Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@katja78 Záleží na tom, ako bude tento etický kódex postavený.
Najprv, bola tu spomínaná nejaká Charta práv pacientov v súvislosti s etickým kódexom - práva pacientov a správne správanie sa niekoho uvedeného v etickom kódexe sú dve rozdielne veci.
Etický kódex majú napr. aj bankári, ktorý zastrešuje banková asociácia, je pravda, že právne dôsledky za jeho dodržiavanie nie sú, ale ako si spomenula, sú zaň kárne riešenia, alebo u nás sa používali vytýkacie listy a akonáhle ich mal zamestnanec tri, mohol byť kľudne bez mihnutia oka prepustený bez nároku na odstupné a bez výpovednej lehoty. Takže ak príjmu lekári etický kódex v spolupráci s lekárskou komorou a jeho prípadné porušovania budú aj ňou riešené, tak má zmysel. Hlavne ak napr. závažné porušovania EK v počte napr. tri a viac budú trestané trebárs odobratím licencie lekára. Základom by ale bolo, že pacienti nesmú čušať a sťažovať sa len anonymne na fórach.
@andreah25 nie ja som vedela, teda bolo mi povedane, ze moje dieta zomrelo, a pytala som sa lekarov, ci je koniec a oni mi 2 potvrdili, ze ano je koniec plod nezije. ja som nekrvacala, nic mi nebolo len podla nich plod odumrel.. co tam urobim za bordel, pustili ma domov z tym, ze do tyzdna zacnem krvacat...doma som prerevala cely tyzden, oplakala som moje babo a bola som psychicky na tom zle...
a o tyzden ked som bola u ineho lekara lebo som po IVF tak som musela ist na kontrolu tak doktor mi oznamil, ze moje babo je ok, vsetko je ako ma byt, a srdiecko biko ako zvon...
ide len o to, ze som cakala od toho doktora ospravedlnienie za to, ze co mi sposobil, nic viac som od neho nechcela...
tento pribeh som sem napisala len preto, ze niektori tu tvrdia, ze treba lekarov zalovat, ale za co za to, ze sa neviem spravat, ze ti povie veci ktore nenapise do karty, ani prepustacej spravy ale vlastne nic ti nespravil, lebo ta neohrozil na zdravi, len na psychike a to sa asi uz nerata
@minewka predpokladam ze kodex pojednava o povinnostiach lekara
• Každý lekár pri vstupe do Slovenskej lekárskej komory (SLK) má sľubom a podpisom potvrdiť, že tento etický kódex pozná a zaväzuje sa ho dodržiavať.
http://www.mfn.sk/sys/kslk.pdf
charta prav pacienta je obsirnejsia, zabera zdravotnicky personal ako tim...
http://www.zdravie.sk/sz/72-98/Charta-prav-paci...
v podstate ako kodex, tak charta prav maju svoju vahu...tazke je len nieco dokazat....
preco by som mala menit stanovy LOZ?
@katti77 Nemôžem Ti na to odpovedať, pretože by som len hovorila čo si mala urobiť, ako postupovať, no dnes je to už aj tak jedno. A taktiež dobre sa mi radí, no byť v Tvojej situácii, asi by som zabudla na všetky rady a postupy čo ako, presne tak, keď som ja išla rodiť, musela som CS, ktorý si dnes myslím, že ani nemusel byť, len tam išlo o čosi iné. Presne viem, čo som mala robiť, čo som mala žiadať, no vtedy ako prvorodička som bola tak vystresovaná a neviem čo ešte, že ma absolútne nič nenapadlo. Takže tu sa radšej rady vzdám a držím palce aby sa Ti už nikdy nič podobné nestalo a od dnes mala s lekármi len dobré skúsenosti 😀
@andreah25 - to si nie som celkom istá, či sa takéto opatrenia dajú uplatniť aj v štátnom zdravotníctve 😅 v súkromnom sektore, kde sa musí tvoriť zisk (a vystane aj na dobré platy, aj na reklamu,...), aj na základe dobrého mena spoločnosti, si dajú tú námahu, aby vyvodzovali následky z hrubého porušovania etiky voči klientovi, dokonca sú pracovníci na agresívne správanie klientov (napríklad bánk) školení, aby vedeli vystupovať asertívne.
Lenže pokiaľ bude princíp - zdravotníctvo zdarma, lekár má psiu povinnosť, ... sotva možno očakávať zlepšenie, nech by sa porušenie etického kódexu dalo postihovať akokoľvek.
