pacientovi na vyber- ci chce lacnejsi,ci originalny,ci to na co je zvyknuty..v mojom odbore napr. zo slovenska kvoli tomu odisla velka firma,ktora sponzorovala velmi kvalitnu stranku urcenu pre pacientov, kde mohli najst k svojej chorobe podrobne informacie a rady k liecbe boli obecne,ani raz nebola na stranke zmienka ich preparatov.. a je to skoda..a preco je original najdrahsi?lebo ta firma do vyskumu investuje nemale peniaze..genericke firmy nedaju nic..myslim,ze v tomto smere by to malo byt vyvazene,lebo ak by vsetci uzivali len generika,tak nebude penazi na vyskum,nastastie v tomto smere je vo svete situacia vyvazena,takze zmeny na slovensku ju neovplyvnia..
a od firmy sme do ambulancie dostali 1 korkovu nastenku kaledar nastenny a vreckovy, par pier a edukacne letaky pre pacientov..samozrejme viem,ze davali poniektore firmy aj ine vsimne,ale to uz zrejme museli byt ine preskripcie, ale nie je to bezne pravidlo..aspon ja,odkedy som tu sa tym nestretavam..

denduska
2. dec 2011

@crazybabenka v tom ti neporadim, lebo ja take skusenosti nemam, ale ak vam to velmi suri, tak by som rovno zavolala na svoju poistovnu a opytala sa ci sa s tym da nieco robit alebo to skusila popripade v inom blizkom meste..i tak še da 😅

sara07
2. dec 2011

ja som za to aby sa predpisovala účinná látka, chcem si v lekárni vybrať, a rozhodne pre dieťa to generikum nebude, nekúpim si nový kabát alebo niečo ukrátim z rodinného rozpočtu ale zaplatím si za to čo chcem, mám kamošku sestričku a aj doktorku a viem kde všade boli nezávidím len to poznám aj z ich strany, len sa mi to nezdá košer, ja viem sú aj čestný lekári...nediv sa že verejnosť nesúhlasí s vami , po vlastných a ich skúsenostiach nedivím sa nikomu...uhliarikova firma predsa nezásobuje celé Slovensko je tu dosť konkurečných distribučných firiem....v našom meste je akciová nemocnica pár rokov , služby sa zlepšili, budovy sa stále niečo vymiena,obnovuje......prečo akiové nemocnice vedia vyjsť z platieb poistovní a štátne nie...

mne sa páči jeden článok v denníku, hematolog zarobí omnoho viac ale to čo tu robia 3-4 lekári si musí odmakať sám, sestrička čo išla do Talianska robiť mi vravela že cez nočnú si ani nesadne, káva nehrozí zarobí omnoho viac ale aj nepomerne viac sa namaká, u nás sestrička ked som bola hospitalizovaná našla som ju čítat si časopis, cez nočnú sa spinakalo, len jedna sestrička si nechala otvorené dvere na chodbu
@denduska

sara07
2. dec 2011

@delideli vychádzam z vlastných skúseností.. za celý život poznám len dvoch lekárov ktorým patrí oslovenie pán doktor...a má skúsenosť že sme čakali na odber mesiac a pol a zrazu ked bol malér mohol to urobit aj náš pediater tak o čom to je o výkonoch ? peniazoch..a dieťa je kde na ktorom mieste ? ..keby som mohla tak tu doktorku skopem - mimochodom v jej podaní to nebol odber ale jatky - za inou dochádzame teraz 20 km nevadí mi to

denduska
2. dec 2011

@sara07 Slovensko je maly trh, nebudu tu jednoducho dovazat lieky za nizku cenu, chapes? Konkretne jeden liek, na ktorom (celom) baleni zarobili 20 centov, tak ho jednoducho stadial stiahli. Pretoze sa im to neoplati. Mozes si chciet zaplatit, ked postupne nebude co...lenze zatial si to nevies predstavit a ja si to radsej ani nepredstavujem.

Spi sa ako kde. Na chire kde lezi 40 ludi a je na nich 1 sestra, tam urcite spi. Alebo na detskej neurologii kde sme s malou lezali a v noci deti mali zachvaty...vsetci sme boli hore len sestra spala 😝

floyd
2. dec 2011

@andreah25 .Samozrejme viem čo píšem.Ja peniaze momentáľne nepotrebujem mám ich zatiaľ dostatok a
verím že ani jeden lekár nie je chudák.Keby nemali peniaze,tak by boli nútení sami od seba pracovať a nik by
ich do práce nemusel naháňať!PN kami iba predlžujú patovú situáciu.Nič to nerieši iba sa zosmiešňujú,ale to
nemajú z vlastnej hlavy.Niekto im to poradil.Možno pán Kollár.Aj to že sa nemusia ponáhľať na úrady práce,že
na to majú 7 dní.To im hádam netreba radiť.To je xy rokov na úradoch práce tak.A keď je núdzový stav,tak by mali chodiť do práce aj keď majú trochu soplík.Vláda sa im nesmiala.Iba neverila,že by v takýchto zlých časoch
bol niekto schopný takéto niečo vyvádzať!Vinní sú lekári v tom,že to takýmto spôsobom riešia.Do skončenia stavu
núdze sa to určite vyrieši a bude nás kto mať liečiť.Táto situácia je určite riešiteľná!V čase núdze by si každý
mal plniť svoje povinnosti.Potom sa im pekne poďakujeme.Budú aj oni spokojní,že sa zachovali korektne a
keď tak veľmi chcú niekam ísť majú na to samozrejme právo,ale až keď skončí núdzový stav.

vejinka
2. dec 2011

ja iba v skratke na koho budete nadavat ak vsetci lekari odidu do zahranicia za lepsim platom? Boze spamatajte sa uz! Situaciu treba riesit a nie vyhnat aj posledneho statneho Mudr.