icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

dia6
23. nov 2011

@monnaa iba niektorým. Ale odmeny sa majú (vraj) zobrať všetkým.

suem
23. nov 2011

@sanmari Prave, ze ich poznam az prilis dobre. A Bohuzial viac "lekarov" ako Lekarov, tym vsetka cest. Nemam rada taketo vykrikovanie z poza niecieho chrbta a brania si chorych ako rukojemnikov. Velmi dobre vies, ze tu nejde o pracovne podmienky ale cisto o platy. Keby Kollar bojoval za to, aby boli nemocnice vybavene, aby poistovne preplacali vsetky ukony, aby nemali lekari tolko nadcasov, o tom mlci, lebo zo zdravitnictva ma zlatu dojnu kravu. On to cele pokazil, lebo nerokuje o veciach v zdravotnictve dolezitych , len platy, platy, platy, ziadne pracovne podmienky .... Keby pozadovali priskrtenie rezijnych nakladov poistovni, rozdelili starostlivost na zakladnu a vyssiu, keby som v nemocnici skutocne dostavala za tie horibilne odvody co platim adekvatnu starostlivost tak mu fandim ako nikto.

sanmari
23. nov 2011

@suem joj ved ked si myslis ze lekari nemaju poznatky o medicine tak preco ju nejdes robit ty? Ved ty vsetko vies, podla mna by si mala byt prinajmensom predseda vlady. A nezavidim tvojmu lekarovi myslim obvodnemu, ked si aj jeho tak vazis. Inak mam rada ja pacientov co pridu a povedia ,,mam slepe crevo" - takze jednu cast lekarskej prace ako diagnostiku mame za sebou. Zivot tym lekarom, pacienti si diagnostikuju, nastavia liecbu a my svine zdravotnici platy by sme brali.

dia6
23. nov 2011

@sanmari VIem na 100% že má...moja mama je totiž sestrička v nemocnici a má toľko. Preto som aj napísala , že viem o čom hovorím. Má takmer 400,- e v hrubom + osobné príplatky, ale tie sú úplne rôzne a vraj čoskoro možno vôbec žiadne.

suem
23. nov 2011

@sanmari Mozno raz aj predsednickou vlady budem, co vies 😎
Ked vie pacient o svojej chorobe a najnovsich sposoboch liecby viac ako lekar, tak asi velky prehlad o sucasnych poznatkoch vedy nema.
😖

sanmari
23. nov 2011

@suem nemas ani kusok ponatia o com toto je. Stat ma odvadzat peniaze za deti a dochodcov a kedze ich neodvazdza a odvazdame ich len mi pracujuci tak vznika dlh. Dalsi dlh vznika tym ze poistovna neplati realne naklady ale len cast nemocniciam.Tym sa zadlzuju nemocnice. Napr.Operacia zlomeniny stehennej kosti naklady na material iba : 600 eur + pripocitaj ostatne naklady na hospitalizaciu. Preplaca poistovna za celu hospitalizaciu 300 eur. Cela hospitalizacia myslim , jedlo, pranie pradla postelneho, naklady na elektriku za daneho pacienta, praca celeho oddelenia na daneho pacienta a uz pri jednom pacientovi je strata min 500 eur. Okrem toho vsetkeho poistovne tlacia na riaditelstva nemocnic aby teda takych pacientov neoperoval ale liecili zlomeninu ako niekedy to 6 tyzdnov lezat na lozku , to je lacnejsie. To som ti uviedla jeden priklad. Tak co myslim zase su na vine lekari ze operuju a idu do minusovych cisel? alebo kto je teraz na vine. A to s tym zakonnikom prace riesil osobne moj manzel.Boli ich kontrolovat ohladom dodrziavania zakonnika prace a ked povedal ze prekracuju limit tak kontrolor povedal ze nech to ani nehovori lebo ze to sa musi ututlat . a to ze sa u nas infarkt lieci este streptazou lebo stoji mozno 100 eur a metalyza-novsi liek mensimi neziaduci ucinkami za 400 eur je len pre vyvolenych je myslis tiez praca lekarov?