@andreah25 ale co som mala urobit, 2 lekari mi povedia, dieta zomrelo, co som ja lekar aby som vedela co je pravda? ja som nebola uplne bez zmyslov, ze by som nevedela co mam robit na co sa pytat, ale ved tam bolo povedane vsetko...a neviem co by si robila ty na mojom miesto, to fakt som zvedava? nakricala by si nech ti povedia opak alebo co?
skoda tu rozpravat nieco, nechcete, alebo neviete pochopit zenu, ktora nie co take zazije, ja nemam potrebu sudit sa s tym lekarom, len som chcela od neho ospravedlnenie, lebo si myslim, ze to by slusny clovek mal urobit, mal by sucitit s ludmi, to je vsetko co som tymto chcela povedat...
@sirinka - podľa mňa jedine vtedy, ak je to tam jasne definované, že súhlasím, že ak poruším takto a takto v tomto a v tomto EK, dostanem padáka. Inak žiadny zákon Zbierky zákonov (ako mi bolo vysvetlené), nedáva možnosť právneho postihu zamestnanca za nedodržiavanie nejakého všeobecne platného EK.
@stardust ja ti poviem, ja k tomu lekarovi chodim nadalej, a vzdy ked pridem k nemu do ambulancie tak sa citim ako 16 pubiska, ktoru on za vsetko sekiruje, uz neviem co si vymysli na buduce, vobec sa nechovam arogantne, ani zduto ani namyslene...to on proste asi taky neepaticky je a nadradeny, bohuzial chcem aby mi bol pri porode, lebo vraj je to odbornik (a u nas vela doktorov nemame), tak som zostala pri nom, a dufam, ze babo bude v poriadku a v poriadku aj porodim....
@katja78 To je pravda. No čo sa týka tých lekárov, tak dnes je myslím už aj na nejaký etický kódex neskoro, pretože to čo sa stalo s tým štrajkom, ako boli ľudia poštvaní proti lekárom, že oni sú povinní sa o nás starať, že predsa zložili hippokratovu prísahu, že predsa ich profesia je poslanie, že boli porušené ich základné práva vyplývajúce z ústavy právneho štátu v čase demokracie pretože museli nastúpiť do práce po uplynutí výpovednej lehoty k bývalému zamestnávateľovi . . . - bojím sa toho, že veľa z nás - bežných pacientov - sa k nim bude chovať neskutočne zle, dokonca ich možno aj ponižovať a vysmievať sa im a teraz si predstav, že nejaký lekár si to nenechá, vybuchne, nech sa mu to stane viackrát a bol by napr. aj prepustený. Aj nie jeden lekár, viacerí lekári . . . To by sme tu až potom mali núdzový stav, keby všetkých poprepúšťali 😀 . Asi to znie ako sci-fi, no myslím, že nie som ďaleko od reality, či?
@stardust Preto treba brať či fóra, tak informácie z médií alebo informácie od známych s nadhľadom a nebrať tieto info ako fakty. Kedykoľvek a kdekoľvek sa treba správať slušne, na úrovni, najlepšie s úsmevom a keď je niekto debil a nič z toho nepomôže, tak sa s ním treba začať baviť ako s debilom, potom snáď pochopí a keď nie, tak takému človeku už nič nepomôže.
neviem, ale ja si myslim, ze skoro kazdy pacient ide k lekarovi s pokorov, lebo sa boji co mu zisti, ako na tom je, nemyslim si, ze pride do ambulacnie a je dolezity ako viete co...ale to ja sudim podla seba, ja som ako mala myska, ja mam respekt pred doktorom, ale skusenost mi hovori, ze treba si vediet otvorit hubu lebo inak sa to spravanie lekarov nezmeni, samozrejme poniektorych....
@katja78 noto ja tusit nemozem..ale bol by problem, to do pracovnej zmluvy lekarov povinne zakomponovat? ked uz naozaj chceli tymto memorandom pomoct zlepsit situaciu aj pacientov...
a nechap ma zle, lebo ja som im pocas celeho strajku fandila a nazor som nezmenila...
ale potom by toto bolo fer voci ich pacientom...
@katti77 Poviem len toľko, že tí dvaja lekári boli z jedného mesta, možno z jednej nemocnice? Urobila by som to, že by som išla aj trebárs do 100 km vzdialeného mesta, behla tam do nejakej nemocnice s tým, že prechádzam okolo, som tehotná a necítim sa dobre, urobili by vyšetrenia a tak by potvrdili diagnózu alebo vyvrátili.