sanmari
23. nov 2011

@dia6 srandujes.To ked nema v cistom ani potom 300 eur tak ma narok na muku a cestoviny moja.v ktorej nemocnici pracuje.Skusim tam zavolat.

dadis
23. nov 2011

to bolo v r 2006
tu je aktualnejsie http://www.nsp-bardejov.sk/vyrocna-konferencia-...

aduskatt
23. nov 2011

@sanmari ja som bola v piatok so synom na pohotovosti a neurcila som diagnozu. Prisla som slusne, pokorne, nech sa nanho pozrie.....a lekarka?.pozrela a povedala: Neviem, co to je. Vysadte lieky a ak sa to nezlepsi, zajtra pridte na pohotovost znova............".tak ze dik.......

suem
23. nov 2011

@sanmari O ekonomike v zdravotnictve mi rozpravat nemusis a poistovniach uz vobec nie. Tam som isto viac doma ako ty. Presne o toto, o com si pisala ma Kollar bojovat, nie len na plnu hubu platy, lebo aj na tie by doslo a verejnost by tomu bola naklonena, keby videla ze sa v zdravotnictve nieco deje. Uplne to domrvil, no ale akeho zastupcu ste si vybrali takeho mate, len skoda ze sa to teraz nejako utrasie, a hlavny problem zdravotnictva - financovanie a fungovanie zdravotnych poistovni - nebude vyrieseny 😖

piacere
23. nov 2011

Mňa najviac pobavil Kollárov výrok čo sa týka požiadavky zvýšenia platov lekárov: chceme dostať (čo sa týka platu) lekárov na úroveň hostesky.... koniec citátu 🙄 Nuž.... rozmýšľam, či by som sa niekedy ako učiteľka dostala na úroveň lekára....

sanmari
23. nov 2011

@suem moja kolko ti plati penta za ovplyvnovanie verejnej mienky???a ked si v tom viac doma tak preco to neriesis ty? ved ked ti tak zalezi na pacientoch a dofinancovani zdravotnictva tak sa postav, vystup z davu a ukaz vsetkym kde je pravda, ukaz aj lekarom aj ulhiarikovi ze ty do toho vidis, ty vies ako nato. Preco ked si taka super empaticka k pacientom to neriesis. Mna kollar urcite nezastupuje mimochodom , som ucitelka, niekedy som robila zdravotnu sestru. .

suem
23. nov 2011

@sanmari 😀 Vdaka za Pentu. Beriem to ako kompliment 😵

sanmari
23. nov 2011

@aduskatt a preco si sa nestazovala ale teraz to riesis.To je podla teba spravne vypisova to tu? lekari riesia veci aspon na spravnom mieste tak chod na riaditelstvo danej nemocnice a stazuj sa. Aspon sa vyriesi problem porovnavania lekar a lekar.

suem
23. nov 2011

@piacere On si pomylil Call girl a hosteskou 😀

aduskatt
23. nov 2011

@sanmari ja to tu neriesim, ja len konstatujem na margo toho, ako pacienti chodia s urcenymi diagnozami. A nevypisujem, napisala som o tom jeden prispevok, aj to nie s cielom, aby sa mi tu poradilo...bol to proste oznam a na verejnom fore si ho dat mozem, kedze bol k veci

sanmari
23. nov 2011

nehovorim ze pan kollar je super chlap a ze lekari su vsetci super, netvrdim ze maju najtahsie povolanie a najhorsie platene. Niesom lekar ale doprajem aj im. Vsak mi podrzme ich a oni podrzia nas pacientov ked bude treba. Vsak neznamena ze teraz ako mame zomierat lebo lekari strajkuju ale kym sa da ich podporme. Keby strajkovali ucitelia tak to beriem a pridem ich podporit pred skoly ze nemaju dobre podmienky okrem vsetkych prazdnin co maju.Keby strajkovali smetiari tak ich podporim. Ale nie na kazdeho kydat, kazdy je svina len ja som super clovek bez chyb.