Hovorím to preto, že presne to sa stalo mne, teda mojim rodičom keď som bola malá a zistili mi problémy s obličkami a v KE tvrdili čosi, čo sa nakoniec zistilo, že nie je pravda a zistilo sa to tak, že naši išli do BA - kde odrazu nebola potrebná žiadna biopsia, žiadne operačné zákroky, žiadne postihnutie sa nekonalo - vyriešilo sa to liekmi a častejšími pobytmi v kúpeľoch a dnes som tu, žijem si celkom v pohode, neužívam už žiadne lieky, jediné čo mi ostalo, sú pravidelné ročné kontroly.
Preto by som v prípade, že by sa čosi dialo môjmu dieťaťu, postupovala tak isto, trebárs aj za cenu cesty na opačný koniec SR, alebo trebárs i do zahraničia, bolo by mi to jedno, len aby mi to viacerí potvrdili, alebo vyvrátili . . .
@katti77 keby mi to iste lekar robil, co tebe, uz davno u neho nie som. V Nemecku som tiez prestriedala plno lekarov (zubarov), kym som nasla nejakeho prijatelneho. Pises, ze az taky vyber nemas, tak je pochopitelne, ze u neho zostavas aj nadalej...Podla mna je niekedy lepsie ist dalej, ako bojovat s veternymi mlynmi...
@andreah25 jaj, to mi hovor..ked hovorim nemecky, maju podaktori ludia pocit, ze som najedovana, hoci to tak vobec nie je....
@sirinka @andreah25 - veď o tom to celé je - firma, ktorej záleží na dodržiavaní EK (zameranie firmy, jej dobré meno, ktoré je tým pádom používané ako reklama), si to dá zakomponovať do prac.zmlúv svojich zamestnancov, hoc vlastne na to musí vyčleniť ďalšie peniaze (minimálne tie spomínané školenia...).
Takúto povinnosť štát lekárom uložiť nemôže, lebo nie je jeho priamym zamestnávateľom, môže akurát minister dať celoplošný príkaz riaditeľom, ktorí pod neho spadajú a odporučanie tým riaditeľom, ktorí pod neho nespadajú (často-krát riaditelia akcioviek alebo neziskoviek ) na takéto niečo (v dnešných dňoch mal na to šancu, ktovie, aké tie zmluvy vôbec sú), ale najskôr by musel mať aspoň taký motív, ako majitelia súkromného sektora, a takisto na to vyčlenené peniaze...ťažko sa udeľuje celoplošná povinnosť v štátnej sfére, kde prioritou je poskytnúť adekvátnu zdrav.starostlivosť.
Aaaaale, keby boli z nemocníc akciovky, viem si veľmi dobre predstaviť, že by sa takéto niečo bežne používalo...ale skôr ako nástroj zastrašovania. podľa mňa.
Stále je v systéme nemocničnej zdrav.starostlivosti málo lekárov, ktorí sú a priori skôr nespokojní, dlhodobo nespokojní, tak nejaké hromadné výpovede z titulu porušovania EK, asi nie sú reálne.
@teada pozri, neberiem ti tvoj nazor.ja osobne som presvedcena ze minister je ministrom na to, aby zodpovedal za svoj rezort. riesil problemy a hladal riesenia. v mojich ociach pan minister cakal, vyckaval, chcel byt silno strategicky, populizoval a balamutil ludi, ze on sa dohodnut chce a ked sa nedohodnu aky problem, ved je tu kopec inych lekarov, ktori robit chcu, pridu sem ukrajinci jedna radost... a nakoniec sa dosral... a ustupil... cize tiez mal len plane reci a plne usta toho, ako on vlastne problem nevidi, komu sa nepaci, nech odide, na ich miesta cakaju sory.. a nakoniec bola pravda niekde inde. nikto sa sem nehrnul a nikdy ani nepohrnie...

@andreah25 ked som lezala v nemocnici s dcerou tak sa sestricka mojmu muzovi vystazovala - Joj pan doktor, ale mate velmi hystericku manzelku 😅 😅 😅 juuuj ako sa hanbim teraz, ale vlastne pravda bola beztak na mojej strane len sa to dalo hadam aj pokojnejsie riesit 🤐