piacere
23. nov 2011

@aduskatt ja som vďaka lekárom, ktorí jednoducho nevedeli 😝 takmer prišla o sluch.... a to som prešla dvomi nemocnicami a milión oddeleniami... diagnózu som si napokon našla sama na nete (na základe toho množstva správ, ktoré som mala v rukách z rôznych oddelení)... a čuduj sa svete, správne.... takže som sa SAMA doviedla na to správne oddelenie, kde mi bola nasadená liečba....

tiež len konštatujem, oznamujem....

sanmari
23. nov 2011

@aduskatt ako prepac , neurazaj sa ja som ti len chcela pomoct ze ako to mozes poriesit...

sanmari
23. nov 2011

@piacere lekar nieje boh, robi chyba to vsetci vieme a kto je bez chyby nech prvi hodi kamenom...

aduskatt
23. nov 2011

@sanmari nemas sa preco ospravedlnovat, neurazila som sa.na urazanie sa su v zivote dolezitejsie veci a nie taketo malichernosti....ja som to poriesila, ale to som tu uz nechcela vypisovat a rozpisovat....o to mi vobec neslo.takze mier a pokoj zbraniam🙂

piacere
23. nov 2011

@sanmari nehovorím, že lekár je boh... ale očakávam aspoň aký-taký profesionálny prístup a hlavne ľudský.... ak ti jeden lekár v jednej nemocnici strčí do ruky nejaké lieky, bez toho, aby ti vysvetlil načo sú, len ti povie: toto berte a už beží.... a v druhej nemocnici, kde ťa hospitalizujú (na úplne nezmyselnom oddelení), keď sa opýtaš lekára, čo sú to za lieky, tak mykne plecom, že nevie a tým to končí a ani na teba nepozrie... tak ďakujem pekne... toto už nie je omyl ale ľahostajnosť najhrubšieho zrna... Nežiadam od neho, aby poznal všetky lieky a vedel, na čo sa užívajú, ale min. vetu: neviem, ale zistím vám a dám vedieť... je to problém?

suem
23. nov 2011

@sanmari K ucitelom len tolko, ze prazdniny (dovolenka) su asi jedine co sa im da zavidiet. A ich odborarsky bossovia ked zacali v jeseni kampan zasa len platy. A pritom to maju fakt tazke, takmer kazde 3 roky nove koncepcie, knihy nikde, deti bez respektu, agresivne ... 😖 A stacil jeden novinar, ktory dal do pomeru pocet hodin priemerne odpracovanych v mesiaci (2 mes. prazdnin vylucene) a vysla hodinova mzda taka, ze verejna mienka proti zvysovaniu platov ucitelom. 😖 Myslim si , ze vela ucitelov by skor bralo skutocne lepsie podmienky ako pridanie 60E k platu 😒

sanmari
23. nov 2011

@piacere asi som bola v uplne inej nemocnici stale lebo mam aj dobre skusenosti. Ale toto co ty tu pises ti beriem.Mas pravdu ale my nedjeme riesit chyby a nechyby lekarov. Nikto nieje bez chyby ako ty pises lahostajnost najhrubsieho zrna ale myslis ze ked budeme teraz na nich vsetci kydat, budu si nas vazit viac.Budu milsi k pacientom ktory na nich nadavali ze ake su neviem co alebo si budu ludi vazit viac ak uvidia ze aj napriek ich chybam si ich vazime a doverujeme im. Ja som potratila dovod, dieta by sa narodila mozno keby som isla hned so nemocnice ale urcite velmi tazko potihnute bez ruk a noh a isto by nezilo dlho co myslis je moj gynekolog najvacsi debil? Nie , nieje potom som otehotnela a staral sa o mna viac, vzdy som mu mohla zavolat alebo prist ked som mala problem.Mohla som ked som potratila zobrat kartu a vynadat mu do debilov. ale ostala som a pri druhom tehu som mu verila ze robi isto pre mna vsetko najlepsie ako vie. A som spokojna. Predavacka obcas zle nablokuje? je to podla teba krava? Nie .Mozno ma chore dieta nad ktorym rozmyslala .Je teda lekar svina ak urobi chybu.Teraz povies ze ano lebo on robi s ludskymi zivotmi a prave preto ze zdravie je pre nas najcennejsie im doverujme a skusme ich podporit. Je cirkev svina ked sa objavi pripad ze knaz zneuzil dieta? Vzdy sa najde vynimka .Niekedy treba aj v tom zlom hladat prave to dobre.

sanmari
23. nov 2011

@suem som ucitelka viem o com hovoris a tie 2 mesacne prazdniny boli naschval hodene do kontextu. A ty si asi multi clovek , rozumies poistovniam, zdravotnictvu ucitelstvu.

sanmari
23. nov 2011

@sanmari no nic mamky- nemamky, mala je hore takze hor sa venovat jej.Prijemny den prajem vsetkym prajnikom aj neprajnikoma vsetkych co nadavaju , ja sa idem prejst s malou do mesta a hlavne uzivat chvile s usmevom . Tak prijemny den plny usmevom, priani len toho najlepsieho vsetkym.

piacere
23. nov 2011

@sanmari pravdaže mám s lekármi aj dobré skúsenosti (len žiaľ, väčšinou s tými súkromnými)....
Ono to nie je o vyťahovaní chýb a kydaní. Lenže dnešní Slováci sú už tak unavení touto dobou a týmto systémom, že sa im dvíha krvný tlak, ak niekto vykrikuje, že dvihnutie platu o 300€ je nedostačujúce....
A že dnes každý vidí v tomto štrajku len peniaze a platy? Žiaľ, áno... pretože koľko poctivo pracujúcich ľudí (aj vysokoškolsky vzdelaných - keď už tu bolo vyťahované aj to, že porovnávajme rovnako vzdelaných ľudí)... aj ľudí so zodpovednosťou, aj za ľudské životy (lekár nie je jediná profesia, ktorá nesie na svojich pleciach ľudský život)... koľko týchto ľudí dnes robí za almužnu a o terajšom plate lekára len sníva....

toto pohoršenie a nesúhlas si zavinili sami, pretože ľudia už toho majú plné zuby...
Čo vidí verejnosť? Len to, že lekárom je 1000€, 1300€ málo... že tehotné sa boja, kam pôjde v decembri rodiť, že sa ľudia sťahujú z operačnej sály, že sa matky boja, aby ich dieťa vážne neochorelo v čase, keď bude ordinácia bez lekára... toto vidí verejnosť. A ono to nie je len práca médií, ale aj samotných hlavných predstaviteľov štrajku... ktorý v posledných dňoch vystupujú na verejnosti tak, ako vystupujú....

Šéf lekárskej komory včera povedal, že je zvedavý, čo sa stane, keď (a teraz už neviem, či to adresoval ministrovi alebo komu) sa niečo stane a nebude ho mať kto ošetriť...
Lekári sú v tomto bohovia? Im sa nemôže nič stať, oni nemôžu potrebovať pomoc kolegu, ktorý dal výpoveď? Lekár nemôže havarovať, dostať záchvat, mŕtvicu, zlomiť si nohu....? Či gynekológ, ktorý dal výpoveď si v pohode poskytne prvú pomoc, keď bude rozsekaný v havarovanom aute?

dia6
23. nov 2011

@sanmari nebudem ti hovoriť v akej nemocnici a ani to nemienim riešiť. Je mi to v podstate jedno čo hovoríš, lebo ty ani nikto tu to nevyrieši.
Viidela som jej výplatnú pásku, takže viem.

A inak na všetkých tu útočíš, veď OK, každý musí mať svoj názor. Ale nevyvracaj všetky ostatné, lebo ten tvoj je podľa teba jediný a najpravdivejší. Neviem či ty niesi platená za ovplyvňovanie verejnej mienky ?!?

dia6
23. nov 2011

NO BABY, NEMALI BY SME SA TU ROZČUĽOVAŤ TOĽKO, LEBO NAKONIEC Z TÝCH STRESOV BUDEME MUSIEŤ ÍSŤ K LEKÁROVI... NO A TO UŽ BY BOLO NA ČO DOBRÉ?!
🙂
Nie, srandu si robím, len si myslím, že tu takto asi nič nevyriešime a ešte sa zbytočne rozčulujeme. Poďme riešiť príjemnejšie veci, ako prvý zúbok svojích detí, alebo aký vianočný darček kúpiť. 😉